Waarom je oude trapbekleding verwijderen?

Trapbekleding wordt meestal verwijderd wanneer het beschadigd, verouderd of onveilig is. Daarnaast gebeurt het om de trap een nieuwe uitstraling te geven.

Een veilige en mooie trap, is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van het huis. Gelukkig hoef je niet altijd een nieuwe trap te laten plaatsen. Je kan de bekleding ook gewoon zelf verwijderen of laten verwijderen door een erkend vakman.

Wat kost het laten verwijderen van bekleding?

De kosten voor het verwijderen van de trapbekleding hangen af van meerdere factoren en kunnen bijgevolg voor prijsvariaties zorgen:

Verwijderen van lvoerbedekking Prijs per m²
Vloerbedekking van de trap verwijderen € 9
Losliggende vloerbedekking verwijderen € 2 – 3
Vastgelijmde vloerbedekking verwijderen € 5 – 6
Tapijtlijm verwijderen € 4
Vakman nodig voor het verwijderen van de trapbekleding?
Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis vrijblijvende offertes
arrow Ontvang offertes

Hoe zelf je trapbekleding verwijderen? Stappenplan

Om de renovatiekosten te drukken kun je verschillende soorten bekleding ook zelf van de trap verwijderen. Met onderstaand stappenplan kan je makkelijk zelf aan de slag en ben je in staat om eigenhandig de traprenovatie uit te voeren.

Benodigdheden:

 • Beschermende kleding (kniebeschermers, handschoenen en veiligheidsbril)
 • Schroevendraaier
 • Breekijzer
 • Zachte borstel
 • Grof schuurpapier of schuurmachine
 • Tang
 • Tapijtmes
 • Plamuurmes
 • Klauwhamer
 • Verfkrabber
 • Stofzuiger
 • Eventueel een afvalcontainer

Stap 1: Veiligheid

Trek beschermende kleding aan voordat je aan de slag gaat met het verwijderen van het laminaat, vinyl of tapijt van de trap. Draag handschoenen, kniebeschermers en een veiligheidsbril ter bescherming.

Stap 2: Verwijder de trapleuning

Indien de trap over een trapleuning beschikt, verwijder je die best voor aanvang van de renovatie. Hetzelfde doe je met stootranden en metalen strips.

Stap 3: Verwijderen trapbekleding

Indien je een tapijten trap hebt, wordt het doorgaans aangeraden om tevoren natte lappen met warm water op de trapbekleding te leggen, zodat de lijm zacht wordt en makkelijk verwijderd kan worden. Voor een trap in laminaat, pvc of vinyl, kun je dit met een föhn doen.

Vervolgens kan je met een breekijzer voorzichtig de randen van de vloerbedekking die op de trap gelijmd zit loswringen. Maak voorzichtig en langzaam de vloerbedekking los om eventuele schade te voorkomen.

In het geval dat het tapijt met spijkers is bevestigd, kun je ze voorzichtig met een klauwhamer losmaken. Ga goed gestructureerd te werk en begin van beneden naar boven.

Bij een tapijten trap kun je eventueel ook gebruik maken van een tapijtlijmverwijderaar. Deze chemische middelen helpen tegen alle soorten lijm. Dit middel mag enkel in een goed geventileerde ruimte gebruikt worden.

Stap 4: Verwijderen vloerbedekking van treden

Om de bekleding te verwijderen begin je trede voor trede je alle aangelegde vinyl, pvc of tapijt los te maken.

Stap 5: Trapbekleding van stootborden verwijderen

Indien het om een dichte trap gaat, verwijder je het ook van de stootborden. Indien het om een open trap gaat, sla je deze stap uiteraard over.

Stap 6: Achtergebleven lijmresten verwijderen

Nadat het vinyl, de pvc of het tapijt verwijderd is, kan het zijn dat er nog lijmresten op de traptreden zijn achtergebleven. Met een schuurmachine kan je de hardnekkige lijm voorzichtig schuren totdat de trap volledig kaal is. Lijm op synthetische basis kan stevig gelijmd zijn en het verwijderen is dan een flinke klus.

Gelijmde vloerbedekking is niet altijd moeilijk te verwijderen. Witte lijm op waterbasis is over het algemeen makkelijk met heet water en zeep te verwijderen.

Pas wanneer alle resten lijm verwijderd is, ga je verder met stap 7.

Stap 7: Trap schoonmaken

Nadat alles van de huidige trapbekleding verwijderd is, kan je de trap goed schoonmaken. Ga eerst met een stofzuiger over de trap heen en indien nodig haal je nog een vochtig doekje over de trap heen.

Stap 8: Trap controleren

Vervolgens controleer je of de trap helemaal schoon is. Hierbij check je ook of de trap in goede staat verkeert en dus niet beschadigd is. Als alles in orde is, kun je ervoor kiezen om nieuwe bekleding op de trap te plaatsen voor een luxueuze uitstraling.

Trap-zonder-trapbekleding-1024x538.jpg

Trapbekleding zelf verwijderen of een specialist inschakelen?

Mocht je na het doorlezen van het stappenplan het alsnog te moeilijk achten om de renovatie zelf uit te voeren. Dan kun je ervoor kiezen om een specialist of vakman in te roepen. Hieronder bespreken we uitgebreid de voordelen en nadelen van elke optie

Bespreek jouw opties
Vind de juiste vakman in jouw regio

Optie 1: Zelf bekleding trap verwijderen

Voordelen

 • Kostenbesparing: Het zelf verwijderen van trapbekleding kan soms aanzienlijk goedkoper zijn dan het inhuren van een professional.
 • Ervaring: door de trapbekleding zelf te verwijderen, zal je een ervaring rijker zijn en dit wellicht in de toekomst weer zelf kunnen doen.
 • Flexibiliteit: je kunt de trapbekleding zelf verwijderen wanneer je wilt.

Nadelen

 • Zwaar werk: het verwijderen van bepaalde soorten trapbekleding is fysiek zwaar werk, zeker wanneer de bekleding stevig vastzit aan de trap.
 • Risico op beschadiging: het verwijderen van de trapbekleding dient voorzichtig te worden gedaan. Als dit niet gebeurt, kun je de trap beschadigen.
 • Tijdrovende klus: het kan tijdrovend zijn om alle trapbekleding zelf te verwijderen. Vooral als het materiaal stevig is bevestigd aan de trap, bijvoorbeeld tapijt verwijderen.
Trap-zonder-bekleding-1024x538.jpg

Optie 2: Vakman inschakelen

Voordelen

 • Ervaring en expertise: een vakman kan met zijn kennis en expertises de trapbekleding zo goed en efficiënt mogelijk verwijderen. Zorg wel dat je een erkende vakman inhuurt.
 • Juiste gereedschap: een professionele vakman beschikt over het juiste gereedschap om het verwijderen van trapbekleding zo succesvol mogelijk uit te voeren.
 • Minimale overlast: een vakman weet precies hoe hij te werk moet gaan om de overlast te beperken. Zo zal de woning schoon achtergelaten worden na de traprenovatie.

Nadelen

 • Kosten: het inhuren van een vakman is een stuk prijziger dan het zelf te doen. Indien je een beperkt budget hebt, zou je kunnen overwegen om dit zelf te doen.
 • Afhankelijkheid van planning: in tegenstelling tot de flexibiliteit die je hebt bij het zelf verwijderen van de trapbekleding, ben je bij een vakman afhankelijk van zijn planning.
 • Vertrouwen in vakman: het is van groot belang dat je de juiste vakman hebt voor jouw traprenovatie. Om de gewenste resultaten te behalen, kun je het best eerst offertes vergelijken.
Trapbekleding-verwijderen-1024x538.jpg

Info, advies en concrete prijzen nodig? Stel je vragen en vergelijk gratis offertes

Indien je na het lezen van bovenstaan artikel de renovatie wil laten uitvoeren door een vakman, kan het lonen om vrijblijvende offertes aan te vragen via ons offerteformulier.

Op die manier kun je op je gemak 1 of meerdere vakmannen onderling vergelijken en de opties naast elkaar leggen. Kies vervolgens de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen en budget.

Verstuur vandaag je aanvraag en vergelijk snel offertes.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen