Mogelijke afwerkingen van de trap

Een traprenovatie kent eindeloos veel mogelijkheden. Vaak hoef je daar niet eens een nieuwe trap voor aan te schaffen. Je kunt in de meeste gevallen je huidige trap laten bekleden om op die manier een echte eyecatcher te creëren.

Voor verdere afwerking kun je ook een bijpassende leuning laten plaatsen. We bespreken allereerst verschillende soorten trapbekleding die het overwegen waard zijn.

1. Houten trap

Houten trapbekleding zien we nog altijd veel voorkomen in woningen. Het een ideale manier om je trap een goede opknapbeurt te geven. Naast de warme en natuurlijke uitstraling die het met zich meebrengt, is het plaatsen ervan vrij eenvoudig.

Landelijke houten trap

Ook zijn er veel verschillende houtsoorten op de markt. Zo kun je ervoor kiezen om de trap af te werken met vurenhout, eikenhout of misschien wel beukenhout.

Tip: Vaak wordt een houten trap gecombineerd met witte stootborden. Door wit te gebruiken zorg je ervoor dat de houten traptreden goed tot hun recht komen.

2. Trap met PVC bekleden

PVC trapbekleding kent eindeloos veel voordelen. Het is krasbestendig en slijtvast.

Wil je relatief goedkoop een look van beton of hout creëren? Met PVC is het allemaal mogelijk! Tegenwoordig zijn de visuele verschillen zo klein, dat het amper van een betontrap te onderscheiden is.

Een trap bekleden met echte houten of betonnen overzettreden is veel prijziger dan wanneer je dit met PVC doet.

Tot slot kun je een gewenste kleur kiezen voor de PVC overzettreden. Is de vloer van je woning van beton gemaakt? Dan kun je de traptreden voorzien van een kleur die goed aansluit bij vloer.

3. Trap met tapijt bekleden

Een groot voordeel van tapijten trapbekleding is zonder enige twijfel de warmte- en geluids-isolatie. Wanneer je met bloten voeten op het tapijt loopt, voelen ze warm aan. In de koude winterdagen is dit ideaal. Ook wordt het geluid van elke stap geabsorbeerd door de zachte en dikke ondergrond.

Afhankelijk van wat je het mooiste vindt, kies je voor een traploper, maantjes of een volledig bedekte trap. Het tapijt is overigens in vele kleuren en vormen verkrijgbaar.

Wens je extra advies of hulp voor je traprenovatie?
Vraag de offertes aan en krijg antwoord op al je vragen.
arrow Ontvang offertes

4. Marmoleum bekleding

Marmoleum staat bekend om zijn slijtvastheid. Op de neus van de traptreden is een antislip strip aanwezig. Dit zorgt voor extra veiligheid tijdens het belopen van de trap. Ook is marmoleum gemakkelijk schoon te maken en is het in meerdere kleuren verkrijgbaar.

5. Natuursteen

Natuursteen is een zeer elegant materiaalsoort om te gebruiken als trapbekleding. In de meeste gevallen komt het voor bij zwevende trappen of design trappen, maar dat is zeker niet altijd het geval. We zien natuursteen ook vaak voorkomen bij dichte trappen, al dan niet met een traploper.

Een natuurstenen trap is zeer onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Hou er toch rekening mee dat je bij een afwerking van glas makkelijker vlekken kunt zien wanneer er sprake van vervuiling is.

6. Afwerken met laminaat

Een andere mogelijkheid is om laminaat te gebruiken als overzettreden bij de traprenovatie.

Indien je vloer ook van laminaat is, kun je er een mooie eenheid van creëren door de trap van hetzelfde materiaal te voorzien. Ook voor laminaat geldt dat je resultaten kunt bereiken die erg moeilijk van andere materialen te onderscheiden is. Denk hierbij aan marmer, beton, staal of hout.

Verder is laminaat een erg goedkoop alternatief om toch de look te creëren waarnaar je op zoek bent.

7. LED strips

LED-strips op trappen zijn een stijlvolle toevoeging om van je trap een echte eyecatcher te maken. De strips bestaan uit hele kleine LED-lampjes die op de treden gemonteerd worden. Dit brengt een aantrekkelijk lichteffect met zich mee.

LED-strips kennen verschillende voordelen. Naast dat ze de trap wat meer persoonlijkheid bieden, dragen ze ook bij aan veiligheid. Cruciaal voor in donkere omstandigheden.

De werking van de LED-lichtjes kunnen ook sterk verschillen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een model dat op afstand bedienbaar is. Maar je kunt er evengoed voor kiezen om de activatie van de lichten over te laten aan een censor. Wanneer je in de buurt van de trap komt, zullen de lichten dan vanzelf aangaan.

Tip: Wil je de trap nog een finish touch geven? Voorzie óók de trapleuning van LED-strips en creëer een mooi samenhangend resultaat.

Wat is een alternatief?

Indien je de trap niet verft en niet kiest voor harde overzettreden, is er nog een ander alternatief. Er zijn namelijk overzettreden van het zogeheten C-kwaliteit.

Dit vind je voornamelijk terug bij klusbedrijven, internetwinkels of in bouwmarkten. Financieel gezien is het een prima alternatief. Net als bij A-kwaliteit treden bevatten C-kwaliteit overzettreden een toplaag

Trap renoveren

Er zijn verschillende redenen waarom een traprenovatie uitkomst kan bieden. Allereerst is het goedkoper dan wanneer er gekozen wordt voor een gloednieuwe trap. Je kunt de trapafwerking overigens prima met duurzame materialen uitvoeren.

Daarnaast zorg je voor een veilige omgeving wanneer de trap goed afgewerkt is. Ook verhoog je de esthetiek van de trap aanzienlijk. Creëer een elegante trap die goed aansluit bij de rest van je woning en voel je meteen verwelkomd bij binnenkomst.

Hulp nodig voor de afwerking van je trap?
Vraag hier advies op maat om van je trap een meesterwerk te maken.

Hoe creëer je de ideale trap voor een gezellige sfeer? Tips & tricks

Een mooie trap is de ideale mogelijkheid om een echt “thuisgevoel” te creëren. Hou daarbij altijd goed rekening met de rest van je interieur. Denk bijvoorbeeld aan de soort meubels dat je hebt, de kleur van de muren en de afwerking van de vloer.

Ook de veiligheid speelt een belangrijke rol. Zijn er ouderen of kleine kinderen? Dan kies je het best voor een trap die voorzien is van stootborden.

Is de trap nog open, dan kunnen de stootborden altijd nog geplaatst worden. Ook kun je kiezen voor passende trapleuningen en trapverlichtingen. De mogelijkheden zijn écht eindeloos!

Betonnen trap

Tip 1: Jouw trap verven

De trap renoveren kan op verschillende manieren gedaan worden. Indien de trap beschadigd is, dient hij allereerst voorbehandeld te worden voordat je de trap kunt laten verven.

Welke kleur kiezen?

Je kunt je traptrede met verschillende kleuren laten schilderen. Echter houd je hier het best wel rekening met het materiaal van de trap in kwestie.

Is de woning vooral met donkere kleuren afgewerkt, dan kun je ook zwarte stootborden overwegen. Bij andere materialen is het meestal een aanrader om één kleur voor de hele trap te kiezen.

Tip 2: Kies voor een natuurlijke trapafwerking

Als je een interieur wilt dat een gevoel van duurzaamheid en degelijkheid uitstraalt, dan is een eenvoudige trapafwerking wellicht iets voor jou.

Je hoeft niet per se nieuwe trapbekleding aan te schaffen, je kan ook prima het basismateriaal van je trap herstellen. Zo Behoud je je houten trap en geef je hem bijvoorbeeld een opknapbeurt met een laagje olie of vernis.

Dit is een kostvriendelijke optie, maar houd er wel rekening mee dat je dit af en toe opnieuw moet doen. De trap wordt namelijk veel belast en dus zal hij op z’n tijd bijgehouden moeten worden.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk voorbeelden van trap afwerking

Ben je overspoeld door alle mogelijkheden en vind je het moeilijk om een beslissing te nemen? Dat is begrijpelijk. Om die reden delen we een aantal voorbeelden van verschillende materialen.

Houten trap

Houten trap met witte stootborden

Betonnen trap

Betonnen ttrap

Natuurstenen trap

Tapijten trap

Rode tapijt op trap

Vakman inschakelen of zelf trap afwerken?

Ben je een handige Harry en neem je graag een klusje op je? Dan kun je de trap zelf bewerken. Laat je het renoveren van de trap liever over aan een specialist? Dat is natuurlijk ook mogelijk.

Afhankelijk van wat er allemaal moet gebeuren en je ervaring, kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen, of de klus uit te lenen aan een ervaren vakman.

Is de kale trap niet beschadigd en dient hij enkel geverfd te worden? Dan kan de klus over het algemeen prima zelf voltooid te worden.

Vul het offerteformulier in en krijg advies en prijzen op maat van trapspecialisten

Een vakman heeft erg veel ervaring op het gebied van traprenovaties. Daarnaast biedt hij garantie op de verrichte werkzaamheden. Vergelijk verschillende specialisten uit de regio en vind de juiste vakman voor jouw persoonlijke situatie.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen