Wat voor soort buitentrappen zijn er?

Er zijn verschillende soorten en maten van buitentrappen. Zo heb je stalen buitentrappen, houten buitentrappen, stenen trappen, etc. Om het overzichtelijk voor je te maken hebben we de meest voorkomende materialen op een rijtje voor je gezet.

Betonnen buitentrap

Betonnen buitentrappen zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, stabiliteit en veelzijdigheid. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende ontwerpstijlen en zijn geschikt voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

Betonnen trappen zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en goedkoper vergeleken met andere materialen. Het is wel belangrijk om je betonnen trap regelmatig te reinigen. Betonnen buitentrappen worden namelijk snel glad door algen en mosgroei.

Met beton als materiaal kan je ook interessante ontwerpelementen aan je buitentrap toevoegen, zoals open treden of reliëf op het oppervlak.

Betonnen buitentrap

Metalen buitentrap

Metalen buitentrappen zijn een populaire keuze vanwege hun moderne uitstraling, duurzaamheid en veelzijdigheid. Ze voegen een eigentijds element toe aan de buitenruimte en kunnen goed worden geïntegreerd in verschillende architecturale stijlen.

Metalen trappen zijn gemaakt van materialen zoals gegalvaniseerd staal, aluminium of smeedijzer, en bieden een stevige en stabiele constructie. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en hebben minimale onderhoudsvereisten.

Metalen trappen bieden ook flexibiliteit in ontwerpdetails, zoals het toevoegen van open treden, perforaties of geometrische patronen. Daarnaast kunnen metalen leuningen worden toegevoegd voor extra ondersteuning en veiligheid. Metalen buitentrappen hebben van zichzelf al een lange levensduur en kunnen met beschermende coatings worden behandeld om dit nog te verlengen.

Metalen buitentrap

Houten buitentrap

Houten buitentrappen zijn geliefd vanwege hun natuurlijke schoonheid, warmte en tijdloze uitstraling. Ze kunnen worden aangepast aan diverse ontwerpen en specificaties, zoals rechte trappen, L-vormige trappen, U-vormige trappen of zelfs wenteltrappen.

Houten treden bieden een comfortabel en zacht oppervlak om op te lopen, waardoor ze ideaal zijn voor blote voeten en koudere klimaten. Met de juiste behandeling en onderhoud kunnen houten buitentrappen duurzaam zijn, vooral als er gebruik wordt gemaakt van weerbestendige houtsoorten zoals ceder of eiken.

Bij houten trappen is er wel wat meer onderhoud vereist. Het aanbrengen van een beschermende beits of verf helpt om het hout te beschermen tegen vocht, schimmel en insecten.

Houten buitentrap

Natuursteen buitentrap

Natuurstenen buitentrappen bieden een tijdloze en elegante uitstraling. Ze worden vaak gekozen vanwege hun duurzaamheid, sterkte en natuurlijke schoonheid. Natuurstenen zoals graniet, marmer of kalksteen, zijn duurzame materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden en zware belasting. Natuurstenen trappen zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals gepolijst, gezoet of ruw, en kunnen worden aangepast aan verschillende ontwerpstijlen. Bovendien is heeft een natuurstenen buitentrap weinig onderhoud nodig.

Natuursteen buitentrap

Unieke buitentrap

Het is ook mogelijk om een combinatie van materialen toe te passen op je buitentrap. Op deze manier kan je echt wat extra’s toevoegen aan je trap en voelt hij minder saai. Zo kan je staal en glas combineren, of beton en hout.

Als je een combinatie van materialen wil toepassen zal je een specialist moeten inschakelen die de trap voor je ontwerpt.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost een buitentrap?

De prijs van je buitentrap is afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Ook de vorm en de hoeveelheid treden hebben invloed op de uiteindelijke kosten. Het is dus lastig om een specifiek bedrag te noemen, maar er valt wel een inschatting te maken. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van een buitentrap per soort.

Prijsoverzicht van verschillende soorten buitentrappen

Soort trapGemiddelde kosten
Betonnen trap1.200 euro – 2.000 euro
Metalen trap1.500 euro – 2.000 euro
Houten trap1.100 euro – 1.600 euro
Natuurstenen trap4.000 euro – 5.000 euro

Hoe maak je zelf een buitentrap? Een stappenplan

Wil je de uitdaging aangaan om zelf een buitentrap te maken? Met ons stappenplan kan je aan de slag om zelf een rechte trap van hout te maken.

Stap 1: Voorbereiding en planning

Het is belangrijk om een gedetailleerd plan te hebben voordat je aan de slag gaat. Meet de ruimte zorgvuldig op en bepaal de afmetingen en hoogte die nodig zijn voor de trap.

Denk ook na over de materialen die je wilt gebruiken. Duurzaamheid is cruciaal bij het bouwen van een buitentrap. Kies voor materialen zoals drukgeïmpregneerd hout, dat weerbestendig en duurzaam is.

Stap 2: Prepareer de ondergrond

Voor je de trap bouwt, moet je de grond voorbereiden. Markeer de locatie van de trap met palen en touw. Verwijder gras, puin of andere obstakels. Zorg ervoor dat de grond stevig en vlak is. Leg indien nodig een betonnen fundering om de stabiliteit te garanderen.

Stap 3: Bouw het frame van de trap

Het frame vormt de basis van de trap en ondersteunt de treden. Gebruik drukbehandelde houten balken en bevestig ze stevig met schroeven en beugels. Zorg ervoor dat het frame waterpas staat en stevig aan de grond is bevestigd.

Stap 4: Bevestig de traptreden

Meet en zaag de treden met hetzelfde behandelde hout als het frame. Plaats de treden op regelmatige afstanden in het frame en zet ze stevig vast met schroeven. Zorg ervoor dat de treden vlak en waterpas zijn, zodat ze veilig en comfortabel in gebruik zijn.

Stap 5: Finishing touch

Zodra de trap klaar is, zijn afwerking en onderhoud belangrijk. Schuur het houten oppervlak en breng een beschermende beits of verf aan om het te beschermen tegen de natuurlijke elementen. Als je dit onderhoud regelmatig herhaalt, verleng je de levensduur van de trap.

Buitentrap

Oude buitentrap vervangen? Contacteer trapspecialisten voor
info en prijzen op maat!

Zoals je misschien al gemerkt hebt na het lezen van dit artikel zijn er veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je buitentrap. Advies van een specialist die rekening houdt met jou specifieke behoeften kan je goed vooruit helpen.

Met onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes en advies aanvragen van verschillende professionals. Door deze met elkaar te vergelijken heb je voor je het weet een op maat gemaakte buitentrap voor jou in je tuin!

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen