Waarom trap schilderen?

Het komt misschien minder snel in je op dan je muren schilderen, maar de staat van je trap draait evenveel bij aan de uitstraling van je woning als de kleur van je wanden. Is je trap in slechte staat en de verf afgebladderd? Dan zal je woning sneller rommelig ogen.

Een mooi geschilderde trap draait echter echt bij aan de look van je huis. Bovendien geeft een nieuwe verflaag bescherming aan je trap waardoor hij minder snel slijt. Genoeg redenen om te investeren in het schilderen van je trap dus!

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Welke kleuren van trappen zijn mogelijk?

Je trap verven is mogelijk in iedere kleur die je maar zou willen. Veel voorkomende kleuren zijn neutrale tinten zoals wit, grijs of beige. Je kan echter ook van je trap een eyecatcher maken door hem zwart of juist in een felle kleur te schilderen.

Welke verf zou je best gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten verf op de markt, dus het is logisch dat je niet direct weet welke verfsoort geschikt is voor je trap. Er zijn twee hoofdsoorten verf die geschikt zijn om je trap te schilderen.

Solventgedragen verf is een verf op basis van solvent chemicaliën. Deze verf moet voor gebruik eerst verdund worden en is een kras- en slijtvaste verf.

Vanwege het intensief gebruik van een trap is dit dus een goede overweging. Solventgedragen verf is echter wel erg slecht voor de gezondheid en het milieu. Wees voorzichtig bij het gebruik ervan en schilder enkel met solventgedragen verf als je voor goede verluchting van je woning kunt zorgen.

Watergedragen verf is een verf op basis van, je raadt het misschien al, water. Deze verf noemen we ook wel acrylverf. Watergedragen verf is duurzamer dan solventgedragen verf en minder schadelijk voor mens en milieu.

Je kan watergedragen verf in verschillende soorten afwerkingen krijgen. Voor een trap is het verstandig dat je de hoogglans variant gebruikt. Hoogglans lak is een zeer slijtvaste verf.

Hoe de juiste kleur kiezen?

Durf te experimenteren. Dat is misschien wel het belangrijkste bij het restylen van jouw trap. Als je echt iets nieuws of unieks wil, dan moet je af en toe eens risico’s durven nemen.

Werk bijvoorbeeld met contrasterende kleuren. Geef de muren bij de trap een donkerrode kleur en kies voor een wittint voor de trap zelf. Je zal versteld staan van het effect.

Wil je een ruimtelijker effect, kies dan een lichte kleur voor de muren en een donkere kleur voor de trap. Je kan de traptreden ook een andere kleur geven dan de stootborden. Of waarom niet elke traptrede in een andere kleur?

Eenzelfde kleur voor de gehele trap, in harmonie met de rest van de woning, behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Kortom, de opties zijn ruim. Wat je kiest zal vooral afhangen van jouw eigen smaak en de rest van het interieur.

Houten trap

Hoeveel kost trap verven?

Hoeveel het verven van je trap kost is afhankelijk van meerdere factoren. Het is dus moeilijk om te zeggen hoeveel het je precies zal kosten. Gemiddeld kan je er echter wel vanuit gaan dat het schilderen van je trap tussen de 400,- eu en 1.000,- eu ligt.

Prijsoverzicht 2024

Soort trap / TraponderdeelUitvoeringGemiddelde prijs per trede
Trap met open treden2 grondlagen, 1 eindlaag15 euro
Trap met gesloten treden2 grondlagen, 1 eindlaag20 euro

Hoe schilder je een trap? Stappenplan

Draai je je hand niet om voor een schilderklus? Dan kan je natuurlijk ook zelf je trap schilderen. Als je niet zo goed weet waar je moet beginnen, kan je ons stappenplan volgen om een houten trap te schilderen. Met de juiste voorbereiding kan ook jij je trap snel verven!

Bescherm de omliggende muren en vloer

Bedek de muren en vloer die de trap omringen met afdekfolie. Tijdens de schilderklus komt er namelijk flink wat stof vrij door het schuren. Bovendien loop je altijd het risico op verfspatten. Door alles goed af te dekken blijft de omgeving schoon.

Verwijder eventueel het tapijt

Heb je een trap met bekleding? Dan zal je eerst de bekleding moeten verwijderen. Maak het tapijt goed nat met een warm sopje en een spons. Laat dit weken en herhaal dit nog eens na een paar uur. Vervolgens kan je meestal gewoon het tapijt eraf trekken. 

Ontvet de trap 

Voor een goede hechting van de verf is het belangrijk om de trap grondig te ontvetten. Dit doe je met een ontvettingsmiddel en water en een spons. Laat vervolgens de trap goed drogen.

Schuren 

Als de trap helemaal droog is kan je beginnen met schuren. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag goed hecht. Schuren kan je met de hand doen, of met een schuurmachine. Losse verfbladders kan je eraf krabben met een plamuurmes. Maak na het schuren de trap helemaal stofvrij met een zachte borstel.

Herstel kleine oneffenheden

Als de trap stofvrij is gemaakt kan je eventuele oneffenheden en beschadigingen plamuren met een plamuurmes. Eventuele gaatjes en naden dicht je met acrylaatkit. Zijn alle oneffenheden weggewerkt? Schuur de trap dan opnieuw.

Grondverf

Na het opnieuw stofvrij maken van de trap is het tijd om de eerste laag verf aan te brengen. Deze eerste laag verf is een laag grondverf. Het aanbrengen van grondverf draagt ook bij aan een betere hechting van de dekkende verf. Schuur de trap nogmaals met fijn schuurpapier wanneer de grondverf is gedroogd. Omdat een trap zo intensief wordt gebruikt wordt er aangeraden twee lagen grondverf te gebruiken.

Tijd om de trap te schilderen!

Nu is het tijd om aan het echte werk te beginnen. Schilder de trap met een blokkwast. Breng niet te dikke lagen aan. Om een mooie egale dekking te krijgen is het beter om een tweede laklaag, of zelfs meerdere lagen aan te brengen dan een enkele dikke. 

Waarop letten als je de trap een nieuwe kleur wilt geven?

Als je je trap gaat schilderen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste verfsoort kiest voor je trap. Een trap slijt snel en je wil immers dat de nieuwe verflaag lang meegaat. Eerder in het artikel bespraken we al wat voor verfsoorten er zijn. Welke verf het meest geschikt is hangt ook af van het materiaal van je trap. Als je niet zeker weet wat de beste trapverf is voor jouw soort trap kan je je in de verfwinkel laten adviseren.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Verf kan een trap glad maken, en je wil natuurlijk niet dat je uitglijdt als je eens met haast van de trap af moet lopen. Gelukkig bestaat er speciale antislip trapverf. Met antislip trapverf glij je minder snel uit. Ook kan je kiezen om antislip matjes aan te brengen op de trap. Zo kan je zonder zorgen je trap met sokken belopen.

Dan is het natuurlijk nog essentieel dat je trap aansluit bij je smaak. Hou daarom rekening met de rest van je interieur wanneer je je trap gaat schilderen. Er is geen juiste optie qua kleurkeuze, over smaak valt immers niet te twisten, maar kies voor een kleur waar je op lange termijn nog blij mee bent!

Bestaan er alternatieven voor je trap een nieuwe kleur te
geven?

Als je toe bent aan een nieuwe trap maar niet wil schilderen, kan je in plaats van je trap verven ervoor kiezen om je trap te bekleden. Met trap bekleding kan je ook veel verschillende kanten uit qua kleuren en bovendien is trap bekleding ook nog eens van nature antislip.

Als je een houten trap hebt kan je er ook voor kiezen om je trap te laten zandstralen. Door je trap te laten zandstralen verwijder je alle verfresten waardoor je de mooie houtlaag onder de verf naar boven laat komen. Houd rekening met het feit dat dit geen klus is voor amateurs. Wil je een gezandstraalde trap, dan doe je er goed aan een professional in te schakelen.

3 tips voor het schilderen van de trap

Als je zelf aan de slag gaat met je trap verven kan je waarschijnlijk wel wat tips gebruiken. Hier hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet.

  1. Kies de juiste verf voor de klus.
    Met de juiste lak heb je langer een mooiere trap. Het is het dan ook waard om in wat duurdere trapverf te investeren. Een trap wordt immers veel gebruikt en het is fijn als die zo lang mogelijk mooi blijft.
  2. Kies een kleur die bij je woning past.
    Zorg ervoor dat je trap echt onderdeel wordt van je woning. Beschouw je trap niet als een losstaand element maar als een sleutelstuk van de uitstraling van je interieur.
  3. Laat een paar droge treden over.
    Schilder je zelf je trap en moet die nog gebruikt worden? Sla dan steeds een trede over bij het schilderen. Op die manier kan je de trap blijven gebruiken terwijl de lak droogt. Je kan de rest van de trap aflakken wanneer de eerste treden gedroogd zijn.

Wat zijn de meest gekozen trapkleuren? Laat je inspireren
door onderstaande foto’s

Weet je nog niet goed welke kleur jouw trap moet worden? Laat je inspireren door onderstaande foto’s.

Een strakke uitstraling met twee kleuren

Trap met een strakke uitstraling en twee kleuren

Bij deze trap zijn een detail van de treden en de leuning een mooi donkerbruin gebeitst, waardoor de houtnerf nog zichtbaar is. De rest van de traptredes zijn echter wit geschilderd, wat mooi overeenkomt met de wanden. Hierdoor ontstaat er een mooie klassieke look die toch een beetje spannend aanvoelt.

Kies een statement kleur als eyecatcher

Felrode trap

Deze trap is een prachtige felrode kleur geschilderd. Ten opzichte van het verder neutrale interieur springt de trap er daarom helemaal uit. Door af te wijken van de natuurtinten en de kiezen voor een felle kleur maak je van je trap een echt pronkstuk van je interieurontwerp.

Houttinten geven een warme uitstraling

Houten stootborden en witte treden

De combinatie van houten stootborden en witte treden geven een warme uitstraling aan deze trap. De bakstenen muur maakt het helemaal af. Kies voor natuurlijke houttinten in combinatie met een lichtere kleur voor een naturel look in je woning.

Zelf je trap schilderen of specialist inhuren?

Wat is beter, zelf je trap verven of je trap laten verven door een professionele schilder?

Doe-het-zelven

Als je er niet tegenop kijkt om de handen uit de mouwen te steken kan je ervoor kiezen om je trap zelf te schilderen. Een trap aflakken is makkelijker gedaan dan je denkt. Het is echter wel een tijdrovende klus.

Vakman inschakelen

Door een vakman in te schakelen kan je er vanuit gaan dat je trap vakkundig en snel geverfd wordt. Ook voor meerdere kleuren of patronen draait een professionele schilder zijn hand niet om. Door een professional in te schakelen heb je voor je het weet een mooi geschilderde trap.

Vul het offerteformulier in en ontvang advies, info en prijzen op maat

Met onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes en advies ontvangen over jouw specifieke situatie. Op die manier kan je een goed overwogen keuze maken. Door offerte en advies met elkaar te vergelijken kan je een professionele schilder kiezen die echt bij jouw opdracht past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen