Wat kost een trap bekleden?

De kosten voor het bekleden van een trap kunnen qua prijs sterk verschillen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lage, gemiddelde en hoge prijsopbouw voor het bekleden van een trap.

Prijsopbouw Trap bekleden kosten
Lage prijs Vanaf € 665
Gemiddelde prijs Vanaf € 1.100
Hoge prijs Vanaf € 2.800
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de juiste vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Prijs per materiaalsoort

Omdat de prijs per materiaalsoort sterk kan variëren, zetten we de prijsverschillen voor jou op een rij. De onderstaande kosten zijn gebaseerd op het monteren van een trap met 14 traptreden, inclusief btw.

Trapbekleding Kostprijs per materiaalsoort
Vinyl € 910 – 1.330
Tapijt € 980 – 1.540
Linoleum € 1.330 – 1.610
Laminaat € 1.540 – 2.520
Pvc € 1.750 – 2.660
Hout € 2.170 – 2.590

Prijsopbouw

De prijsopbouw voor het bekleden van een trap bestaat voor 30 % uit materiaalkosten en voor 70 % uit arbeidskosten. Om zo kostenefficiënt mogelijk te zijn, loont het alvast om vakmannen onderling te vergelijken.

Op zoek naar een vakman?
Vraag gratis naar vrijblijvende offertes

Prijsvoorbeelden voor ieder budget

Je kan traprenovaties onderverdelen in 3 prijsklasses.

1. Lage prijs

Indien je de prijs voor de traprenovatie zo laag mogelijk wilt houden, kies je best voor een goedkopere trapbekleding zoals laminaat. Ondanks zijn lage prijs profiteer je met laminaat van een duurzaam en veelzijdig materiaal. Je kunt een vakman de hele trap laten bekleden of kiezen voor overzettreden om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Lage traprenovatie kosten: Prijs vanaf € 665

2. Gemiddelde prijs

Onder een gemiddeld prijskaartje valt bijvoorbeeld een vinyl trapbekleding. Vinyl is gemakkelijk te plaatsen, waardoor de prijs ook niet te veel zal oplopen.

Standaard traprenovatie kosten: Prijs vanaf € 1.100

3. Hoge prijs

Wanneer je ervoor kiest om de trap te laten bekleden met onder meer eikenhout, mag je rekenen op een hoger prijskaartje. Het voordeel is dan wel dat je voor die hoge prijs, meer kwaliteit terugkrijgt.

Eikenhout staat bekend om zijn hoge kwaliteit en duurzaamheid. Het is bovendien een investering voor de lange termijn.

Luxe traprenovatie kosten: Prijs vanaf € 2.800

Een zwevende trap.

Prijsbepalende factoren voor het bekleden van je trap

De volgende factoren hebben invloed op de prijs en dienen in overweging te worden genomen voor aanvang van een traprenovatie.

1. Soort trap

Het type trap beïnvloedt voor een gedeelte de eindprijs van de renovatie. Dat heeft alles te maken met de tijd die de vakman nodig heeft om de trap te bekleden. Je kan je voorstellen dat een standaard trap die recht van vorm is, eenvoudiger te bekleden is dan bijvoorbeeld een gedraaide trap.

Verder heb je ook een open trap en een gesloten trap. Een open trap is een trap zonder stootborden. Het betekent dat enkel de treden bekleed hoeven te worden. Bij een dichte trap dienen ook de stootborden bekleed te worden, wat meer tijd vergen.

Een rechte trap zonder stootborden.

2. Materiaal

Welk materiaal trapbekleding kies je? Als je de trap wilt laten bekleden is het belangrijk om te weten dat de prijs per materiaal sterk kan variëren.

De prijs per materiaalsoort komt tot stand op basis van de eigenschappen van het materiaal en de tijd en moeite die het type materiaal vraagt of om te trap aangelegd te worden.

Tapijt trapbekleding

Tapijt is een veelgebruikte bekleding voor de trap. Dit komt omdat tapijt naast een lage kostprijs ook vele andere voordelen met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan de zachte textuur die het materiaal heeft. Ook is een trap stofferen ideaal geschikt voor kleine kinderen of immobiele mensen, omdat het meer grip heeft en daardoor de kans op slipgevaar verkleint.

Een gestoffeerde trap maakt in tegenstelling tot een stevigere trap minder geluid, dit is ideaal geschikt om het in de nacht te beklimmen. De gestoffeerde trap is doorgaans in verschillende kleuren beschikbaar wat ideaal kan zijn om de bekleding af te stemmen op het interieur van de woning.

Hout trapbekleding

Bij houten trapbekleding profiteer je van het voordeel dat het erg duurzaam is. Een houten trap of een trap met houten overzettreden is gemaakt van stevig materiaal waardoor het lang mee gaat, de prijs ervan kan afhankelijk van het type hout sterk variëren, maar wordt door deze eigenschap gezien als een investering voor een lange termijn.

Er zijn verschillende soorten houten met verschillende kleureigenschappen en nerfstructuren, afhankelijk van het interieur van de woning kun je je keuze voor dit type trapbekleding maken. Een trap van hout is dus zeker het overwegen waard.

Een gesloten trap met nieuwe trapbekleding die een kwartslag naar boven maakt.

Pvc trapbekleding

PVC is een type trapbekleding is gemaakt van kunststof. Kunststof staat bekend om zijn duurzaamheid en waterbestendigheid. Het voordeel hiervan is dus dat de trap lang mee gaat en relatief makkelijk te onderhouden is. Ook PVC trapbekleding is beschikbaar in verschillende patronen en kleuren.

Laminaat trapbekleding

Een andere veelgebruikte trapbekleding is laminaat. Met laminaat kun je namelijk voor een betaalbare prijs je trap een houtlook geven. Ook laminaat is in meerdere kleuren beschikbaar en heeft een duurzame eigenschap en kan de woning voorzien van een strakke uitstraling.

Linoleum trapbekleding

Linoleum is een materiaalsoort dat bestaat uit natuurlijke materialen, zoals hars, kalksteen, lijnolie en jute. Trapbekleding van linoleum is wegens zijn duurzaamheid erg populair. Verder profiteer je bij linoleum trapbekleding ook van de onderhoudsvriendelijkheid, de trap is gemakkelijk schoon te maken wat als een groot voordeel wordt gezien bij veelvoudig trappenverkeer. Tot slot maakt de natuurlijke antislip werking van de trap het helemaal af.

Vinyl trapbekleding

 Bij vinylen trapbekleding geniet je van de voordelen dat het duurzaam, onderhoudsvriendelijk en waterbestendig is. Op basis van deze voordelen, worden vele trappen tegenwoordig voorzien van een vinylen trapbekleding.

Om de beste beslissing voor het bekleden van de trap te nemen kun je het beste de voordelen en nadelen van alle bovenstaande materialen naast elkaar zetten.

Een dichte trap met houten treden en betonlook stootborden.

3. Trapwangen en stootborden bekleden

Naast de traptreden kun je ook de trapwangen en stootborden van de trap bekleden. Door met contrast te spelen kun je ervoor zorgen dat de trap meer op de achtergrond blijft. Of juist opvalt en een echte eye-catcher van de woning wordt.

4. Extra mogelijkheden

Naast de gekozen trapbekleding kun je de trap compleet én veilig maken door het te decoreren. Met de volgende decoratietips kun je de trap renoveren:

Antislipstrips

Het kan handig zijn om de veiligheid te verhogen door elke trede te voorzien van een antislipstrip.

Trapmatten

Door de traptreden te voorzien van trapmatten kun je spelen met het uiterlijk van de trap.

Verlichting

Trapverlichting wordt vaak geplaatst om het gevaar op valpartijen in het donker te voorkomen. Daarnaast kan de juiste belichting op de juiste plekken van de trap ook zorgen voor een heel mooi esthetisch resultaat. Verlichten kan met ledlichten of met een ledstrip.

Een vernieuwde houten trap met een houten leuning dat is gedecoreerd met LED verlichting.

Waarom voor trapbekleding kiezen?

Er zijn voldoende redenen om de trap te voorzien van trapbekleding. Naast het feit dat het er mooi uitziet, biedt het ook onderstaande voordelen.

Behoefte aan advies op maat?
Klik dan op de onderstaande knop en ontvang gratis en vrijblijvend offertes.
arrow Ontvang offertes

1. Nieuwe uitstraling voor je trap en woning

Trapbekleding is in verschillende houtsoorten, kleuren, patronen en stijlen beschikbaar. Het geeft je de mogelijkheid om het uiterlijk van de trap af te stemmen op het interieur van de woning. Door goed met het contrast van de trap, trapwangen, stootborden en muren te spelen, kun je bovendien van de trap een echte eye-catcher in de woning maken.

2. Betere veiligheid

Afhankelijk van het type materiaal waarvan de trap voorzien is, profiteer je van een verhoogde veiligheid. Zo kun je kiezen voor een materiaal dat meer grip biedt, om slippartijen te voorkomen of juiste een zachte, dempende materiaalsoort zoals tapijt.

3. Hoger comfort

De juiste trapbekleding kan bijdragen tot het comfort van de trap. Een tapijten trap voelt in de winter heel aangenaam. Een laminaten trapbekleding is juist in de zomer erg aangenaam te betreden.

4. Onderhoudsgemak

Afhankelijk van het materiaal biedt de trap meer of minder onderhoudsgemak. Maar ook het gebruik van de trap, veel of weinig, de locatie ervan enzovoort hebben een invloed op de onderhoudsvriendelijkheid van de trap.

5. Goedkoper dan de plaatsing van een nieuwe trap

Een traprenovatie is financieel een stuk aantrekkelijker dan de plaatsing van een nieuwe trap. Daarnaast kan je de kosten extra drukken door overzettreden te plaatsen.

Een houten trap met witte muren en een trapleuning.

Extra info, advies op maat en concrete offertes van vakmannen ontvangen? Vul het offerteformulier in

Indien je na het lezen van bovenstaand artikel interesse hebt in het laten bekleden van jouw trap, kan het lonen om je te informeren bij vakmannen. Via onderstaand formulier ontvang je ook snel en eenvoudig 1 of meerdere gratis vrijblijvende offertes van vakmannen in jouw regio.

Verstuur vandaag je aanvraag en vergelijk al binnen enkele dagen prijsvoorstellen.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen