Wat typeert vinyl als trapbekleding?

Vinyl trapbekleding staat bekend om zijn vele esthetische eigenschappen. Het dankt zijn populariteit onder meer aan zijn veelzijdigheid en de mogelijkheid om het met meerdere interieurstijlen te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld de trap bekleden met vinyl, voorzien van een houtlook, marmerlook of betonlook uitstraling.

1. Betonlook

Een vinyl betonlook trap bevat een industriële en ruwe uitstraling. Met zijn textuur is hij nauwelijks te onderscheiden van echt beton. De kleuren zijn in vele tinten grijs beschikbaar, waardoor je de betonlook trap kunt voorzien van de gewenste tint grijs.

Vinyl betonlook trap

2. Houtlook

Een vinyl houtlook trap bevat overtuigende houtnerfpatronen en een voelbare textuur die sterk verwant is aan de structuur van echt hout.

Een houtlook trap is verkrijgbaar in lichtere en donkere tinten die exact dezelfde kleur hebben als echt hout.

een vinyl houtlook trap met een leuning en gedecoreerd met ledlichtjes.

3. Marmerlook

Een vinyl marmerlook trapbekleding kan door zijn structuur, kleuren en glanzende afwerking de trap de uitstraling geven van een echte marmeren trap.

Marmerlook trapbekleding is in verschillende kleuren en tinten beschikbaar.

Een woonkamer met een lichtgrijze marmerlook trap van vinyl.

Hoeveel kost het bekleden van een trap met vinyl?

De kosten van een trap renoveren met vinyl trapbekleding is afhankelijk van meerdere factoren en kan daardoor sterk variëren.

 • Trap soort: een open trap of een dichte trap?
 • Stootbord: heeft je trap stootborden of stootborden van een ander materiaal?
 • Nieuwe treden of overzettreden: kies je voor nieuwe vinyl traptreden of wil je de trap voorzien van vinyl overzettreden?
 • Status van de trap: is het een nieuwe trap of een oude trap?
Renovatiekosten Prijzen
Standaard houtlook / Luxe houtlook € 20 – 40 per m² / € 40 – 60 per m²
Standaard betonlook / Luxe betonlook € 20 – 40 per m² / € 40 – 60 per m²
Standaard marmerlook / Luxe marmerlook € 20 – 40 per m² / € 40 – 60 per m²
Overzettreden (traptreden geplakt over bestaande treden) € 20 – 50 per trede
Aantal treden (gemiddelde 12-15 treden) € 300 – 900
Gemiddelde installatiekosten € 100 – 300

Tip: Let op! De kosten kunnen op basis van extra voorbereidende werken makkelijk oplopen.

Wens je advies en offertes over een vinyl traprenovatie?
Vul onderstaand formulier in en ontvang 1 of meerdere prijsvoorstellen op maat
arrow Ontvang offertes

trap renoveren met decoratie.

 • Veiligheidsdecoraties: naast de trap renoveren kun je er ook voor kiezen om de traptrede te voorzien van extra grip, met behulp van een anti-sliplaag in de vorm van halve maantjes. Om de trap van nog meer veiligheid te voorzien zou je ook een trapleuning kunnen laten plaatsen.
 • Behang renoveren: verder kun je de trap voorzien van een unieke uitstraling door de muren en de zijkanten van de trap te voorzien van een andere kleur.
Vinyl trapbekleding met anti-slipmat

Waarom kiezen voor vinyl trapbekleding?

Er zijn vele redenen voor het kiezen van vinyl als trapbekleding. De trappen zijn in verschillende stijlen en kleuren beschikbaar, zijn makkelijk te onderhouden en duurzaam. Het omtoveren van je oude trap tot een trap bekleed in vinyl trapbekleding is dan ook een logische keuze.

Vinyl versus laminaat

Vinyl en laminaat zijn beide populaire opties voor het bekleden van de trap. Beide materiaalsoorten hebben elk hun typische kenmerken. Vinyl bestaat uit kunststof dat waterbestendig en duurzaam is.

Ook bevat het realistische designs die sterk verwant zijn aan houtlook, betonlook en marmerlook trappen. Laminaat bestaat daarentegen uit samengeperste vezels van hout dat minder goed bestendig is tegen vocht.

Daarnaast is laminaat een stuk gladder.

Vinyl versus pvc

Vinyl trapbekleding gebruikt pvc als basis en heeft een slijtvaste toplaag. Het staat ook bekend om het mooie design waarvan hij de trap van een woning kan voorzien.

Pvc daarentegen bestaat uit stevige, massieve pvc materialen, waarbij de nadruk meer ligt op de veiligheid. De trap biedt wat meer grip dan een vinyl trap en beschikt over brandwerende eigenschappen.

Vinyl trap

Voordelen

Een vinyl traprenovatie heeft vele voordelen

 • Kleuren en patronen: vinyl trapbekleding is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Dit geeft je de mogelijkheid om in alle gemak je nieuwe trap te voorzien van een uitstraling die feilloos samengaat met het interieur van de woning. Deze trapbekleding kun je daarnaast makkelijk zelf op maat snijden
 • Duurzaamheid: vinyl is opgebouwd uit stevig materiaal dat lang meegaat. De trap is geschikt voor veelvoudig dagelijks gebruik. Daarnaast is vinyl goed bestand tegen eventuele verkleuring door de zon, de trap houdt zijn kleur vast.
 • Onderhoudsvriendelijk: vinyl bekleding is makkelijk schoon te krijgen en heeft weinig onderhoud nodig. Dat is ideaal wanneer de trap veelvoudig gebruikt wordt. De onderhoudsvriendelijkheid van de trap is een groot voordeel ten opzichte van andere trapbekledingen.
 • Geluiddemping: vinyl is, naast tapijt met ondertapijt het best geluiddempend
 • De kosten: wanneer je jouw trap wenst te voorzien van een natuurlijke uitstraling maar slechts over een beperkt budget beschikt, biedt een vinyl trap de ideale uitkomst. Vinyl is relatief goedkoop en kan de trap voorzien van een natuurlijke houtlook, betonlook of marmerlook uitstraling.
 • Moderne uitstraling: vinyl trapbekleding is met zijn moderne uitstraling helemaal van deze tijd. De bekleding kan dan ook feilloos gecombineerd worden met andere moderne interieurstijlen in de woning.
Je trapbekleding verwijderen?
Vraag en vergelijk gratis vrijblijvende offertes

Hoe kun je een trap in vinyl onderhouden?

 • Stofzuigen of schoon vegen: stofzuig de trap met regelmaat en haal vervolgens een vochtige doek over de trap. Eventueel kun je de trap ook dweilen na het stofzuigen. Vermijd enkel overmatig watergebruik.
 • Gebruik schoonmaakmiddel: de trap kun je ook met een schoonmaakmiddel reinigen. Gebruik hiervoor wel een reinigingsmiddel met een pH-neutrale waarden dat geschikt is voor vinyl.
 • Vermijd schurende materialen: vermijd materialen die de trap kunnen beschadigen, zoals, schuurpapier, ruwe borstels en andere materialen die de trap kunnen schuren. Zo blijven de treden lang heel mooi.
Trap onderhouden

Geïnspireerd? Vraag gratis offertes en ontvang advies op maat

Indien je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit, zoals: ‘Is mijn trap geschikt voor een vinyl traprenovatie?’ Kan het lonen om bij meerdere vakmannen tegelijk gratis vrijblijvende offertes aan te vragen en te vergelijken.

Zo vind je de juiste vakman voor jouw project die met zijn kennis en ervaring van traprenovaties een traject kan samenstellen op maat van jouw budget.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen