Open trap dicht maken? Uitgebreid stappenplan

Hoe maak je een open trap dicht? In dit stappenplan leggen we je uit hoe je de open trap dicht moet maken. Volg het stappenplan nauwkeurig op om de gehele trap (van de onderste trede tot aan de bovenste trede) te voorzien van de ideale afwerking.

Stap 1: Hout opmeten

Meet via de achterkant van de open trap de breedte en lengte op van alle openingen tussen de treden. Meet ook zeker alle treden een voor een, het kan namelijk best zijn dat deze van elkaar kunnen verschillen

Een open trap dat is omgebouwd tot een gesloten trap

 Stap 2 – De stootborden

Zorg dat je over genoeg multiplex met een dikte van 2,5 centimeter beschikt, om de openingen te dichten. Deze stootborden kunnen afhankelijk van jouw voorkeur, uit allerlei soorten hout bestaan.

Je hoeft de stootborden niet van hetzelfde materiaal te voorzien als de treden. Je kunt deze immers verven of afdekken.

Stap 3 – Stootborden zagen

Zaag de stootborden met een tafel- of cirkelzaag op basis van de gemeten maten. Zet voor de veiligheid een veiligheidsbril op.

Label de planken om te voorkomen dat je ze door elkaar haalt

Stap 4 – Controleer de maten

Leg de stootborden voor de openingen van de traptreden en kijk of de afmetingen kloppen. Dit doe je door ze aan de achterzijde van de trap te meten. Let er goed op dat de randen mooi aansluiten aan de onderkanten en zijkanten, zonder dat ze uitsteken.

Stap 5 – Stootborden plaatsen

Boor vier gaten op een afstand van 1,5 centimeter van de onderrand. Breng een boor met een iets kleinere diameter toe aan de boormachine, dan de schroeven die je wilt gebruiken. Vervolgens meet je vanaf de lange onderrand van het stootbord een afstand van 1,5 centimeter af.

Het eerste gat boor je op 2,5 centimeter afstand vanaf het uiteinde van het stootbord. De resterende gaten boor je langs de lange onderrand. Zorg er wel voor dat er steeds evenveel ruimte tussen de gaten zit.

Stap 6 – Breng lijm aan de gaten aan

Breng een laag lijm aan langs de geboren gaten in de onderrand. Dit voorziet de stootborden van extra stevigheid. Zorg ervoor dat de mooiste kant van de stootborden aan de voorkant van de trap staan.

Een houten trap met dezelfde soort stootborden

Stap 8 – Schroef de stootborden vast

Nadat de stootborden en de geboren gaten zijn dichtgemaakt met lijm, druk je het stootbord tegen de trap aan, zodat de lijm tegen de achterkant van de treden aankomt en zich goed kan hechten. Vervolgens breng je vijf centimeter lange schroeven aan en draai je ze met een schroefmachine in de geboren gaten. Draai ze zodanig aan dat de koppen op dezelfde hoogte staan als de achterkant van het bord.

Daarna boor je vier gaten in de bovenkant van de traptreden en stootbord. Dit doe je door aan de kant waar je de trap op loopt, te werk te gaan. Je boormachine hou je op 2,5 centimeter afstand van de voorste rand van de traptrede.

Vervolgens ga je met de boor langzaamaan een gat maken dat doorloopt in het vastgeschroefde stootbord. Als dit gelukt is, maak je vervolgens nog 2 à 3 gaten in de voorste rand van de traptreden. Zodat ze op een evenwijdige lijn liggen met de schroeven die in de onderrand van het stootbord zijn gedraaid.

Stap 9 – Schroeven verzinken

Verzink de schroeven zodat ze niet meer uitsteken en de koppen zich op dezelfde hoogte bevinden als het oppervlak. Stop de schroeven in de gaten die je reeds hebt geboord en draai ze vervolgens goed strak met een schroefmachine. Zorg ervoor dat de koppen niet meer uitsteken.

Stap 10 – Stootborden bevestigen aan de trap

Controleer dat alle stootborden goed passen en draai ze een voor een goed vast.

Stap 11 – De trap afwerken

Na het bevestigen van de stootborden ga je de naden afkitten. Dit doe je door aan de achterkant van de trap te gaan staan en de kitpistool te richten op de zijkant van de trap waar de treden worden ondersteund. Haal de trekker over om een dunne kitrand aan te brengen aan de bovenrand en zijkant van het stootbord.

Tot slot strijk je de kitrand glad met je hand en dien je dit 24 uur te laten drogen.

Stap 12 – Verberg de schroefkoppen

De schroefkoppen verberg je het beste met houtvulmiddel. Zorg dat je over de kleur houtvulmiddel beschikt die dezelfde kleur heeft als de trap.

Breng een klodder houtvulmiddel (ten grootte van je vingertoppen) aan en ga dit met een plamuurmes gladstrijken. Hierna laat je het opdrogen.

Stap 13 – Decoreer of schilder de stootborden

Afhankelijk van welke uitstraling je de trap wilt geven, kun je kiezen om het te schilderen of een tapijt aan te brengen.

Benodigdheden

Bij het uitvoeren van het stappenplan, zullen de volgende gereedschappen van pas komen.

 • Een Rolmaat: om nauwkeurig de maten van de stootborden te meten.
 • Een boormachine: voor het boren van gaten en om de schroeven in te draaien.
 • Een verzinkboor: om de schroeven weg te kunnen werken.
 • Schroeven: de juiste schroeven die makkelijk in het hout verzinken.
 • Houtlijm: om de stootborden aan de treden vast te zetten.
 • Schuurpapier: om de planken glad en splintervrij te maken.
 • Een freesmachine: als je gleuven wilt maken om de stootborden in te schuiven.
 • Grondverf en lak: om een eventuele schilderwerk te vereenvoudigen.

Waarmee rekening houden?

Het is aan te raden om te controleren of de aanleg van stootborden bij het renoveren van de trap het licht in huis niet blokkeert voordat je ermee begint.

Daarnaast vraagt het ombouwen van een open trap tot een gesloten trap veel tijd, moeite en competenties. Denk daarom eerst goed na of je dit echt zelf wilt doen, of dat je hier een vakman voor wilt inschakelen.

Waarom zou je een open trap dichtmaken?

Het dichtmaken van een open trap biedt de volgende voordelen:

 • Veiligheid: door de trap dicht te maken voorkom je valpartijen en ongelukken. Dit maakt de dichte trap bijzonder nuttig voor de veiligheid van kleine kinderen en immobiele ouderen.
 • Uitstraling: een dichte trap heeft een andere uitstraling en kan zorgen voor meer privacy in huis, omdat de stootborden zorgen voor enige afscherming. Ook kunnen de stootborden het zonlicht dat naar binnen schijnt blokkeren wat resulteert in warmteverlies. Wat ideaal is voor een hele hete zomer.
 • Opslagruimte: je kunt de onderkant van de trap gebruiken als een trapkast, als extra opslagruimte.

Welke opties zijn er?

Een dichte trap biedt naast de voordelen ook vele andere praktische opties met zich mee. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

 • Stootborden en bekleden: zoals eerder al uitgelegd kun je de open trap dichtmaken met stootborden. Daarnaast kun je de treden ook bekleden met een tapijt, opzettreden of LED-verlichting.
 • Kast: een kast onder de trap plaatsen om de open ruimte in te vullen.
 • Deur: mocht je al een dichte trap hebben, dan kun je ervoor kiezen om ook de trapgat van de bovenverdieping dicht te maken met een deur.
 • Vlakke zijkant: ook kun je ervoor kiezen om de trap met een vlakke zijkant dicht te maken. Dit is vooral handig als de trap in de woonkamer staat. Indien je wenst dat hij niet opvalt, kun je hem het beste in dezelfde kleur schilderen als het interieur van de woonkamer. Daarentegen zou je hem ook expres een andere kleur kunnen geven om het een echte eyecatcher in de woonkamer te maken.
Een trapkast ingebouwd in een gesloten trap

Een voorbeeld ter inspiratie voor het monteren van een kast onder de trap

Open trap dichtmaken of nieuwe trap plaatsen?

De onderstaande tabel geeft je een indicatie over de gemiddelde kosten.

Nieuwe trap laten plaatsenOude trap renoveren
Levertijd– Bedraagt 2 à 3 maanden– Geen levertijd
Installatietijd– Laten renoveren duurt gemiddeld 1 dag– Zelf renoveren duurt meestal 2 dagen
Wanneer– Bij slecht staat van oude trap– Bij grote en complexe trappen in woningen waarbij de trap doorloopt op andere verdiepingen
– Wanneer de trap een goede staat heeft
Nadelen– Verwijderen van de oude trap is niet altijd mogelijk
– Afhankelijk van de klus kunnen de kosten behoorlijk oplopen
– Zelf renoveren is niet altijd mogelijk, dit hangt af van de staat van de trap
– De renovatie is erg complex en eist veel expertise

Hoeveel kost een open trap dichtmaken?

De kosten van een open trap dichtmaken kan verschillen en hangt af van meerdere factoren: de hoeveelheid benodigde stootborden, het materiaal, het soort trap en of je de montage zelf doet of dat je het laat doen door een expert.

Aantal treden trap (in voorbeeld): 14

Kosten van verbouwingDe prijs
Basic stootborden€ 20 voor 5 stootborden
Stootborden van zelfde materiaal als traptrede€ 80 voor 5 stootborden
Stootborden inclusief montage€ 200 per trap
Kosten voor uitbreken oude trap€ 500
Kosten voor nieuwe rechte trap€ 1.700
Kosten traprenovatie van huidige trap€ 1.700

3 voorbeelden van dichtgemaakte trappen

Een dichte trap met dezelfde kleur stootborden
Een houten gesloten trap in de woonkamer
Een gesloten trap in een landelijke stijl

Professioneel advies nodig? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van trapspecialisten

Wens je na het lezen van dit artikel nog extra informatie te krijgen omtrent het ombouwen van de trap? Vul dan onderstaand formulier in om vrijblijvend en gratis offertes aan te vragen bij een echte vakman. Hij zal met zijn kennis en expertises al jouw vragen zorgvuldig beantwoorden en een traject op maat aanbieden voor een gepaste prijs.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen