Wat zijn ruimtebesparende trappen?

Kleine ruimtes wil je natuurlijk liefst zo groot mogelijk houden. Om dit voor elkaar te krijgen, heb je een trap nodig die daarop aansluit. De meeste trappen nemen heel wat ruimte in, maar er bestaan diverse types van ruimtebesparende trappen die deze rol goed kunnen invullen. Om zo maximaal mogelijk ruimte te besparen, wordt er meestal gekozen voor een ruimtebesparende steektrap.

Dit type trap is ook op andere fronten ‘besparend’. Er is namelijk minder materiaal en inspanning nodig om een ruimtebesparende trap te maken. Dat weerspiegelt zich alvast in de prijs. Ze zijn namelijk een stuk goedkoper dan heel wat andere trappen.

Toch is het steeds belangrijk om rekening te houden met je thuissituatie. Omdat deze trapsoort meestal vrij steil is, is het niet altijd de meest makkelijk beloopbare trap. In het geval van bijvoorbeeld kleine kinderen en/of ouderen is het aangewezen om daar rekening mee te houden.

steile ruimtebesparende houten trap

Wat kost een ruimtebesparende trap?

De prijzen voor ruimtebesparende trappen hangen af van het gekozen materiaal. Voor een houten trap betaal je bijvoorbeeld meer dan voor een stalen trap.

Materiaal standaardmaat trap Prijs
Houten trap € 200 – 500
Stalen trap Ca. € 1.000

Kies je voor een standaardmaat of laat je de trap op maat maken? Ook dat zal de totaalprijs mee bepalen. Waar een houten standaardmaat tussen de 200 en 500 euro kost, betaal je voor je een stalen trap ongeveer 1.000 euro.

Ruimtebesparende trap plaatsen?
Vind de juiste vakman door gratis 1 of meer vrijblijvende offertes te vergelijken
arrow Ontvang offertes

Plaatsbesparende trapmodellen [Overzicht]

Er zijn veel verschillende ruimtebesparende trappen in llerlei uiteenlopende soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een ruimtebesparende spiltrap met houten treden of een ruimtebesparende stalen trap. Aan jou de keuze.

Waar in het verleden alles draaide om de functionaliteit van de trap, zien we vandaag een verschuiving. Ook het esthetische aspect is tegenwoordig een doorslaggevende factor.

Wil je een trap die zich nadeloos integreert in de rest van het huis? In dat geval kun je er atijd voor kiezen om de trap volledig op maat te laten maken. Zo maak je zelfs van je kleine ruimtes een echte blikvanger.

We bespreken hieronder enkele populaire soorten ruimtebesparende trappen om je een beter idee te geven.

1. Ruimtebesparende spiltrap

Een spiltrap is een bekende ruimtebesparende trap. Dit model staat bij vele ook wel bekend als wenteltrap of draaitrap. Deze trap kenmerkt zich door zijn spiraalvorm. Daarbij is er een centrale spil aanwezig waar de traptreden rondom heen naar boven lopen.

Het is echter niet altijd evident om dit type trap te plaatsen. De redenen hiervoor zijn de veranderde regelgeving en de veiligheid. Volgens het bouwbesluit past een wenteltrap moeilijk in woningen. Raadpleeg een vakman om jouw opties te bespreken.

ruimtebesparende wenteltrap

2. Steektrap

De meest gekozen ruimtebesparende trap is ongetwijfeld een steektrap. Dit type wordt over het algemeen als ‘veilig’ bestempeld. De structuur van de steektrap is alvast simpel. Het bestaat uit een rechte verbinding tussen twee etages.

Hou je van een houten of een stalen trap? Een steektrap is gemakkelijk te maken in uiteenlopende soorten materialen en uitvoeringen. Ook kun je kiezen voor pakweg een open steektrap of een dichte steektrap. De keuze ligt volledig bij jou.

houten ruimtebesparende steektrap

3. Middenboomtrap

Ook een middenboomtrap hoort thuis in het rijtje ‘ruimtebesparende trappen’. Bij dit model worden de traptreden in het midden ondersteund door metalen elementen. Het is ideaal om helemaal op maat te laten bouwen.

Wil je de trap laten maken tot op de maximale hoogte? Dat kan! Je kunt de hoogte van een ruimtebesparende trap volledig zelf bepalen. Door de flexibiliteit van dit model kun je er dus voor zorgen dat er altijd genoeg ruimte in de kamer blijft.

ruimtebesparende middenboomtrap

4. Zoldertrap (vlizotrap)

Een vlizotrap of zoldertrap ken je waarschijnlijk wel. Deze wordt meestal gebruikt voor ruimtes waar je over het algemeen niet vaak komt.

Vaak zien we deze trapsoort voorkomen wanneer de zolder als opbergruimte wordt gebruikt. Een vlizotrap heeft veel weg van een lader, maar behoort toch tot de categorie ‘ruimtebesparende trappen’.

steile molenaarstrap grijze verf

Hoe je trap in een beperkte ruimte laten passen? [Tips]

Het komt vaak voor dat er op de gewenste plaats weinig ruimte is voor een trap. Voor de meeste ruimtebesparende trappen zal je een beetje creatief moeten zijn om de kleine ruimtes zo efficiënt mogelijk te benutten.

Het is dan handig om de verschillende mogelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je zien welke ruimtebesparende trap het beste in de omgeving past. Tegelijk wil je natuurlijk ook een trap die er aantrekkelijk uitziet.

Vraag professioneel advies
Stel je vragen en ontvang gratis prijsvoorstellen

1. Afwisselende smalle treden

Met de traptreden is er al veel mogelijkheid om ruimte te besparen. Hoe smaller de treden zijn, hoe meer ruimte je overhoudt. Dit gaat echter wel ten koste van het comfort op de trap.

Om dit probleem op te lossen, kan je kiezen voor de montage van afwisselende traptreden. Hierbij is de ene kant van de trede breder en de andere kant juist weer smaller.

2. Steile trap

Ook de hellingshoek van de trap speelt een rol bij het ruimtelijk gevoel. Of beter: de hoeveelheid ruimte die hij inneemt. Hoe steiler de trap is, des te minder ruimte hij inneemt.

Natuurlijk is het verstandig om ervoor te zorgen dat de hellingshoek niet ten koste gaat van de veiligheid. Met de juiste constructie en leuning kun je er voor zorgen dat de trap wel veilig is, ondanks de steilheid.

3. Gebruik ook de ruimte onder de trap

Een steile trap kent echter meer voordelen. Hoe steiler de trap namelijk is, hoe meer ruimte je behoudt onder de trap. Dit zorgt er dus voor dat je ook achter/onder de trap nog veel vrije ruimte overhoudt.

Tip: Wil je een veilige en goed beloopbare trap? Zorg dat er voldoende aantrede aanwezig is en voorzie de trap eventueel van antislip toevoegingen. Het is een kleine investering maar kan behoorlijk bijdragen tot de veiligheid op de trap.

stalen ruimtebesparende trap

Mogelijke materialen voor een plaatsbesparende trap

Plaatsbesparende trappen zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Denk aan de volgende verschillende kleuren en materialen:

  • Hout: De meest voorkomende materiaalsoort is hout. Dit kan gaan om eikenhout, beukenhout, essenhout etcetera.
  • Staal: Hou je van een industriële stijl? Dan kan een zwarte stalen trap een aanrader zijn.
  • Beton: Ook een betonnen plaatsbesparende trap is een mogelijkheid. Dit komt echter niet zo veel voor als houten en stalen trappen.

Een ruimtebesparende trap in jouw woning laten installeren? Vergelijk prijsvoorstellen

Op die manier kun je makkelijk verschillende vakmannen tegelijk vergelijken om te zien wie het meest aan je wensen voldoet. Dat geldt niet enkel voor de trap zelf, maar natuurlijk ook voor de prijs. De garantie die een trappenspecialist met zich meebrengt, zorgt ervoor dat je je nergens druk om hoeft te maken.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen