Zoldertrap plaatsen: welke soorten zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten zoldertrappen, je hebt de opvouwbare zoldertrap, de uitschuifbare zoldertrap, de vaste trap en de elektrische trap. Hieronder gaan we gedetailleerder in op de verschillende soorten.

1. Opvouwbaar

De opvouwbare zoldertrap is nog altijd een van de meest populaire en bekendste zoldertrappen en wordt vooral gebruikt indien de zolder als opslagruimte voor spullen wordt gebruikt.

In het geval dat je de zolder als opslagruimte gebruikt komt een opvouwbare zoldertrap ook het best uit. Voor opslagruimte wil je namelijk zo veel ruimte sparen voor de spullen die op wilt slaan. Door het feit dat deze trap op te vouwen valt kan je eenvoudig behoorlijk wat extra ruimte creëren.

Opvouwbare zoldertrap in huis

2. Uitschuifbaar

Zoals de naam al suggereert, is een uitschuifbare zoldertrap uitschuifbaar. Dit is wederom handig indien je de zolder als opslagruimte gebruikt.

Bij een opslagruimte hoef je namelijk niet dagelijks in en uit te lopen, waardoor de prioriteit komt te liggen bij het creëren van meer ruimte. Deze trap schuif je eenvoudig naar boven en naar beneden. Als de trap wilt gebruiken is het mogelijk om in verband met de veiligheid de trap met een speciale klem vast te zetten.

De veiligheid blijft echter nog steeds het grote nadeel van deze trap vanwege de stevigheid. Vandaar dat deze trap ook niet geschikt is voor een zolder waar een woonruimte van is gemaakt. Dan is het verstandiger om voor een vaste trap te gaan.

Uitschuifbare zoldertrap in woning

3. Vaste trap

Een vaste (rechte) trap is in het geval van een slaapkamer, tweede woonkamer, lounge of logeerkamer een logische optie. Zulke ruimtes worden dagelijks namelijk veel vaker betreden dan een zolder die als opslagruimte dient.

Een voorbeeld van een vaste trap die mogelijk gebruikt kan worden is de steektrap. Het feit dat je de trap niet steeds naar boven en naar beneden moet schuiven zorgt voor een stuk meer stabiliteit en dus veiligheid.

Een veilige trap heeft ook trapleuningen. Bij een vaste trap is het mogelijk om deze te monteren. Maar ook aan vaste zoldertrappen zitten nadelen. Ze zijn namelijk een stuk duurder dan een normale trap voor op zolder die uitschuifbaar is en ze nemen ook nog eens behoorlijk wat meer ruimte in beslag.

Zoldertrap als vaste trap

4. Elektrisch

Zelfs in op het gebied van de inklapbare zoldertrap blijft de technologische vooruitgang ons verbazen. Zo heb je nu een nieuwe trap voor de zolder die opvouwbaar is door slechts één simpele druk op de knop. De kosten van zo’n elektrisch uitvouwbare trap valt eigenlijk nog reuze mee. Aarzel dus zeker niet om je nog eens goed hierover te laten informeren door een vakman.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Wat is de prijs voor een zoldertrap plaatsen?

De prijzen voor een zoldertrap lopen behoorlijk uit een en de prijs hangt dus van meerdere factoren af.

Prijsoverzicht

SoortPrijs
Vaste trap naar zolder1250 tot 3000 euro
Uitschuifbare en opvouwbare zoldertrap150 tot 300 euro
Zoldertrap elektrisch2500 euro
Zolderhek voor trapgat80 euro

Waarop letten bij zoldertrap plaatsen? Aandachtspunten

Het zelf plaatsen van een zoldertrap is geen simpele opdracht. Er zijn een aantal punten waar je zeker rekening mee dient te houden als wil je dat alles zo makkelijk mogelijk verloopt.

Stap 1: Waar je de trap gaat plaatsen

Voor je überhaupt begint is het beter om van tevoren even te bedenken waar je de trap wilt hebben. Zo neemt een uitschuifbare zoldertrap dus bijvoorbeeld sowieso al minder ruimte in dan een vaste zoldertrap.

Bij een vaste zoldertrap plaatsen is het belangrijk om te zorgen dat deze niet te veel ruimte inneemt. Je kan deze namelijk niet meer verplaatsten als die er eenmaal staat.

Ook is het slim om een vaste zoldertrap niet bij een zolderluik uit te laten komen waar het dak naar beneden loopt. Dus waar de afstand tussen de vloer en plafond lager is. Dit maakt het erg onprettig om de zolder te betreden.

Ook is het verstandig bij een vaste zoldertrap om de juiste lengte van tevoren al te berekenen en het aantal traptreden dat de vaste zoldertrap zal kunnen hebben zodat de trap niet te veel ruimte in beslag neemt.

Stap 2: De grootte van het trapgat en de locatie van het trapgat

Naast de locatie van de zoldertrap moet je ook rekening houden met de plek waar het trapgat gaat komen. In veel gevallen is er al een gat voor de trap aanwezig, maar je kan ook nog een gat maken of het gat verplaatsen door het oude gat te dichten en een nieuw gat te openen.

Vooral bij het plaatsen van een vlizotrap is het belangrijk dat je er zeker van bent dat het zoldergat de juiste afmetingen heeft. Een vlizotrap moet namelijk goed in het zoldergat kunnen passen.

Stap 3: Stem de trap af op hetgeen waar de ruimte voor gebruikt wordt

Of je een vaste zoldertrap neemt of een vlizotrap hangt volledig af van waar je de zolder voor gaat gebruiken. Wordt het gewoon een extra opslagruimte? Dan is een vlizotrap de beste optie.

Stap 4: Het onderhoud van de trap

Onderhoud is ook een onderdeel waar rekening mee dient gehouden te worden. Als je een vaste trap naar je zolder bouwt vereist dit een stuk meer onderhoud dan een vlizotrap.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes aan!

Zelf zoldertrap plaatsen of vakman inhuren?

Het plaatsen van een trap naar de zolder is in principe ook zelf te doen als je een beetje handig bent. Toch blijft dit een vervelend klusje ook voor mensen die handig zijn. De afmetingen van het zoldergat moeten namelijk precies kloppen, de trap naar de zolder moet perfect waterpas worden geplaatst en het brengt ook wat veiligheidsrisico’s met zich mee.

Als je je nergens druk om wilt maken en er toch zeker van wilt zijn dat het plaatsen van de trap naar de zolder helemaal perfect verloopt is het een goed idee om een vakman in te schakelen. Een vakman biedt garantie voor verschillende dingen. Zo weet je dat er alleen van kwalitatieve materialen gebruik gemaakt wordt, dat er een vakkundige plaatsing komt, dat het zoldergat de juiste afmetingen heeft en een vakman geeft je ook nog eens persoonlijk advies.

Hoe trapgat maken? Zelf plaatsen of vakman inschakelen?

Bij het maken van een trapgat is het echt beter dat je dit aan een vakman overlaat of tenminste een vakman mee laat kijken. De afmetingen moeten hier namelijk echt helemaal perfect zijn. De afmetingen zijn ook niet allemaal hetzelfde. Een uitschuifbare trap heeft andere afmetingen dan een uitvouwbare trap.

Wat zijn de verschillende soorten materialen?

Zoldertrappen worden in de meeste gevallen van de materialen hout, metaal of aluminium gemaakt.

1. Hout

Een houten trap is een van de meest populaire opties als het om trappen gaat. Het heeft namelijk een warme en verwelkomende uitstraling. Ook is hout makkelijk bewerkbaar en is er voor elk budget wel een optie. Uitschuifbare onderdelen en materialen worden meestal ook van hout gemaakt.

2. Metaal

Een metalen zoldertrap wordt meestal gebruikt voor vaste zoldertrappen. Dit materiaal is namelijk steviger en vereist vrijwel geen onderhoud in tegenstelling tot houten trappen.

3. Aluminium

Aluminium trappen zijn net als metalen trappen erg stevig en vergen niet te veel onderhoud. Ook is de look van aluminium op een trap erg modern en gewild.

Hoe zoldertrap veilig maken?

Veiligheid staat natuurlijk bij iedereen voorop. Vooral bij de vlizotrap is dit een probleem omdat ze een stuk onstabieler zijn. Om te voorkomen dat mensen in het trapgat vallen kan je bijvoorbeeld een hekje zetten op de vloer van de zolder naast het trapgat.

Zo’n hekje is eenvoudig op een standaard betonnen vloer te monteren en kan een aantal lelijke valpartijen voorkomen. Ook een leuning ontbreekt bij zo’n trap. Het is erg prettig voor mensen als ze zich ergens aan kunnen vasthouden. Om een soort houvast te bieden kan je aan het luik twee houten gezaagde balken monteren die als hendel gebruikt kunnen worden om je aan vast te houden.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel het onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Zoldertrap plaatsen of zolder renoveren? Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis offertes

Heb je al een idee van wat je wilt voor jouw persoonlijke situatie maar wil je nog wat meer informatie? Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen over het plaatsen van zoldertrappen.

Op deze manier kan je je nog gedetailleerder laten informeren over dit onderwerp en kom je gegarandeerd tot de beste optie voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen