Wat zijn de ideale trap afmetingen voor jou?

Bij de afmetingen van een traptrede moet je goed op de optrede en op de aantrede letten. De optrede is de hoogte van een trede en de aantrede de breedte. Voor de afmetingen bestaan er bepaalde regels die gevolgd horen te worden.

Zo mag een trede in een privéwoning een maximale optrede van 22 centimeter hoog hebben. In openbare gebouwen ligt de maximum toegestane hoogte een stuk lager, 18 cm.

De aantrede, de breedte van de trap, hangt af van de hoogte van de trap. Die kan je alvast makkelijk zelf berekenen met de volgende formule: 2 keer optrede + aantrede = 57 tot 63 centimeter belopen.

Er geldt geen maximum voor de aantrede. Er bestaat wel een minimum breedte, de trap is namelijk veiliger als hij breder is. Een trap dient een minimum breedte van 80 centimeter breed te hebben.

Ook bestaat er een minimum afstand tussen twee opeenvolgende treden van een trap. Die minimum afstand is de minimale aantrede en bedraagt 22 centimeter.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een trapspecialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Voorschriften Trappen Bouwbesluit + NEN-norm: regelgeving afmetingen trap

Wat is het bouwbesluit? Voor veel zaken bestaan er regels, zo ook voor trappen. Daarom zijn er in het Trappen Bouwbesluit door de overheid, een aantal regels opgesteld waaraan iedereen die in Nederland bouwt of renoveert zich hoort te houden.

Het eerste trappen bouwbesluit kwam er in 1992 en het meest recente trappen bouwbesluit kwam er in 2012. Niet alle bestaande huizen en gebouwen hoeven meteen te voldoen aan de vereiste normen van het meest recente bouwbesluit. Er geldt namelijk dat het bouwwerk de regels moet volgen van het bouwbesluit dan toen destijds gold.

Wat is de NEN-norm?

De NEN-normen zijn een samenvatting van alle regels en afspraken voor bepaalde diensten en producten. Het is echter niet hetzelfde als een wet. Een wet ben je verplicht te volgen. In een norm staat een beschrijving van wat de wet van jou verwacht en hoe je aan die verwachtingen kunt voldoen.

Alle regels die in het Bouwbesluit staan moeten nageleefd worden. Deze regels zijn verplicht. Een NEN-norm is dat niet altijd. Toch is het verstandig om ook altijd de NEN-norm te volgen. Hierin staat meestal beschreven hoe je bijvoorbeeld afmetingen kan bepalen. Daardoor optimaliseer je de gebruiksvriendelijkheid van de trap.

Stenen trap

Belangrijke aandachtspunten voor het bepalen van de afmetingen

Als je een trap maakt, is het ontzettend belangrijk dat je van tevoren alle afmetingen op orde hebt. Dat is belangrijk omdat de trap voor iedereen gebruiksvriendelijk en comfortabel in gebruik hoort te zijn.

1. Voorzie de juiste optrede en aantrede

Zoals eerder in dit artikel besproken, heeft een trap een optrede en een aantrede. De optrede is de hoogte van de trede en de aantrede de breedte.

De hoogte van een trede mag in een privéhuis maximaal 22 centimeter hoog zijn en in een openbaar gebouw 18 centimeter. Voor de aantrede bestaat er geen maximaal breedte.

De aantrede is ook afhankelijk van de hoogte van de trap. De trap moet namelijk kunnen rusten tegen de vloer van de etage erboven.

Trap in huis

2. Let op de hellingsgraad van de trap

Er zijn ook bepaalde voorschriften voor de hellingsgraad van een trap. In privéwoningen en openbare gebouwen worden er verschillende hellingsgraden gehanteerd. Voor openbare gebouwen is de ideale hellingsgraad 33 graden en voor privéwoningen 42 graden voor een rechte steektrap.

3. Hou rekening met de minimumbreedte

Volgens de regels van het bouwbesluit heeft een trede een minimum breedte van 80 centimeter.

4. Hoogte trap en doorloophoogte

De hoogte van een trap wordt gemeten vanaf de onderste vloer waar de trap begint tot de bovenste vloer, net na de bovenste trede, waar de trap eindigt. Een rechte trap mag maximaal 4 meter zijn. Als er een grotere lengte overbrugd moet worden dan dient er met een tussenbordes gewerkt te worden.

De doorloophoogte is de minimale afstand die tussen het plafond en de klimlijn moet zitten. De klimlijn is een soort van denkbeeldige lijn die langs alle voorkanten van alle treden loopt en ze in een denkbeeldige rechte lijn met elkaar verbindt.

Op zoek naar een trapspecialist?
Vergelijk gratis vakmannen en prijzen

5. Zorg ervoor dat de trap handig is in gebruik

Om een trap handig in gebruik te maken, volg je best de regels en afspraken van de NEN-normen. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle treden een minimum breedte moeten hebben, de treden niet hoger mogen zijn dan een bepaald aantal centimeter en de hoogte van de trap niet meer dan een bepaald aantal meter mag zijn zonder tussenbordes.

Zorg er ook voor dat er een trapleuning aan de zijkant wordt geplaatst. Dit is belangrijk voor het comfort. Vooral voor mensen die niet zo goed ter been zijn, is het fijn om je aan de zijkant van de trap aan een leuning vast te kunnen houden.

Alle bovenstaande regels zorgen ervoor dat de trap door iedereen makkelijk en veilig gebruikt kan worden.

Stalen trap met houten traptreden

Vraag extra info en advies aan trapspecialisten + vergelijk gratis offertes

Het zelf plaatsen van een nieuwe trap is een klus die zeker niet onderschat mag worden. Er komt veel precisie bij kijken en je dient je aan allerlei regels en afspraken te houden. Ook moet de trap tot op de millimeter passen en moet hij gebruiksvriendelijk zijn.

Om jezelf te verzekeren van een correcte en vlotte installatie doe je best beroep op een vakman. Daarnaast ben je zeker dat je trap aan alle regels voldoet, dat ze veilig is en gebruiksvriendelijk is.

Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes en vergelijk erkende trapspecialisten. Op die manier vind je snel en eenvoudig de juiste vakman voor jouw project en budget.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen