Hoe schilder je een trappengat?

Het trapgat schilderen durft best een lastige klus te zijn. De onderste delen zijn doorgaans redelijk goed bereikbaar. Bij een hoog trapgat ligt dat anders. Je kan bijgevolg in onveilige posities terechtkomen om alles goed te kunnen schilderen.

Plan je om een hoog trapgat te schilderen? Dan is het allereerst belangrijk dat je over de juiste materialen beschikt. Zo voorkom je valgevaar tijdens het klussen. Om een veilige situatie te creëren voor het klussen, kun je het best (één van) de volgende materialen aanschaffen.

Professionele hulp nodig?
Vind de juiste vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Telescopische stok

Dit is een uitschuifbare stok die vaak wordt gebruikt om het plafond mee te verven. Je kunt hem uitschuiven tot wel 2,5 meter lang. Wat ervoor zorgt dat je qua bereik het hele trapgat kan schilderen. Je kunt er een verfroller op zetten om de gewenste klus zo zorgvuldig mogelijk te verrichten.

2. Telescopische ladder voor hoog trapgat

Deze uitschuifbare ladder is ontworpen om gemakkelijk in de lengte te verlengen en compact op te bergen. In de meeste gevallen heeft het een systeem van uitschuifbare secties die in elkaar kunnen schuiven. Daardoor kan de ladder versteld worden tot op de gewenste hoogte.

Omdat deze ladders veelzijdig en draagbaar zijn, zijn ze populair onder vakmannen. Bovendien kan het gebruikt worden voor werken die zowel binnen als buiten plaatsvinden.

Wil je een hoog trapgat schilderen? Dan is het van cruciaal belang dat je op een veilige manier in staat bent om de moeilijk bereikbare plekken te verven. Dat is nou net wat deze ladder ideaal maakt voor dit soort klus.

telescopische-ladder

3. Trapgat plateau

Dit is een soort horizontaal vlak dat extra ondersteuning biedt op een ongelijke ondergrond. Het is als het ware een brede plank dat op de trap staat. Omdat hij verstelbaar is, kan het prima gebruikt worden op verschillende traptreden.

Het zorgt ervoor dat je stabiel staat en dus veilig je werkzaamheden kunt uitvoeren.

4. Trapgat steiger

Een steiger wordt vaak gebruikt voor dit soort werken. Het biedt namelijk alle veiligheid en ruimte die een professionele schilder nodig heeft om goed werk te verrichten.Particulieren kunnen ook altijd een steiger huren

Tips:

  • Je kunt een steiger ook huren indien je die enkelvoor deze klus nodig hebt. Zo bespaar je kosten.
  • Het is af te raden om iets op de traptrede neer te leggen, zoals een stapel tegels of een krukje, om zo de hoge traphal te kunnen verven. Dit gaat namelijk ten koste van de stabiliteit en dus ook van de veiligheid.

Stappenplan voor het schilderen trapgat

Hoe je te werk gaat verschilt in principe niet veel van een normale verfklus. Wel zijn er een aantal punten waar je rekening mee hoort te houden:

Stap 1: Werk met twee personen

Omdat je op hoogte werkt, zijn er altijd risico’s aanwezig. Een trapgat verven doe je daarom het best met zijn tweeën.

Wanneer de ene persoon aan het schilderen is, kan de ander prima de trap vasthouden. Zo verklein je de kans op ongelukken.

Stap 2: Plak de trap goed af

Voordat je begint met schilderen is het belangrijk dat de trap eerst goed afgeplakt wordt met oude kranten of doeken. Is de trap voorzien van vloerbekleding? Ga er dan zeker niet zomaar langs schilderen. Het kan altijd gebeuren dat er een druppel verf op de trap terecht komt.

Het zou alleen maar meer werk kosten om dit vervolgens weer te moeten verwijderen

Stap 3: Gebruik een liniaal of lijmkam om de hoek te schilderen

Door een lijmkam of lange liniaal te gebruiken, kun je accurater werk verrichten. Zorg ervoor dat de lange lat of liniaal goed schoon is voor je hem voor de volgende baan gebruikt.

houten-trap-wit-geverfde-trapgat

Wat kost het schilderen van het trappengat?

Het schilderen van een trapgat is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de soort trap die je plaatst, de gebruikte verfsoorten, de verschillende soorten verfrollers en het afplakmateriaal dat je gebruikt.

Indien je dit soort klus liever uitbesteedt aan een professionele schilder, ligt de prijs iets anders. Grofweg geven onderstaande prijzen je al een indicatie.

Betaalmethode Prijs
Uurtarief trapspecialist € 35 – 40 per uur
Totaalprijs € 300 – 1.000
Trappengat schilderen?
Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis meerdere offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Welke verfsoorten heb je nodig?

Voor het verven van het trapgat heb je hoogwaardige goede verf nodig. Hier op bezuinigen is dan ook geen goed idee.

Het gaat ten koste van de kwaliteit en het esthetische resultaat. Ook heb je verschillende soorten verf nodig. Voor het schilderen van het trapgat gebruik je het best de volgende soorten verf:

  1. Grondverf: gebruik je voor de trap, de trapleuningen en het plafond
  2. Speciale trapverf: zorgt ervoor dat de aangebrachte verf niet snel zal slijten
  3. Verf: voor het schilderen van het plafond
  4. Muurverf: voor het schilderen van de muren (in een kleur naar keuze)
witte-trapgat-met-zwarte-leuning

Waarop letten bij het schilderen van een trapgat?

Er zijn een aantal zaken waar je best extra aandacht aan besteed. Niet enkel omdat gestructureerd werken fijner is. Het is ook van groot belang voor een mooi eindresultaat.

1. Het trapgat opdelen

Het is aan te raden om het schilderen van het trapgat op te splitsen in verschillende delen. Daarbij is het belangrijk dat elk gedeelte volledig is opgedroogd alvorens je een ander deel begint te schilderen.

Op die manier krijg je het beste eindresultaat. Een slimme aanpak is om eerst de muren te schilderen en daarna het plafond te doen.

Ook is het belangrijk dat je voor elk deel mogelijk een andere verf gebruikt. Zo verf je het plafond met dezelfde soort grondverf als waarmee de trap geverfd word. De muren daarentegen behandel je met muurverf.

2. Het afplakken van de trapbekleding

Voor je begint aan de schilderklus is het belangrijk dat de trap goed afgeplakt is. Zo voorkom je dat je vlekken krijgt op de trapbekleding. Het is zelf voor de beste schilder nodig om de vloerbedekking af te dekken zodat je makkelijker kan schilderen langs de kanten. Het kan veel tijd en inspanning vragen om de verf uit de bekleding te krijgen.

In de meeste gevallen zijn de vlekken ook niet meer volledig weg te werken. Daarom is het belangrijk dat je echt je tijd neemt om het afplakwerk zorgvuldig uit te voeren.

wit-trapgat-bruine-leuning

3. Veilige methode van schilderen

Tot slot is er nog een punt waaraan veel aandacht besteed dient te worden: veiligheid. Om die reden zorg je er best voor dat er een partner aanwezig is die je kan helpen.

Wanneer de ene persoon aan het schilderen is, kan de andere extra ondersteuning bieden aan de ladder waarop je staat. Zo creëer je toch dat extra beetje veiligheid en voorkom je ongelukken.

Specialist nodig voor je trapgat schilderklus?
Kom in contact met professionals en vraag de offertes aan

In welke kleur kan je een trapgat verven?

Een trapgat schilderen zorgt voor een strak geheel van je interieur. Op het vlak van kleuren is er vandaag onwijs veel mogelijk.

Welke kleuren je best gebruikt is afhankelijk van de kleur van de muren en trap. Je wil een mooi samenhangend geheel creëren. Dus is het belangrijk dat de kleuren goed op elkaar aansluiten.

Een afrader is om je trapgat donker te schilderen. Door veel donkere kleuren te gebruiken, kan je trap gaan lijken op een donker gat. Voor je interieur is dit ook niet bepaald aantrekkelijk. Je gebruikt daarom best lichtere kleuren om de levendigheid erin te houden.

Tip: Wil je van het trapgat een echte eyecatcher maken? Geef de trapleuning een opvallende donkere kleur en creëer een fraai contrast.

Zelf een trapgat schilderen of het aan een specialist overlaten?

Een trapgat schilderen is over het algemeen een klus die zelf uitgevoerd kan worden. In realiteit is het vaak moeilijker dan het lijkt. Dit komt niet enkel door het feit dat je een moeilijke werkpositie hebt.

Ook het schilderen op zich kan vrij lastig zijn. Het is bij slecht schilderwerk goed mogelijk dat er strepen en vlekken ontstaan op de muur.

Ben je er toch niet helemaal zeker van of je deze schilderklus wel zelf aan kunt, is dat natuurlijk geen schande. In dat geval kun je altijd een expert inschakelen om het trapgat te laten schilderen.

Een trapspecialist beschikt over veel ervaring op het gebied van traprenovaties (en ook trapgerelateerde verfklussen). Een trapgat laten schilderen biedt garantie op een duurzaam resultaat.

moderne-trapgat-woning

Heb je nog vragen? Stel ze aan vakmannen en ontvang advies en gratis offertes op maat

Een specialist kan antwoord geven op al je vragen omtrent trapgaten. Gezamenlijk doorloop je je persoonlijke situatie en geeft hij je advies op maat. Zo kom je perfect te weten hoe je een echte blikvanger creëert van jouw trapgat. Vergelijk offertes en bespaar op de totale kosten

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen