Trappen terminologie

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, hebben we alle onderdelen van de trap op een rijtje gezet. Zo weet je straks perfect met welk onderdeel je te maken hebt. Ook kun je er wellicht inspiratie mee opdoen.

Misschien dat je er straks wel voor kiest om een bordes te laten plaatsen bij de trap, of misschien juist de stootborden wilt laten verwijderen. We doorlopen de belangrijke onderdelen gezamenlijk:

Nog vragen over de onderdelen van een trap?
Vraag hier de offertes aan voor antwoorden op al jouw vragen.
arrow Ontvang offertes

(Trap)trede

De traptrede of trede is het vlak waar men zijn voet op zet bij het belopen van een trap. Een traptrede kan zowel recht als verdreven zijn. Daarbij is een rechte trede rechthoekig, terwijl een verdreven traptrede juist een smalle en een brede kant heeft.

Verdreven treden zien we overigens vaak voorkomen bij een draaitrap, ook wel bekent als een spiltrap of wenteltrap

Het stootbord

Stootborden, ook bekend als tegentreden, zijn de verticale panelen aan de voorkant van elke trede. Bij open trappen ontbreken deze stootborden.

Indien je een open trap hebt, kun je er altijd voor kiezen op een stootbord te laten plaatsen en zo dus een dichte trap te krijgen. Je hoeft hiervoor niet per se een nieuwe trap te kopen.

tegentreden
De witte vlakken onder de laminaten treden zijn stootborden

De neus of wel

De wel, ook wel bekend als de neus, is het horizontale gedeelte van de trede dat over het stootbord heen steekt. Het is niet extreem noodzakelijk, maar het kan nuttig zijn om het loopvlak van de trede te vergroten en de veiligheid te verbeteren.

De wel is een handig hulpmiddel op de trap dat je helpt om je evenwicht te bewaren en stabiel te blijven terwijl je de trap op- of afloopt. Het is als het ware een visueel referentiepunt dat je helpt om veilig te navigeren.

De breedte van de wel varieert meestal tussen de 4 en 6 centimeter, afhankelijk van het ontwerp en de functionaliteit van de trap.

Het is belangrijk om de afmetingen van de wel zorgvuldig te overwegen, aangezien een te smalle wel het loopcomfort kan verminderen, terwijl een te brede wel ruimte in beslag neemt en het ontwerp van de trap kan beïnvloeden.

De trapleuning

Een trapleuning biedt ondersteuning aan bij het belopen van een trap. In de meeste gevallen bestaat dit uit een stevige balk of strip die vastgemonteerd is aan de muur, waaraan je met je hand steun kunt vinden. Dit vindt plaats aan de zijkant van de looproute.

De wangen of trapbomen

De trapbomen of wangen zijn de stevige balken waarop de treden en stootborden rusten of in zijn verwerkt. In traditionele houten trappen worden de treden en stootborden ongeveer 1 centimeter in de trapbomen ingebed. De uitsparingen waarin ze worden geplaatst, worden nesten genoemd.

De trapbomen worden zo breed gemaakt dat de nesten volledig bedekt zijn. Het smalle stuk hout dat overblijft aan de voorkant van de treden wordt het voorhout genoemd en heeft meestal een breedte van 1 tot 2 centimeter, gemeten loodrecht op de lengte van de boom.

Het stuk hout dat onder de treden overblijft, wordt het achterhout genoemd. De breedte van het achterhout wordt bepaald op basis van het materiaal dat wordt gebruikt om de onderkant van de trap te bedekken.

trap met één trapboom
Deze trap steunt op één trapboom en heeft geen stootborden.

De bloktrede

De bloktrede is de eerste trede van de trap. Het kan iets breder zijn dan de andere treden. In sommige gevallen kiest men er ook voor om de eerste traptrede te voorzien van een ander materiaal dan de rest van de traptreden.

Nieuwe trap?
Vraag hier gratis offertes voor een trap!

Het welstuk

Het welstuk vormt het afsluitende onderdeel van een trapleuning, die zich bevindt aan het uiteinde van de trap. Deze sluit aan op een bordes of tussenverdieping.

Het is als het ware het bovenste randje van de trap die aansluit aan het bordes. Dit onderdeel is essentiëel voor de stabiliteit en voegt een mooi visueel element toe aan het ontwerp van de trap.

Bordes of tussenvloer

Een bordes of tussenvloer is een horizontaal platform of “rustpunt” dat zich halverwege of op een tussenliggende hoogte van een trap bevindt.

Het dient als een overgangsgebied waarop mensen kunnen pauzeren, van richting kunnen veranderen of toegang hebben tot verschillende ruimtes op verschillende niveaus.

Een bordes kan worden gezien als een soort platform dat de trap onderbreekt en een veilige en functionele ruimte biedt om even uit te rusten of de trapverdiepingen te verbinden. Het wordt vaak gebruikt bij trappen met meerdere verdiepingen of bij trappen die een hoek maken.

Trap met tussenvloer of bordes
Trap met tussenvloer of bordes

De balustrade

Een balustrade is een soort laag hekje van ongeveer een meter hoog die zich op de bovenverdieping van de trap bevind. Deze biedt extra veiligheid en voorkomt dat je van de trap kunt vallen. Vaak wordt dit ook decoratief afgewerkt in combinatie met de rest van de trap.

Schalmgat

Het laatste element van de trap is het schalmgat. Dit is de opening of de ruimte die ontstaat tussen de binnenbomen van een trap wanneer je van bovenaf naar beneden kijkt of andersom. Het is het zichtbare gat dat zich vormt tussen de trapbomen en dat een doorkijk biedt van de ene verdieping naar de andere.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste vakman in jouw regio voor info en een vrijblijvende offerte

Bij gecompliceerde klussen, kan het wel eens lastig zijn om goed werk te verrichten, helemaal als je geen ervaring hebt met al deze trap onderdelen.

Een vrijblijvende offerte aanvragen is gratis, gemakkelijk en bied je de mogelijkheid om de alle opties te bespreken met een professional, zodat je een gewenst resultaat krijgt.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen