Waarom zou je een trap geluiddempend maken?

Waarom zou je je trap geluiddempend maken? Een luide trap is vervelend. Het kan ervoor zorgen dat je overlast ervaart als je gezinsleden of huisgenoten gebruik maken van de trap. Bovendien kan het niet alleen voor storing zorgen binnenshuis, maar kunnen je buren er ook last van hebben.

Een van de voornaamste oorzaken van een luide trap is contactgeluid. Contactgeluid is het geluid dat je hoort als er iets of iemand in aanraking komt met de traptreden, bijvoorbeeld door gewoonweg gebruik te maken van de trap.

Je trap renoveren en geluiddempend maken vermindert een hele hoop frustraties!

Een houten trap dempen

Je kan een houten trap bekleden met verschillende soorten geluiddempend materiaal.

Denk bijvoorbeeld aan het stofferen van je trap met tapijt. Dit is geluiddempend, heeft een isolerende werking, en zorgt er bovendien ook nog eens voor dat je minder snel uitglijdt. Het nadeel is echter wel dat het sneller slijt en je vaak zal moeten stofzuigen om het netjes te houden.

Vind je je trap laten bekleden zonde van je houtlook? Je kan er ook voor kiezen om enkel een deel van de treden te laten bekleden. In plaats van een volledig tapijt gebruik je dan geluiddempende trapbekleding zoals een traploper. Daardoor blijft de houten uitstraling van je trap intact en behoud je een trap die bij je interieur past.

Trap stofferen met tapijt

Een betontrap dempen

Het voordeel van een betonnen trap is dat deze vaak minder lawaaierig zijn. Wil je toch het geluid minderen? Dan kan je ook bij een betonnen trap ervoor kiezen om hem te bekleden.

Een betonnen trap bekleden kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om overzettreden te plaatsen. Overzettreden zijn een populaire vorm van traprenovatie. Met overzettreden breng je een extra laag materiaal aan op je stootborden en treden. Dit kan massief hout, pvc of laminaat zijn. Op deze manier kan je bovendien direct een nieuwe look voor je trap kiezen zonder dat je direct een nieuwe trap moet plaatsen.

Een betonnen trap renoveren door middel van trapbekleding kan natuurlijk ook.

Een stalen trap dempen

Van alle materialen maakt een metalen of stalen trap het meeste geluid wanneer je erop loopt. Je kan dit voorkomen door een ontdreuningsmateriaal te gebruiken voor de trap. Dit zorgt ervoor dat de trap minder gonst wanneer je hem gebruikt.

Dit werkt echter wel alleen bij dichte trappen en trappen zonder perforatiegaten. Voorbeelden van ontdreuningsmateriaal zijn een bitumen massa plaat of staalplaatjes.

Vind je dit een te grote renovatie? Dan kan je ook voor een stalen trap kiezen voor bekleding.

Kan ik mijn trapkast ook dempen?

Als je een ruimte onder je trap hebt zoals een trapkast, kan het zijn dat die functioneert als een klankkast. Dit zorgt voor geluidsoverlast. Om dit te voorkomen kan je twee dingen doen.

  1. Je trapkast opvullen
    Het klinkt misschien logisch. Hoe voller je trapkast, hoe minder het contactgeluid zal resoneren. Zorg er dus voor dat je trapkast voldoende gevuld is.
  2. Geluidsisolatie door middel van isolatiemateriaal
    Een andere oplossing is het bekleden van de onderkant van je traptreden met geluidsisolatie materiaal. Een voorbeeld van geluidsisolatie materiaal is minerale wol. Door een plaat aan te brengen aan de achterkant van de treden kan je makkelijk het geluidsisolatie materiaal wegwerken.

Hoe een open trap geluiddempend maken?

De beste optie om een open trap geluiddempend te maken is door middel van trapbekleding. Als dit niet genoeg is, is de enige optie om een traprenovatie uit te voeren en van een open trap een dichte trap te maken. Een gesloten trap met stootborden werkt meer geluidsisolerend dan een open trap.

Laat jouw trap bekleden door een vakman! Vul onderstaand offerteformulier in

Ben je toe aan een traprenovatie? Maakt jouw trap te veel geluid en wil je dat oplossen met trapbekleding? Laat je trap dan renoveren door een vakspecialist. Met onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies. Zo kan je rustig thuis aanbiedingen vergelijken en de juiste specialist kiezen voor jouw opdracht.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen