Is een trap in de woonkamer wel een goed idee? Voordelen en nadelen

Om tot de conclusie te komen of een trap in de woonkamer het wel waard is, zul je waarschijnlijk de voordelen en nadelen tegen elkaar op willen wegen. We zullen allereerst de voordelen bespreken.

Voordelen woonkamer trap

Makkelijk te bekleden: een trap in de woonkamer heeft vaak open treden en is om die reden makkelijk bereikbaar. Dit zorgt er ook voor dat het makkelijk (her)bekleedbaar is.

Stof, verf, hout of een andere type bekleding, met een open trap in de woonkamer is de afwerking met deze verschillende materialen een fluitje van een cent!

Makkelijk onderhoudbaar: zoals al eerder benoemd is de trap in de woonkamer, mede door de afwezigheid van de trapmuur, makkelijk bereikbaar. Het onderhouden van de trap is daarom zeer eenvoudig.

Opbergruimte: verder kan de trap in de woonkamer indirect dienen als extra meubelstuk. Voeg bijvoorbeeld lades toe die aansluiten bij de stijl van de trap en de rest van de woonkamer.

Ook kun je er veel ruimte mee winnen door er een soort “ondertrapse kast” van te maken. Zo benut je de ruimte die je hebt op een stijlvolle manier!

Decoratief- en modern interieur: tot slot is een van de belangrijke voordelen natuurlijk dat het gewoon een echte ware eyecatcher kan zijn. Een open trap in de woonkamer brengt een extreem ruimtelijk gevoel met zich mee. Laat de stijl van de trap aansluiten de rest van de woonkamer voor een mooi samenhangend resultaat.

Nadelen woonkamer trap

Warmteverlies: omdat de ruimte van de woonkamer naar de bovenverdieping volledig open ligt, is het moeilijk om de warmte vast te houden in de woonkamer, met warmteverlies als volgt.

Het verwarmen van de woonkamer kan om die reden ook meer tijd in beslag nemen. Zorg daarom dat je woning goed geïsoleerd is. Zo wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en blijft het goed hangen in de woning.

Geluidshinder: een ander nadeel van de open verdieping is dat hij mogelijk geluidshinder kan veroorzaken. Is er een feestje in de woonkamer? Dan heb je kans dat het luid en duidelijk hoorbaar is op de bovenverdieping.

Omgekeerd zou deze directe verbinding weer voor geluidsoverlast kunnen zorgen voor de begane grond wanneer de tv aanstaat op de bovenverdieping.

Eventueel zouden geluidswerende deuren dan weer uitkomst kunnen bieden. Ga daarom eerst na of een open trap problemen zou veroorzaken voordat je een beslissing neemt.

Handig om te weten: indien de woning goed geïsoleerd is, hoeft het verwarmen van de woning helemaal niet te leiden tot een hoger energieverbruik of energiekosten.

Wens je nog wat extra professioneel advies bij de overweging van een trap in de woonkamer?
Vul dan onderstaand formulier in en krijg advies op maat voor jouw persoonlijke situatie.
arrow Ontvang offertes

Trap in woonkamer versus trap in hal

Moderne ontwerpers denken letterlijk en figuurlijk niet meer in hokjes. Een trap in de woonkamer is een decoratieve manier om je woning wat meer karakter te geven.

Op die manier wordt de gehele woning mooi visueel aan elkaar gelinkt. Deze samenhang en eenheid is de perfecte verwelkoming na een lange werkdag.

Inspiratie nodig? Enkele toepassingen

Indien je een trap hebt die in de woonkamer staat, of overweegt de tussenmuur naar de woonkamer af te breken, zal je waarschijnlijk wel nieuwsgierig zijn naar wat de mogelijkheden dan zijn.

Je kunt de trap namelijk met verschillende materialen bekleden. Ook kun je in sommige gevallen bepalen waar de trap terecht moet komen.

Om je een handje op weg te helpen, delen we 6 verschillende soorten trappen om te laten zien hoe jouw woning er binnenkort uit kan komen te zien!

Houten trap in de woonkamer:

Een houtlook of een houten vloer is een elegante stijl voor je woning. Helemaal als je dit ook terug laat komen in de trap van de woonkamer. Op deze afbeelding zie je wat voor samenhangend geheel je creëert door dit materiaal terug te laten komen in de trap.

Chique glazen trap in de woonkamer

Kies je voor een exceptionele traprenovatie, dan behoort deze glazen trap zeker tot een van de mogelijkheden! Deze chique strakke inrichting zorgt ervoor dat het daglicht goed tot zijn recht komt.

Omdat de interieurstijl transparant is, kan de lichtinval gemakkelijk de woning domineren. Zo krijg je verbondenheid met de bovenverdieping.

Trap met zwevende traptreden

Een zwevende trap in de woonkamer zorgt voor een hele luchtige en open uitstraling. Dit model komt vaak voor zonder trapleuning.

Heb je kleine kinderen en wens je toch liever een leuning? Dan behoort een balustrade of een klein minimalistisch design zeker tot de mogelijkheden.

Op zoek naar een specialist om een mooie trap in de woonkamer te verkrijgen?
Vraag hier de offertes aan en krijg advies op maat voor jouw woonkamer trap

Halfslagtrap met industriële stijl

Als je slim gebruik wilt maken van de ruimte die je hebt, is een wenteltrap of een halfslagtrap zeker een optie. Door de draai die dit model maakt is het zeer compact en dus ook prima geschikt voor kleinere woningen.

Komt een complete renovatie van de trap niet aan de orde maar wil je wel een industriële look creëren? Schilder de trap dan in een andere kleur zoals antraciet of zwart. Dit brengt een hele deftige persoonlijkheid met zich mee.

Stalen open trap in woonkamer

De stoere industriële stijl valt goed in de smaak bij veel mensen en dat zien we ook terugkomen bij deze open stalen trap.

Met een antracieten of zwarte frame behoudt de trap zijn deftigheid, maar neemt het door zijn ontwerp een bescheiden rol aan in de woonkamer. Zo gaat de trap naadloos over in de rest van het interieur.

Robuuste woonkamertrap

Wil je graag moderniteit verwerken in een robuuste stijl? Dan sluit deze trap goed aan bij je interesses. Waar de houten traptreden een overduidelijke aanwezigheid uitstralen, nemen zowel de trapleuning als de balustrade een bescheiden rol aan op de achtergrond. De combinatie van deze elementen geven de trap een hele luchtige uitstraling.

houten trap in de woonkamer

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Omdat de combinatie tussen persoonlijke voorkeur en beschikbare ruimte belangrijk is, zou een vakman kunnen helpen met het maken van de juiste keuze.

De trap neemt namelijk een prominente plek in de woonkamer en dus is vakkundig werk cruciaal. Naast dat specialisten veel ervaring hebben met deze werkzaamheden, ben je ook verzekerd van garantie op de verrichte traprenovatie.

Vergelijk gratis offertes van vakmannen te gelijk en kom er achter wat het best bij je aansluit. Op deze manier vind je de juiste vakman voor jouw project.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen