Trap schilderen, lakken, vernissen, beitsen of oliën

Je trap er weer als nieuw doen uitzien? Dat kan! Met een (nieuw) laagje verf of een beschermende laag olie, lak, vernis of beits ziet je trap er zo weer fris uit. Je trap verven of van een beschermende laag voorzien, doe je echter niet zonder voorbereiding. Voor je begint met de afwerking, moet je de trap schuren.

Tip: Ook als je trap ontsierd wordt door kleine beschadigingen, krassen of roestvlekken, kun je die met een schuurbehandeling weer opknappen. Om te verzekeren dat je trap beschermd blijft, kun je daarna best een nieuw dekkend laagje aanbrengen.

Betonnen, metalen en houten trap: Kun je elk soort trap schuren?

Of je trap nu bestaat uit hout, metaal, beton of kunststof: elke trap kan, in theorie, geschuurd worden. Of het nut heeft om jouw trap te schuren en of het nodig is om je trap te schuren voor je een nieuwe afwerkingslaag aanbrengt, is een andere vraag. Daarvoor doe je best beroep op de expertise van een specialist. Meer weten? Stel je vragen via het formulier onderaan deze pagina en ontvang informatie en advies op maat.

Een dameshand verft een houten trap met een kwast en donkere houtverf.

Opties en methodes trap laten schuren

Als je een trap laat schilderen of afwerken, zal de specialist het schuren van de trap doorgaans ook voor zijn of haar rekening nemen. Er zijn 2 niet-manuele manieren om je trap professioneel te laten schuren.

Professionele methode 1: Zandstralen

Gaat het om een eenvoudig trapontwerp zonder kleine ornamenten? Dan kiest de specialist doorgaans voor zandstralen. Hij of zij spuit dan een straalmiddel, vaak een mix van zand en een ander schurend middel, op de trap. Dat gebeurt onder hoge druk, waardoor de oude verflaag lost en het hout weer bloot komt te liggen.

Professionele methode 2: Luchtgommen

Voor trappen die wat gevoeliger zijn of voorzien zijn van kwetsbare decoratieve elementen kiest een expert vaak voor luchtgommen. De methode is wat zachtaardiger dan het klassieke zandstralen. De specialist gebruikt geen gewoon straalmiddel, maar een zachter middel (vaak afgeronde, keramische korrels). Dat middel maakt het mogelijk om de trap nauwkeuriger en zachtaardiger te schuren.

Prijs: hoeveel kost je trap (laten) schuren?

Een trap schuren, hoeft niet duur te zijn. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren.

  • Ga je zelf aan de slag, of huur je een specialist in?
  • (Hoe) laat je de trap afwerken?
  • Hoe groot is je trap?
  • Uit welk materiaal bestaat de trap?
  • Moeten er ook beschadigingen hersteld worden?

Onderstaand schema geeft je een overzicht van de kosten voor een specialist.

Soort schuurbehandeling Richtprijs
Zandstralen € 30 – 40 per vierkante meter
Luchtgommen € 20 – 40 per vierkante meter
Afwerking € 15 – 20 per traptrede

Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je natuurlijk enkel de materiaalkosten. Zelf je trap schuren, is meestal de goedkoopste optie. Een eenvoudige schuurmachine schaf je al aan voor 25 euro. Papier voor je schuurmachine kost gemiddeld 20 euro voor 50 vellen, manueel schuurpapier op rol zo’n 4 euro per 5 meter.

De renovatie van je trap uitbesteden aan een expert?
Vergelijk gratis offertes en ontvang vrijblijvend advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Stappenplan en tips voor wie zelf de trap gaat schuren

Natuurlijk kun je een trap ook handmatig schuren. Die taak kun je overlaten aan een expert, maar is ook prima geschikt voor de handige doe-het-zelver. Zo ga je te werk als je zelf de trap gaat schuren:

Stap 1: Bescherm de ruimte

Dek de muren, vloer en eventuele objecten rond de trap netjes af. Zo voorkom je dat je die schade berokkent of dat je na het schuren heel wat opveegwerk overhoudt. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld plastic vellen, (oude) lakens of kranten gebruiken.

Stap 2: Begin met de grotere oppervlakken

Gebruik een schuurmachine om de grootste vlakken (de traptreden, stootborden en eventueel grote vlakken van de trapleuning) te schuren.

Tip: Schuur je houten onderdelen van je trap? Volg dan de richting van de houtnerf om te vermijden dat je het oppervlak beschadigt.

Een man is een trap aan het schuren met een schuurmachine.

Stap 3: Werk van groot naar klein

Een schuurmachine is vaak niet geschikt voor het schuren van kleinere vlakken en trapdetails. De hoeken van de traptreden en kleinere vlakken van de trapleuning behandel je doorgaans best met schuurpapier. Ga voorzichtig om met kleine decoratieve elementen.

Tip: Waar je voor de kleinste vlakken een los stuk schuurpapier gebruikt, kun je middelmatige vlakken best aanpakken met een schuurblok. Daarmee kun je wat meer kracht zetten, wat de klus wat eenvoudiger maakt.

Eventueel: voorbereiding trap schilderen

Ga je de trap ook verven, vernissen, lakken of op een andere manier afwerken? Dan moet je de trap stofvrij maken. Met een stofzuiger, zachte borstel en wat handenarbeid is dat zo gepiept. Plak de delen van de trap (en je muur!) die je niet wilt overschilderen of afwerken af met schildertape. Breng (voor je gaat schilderen) een laagje witte of grijze grondverf aan, en je trap is goed voorbereid!

Nood aan professioneel advies?
Een expert helpt je bij het renoveren van je trap!

Welk soort schuurpapier gebruik je voor het beste resultaat?

Het ene schuurpapier is het andere niet. Voor sommige oppervlakken en materialen gebruik je best fijn schuurpapier, voor andere oppervlakken is middelgrof schuurpapier nodig. Een handig overzicht:

Soort trap Soort schuurpapier
Metalen trap P240
Betonnen trap P80 – P100
Houten trap P150 – P180
Hardhouten trap P100 – P150

Tip: Hoe hoger de P-waarde, hoe fijner de korrel van het schuurpapier. De P-waarde geeft namelijk het aantal korrels per vierkante centimeter weer. Hoe meer korrels, hoe fijner elke korrel is!

Voor- en nadelen van zelf je trap schuren/specialist inschakelen

Waarom zou je de trap wel of niet zelf schuren?

Zelf je trap schuren

Je trap zelf schuren is niet al te ingewikkeld, zeker met bovenstaand stappenplan. De klus vergt echter wel heel wat tijd en energie. Wie de tijd neemt en voorzichtig te werk gaat, kan evenwel rekenen op een net resultaat en een trap die makkelijk voorzien kan worden van een nieuwe verflaag, beits, vernis, olie of lak.

Door zelf aan de slag te gaan, kun je bovendien wat besparen. Handig om de kosten te drukken als je bijvoorbeeld wél een vakman of -vrouw inschakelt om de trap af te werken. Natuurlijk kun je nog wat meer besparen door ook de afwerking van de trap zelf uit te voeren.

Een man gebruikt een schuurblok om een houten trap te schuren.

Trap laten schuren

Hoewel het schuren van je trap niet al te ingewikkeld is, loop je steeds het risico om schade aan te richten. Een expert weet precies waar die aan begint en zal je trap dan ook vlekkeloos schoonschuren (en afwerken).

Tip: Zijn je trappen voorzien van kleine versieringen, details of andere decoratieve elementen? Dan laat je het schuren van je trappen best over aan een vakman of -vrouw met ervaring. Hij of zij zorgt voor een vlekkeloos resultaat.

Tijd voor een traprenovatie? Vergelijk offertes en vind een vakspecialist in jouw buurt

Een expert inschakelen voor de renovatie van jouw trap? Een goed idee! Zo kun je terugvallen op de kennis en expertise van iemand met bakken vol ervaring. Hij of zij kiest moeiteloos de juiste korrel, gebruikt enkel hoogwaardige materialen, en zorgt voor een vlekkeloos resultaat.

Ben jij op zoek naar een vakman of -vrouw in jouw regio? Ben je benieuwd hoeveel jouw traprenovatie zou kosten? Of heb je vragen over hoe je die lelijke krassen in je trap kunt verwijderen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten in jouw buurt. Zo ziet jouw trap er straks als nieuw uit!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen