Wat is het oliën van je trap? 

Hout is een materiaal dat leeft en dus ook goed onderhoud nodig heeft. Het is daarom logisch dat het niet vanzelf altijd mooi zal blijven.

Door je houten trap eens in de zoveel tijd met een laag olie in te smeren zorg je er niet alleen voor dat je trap er weer als nieuw uitziet, je zorgt er ook voor dat de trap van een langdurige bescherming geniet.

Trap die met olie is opgefrist

Wat is het verschil tussen oliën en vernissen?

Sommige mensen vragen zich af ze hun trap moeten oliën of vernissen. Maar wat is het verschil eigenlijk? Om de vraag te beantwoorden moet je eerst weten wat je wilt bereiken

Vernis zorgt voor een uitstekende beschermlaag, beter dan olie dat doet. Wel geeft het niet de authentieke look van olie. Vernis heeft geen invloed op het uiterlijk van de houten trap.

Wil je dat je houten trap er jaren later nog exact hetzelfde uitziet? Dan kan je het best voor vernis kiezen. Is de sfeer van de ruimte en de look op de korte termijn belangrijker? Dan is olie de beste keuze.

Een ander verschil is nog dat olie door het hout heen trekt en het hout dus ook van binnenin voedt, in tegenstelling tot vernis dat alleen voor de buitenste laag is van het hout.

Ontdek wat de beste optie is voor jouw trap
Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat van experten
arrow Ontvang offertes

Wat zijn de voordelen van het oliën van je trap?

Je houten trap oliën heeft veel voordelen. Zoals je al eerder kon lezen trekt het dus in het hout en voedt de olie het hout ook van binnen. Maar ook is de trap daarna gemakkelijk te onderhouden, maakt het de trap erg slijtvast en is het een milieuvriendelijk middel. Verder maakt het hout hitte- en waterbestendig.

Nadelen van je trap oliën?

Het oliën van je trap heeft eigenlijk geen nadelen. Vernis zorgt voor een langere bescherming dan olie, waardoor je olie wel wat vaker opnieuw zal moeten aanbrengen dan vernis.

Wat kost het om een trap te oliën? 

Het oliën van een trap is niet duur. Vooral niet als je dit zelf doet. Als doe-het-zelver ben je namelijk enkel geld kwijt aan de materialen. Deze kan je voor minder dan 100 euro vinden. Het is dus een kleine investering die wel erg ten goede komt voor je trap.

Trap wordt ingesmeerd met olie

Hoe kan je je trap oliën? Stappenplan

Je kan je trap zelf oliën. Hieronder leggen we je in een stappenplan uit hoe je dit het beste aanpakt.

Stap 1: Schuren

Begin met het afschuren van de trap. Je wilt dat de olie overal goed en gelijk aangebracht wordt en kan intrekken voor een egaal resultaat.

Stap 2: Stof verwijderen

Verwijder na het schuren al het stof dat is vrijgekomen. Je kan dit doen door bijvoorbeeld met een vochtige doek langs de trap te gaan. Voor dat je begint zorg je dat de trap volledig stofvrij is.

Stap 3: Eerste laag aanbrengen

Je kunt nu beginnen met het aanbrengen van de eerste olielaag. Je verdunt deze met water en verdeelt het vervolgens mooi over de gehele oppervlakte met een spons.

Stap 4: Herhalen

Je doet vervolgens na de olie is ingetrokken stap 3 opnieuw. Je mixt deze laag alleen niet meer met water.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang hier gratis offertes

Zelf de trap oliën of aan een specialist overlaten?

Het oliën van je trap kan je zeker zelf doen en is zelfs een van de weinige renovatiemogelijkheden die je volledig zelf kunt doen zonder echt kennis van zaken te hebben. Je vindt in dit artikel, maar ook op andere websites, eenvoudige instructies om je trap zelf te oliën.

Het inschakelen van een specialist is hier dus niet per se nodig, tenzij je er zelf echt niks van kan en je wilt zeker dat het er mooi en netjes uit komt te zien. Een trap is een belangrijk stuk in je interieur. Het is daarom belangrijk dat het er goed uitziet.

Daarnaast heb je nog een groep mensen die er geen zin in hebben of geen tijd hebben. Het neemt dan ook wat tijd in beslag, wil je het goed doen. Voor deze mensen is het inschakelen van een specialist een goede oplossing.

Aandachtspunten bij het oliën van een trap

Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten bij het oliën van een trap.

  • Soort olie

Een van de beste soorten olie om je trap mee te beschermen is rubio monocoat olie. Met rubio monocoat olie zorg je voor een duurzame bescherming en is er in een heleboel verschillende kleuren.

De rubio monocoat olie mengt zich gelijk met de bovenste microns van het hout van het traphout door middel van een moleculaire binding. Dit is een zeer geavanceerde techniek die deze olie onderscheidt van andere producten.

De meest populaire kleuren zijn grey wash, een natuurlijke look, wit of zwart.

  • Houtsoort

Rubio monocoat olie is geschikt voor verschillende houtsoorten van eikenhout, tot hele lichte houtsoorten tot een beuken trap.

Contacteer vrijblijvend experten en ontvang advies

Vergelijk gratis prijsoffertes bij meerdere specialisten in jouw buurt. Zo kom je gegarandeerd tot de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie en budget.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen