Hoeveel kost het plaatsen van een nieuwe trap? 

Een trap plaatsen is in elke woning anders, daardoor is het moeilijk om een vaste prijs te geven. Over het algemeen zal de prijs voor een nieuwe trap liggen tussen de € 1.300 en de € 3.300. De prijs hangt af van verschillende factoren:

 • Kies je voor een rechte trap van rond de € 1.500, of een met een draai? Een trap met een draai kost rond de € 2.000 en een trap met twee draaien kost gemiddeld € 3.100. 
 • Welk materiaal kies je voor je trap?
 • Moet je een nieuw trapgat plaatsen, of komt de trap op dezelfde plaats?
 • Als je een nieuw trapgat moet plaatsen, is de vloer van hout of van beton?

Het meeste werk zal de vakman zelf doen, maar er zijn wat zaken waar een andere specialist naar zal komen kijken, zoals de constructieberekening, zaagwerk in betonvloeren, verleggen van kunststof cv-leidingen en schilderwerk. Als je wilt, kun je ook zelf het schilderwerk uitvoeren, om geld te besparen. 

Alvorens de trap geplaatst wordt, moet de trap worden ingemeten, en kan er een constructieberekening gemaakt worden. Een constructieberekening is bij monumentale panden altijd verplicht en komt neer op € 300 – € 400. Bekijk altijd op de offerte of dat soort handelingen bij de totaalprijs zit inbegrepen.

De kostenraming van een nieuwe trap bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Alvorens de trap te plaatsen, komt er een vakman te plaatsen om de situatie in te schatten en een constructieberekening te maken. Dat kost zo’n € 60.
 • De prijs van het trapgat maken verschilt per type vloer. Een trapgat maken in een houten vloer kost ongeveer € 450. Een trapgat maken in een betonnen vloer komt neer op ongeveer € 1.400.
 • Als er een nieuw trapgat gemaakt moet worden, moet je vaak eerst leidingen en bedrading verleggen. De prijs hiervoor verschilt per situatie.
 • Ook voor het monteren van de trap verschilt de prijs per situatie.
 • Een trap is niet veilig zonder leuning. Voor de leuning en de montage ervan betaal je ongeveer € 300.
 • Het kitwerk komt neer op zo’n € 100.
 • Als laatste komt het schilderwerk van de trap, het traphek, de muurleuning en aftimmering neer op € 1.200.

Voor een meer precieze prijsschatting, kun je een gratis offerte laten opmaken.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Uit welke materialen kun je kiezen?

Houten trap

Een houten trap is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en afwerkingen. Voor een landelijke stijl, kun je kiezen voor een grovere nerf en grovere afwerking. Je kunt een houten trap ook schilderen, lakken, bekleden of onafgewerkt laten.

De goedkoopste trappen zijn rechte steektrappen van vuren hout. De meeste mensen kiezen een trap van hardhout. Dat is niet alleen duurzamer, een hardhouten trap kraakt ook minder. Ook heeft een hardhouten trap een chiquere uitstraling dan een trap van vurenhout. 

Houten trap.

Betonnen trap

Een betonnen trap kun je ook schilderen of bekleden. Voor een glad en strak uiterlijk en makkelijk onderhoud, kun je de trap ook polijsten. 

Een betonnen trap kun je bekleden met tapijt, schilderen of bekleden met overzettreden. Met overzettreden kun je de trap bijvoorbeeld een houten of stenen uiterlijk geven. Kies bijvoorbeeld voor overzettreden van natuursteen voor een strakke trap. Je kunt ook een traploper leggen, voor een chique uiterlijk. Voor een warme en zachte bekleding, kun je ook kiezen voor tapijtbekleding op de trap. 

Betonnen trap

Metalen trap

Metaal wordt vaak gebruikt voor wenteltrappen. Een metalen trap kan een industriële uitstraling geven aan je inkomhal of woonkamer. Om het iets warmer te maken kun je een metalen frame ook combineren met houten traptreden. 

metalen trap

Glazen trap

Een glazen trap zorgt voor een strak en modern uiterlijk. Vaak zijn de treden en de reling van glas gemaakt, maar is de boom van een ander materiaal dat de trap goed kan dragen. 

Glazen trap.

Wat voor soort trap wil je plaatsen?

Afhankelijk van de ruimte die je hebt kun je verschillende soorten trappen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een rechte steektrap plaatsen. Die loopt in een rechte lijn naar boven. Een rechte trap neemt de meeste plaats in.

Een trap met een kwartslag draait onderaan of bovenaan in een hoek van 90 graden. Een trap met een slag bovenaan en onderaan zorgt ervoor dat je trap een halve slag draait. Zo kun je de trap bijvoorbeeld in de hoek plaatsen.

Een wenteltrap, of spiltrap is een goede optie als je niet zo veel ruimte hebt. Bij een wenteltrap draaien de treden rond een spil boven elkaar naar boven. Een wenteltrap staat niet per se tegen de muur en zou je dus ook in het midden van de kamer kunnen plaatsen. 

Wat voor trap je ook kiest, om ruimte te besparen is het altijd het beste om trappen op verschillende verdiepingen boven elkaar te plaatsen.

Trap wordt gerenoveerd in woning

Hoe een trap plaatsen: doe het zelf of laten doen?

Het is goed jezelf af te vragen wie de trap gaat plaatsen. Het is een grote klus, dus is het aan te raden een specialist in te schakelen. Dan weet je dat het goed en veilig gebeurt. Een professionele timmerman zal in de meeste gevallen ook binnen een dag klaar zijn met het monteren van de nieuwe trap. 

Stap 1: oriënteren of checken van aantal parameters

Als je de trap door een specialist laat plaatsen, zal er iemand langskomen om de trap in te meten voordat de trap gemaakt wordt. Zo sta je niet voor vervelende verrassingen als de trap gemonteerd wordt. Die vakman zal ook een betere inschatting van de prijs kunnen maken

Als je in een nieuwbouwwoning intrekt, is er misschien nog geen trap aanwezig en kan de specialist direct aan de slag met de trap plaatsen. Heb je al een trap, dan moet de oude trap eerst gedemonteerd worden. Dit kun je zelf doen om geld te besparen, maar de specialist kan dit ook doen, dan bespaar je jezelf veel werk. 

Als je de trap wilt verplaatsen in je woning, moet er een nieuw trapgat gemaakt worden. Een trapgat maken in een houten vloer is goedkoper dan in een betonnen vloer. Let wel, als er leidingen voor vloerverwarming of kabels door de grond lopen, moeten die eerst verwijderd worden, dat maakt dat de traprenovatie langer duurt.

Trapvergunning

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om een nieuwe trap te plaatsen. Wanneer je echter een nieuw trapgat moet maken in een betonnen vloer, heb je wel een trapvergunning nodig. Een betonnen vloer is namelijk een draagconstructie. 

Als je de vlizotrap naar zolder wilt vervangen door een vaste trap heb je soms ook een vergunning nodig. Van zodra er iets in de constructie moet worden aangepast, is een trapvergunning op zijn plaats. Moet het trapgat dus verplaatst of vergroot worden? Dan doe je er goed aan een vergunning aan te vragen. 

Een specialist weet hier meer van.

Stap 2: kiezen van het type trap

Open of gesloten trap

Een open trap is een trap met open treden. Die laat meer lichtinval toe en kan dus zorgen voor een meer open gevoel in de ruimte. Een dichte trap heeft verticale tussenschotten tussen de treden. Dat is een voordeel als je bijvoorbeeld een afgesloten opslag onder de trap wilt plaatsen. Een dichte trap is ook duurder dan een open trap. Als je huisdieren hebt, kan een gesloten trap ook wat meer veiligheid bieden. Dieren kunnen zo niet tussen de treden door vallen.

Vaste trap naar zolder

Soms wil je de vlizotrap (een uitschuiftrap naar de zolder) vervangen door een vaste trap. Kijk daarvoor eerst of je er genoeg ruimte voor hebt. Als dat nodig is, kun je hulp vragen aan een architect. Een vaste trap naar zolder is een meerwaarde voor het huis en biedt een veiligere weg naar boven. 

Stap 3: oude trap weghalen of demonteren?

Of je de oude trap nu weghaalt of demonteert, het is altijd een goed idee om de oude trap goed op te meten. Zo weet je precies waar je de nieuwe trap moet plaatsen en welke afmetingen je voor de nieuwe trap nodig hebt. 

Trapgat maken

Een trapgat maken is een grote klus en hiervoor wordt dus vaak een specialist ingeroepen. Je maakt het trapgat ofwel in een houten vloer, ofwel in een vloer van beton. Eerst zal een specialist moeten kijken of er leidingen of draden door de vloer lopen. Als er ook cv-leidingen verlegd moeten worden, zal dit langer duren, de cv-ketel moet namelijk eerst leeg zijn.

Trapgat in houten vloer

Een trapgat maken in een houten vloer, kun je overlaten aan de timmerman. Zogenaamde raveelverbindingen ondersteunen de balken van de trap. En daarin wordt de trap geplaatst. 

Trapgat in betonnen vloer

Een trapgat maken in een betonnen vloer is een groter karwei. Daar zal ook de timmerman een specialist voor moeten inschakelen. Bij een gat maken in een betonnen vloer komt ook veel puin en stof vrij. Daarom moet je een container huren om het werfafval in af te voeren. De prijs van zo’n container zal vaak bij de prijs inbegrepen zijn. 

Stap 4: plaatsen van de trap

Trap plaatsen met bouwpakket

Als je een bestaande trap wilt vervangen, kun je soms zelf aan de slag gaan met een bouwpakket. Halszaak als je zelf de trap plaatst is goed opmeten. Moet het trapgat verplaatst worden, zoals bij een grote verbouwing, dan laat je het karwei beter over aan vakmensen.

Met een bouwpakket zijn alle stappen voor het plaatsen van de trap uitgelegd. Er is minder voorbereidingswerk dan bij maatwerk, omdat je de onderdelen gewoon in elkaar moet zetten en de trap moet plaatsen. Dat betekent wel dat je zeker de juiste afmetingen moet weten alvorens een bouwpakket aan te schaffen. Een nadeel van zo’n bouwpakket is dat je weinig ruimte hebt voor aanpassingen. 

Als je de trap op maat laat maken, is kwaliteit vrijwel verzekerd. Ook heb je meer vrijheid over het ontwerp. Ook weet je dat de specialisten bekend zijn met de klus en het dus goed zullen doen. 

Hoe zet je een trap vast?

De trap bouw je op vanaf de onderste trede naar boven. Boor op voorhand de gaten in de boom en spil, dit om splijtend hout te voorkomen. De buitenboom (die aan de kant van de muur) kun je van buitenaf aan de treden schroeven. De treden maak je vast aan de spil door ze schuin naar boven in de spil te schroeven. 

Het is slim om de trap eerst liggend op te bouwen, bijvoorbeeld tot de eerste draai en de trap pas dan verticaal verder te bouwen. Je kunt de trap ook volledig horizontaal opbouwen. Om hem recht te zetten kun je dan een lier gebruiken.

Als je trap rechtop en waterpas staat, controleer dan nog een keer of alle treden goed vastzitten. Dan kun je de trap aan de muur vastschroeven. Zorg dat je weet wat er achter de muur zit, zodat je de trap zeker vastmaakt in een stevige constructie.

Bij de trap wordt een draagbalk geleverd voor onder het trapgat. Die balk plaats je onder de bovenste trede en maak je vast aan de verdiepingsbalk. De trap steunt dus op die onderbalk. 

Waar steunt een trap op?

De traptreden zitten vast tussen de boom en de spil. De boom is het stuk hout dat je tegen de muur en langs de trap bevestigt. Vaak zijn de treden in de boom uitgefreesd. De spil, die enkel aanwezig is als de trap draait, is de paal waarrond de treden bevestigd zijn. 

Hoe ladder op de trap plaatsen?

In de boom en de spil van de trap zijn vaak vormen voor de treden uitgefreesd. Daarin bevestig je de treden, die je vastschroeft in de spil en de boom. 

Hoe lang duurt een trap plaatsen?

Een trap, of die nu voorgemaakt of op maat gemaakt is, kan binnen een dag geplaatst worden.

Stootborden plaatsen

Stootborden plaats je pas als de trap op zijn plaats staat. Zaag eerst de stootborden op maat. Dan maak je ze vast aan de onderkant van de trede met traprenovatielijm. Het stootbord schroef je dan vast, enkel aan de achterkant van de onderste trede.

Balustrade plaatsen

Bouwbesluit legt de minimale hoogte van een traphek op 85 cm. Een traphek is in nieuwbouwwoningen ook verplicht en maakt de trap veiliger. De prijs voor een traphek verschilt naargelang het materiaal, maar reken op een € 300 tot € 550.

Leuning plaatsen

Ook een leuning is essentieel voor de veiligheid op de trap. Een vurenhouten leuning heb je al vanaf € 200. Natuurlijk hangt de prijs af van het materiaal van de leuning. 

Stap 5: afwerking

Antislip

Naast een afwerking naar keuze, kun je ervoor kiezen antislip op de trap aan te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door strips aan de rand van de treden te bevestigen, of door een lijn uit te fresen aan de rand van de treden.

Trap schilderen

Je kunt de trap schilderen in een kleur naar keuze. Daarvoor breng je eerst een laag grondverf aan, dan een laag (of meerdere wanneer nodig) verf in een kleur naar wens. Kies alleszins voor een laklaag in zijdeglans of breng na het schilderen een antisliplaag aan. Een hoogglans lak maakt de trap te glad. 

Aftimmering

Als de trap midden in de ruimte staat, hoeft enkel het trapgat te worden afgetimmerd. Staat de trap tegen de muur, dan wordt die ook langs de muur afgetimmerd.

trap renoveren

Vind de juiste vakman in jouw regio voor je trap project

Weet je ondertussen wat voor trap de juiste keuze voor jouw woning is, maar ben je nog op zoek naar de juiste specialist? 

1. Handige tips om de juiste vakman te kiezen

Vergelijk de juiste offertes

Er komen veel extra kosten kijken bij het plaatsen van een trap. Bekijk dus goed of verschillende offertes dezelfde dingen aanbieden. Let bijvoorbeeld op voorrijkosten, afvoerkosten, demontagekosten en btw.

Bekijk portfolio’s

Om te zien waar een timmermannen de meeste ervaring in hebben, kun je eens op hun website kijken naar oudere projecten. Zo vind je de beste vakman voor jouw trap.

Vergelijk recensies

Vergelijk de recensies van voorgaande klanten. Zij hebben al eens met de vakmensen samengewerkt en geven ook een perspectief na verloop van tijd. 

Controleer keurmerken

Onder andere het KOMO en VCA keurmerk geven aan dat de producten en het bouwproces van goede kwaliteit zijn. Voor een houten trap is het FSC-CoC keurmerk een indicatie dat de specialist duurzaam hout gebruikt.

2. Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Vraag dan hieronder gratis en vrijblijvend een of meerdere offertes aan. Zo match je met de juiste vakmannen voor jouw klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen