De voordelen en nadelen van een zwevende trap

Een zwevende trap heeft zowel voor- als nadelen. We leggen ze hieronder voor je uit. Zo kan je voor jezelf uitmaken of dit soort trap een goede oplossing is voor jouw situatie.

Voordelen

Zwevende trappen hebben heel wat voordelen.

Ten eerste is een zwevende trap een echte blikvanger en past het perfect in een modern interieur. Ook laat een trap met zwevende treden veel licht in de kamer binnen. Dit doet je woning groter lijken.

De treden van deze trap zweven als het ware in je ruimte. Dit komt omdat de treden met verborgen metalen beugels aan de muur gemonteerd zijn. Hiervoor is weinig materiaal nodig. Dit alles vergroot het ruimtelijk effect in je woning.

Zoek je een trappenspecialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Nadelen

Een zwevende trap heeft ook enkele nadelen.

Een zwevende trap is namelijk niet altijd even veilig: het heeft namelijk geen stootborden. Een misstap kan ervoor zorgen dat je tussen de treden heen slipt.

Vooral voor mensen die slecht te been zijn, kan het gevaarlijk zijn om een zwevende trap te beklimmen. Sommige zwevende trappen zijn bovendien maar aan één muur bevestigd. Hierdoor hebben ze ook een open zijde. Ook dit kan onprettig of onveilig aanvoelen wanneer je de trap beklimt.

De constructie van een zwevende trap lijkt eenvoudig, maar laat je hier niet door bedriegen. Een groot deel van de montage wordt tot diep in de muur verborgen. Dit maakt het installatieproces eigenlijk heel ingewikkeld. Zelf een zwevende trap maken, is moeilijk als je niet de nodige kennis en ervaring hebt.

De dragende muur van de trap moet bijgevolg ook een grote draagkracht hebben. Dit laat je op voorhand best door een specialist controleren.

Is een zwevende trap veilig? 

Maar een trap moet er niet alleen stijlvol uitzien, het moet ook veilig zijn. In veel gevallen heeft een zwevende trap bijvoorbeeld geen trapleuning. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen in huis hebt, voeg je beter ook een stootbord toe aan de open zijde. Je kunt deze uit glas laten maken zodat je het ruimtelijke effect van de trap behoudt, maar hou dan ook rekening met het vereiste onderhoud.

Ook de toevoeging van een leuning kan het voor veel mensen prettiger maken om de trap te betreden.

Hoeveel kost de installatie van een zwevende trap?

Een nieuwe zwevende trap is relatief duur. De startprijs ligt tussen de € 4.500 en € 5.500. Op basis van verschillende factoren kan deze prijs al snel oplopen tot een bedrag dat tussen de € 12.000 tot € 13.000 ligt.

Prijsbepalende factoren zijn bijvoorbeeld het gekozen materiaal, de vorm van de trap maar ook het aantal zwevende traptreden. De prijs kan dus aanzienlijk variëren.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis 1 of meerdere prijsvoorstellen
arrow Ontvang offertes

Geschikte materialen voor een zwevende trap  

Er bestaan verschillende materialen die geschikt zijn voor de installatie van een zwevende trap. We bespreken ze hieronder.

1. Hout

Hout geeft je woning een warme uitstraling. Een zwevende houten traptreden zien er niet alleen stijlvol uit, het draagt ook bij aan een warme en gezellige sfeer. Hout is bovendien een duurzaam materiaal dat in verschillende soorten voorkomt.

Een nadeel van hout is dat het na een tijdje kan uitzetten. Vaak begint een houten trap na een bepaalde periode ook te kraken.

Houten zwevende trap in een huis

2. Metaal

Metaal is uiterst geschikt voor een zwevende trap. Het is stevig en heeft een grote draagkracht. Verder is het gemakkelijk schoon te maken en is het krasbestendig.

Enkele nadelen van metaal zijn de prijs en het geluid. Een metalen trap is relatief duur en maakt bovendien lawaai wanneer je het beklimt.

Metalen zwevende trap in gebouw

3. Glas

Glas is een erg sterk materiaal met een grote draagkracht. Het is een perfect onderdeel voor een modern interieur. Glas laat bovendien veel licht in je ruimte.

Het nadeel van glas is dat het veel onderhoud vraagt. Een glazen trap wordt snel vuil en dat vuil is bovendien goed zichtbaar. Ook kunnen glazen zwevende traptreden voor hoogtevrees zorgen.

Glazen zwevende trap in een gebouw

Enkele alternatieven [Overzicht]

Vind je dat een zwevende trap te veel nadelen heeft? Dan kan onderstaand overzicht met alternatieven handig zijn. De soorten trappen hieronder zitten in ongeveer dezelfde prijscategorie als zwevende trappen.

  • Handgemaakt trap. Deze kan uit verschillende houtsoorten of andere materialen bestaan zoals glas of natuursteen.
  • Normale trap. Dit kan je echter met iets unieks combineren zoals schilderijen of andere soorten kunst.
  • Tweedehands trap uit een historisch pand zoals een oud museum. Zo heb je zeker een unieke trap in je huis.

Een zwevende trap laten installeren? Verstuur je aanvraag en ontvang meerdere gratis offertes

Heb je interesse in de plaatsing van een zwevende trap door een erkend installateur? Heb je bijkomende vragen?

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met deskundigen in jouw regio. Ze geven je advies op maat en sturen je gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen op.

Door meerdere offertes te vergelijken, vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw budget en situatie. Verstuur vandaag nog je aanvraag en ontvang de eerste prijsvoorstellen al binnen enkele dagen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen