Kosten vaste trap naar zolder

De kosten van de vaste trap naar zolder kunnen sterk variëren. In de prijsoverzicht hier beneden kun je de prijzen terugvinden, die we hierna uitgebreid zullen bespreken en toelichten.

Prijsoverzicht 2024

Soorten trappenPrijs
Rechte trapVanaf € 1.500,- 
Onder- of boven kwart trapVanaf € 2.000,- 
Dubbelkwart trap (onder en boven)Vanaf € 2.500,- 

Prijsbepalende factoren

De volgende factoren hebben invloed op de prijs van de trap:

1. De afmeting van de trap

Hoe groter de afmeting van de trap is, des te meer je ervoor zal moeten betalen. Een standaard trap telt 14 treden maar kan uiteraard meer of minder zijn.

2. Open of gesloten trap

Zowel bij een draaitrap als bij een rechte trap heb je de mogelijkheid om een open trap of een gesloten trap te nemen. De voordelen hiervan zullen we verder in dit artikel uitgebreid toelichten.

3. Materiaal

Er zijn verschillende materialen toepasbaar voor een vaste trap naar zolder. Het is gebruikelijk om een keuze de materiaalkeuze te maken op basis van het woninginterieur. De volgende materialen worden doorgaans het meeste gebruikt voor de plaatsing van een vaste trap naar zolder:

  • Laminaat: laminaat is een duurzaam materiaal dat jarenlang meegaat en niet snel gekrast wordt. Daarnaast is het relatief goedkoop en erg gemakkelijk te onderhouden. Een nadeel van laminaat is dat het erg glad is.
  • Eikenhout: eikenhout gaat met zijn veelzijdigheid goed samen met elke soort interieur. Eikenhout heeft daarnaast ook een hoge kwaliteit waarvoor je uiteraard ook meer betaald
  • Vinyl: vinyl is duurzaam, geluiddempend en onderhoudsvriendelijk. Het nadeel van vinyl is dat het erg glad is.
  • Tapijt: het aanleggen van tapijt is snel en gemakkelijk gedaan. Een voordeel van tapijt is dat het net als vinyl geluiddempend is. Verder is het ook lekker zacht en warm, wat ideaal is voor koude temperatuur. Een nadeel van tapijt is dat het minder duurzaam is. Tot slot is vinyl moeilijker schoon te maken dan eikenhout, vinyl en laminaat.
Metalen wenteltrap naar zolder

4. Veiligheidsopties

Het is belangrijk om de trap te voorzien van extra veiligheid. De volgende opties kunnen aan de trap worden toegebracht:

VeiligheidsoptiesPrijs
AntislipstripsTussen de € 3,- en € 15,- per meter  
Trapmatten  Tussen de € 20,- en € 55,- per mat  
Prijs trapleuningTussen de € 50,- en € 100,-  

5. Extra opties

Uiteraard kun je de trap meer uitstraling geven door het te decoreren. Hier volgen een aantal voorbeelden ter inspiratie:

Tabel van de onderstaande info:

TrapwerkzaamhedenPrijzen
Traptreden vervenVanaf € 15,-
Traptreden verlichten€ 15,- tot € 35,-
TrapwangenAfhankelijk van het gekozen materiaal
Traptreden bekledenVanaf € 80,- (exclusief montage)

6. Extra kosten

Afhankelijk van de situatie kan de installatie van de vaste trap naar zolder oplopen.

Trapgat

Om de vaste trap naar zolder te kunnen plaatsen, moet er een trapgat zijn. Als de trapgat niet de juiste afmetingen heeft, dien je rekening te houden met extra kosten.

Het komt soms ook voor dat er helemaal geen trapgat naar zolder is. In dat geval moet er een gemaakt worden. De kosten worden bepaald aan de hand van de grootte van het trapgat en de vloermateriaal. Zo zal een betonnen vloer meer werk vereisen dan een houten vloer.

Afwerking achteraf

Na de plaatsing van de vaste trap naar zolder kunnen er beschadigingen op de muren en vloeren ontstaan. Het repareren van deze schade brengen nieuwe kosten met hun mee.

Waarom kiezen voor een vaste trap naar zolder?

Er zijn veel verschillende reden voor het kiezen om een vaste trap naar zolder te laten installeren. Hieronder vind je enkele voordelen van een vaste trap naar zolder:

Voordelen

Toegankelijkheid: een vaste trap is erg toegankelijk en gemakkelijk te betreden. De vaste trap is erg stevig en geeft meer stabiliteit waardoor je op een veilige manier naar zolder kunt gaan. Vooral bij regelmatig gebruik is deze trap een aanrader.

Functionaliteit: het installeren van een vaste trap vergroot de functionaliteit van de zolder. Door het gebruiksgemak kun je de ruimte efficiënt gebruiken en er volwaardige kamer van maken. Door de plaatsing van de vaste trap naar zolder zal de kamer als volwaardig onderdeel van je huis aanvoelen, in plaats van enkel een opslagruimte.

Veelzijdigheid: de vaste trap biedt door zijn veelzijdigheid vele mogelijkheden met zich mee. De vaste trap kan in veel verschillende materialen en ontwerpen worden gemaakt. Dit geeft je de optie om het te kunnen voorzien van een stijl dat goed samen gaat met het interieur van je huis.

Welke soort opties zijn er?

Een vaste zoldertrap plaatsen kan in verschillende soorten stijlen gebeuren, afhankelijk van de ruimte en persoonlijke voorkeur.

Optie 1: Rechtse trap

Een rechtse trap is een trap die een rechtse draairichting opgaat bij het beklimmen ervan. Dit type trap is in sommige gevallen de ideale oplossing wanneer er een beperkte ruimte is.

rechtse trap

Optie 2: Onder- of boven kwart trap

Een onder- of boven kwart trap is een trap die een kwartdraai bocht naar boven of naar beneden maakt. Dit is doorgaans een veelgebruikte type trap dat handig kan zijn in geval van een beperkte ruimte. Door deze trap naar zolder te plaatsen zorg je ervoor dat de zolder volwaardig wordt verbonden met de rest van het huis.

onder- of boven kwart trap

Optie 3: Dubbelkwart trap

De dubbelkwart trap is een type trap dat aan beide uiteinden een kwartdraai heeft. De structuur van de trap is ideaal geschikt voor een compacte ruimte. Ook de dubbelkwart trap is doorgaans erg populair omdat het de zolder verbindt met de rest van de woning.

dubbelkwart trap

Hoe vaste trap naar zolder maken? Stappenplan

Het installeren van een vaste trap naar zolder vereist veel kennis en competenties van de bouwtechnieken Het wordt daarom dan ook sterk aangeraden om een ervaren vakman in te schakelen. Hier geven we je het stappenplan van het proces:

Stap 1: Plannen en ontwerpen

Allereerst begin je met het plannen van de locatie van de trap. Daarna ga je zowel de beschikbare ruimte als de trap afmeten. Als dit gedaan is, ga je bepalen welk type trap je gaat installeren.

Stap 2: Materiaal en gereedschap

Zorg dat je beschikt over alle benodigde gereedschap en materiaal. Het gereedschap gebruik je voor de installatie van de trap en het materiaal is uiteraard voor de uitstraling van de trap. De kosten van de materialen kun je boven in het artikel terugvinden.

Nodige gereedschap: houten balken, trapbomen, treden, bevestigingsmiddelen, meetgereedschap, een zaag, een boormachine, enzovoort.

Stap 3: Bouwen van de trap

Begin met het bouwen van de trap volgens het gekozen ontwerp. Snij en monteer de trapbomen en breng vervolgens de treden aan. Zorg voor een goede stevigheid en stabiliteit van de trap die voldoet aan de veiligheidsnormen.

Stap 4: Installeren van de trap

Na het bouwen van de trap, ga je hem naar de zolder installeren. Zoals eerder uitgelegd kan dit betekenen dat je de trapgat moet vergroten of in sommige gevallen nog moet aanleggen. Om te zorgen voor een goede stabiliteit, maak je de trap stevig vast aan de vloer en wanden.

Stap 5: Afwerken van de trap

Als de installatie voltooid is, kun je beginnen met het afwerken van de trap. Gebruik verf, vernis of bekleding om de trap een mooie uitstraling te geven. Vergeet ook zeker niet om leuningen aan te brengen. Een losse trap kan erg gevaarlijk zijn. Mocht de trap glad zijn, dan kan het helpen om antislipstrips te installeren om de veiligheid te vergroten.

Houten of betonnen zoldervloer kiezen?

De keuze tussen een houten en betonnen zoldervloer ligt geheel aan jezelf. Indien je de kamer als geheel van de woning wilt laten worden, wordt een houten vloer sterk aangeraden. Indien je de kamer enkel als opslagruimte wilt gebruiken, wordt de betonnen vloer sterk aangeraden. Beide soorten materialen hebben zowel hun voordelen als nadelen, die we hier uitgebreid toelichten:

Een houten vloer is makkelijk te installeren en werkt daarnaast zowel warmte- als geluidsisolerend. Voor de inrichting van een warm interieur, is de houten vloer een aanrader.

Een betonnen vloer geeft daarentegen een minder warme uitstraling, maar staat weer bekend om zijn duurzaamheid. Ook heeft beton een hogere draagcapaciteit en biedt het brandveiligheid. Indien je de zolderkamer enkel gebruikt als opbergruimte dan valt de keuze voor een betonnen vloer zeer aan te raden.

Kies je voor een open of gesloten trap?

Bij de keuze tussen een gesloten trap of een open trap dien je rekening te moeten houden met de ruimte en de stijl van de trap.

Open trap: een open trap creëert door zijn stijl een gevoel van openheid en ruimtelijkheid. Dit komt omdat het meer licht doorlaat. Verder geeft het de trap ook een moderne uitstraling.

Gesloten trap: in tegenstelling tot een open trap, heeft een gesloten trap stootborden tussen de treden. Dit zorg voor meer veiligheid, voor bijvoorbeeld jonge kinderen en ouderen. Verder heeft het ook een traditionele uitstraling, wat goed past bij een landelijk interieur.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul het offerteformulier in en krijg advies op maat

Ben je na het lezen geïnspireerd om jouw zolder trap om te toveren tot een strakke vaste zoldertrap? Dan kan het lonen om vrijblijvende offertes aan te vragen en advies op maat te krijgen van een gespecialiseerde vakman. Hij zal je met zijn kennis en expertises gericht verder kunnen helpen met het samenstellen van de ideale trap voor de beste prijs.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen