Welke soorten trapbekleding zijn er?

Er zijn verschillende soorten trapbekleding. Je kunt je trap dus laten bekleden met een materiaalsoort dat bij je interieur past. Zo kun je je trap bekleden met betonlook, je kunt houten trapbekleding gebruiken of bijvoorbeeld marmer of staallook. Hieronder gaan we wat dieper op de details in.

Betonlook

Veel mannen die van een stoer interieur houden gaan voor de zogenaamde industriële look. Een look met donkere kleuren, stoere meubelstukken en natuurlijke een bijpassende trap.

En welk materiaal past het best in zo’n interieur? Beton uiteraard! Betonnen trappen hebben echter ook een nadeel. Het zijn namelijk niet de meest onderhoudsvriendelijke trappen.

Ze zijn namelijk niet erg makkelijk schoon te houden. Betonlook is redelijk gevoelig voor alg en dient daarom regelmatig met een speciale spray schoongemaakt te worden.

Dit kan de groei van algen in sommige gevallen namelijk zeer effectief voorkomen. Als je je trap laat bekleden en je voor een betonnen bekleding kiest, is het dus verstandig om dit in je achterhoofd te houden.

Betonnen trap met interessante textuur

Hout

Je trap bekleden met de houtlook zorgt voor een warme en ook zeer stijlvolle uitstraling. Je trap bekleden met hout is een prima keuze en biedt verschillende mogelijkheden.

Je kan met hout namelijk uit een hele boel verschillende kleuren en stijlen kiezen. Hout past bovendien in vrijwel elke woonkamer en woning. Ongeacht welke interieurstijl je hebt, hout zal een goede keuze zijn.

Houten trap in woning

Trap bekleden met pvc

Een stuk pvc lijkt enorm veel op een stuk hout maar dit is het niet. Pvc is namelijk een kunststof die erg op hout lijkt. Pvc is ook relatief een stukje goedkoper dan hout en wordt steeds populairder voor vloeren maar ook voor op de trap. Pvc is voor op de trap een uitstekende keuze aangezien het geluid absorbeert en het gemakkelijk te onderhouden is.

Het leggen van pvc is ook zelf mogelijk maar is niet eenvoudig. Het verstandig om dit misschien aan een trappenspecialist over te laten.

Pvc trap leggen (stappenplan)

Kies je er toch voor om het bekleden met pvc van je trap zelf te doen? Dan zijn er wel wat stappen die je beter kunt volgen. Hieronder nemen we ze even door.

  1. Het voorbereiden

Voordat je aan deze klus begint moet je natuurlijk eerst zorgen dat de oude trapbekleding grondig verwijderd is. Je namelijk niet beginnen als de oude trapbekleding er nog niet volledig af is. Na de oude trapbekleding verwijder je ook de resten van lijm. Daarna is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je trap heel goed glad en even is. Als dit gebeurd is kun je langzaam maar zeker een laagje primer gaan toevoegen. Dit dient voor het wegnemen van de zuiging van de ondervloer wat eventueel vuil kan voorkomen tussen de vloer en het pvc dat op de trap gaat komen

  1. Meetwerk

De volgende stap is het meten van de traptreden. Dit kan je doen door de hoeken van de treden in te tapen. Vervolgens verwijder je de overtollige delen en op deze manier heb je nu een stuk tape waar een traptrede precies in past. Je kunt nu een stuk pvc pakken en de tape in het formaat van de trede erop leggen. Pak een geschikt mes en snij de overtollige stukken er vanaf. Dit doe je voor elke trede die je nodig hebt.

  1. PVC aanleggen

Je hebt nu alle stukken die je nodig hebt. Nu moeten ze wel nog eerst gelegd worden. Dit gaat bij pvc gelukkig erg eenvoudig. Je heb aan de onderkant namelijk een plakstrip. Je hoeft enkel de pvc platen te plaatsen op elke treden en dat is het! Werkt de plakstrip niet meer? Dan kun je de plakstrip met iets als een föhn verwarmen waarna die meestal weer zou moeten werken.

  1. De afwerking

We zijn bij de laatste stap aangekomen. Als het goed is liggen de pvc platen nu op de trap. Ze zijn echter nog niet netjes afgewerkt. Dit moet nog gebeuren. De eerste stap van het afwerken is per trede steeds de lengte gaan afmeting van het beschermend trapprofiel. Vervolgens zaag je deze met een ijzerzaag af. Als je dit voor elke traptrede hebt gedaan kan je het profiel aan de voorkant van elke trede gaan plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat je zorgt dat de schroeven niet uitsteken. Vervolgens pak je een stukje pvc om tegen dit profiel aan te plakken. Het enige wat nog mist zijn de stootborden. Voor de stootborden geldt weer hetzelfde, afmeten, pvc op maat snijden en plakken. Stootborden moet rechtop staan waardoor je een speciale lijm nodig hebt om ervoor te zorgen dat de stootborden goed blijven zitten en niet opvallen. Als je al deze stappen doorloopt zou je succesvol je trap kunnen bekleden met pvc

Marmer

Je trap laten bekleden met marmer, wie wilt dat nou niet? Marmer heeft een enorm luxe uitstraling en staat symbool voor elegantie. Toch moet je je hier niet helemaal op blindstaren. Er zitten namelijk een aantal nare minpuntjes aan marmer.

Marmeren trap in grote woning

Nadelen marmer

Naast het feit dat marmer een ontzettend duur materiaal is, is het ook nog een enorm lastig te bewerken. Verder voelt marmer in de winter erg koud aan voor je voeten.

Ook op het gebied van onderhoudsvriendelijkheid scoort marmer niet al te hoog. Als je marmer namelijk niet zeer regelmatig op een bepaalde manier onderhoudt verliest marmer al na korte tijd zijn glanzende en elegante uitstraling.

Staallook

Je trap renoveren met stalen bekleding is geen verkeerde optie. Staal heeft net als de betonnen trappen een industriële uitstraling maar ook een zeer moderne uitstraling.

Staal kan voor een mooi contrast zorgen als het gecombineerd wordt met bijvoorbeeld hout. Staal is een duurzaam materiaalsoort, een slijtvast materiaal en ook een ontzettend stevig materiaal.

Ben je op zoek naar trapspecialisten bij jou in de buurt?
Vraag dan hier je offertes aan!

Prijs trapbekleden

Je gaat je trap bekleden, hoeveel gaat deze trapbekleding kosten? Dit hangt van meerdere factoren af. Je persoonlijke smaak speelt hierbij natuurlijk een grote rol.

Het kan namelijk zo zijn dat jou smaak een hele dure smaak is of juist niet. Bekleed je je trap bijvoorbeeld met marmer? Dan kan je op een behoorlijk prijskaartje rekenen. Een aantal factoren die de prijs van het trappen bekleden beïnvloeden zijn:

  • Het gekozen materiaal
  • De vorm van je trap
  • Hoe hoog je trap is
  • Wat voor soort trap het is
  • De afwerking en de garantie
  • De extra benodigde accessoires en onderdelen

Trap tapijt om je trap mee te bekleden kan je vinden voor een prijs van tussen de 5 en 100 euro per vierkante meter.

Wat zijn overzettreden?

Overzettreden zijn treden die over de huidige treden van een trap worden geplaatst. Zo kan je je gehele trap een opknapbeurt geven zonder een hele nieuwe trap te hoeven aanschaffen. De overzettreden worden eerst op maat afgewerkt en dan over de oude treden heen geplaatst. De oude treden worden eerst volledig kaal gemaakt en glad afgewerkt zodat de overzettreden er perfect overheen passen.

Vroeger werd zo’n klus wel eens met vinyl trapbekleding gedaan. Ook het bekleden met pvc was een optie. Ook stof was geen ongewone keuze in het verleden.

Sinds de komst van laminaat zijn deze opties echter vrijwel niet meer aan de orde. Laminaat is namelijk erg veelzijdig en ook heel duurzaam. Daarnaast is laminaat erg makkelijk te onderhouden vanwege de veelzijdigheid van laminaat bepaal je volledig zelf in welke stijl je trap een nieuwe look krijgt.

Voordelen van overzettreden

Als je trap aan een renovatie toe kunnen overzettreden de juiste keuze zijn. Je kan de look van je trap namelijk volledig veranderen zonder dat je je hele trap moet vervangen met een hele nieuwe trap. Met overzettreden heb je ontzettend veel opties.

Zo kan je bijvoorbeeld zelfs van een open trap een dichte trap maken of gewoon een open trap bekleden en als open trap houden. Als je de rest van je woning een nieuwe look hebt gegeven kan je met overzettreden je trap ook gelijk eenvoudig opknappen zodat hij in het nieuwe interieurstijl past.

Het grote voordeel van overzettreden is dat je ook veel extra opties kan toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld meteen antislip aan je treden toevoegen en dit is een redelijk eenvoudige klus. Ook kan je nachtverlichting toevoegen aan de traptreden. Een zo’n traprenovatie kan je je trap bekleden in elke gewenste kleur die je je kan bedenken.

Wil je persoonlijk advies van trapspecialisten en op maat gemaakte offertes?
Dan kan je hier gratis en vrijblijvend he onderstaand formulier invullen
arrow Ontvang offertes

Veelgestelde vragen

Aangezien dit een heel breed onderwerp is zijn er een hele boel mensen die met vragen zitten. Hieronder bespreken we een aantal van de meest gestelde vragen over traprenovaties.

Hoe lang duurt een trap bekleden?

Hoe lang een trap bekleden duurt hangt af van het soort trap waar het om gaat. In de meeste gevallen zou je een trap moeten kunnen bekleden in één dag.

Is er één beste vloerbekleding voor een trap?

Er is niet één speciale beste vloerbekleding voor trappen. De vloerbedekking die je kiest zal onder meer afhangen van hoe vaak je de trap zal gaan gebruiken, je persoonlijke smaak en het soort trap waar het om gaat. Het is uiteraard vanzelfsprekend dat als je voor een kwalitatievere vloerbedekking gaat je wat meer zal betalen maar je er ook langer van zult kunnen genieten.

Is het mogelijk om alle trappen te stofferen?

Het is mogelijk om alle trappen te stofferen! Het maakt totaal geen verschil of het nu om een open trap gaat, een dichte trap met stootborden, een pvc trap of een vinyl trap. Alle trappen die er zijn kunnen gestoffeerd worden.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste vakman in jouw regio voor info en een vrijblijvende offerte

Wil je graag verder lezen over dit onderwerp en wil je meer informatie? Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen! Op deze manier vind je gegarandeerd de juiste oplossing voor jouw situatie.

Je kan verschillende trappenspecialisten bij jou in de buurt met elkaar vergelijken. Op deze manier kom je gegarandeerd tot de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen