Wat is een ronde trap?

Elke trap die van bovenaf gezien een cirkel vormt, is een ronde trap. Zo’n trap maakt onderweg naar de bovenliggende verdieping een draai van 180 graden.

Soorten ronde trappen

Er zijn, grofweg, 2 verschillende soorten ronde trappen.

Weetje: Een draaitrap is technisch gezien geen ronde trap. Van bovenaf gezien vormt een draaitrap geen cirkel, maar een vierkant.

1. Spiltrappen of spiraaltrappen

Een spiltrap draait zich rond een centraal steunpunt, ook wel de spil genoemd. Dat kan bijvoorbeeld een metalen paal, betonnen zuil of houten spijl zijn. De spil loopt meestal recht door het midden van het trapgat en de treden sluiten nauw aan op de spil.

De treden worden om de spil heen geplaatst. Doorgaans zijn enkel de traptreden aan de spil verbonden, maar soms worden ook de stootborden aan de spil gemonteerd.

Een spiltrap met zwarte metalen spil en houten treden.

2. Wenteltrappen of schroeftrappen

Een wenteltrap ondersteunt zichzelf en leunt dus niet op een (zichtbare) spil. Bij een klassieke wenteltrap worden enkel de bovenste en onderste traptreden aan de vloer bevestigd. Het trapgat blijft open en biedt (onbelemmerd) zicht op de onderste verdieping.

Wat kost een ronde trap?

Een spiltrap of wenteltrap laten plaatsen kost gemiddeld 4.000 tot 10.000 euro per te verbinden verdieping. Er zijn verschillende factoren die de kostprijs voor een ronde trap beïnvloeden.

  • Trapontwerp. Zo zijn spiltrappen vaak goedkoper dan wenteltrappen.
  • Materiaal. Kies je voor hout, metaal, beton of een combinatie van verschillende materialen?
  • Omvang. Hoe groot wordt de trap? Loopt je ronde trap over meerdere verdiepingen?
  • Afwerking. Laat je de trap schilderen of lakken? Voorzie je ook een traploper?
Ronde trap laten plaatsen?
Contacteer een expert en vergelijk offertes op maat.

Waarom (niet) kiezen voor een ronde trap?

Ronde trappen hebben enkele zeer specifieke voor- en nadelen.

Voordelen ronde trappen

Een spiltrap is, eerst en vooral, vrij compact – zeker in vergelijking met de klassieke steektrap die vaak heel wat ruimte inneemt. Gemiddeld heeft het trapgat van een ronde trap een diameter van zo’n 150 tot 160 centimeter.

Ook een wenteltrap neemt doorgaans wat minder ruimte in dan een steektrap. Over het algemeen is een wenteltrap wel wat groter dan de compacte spiltrap.

Daarnaast bieden ronde trappen leuke designopties die je met bijvoorbeeld een klassieke steektrap niet hebt. Het ontwerp leent zich prima tot het combineren van allerlei materialen en geeft je heel wat creatieve speelruimte. Zo stel je zelf een trap samen die perfect past binnen je interieur.

Tot slot is een ronde trap vaak goedkoper dan bijvoorbeeld een zwevende trap.

Een betonnen wenteltrap met een zwarte metalen trapleuning.

Nadeel ronde trappen

De compactheid van een ronde trap kan ook een nadeel zijn. Voor wie minder goed te been is, kan de beperkte diameter van een ronde trap een obstakel of uitdaging vormen. Een leuning kan het gebruik van de trap eventueel vergemakkelijken.

Spiltrap of wenteltrap laten plaatsen? Vergelijk offertes voor ronde trappen en bespaar

Benieuwd hoeveel zo’n nieuwe trap voor jouw woning zou kosten? Op zoek naar een expert in jouw regio? Of vragen over het ontwerp van je nieuwe trap? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je binnen de kortste keren de juiste partij voor het monteren van jouw nieuwe trap!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen