Wat is een steile trap?

Een ‘steile trap’ heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij steiler is dan de gemiddelde trap. Hij komt vooral voor in oudere woningen en in woningen waar de ruimte beperkt is. Het grootste voordeel is dan ook z’n plaatsbesparende karakter.

Om nu precies te weten wanneer je te maken hebt met een steile trap, is het belangrijk om een beetje kennis te hebben van algemene trapterminologie. We bespreken een aantal belangrijke termen die betrekking hebben op de hellingsgraad of steilheid van trappen:

 • De hoogte van de treden: optrede “O
 • De diepte van de treden: aantrede “A
 • Het uiteinde van een traptrede die de trede eronder overschrijdt: de (trap)neus “N

Afhankelijk van de steilheid van een trap, wordt hij wel of niet bestempeld als ‘steile trap’. Bepalend hiervoor is de stijgverhouding. Er is een eenvoudige formule waarmee je de steilheid van een trap gemakkelijk kunt berekenen. Dit doe je als volgt:

2 x O + A = 60 63
Met andere woorden: 2 x de O(ptrede) + A(antrede) = een getal tussen de 60 63.

De diepte van een traptrede is minimaal 20 centimeter. In de meeste gevallen is de optrede equivalent aan de aantrede. De stijgverhouding is dan: 2 x 20 + 20 = 60. Dat wil zeggen dat de hellingshoek in deze setting 45° graden is. Kortom, heel steil dus.

Ruimte besparen met een steile trap?
Vraag gratis naar vrijblijvende offertes en kom in contact met trapspecialisten
arrow Ontvang offertes

Steile trap versus luie trap: wat is het verschil?

Zoals je inmiddels weet is een steile trap onwijs steil. Met andere woorden, hoe groter de hellingsgraad is, hoe minder ruimte hij inneemt.

Er bestaat echter ook een ander type trap die daarentegen juist onwijs “lui” is. Dit soort trappen worden gebruikt voor ruime woningen en wordt gekozen om esthetische meerwaarde te realiseren.

Door een saaie ruimte op te vullen met een chique luie trap creëer je een mooi geïntegreerd geheel in je woning. Een luie trap is uiteraard geen goede keuze voor een kleine ruimte. Wel kan het dus elegant zijn wanneer er de ruimte voor is.

Kortom, is er sprake van een grote hellingsgraad? Dan spreken we van een steile trap. Is de hellingsgraad erg klein? Dan spreken we over een luie trap.

Houten zwevende steile trap in woning

Wanneer steile trappen plaatsen?

Kleine ruimte: Indien je weinig ruimte tot je beschikking hebt, kan het interessant zijn om een steile trap te overwegen. Daarom zien we dit vaak terugkomen bij zolderruimtes, appartementen en andere smalle ruimtes.

Esthetisch ontwerp: Steile trappen worden ook wel gekozen vanuit visuele overwegingen. Mensen die bijvoorbeeld geïnspireerd zijn door een ouderwets interieur, vinden een steile trap er goed bij aansluiten.

Optimalisatie van de ruimte: Op zoek naar een nieuwe trap die moet leiden tot meer ruimte in je woning? Dan is een steile trap de ideale oplossing. Doordat dit type trap steiler is dan andere trappen, neemt hij veel minder ruimte in beslag.

steile houten trap in slaapkamer

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Omdat deze trappen een hogere hellingsgraad hebben dan “normale trappen”, hebben ze ook andere voor- en nadelen.

Voordelen

 • Ruimtebesparend
 • Esthetisch ontwerp (afhankelijk van persoonlijke smaak)
 • Minimalistisch design

Nadelen

 • Veiligheidsrisico’s
 • Oncomfortabel
 • Minder goed toegankelijk
 • Niet veilig voor kinderen

Tip: Om het traplopen een stuk veiliger te maken, kun je overwegen om antislip strips te plaatsen op de traptreden. Antislip strips zorgen ervoor dat je voeten meer grip krijgen, waardoor je minder makkelijk uitglijdt.

steile metalen trap in woonkamer

Wat kost een steile trap?

De kosten voor het laten plaatsen van een steile trap liggen gemiddeld tussen 1.500 en 4.000 euro. Echter zijn er verschillende factoren die de prijs mogelijk kunnen beïnvloeden.

Zo vraagt een ervaren vakman meer geld voor zijn diensten dan een vakman met minder ervaring. Ook extra toepassingen zoals: een leuning, het type bekleding, anti-slip strips en eventuele verlichting kunnen de prijs beïnvloeden.

Ook het soort steile trap dat je laat plaatsen speelt een rol. Zo is een dichte trap duurder dan een open trap. Dat heeft alles te maken met de stootborden die dan ook behandeld dienen te worden.

Je bespreekt en overlegt best op voorhand met een vakman wat er dient te gebeuren. Op basis daarvan kan je mogelijk kiezen voor een vaste prijs of juist een tarief per uur afspreken.

Wil je een steile trap plaatsen?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Een steile trap veiliger maken

Er zijn verschillende manieren om een steile trap veiliger te maken. Dat doe je door het volgende toe te voegen:

 • Het laten plaatsen van trapverlichting
 • Het gebruik van trapleuningen
 • Het aanbrengen van antislip toevoegingen

Door deze aanvullende kenmerken verklein je de kans op uitglijden. Het is daarom ook zeker het overwegen waard.

Vraag zeker na bij experten: hoe een steile trap veiliger maken. Een veilige trap is belangrijk om ongevallen bij kinderen of ouderen te vermijden

steile houten trap renovatie

Is een traplift plaatsen mogelijk?

Het plaatsen van een traplift behoort óók bij een steile trap tot de mogelijkheden. De lift heeft een hoog hefvermogen en brengt je op een lage snelheid omhoog. Het zorgt ervoor dat je ook met een steile trap op een prettige manier naar de gewenste etage wordt gebracht.

De prijs voor de plaatsing van een traplift schommelt tussen 2.750 en 3.500 euro.

traplift op steile trap

Jouw opties kennen? Kom gratis in contact met professionals

Door een installateur in te schakelen weet je precies wat de opties in jouw situatie. Plus, wat mogelijk is met jouw budget. Vraag vandaag via onderstaand formulier naar offertes en vergelijk al binnen enkele dagen gratis 1 of meer offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen