Wat voor soort trap wil je graag plaatsen? 

Welke soort trap je wil plaatsen, is afhankelijk van meerdere factoren. Zo hangt het uiteraard af van je persoonlijke smaak, maar ook van het type trap dat in jouw huis geschikt is. Soms is er door de bouw van je huis slechts 1 optie mogelijk. Hieronder bespreken we 7 verschillende soorten trappen.

1. Spiltrap

De spiltrap is een van de meest efficiënte trapsoorten. De spiltrap draait namelijk als het ware om één centrale as heen. Dit maakt de trap ruimtebesparend en dus een stuk efficiënter dan bijvoorbeeld een gewone rechte trap. De spiltrap kan uit verschillende materialen gemaakt worden.

spiltrap

2. Wenteltrap

De wenteltrap is nog altijd één van de populairste trapsoorten. Het loopt in een soort draaibeweging omhoog. Het verschil met de spiltrap is dat de wenteltrap niet per se om één as heen moet te draaien.

Wil je met dit type trap ruimte besparen in je woning? Dan is het een goed idee om de trap wat steiler te maken. Je kunt een wenteltrap zo steil maken als je wil. Kan jij of iemand met wie je samen woont moeilijk de trap op? Dan is het natuurlijk gunstiger om je trap wat minder steil te maken.

Wenteltrap

3. Molenaarstrap

Als je op zoek bent naar een trap die voor iedere woning geschikt is, dan is de molenaarstrap een ideale keuze.

De molenaarstrap is een steile, rechte trap. Omdat er geen draaiing in zit, neemt de trap wel behoorlijk wat ruimte in. Hoe steiler de trap, hoe minder ruimte hij inneemt en hoe moeilijker begaanbaar hij is.

Molenaarstrap

4. Zwevende trap

Een zwevende trap heeft zijn naam te danken aan de illusie die het creëert. De treden van een zwevende trap worden direct aan de muur bevestigd.

Een ander kenmerk van een zwevende trap is dat hij meestal geen armleuning heeft. De zwevende trap creëert hierdoor een gevoel van openheid in de kamer. Ben je iemand die toch liever een leuning naast de trap heeft? Dan kies je in het geval van een zwevende trap best voor een glazen leuning. Hierdoor behoud je het open gevoel in de ruimte.

De prijs voor een zwevende trap ligt wel wat hoger. Dit komt omdat de installatie specialer is dan bij een gewone trap. Maar omdat je voor een zwevende trap minder materialen nodig hebt, komt de prijs ook weer wat lager te liggen.

Als je een op maat gemaakte zwevende trap wil, ligt de prijs gemiddeld tussen de 4.000 en 6.000 euro.

zwevende trap

5. Bordestrap

De bordestrap begint steeds populairder te worden en bestaat eigenlijk uit twee rechte trappen. Hiertussen bevindt zich een ruimte die het bordes genoemd wordt. Vandaar ook de naam bordestrap.

Een bordestrap is een goede manier om je huis stijlvol in te richten. Het lijkt een beetje op een trappenhuis.

Bordestrap

6. Open trap

Een open trap is een trap waarbij er geen materiaal tussen de treden van de trap zit. Het materiaal dat tussen de treden zit, wordt ook wel het stootbord genoemd.

Een open trap wordt gekarakteriseerd door de afwezigheid van dit stootbord.

open trap

7. Zoldertrap

Een zoldertrap heeft twee soorten: de uitschuifbare zoldertrap of de normale zoldertrap.

Kies je voor de normale variant? Dan is je zoldertrap een van de bovenstaande varianten die we besproken hebben.

Uitschuifbare zoldertrappen zijn meestal bedoeld voor zolderkamers die niet vaak gebruikt worden. Gebruik je de zoldertrap dagelijks? Dan kies je beter voor een niet-uitschaafbare variant. Die is veiliger.

zoldertrap
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis offertes aan.

Materialen voor het plaatsen van een trap [Overzicht] 

Je zoldertrap kan uit verschillende materialen bestaan. Jouw materiaalkeuze hangt vooral af van je persoonlijke smaak en de indeling van je woning. Hieronder sommen we 4 soorten materialen op. We leggen ze kort even uit.

Hout

Houten trappen zijn eenvoudig te bewerken. Het is dan ook één van de beste opties voor een bestelling op maat.

Beton

Betonnen trappen zijn superieur op het gebied van onderhoudsvriendelijkheid. Een betonnen trap past zeker in moderne woningen. Wil je het materiaal behouden, maar je houdt niet zo van de grijze look? Dan kan je ervoor kiezen om je betonnen trap met andere materialen zoals hout of steen te bekleden. Ook kan je de trap schilderen met een kleur naar keuze.

Metaal

Metaal is een ontzettend sterk materiaal. Met metaal kan je bijvoorbeeld flinterdunne traptreden laten maken. Dit materiaal is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een specifiek model trap.

Staal

Ook staal is een erg sterk materiaal. Omdat staal veel gewicht kan dragen, is het mogelijk om een stalen trap met uiteenlopende materialen af te werken of te bekleden.

Opties voor traprenovatie [Alternatieven]

Is je trap toe aan vernieuwing, maar wil je het niet volledig vervangen? Dan is renoveren de beste optie voor jou.

Het is alvast een stuk goedkoper dan de plaatsing van een nieuwe trap. Voor een traprenovatie heb je verschillende mogelijkheden. Hieronder gaan we wat dieper in op enkele opties.

Optie 1: Zandstralen

Één van de mogelijkheden is om je trap te laten zandstralen. Dit is wel enkel mogelijk voor houten trappen. Onder hoge druk wordt een bepaald straalmiddel op de trap gespoten.

Omdat het middel onder hoge druk op de treden van de trap gespoten wordt, werkt het als een soort schuurmiddel. Zandstralen zorgen ervoor dat de kleur van het hout een aantal tinten lichter wordt.

Optie 2: Verven

Een andere mogelijkheid is het laten verven van je trap. Hiermee ziet je trap er weer zo goed als nieuw uit. Bovendien kunnen bepaalde oneffenheden weggewerkt worden.

Hout is het eenvoudigste om te beschilderen. Maar ook op staal, kunststof en ijzer kan je verven.

Optie 3: Stofferen

Een derde optie is om je trap te stofferen met tapijt. Dit zorgt ervoor dat de beschadigingen op de trap bedekt worden. Je kunt zowel de volledige trap bekleden als enkel het middelste gedeelte van de traptreden.

Optie 4: Overzettreden

De meest gebruikte renovatiemethode is het renoveren met overzettreden. Aan de hand van deze methode kan je de nieuwe traptreden over de oude heen plaatsen. De oude traptreden moet je dan niet eerst verwijderen.

Overzettreden zijn in alle materialen beschikbaar. Een van de meest gebruikte materialen voor overzettreden is laminaathout. Dit materiaal geeft je woning een warmere uitstraling. Vind je een moderne look mooier? Dan zijn overzettreden van staal of beton een goede optie voor jou.

Meer weten? Vraag info en advies aan vakmannen in jouw regio 

Wil je meer weten over de verschillende soorten trappen? Of ben je geïnteresseerd in een installatie of renovatie van trappen?

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis vrijblijvende offertes op met prijsvoorstellen. Door meerdere offertes onderling met elkaar te vergelijken, kan je je beter informeren en vind je de juiste oplossing voor jouw trappenproject. Bovendien garandeert een trappen deskundige correct en veilig uitgevoerde werken.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen