Wat is een opvouwbare zoldertrap? 

Een opvouwbare zoldertrap, ook bekend als een vlizotrap, is niet vast, maar opvouwbaar. Het is een trap die specifiek ontworpen is voor toegang tot de zolder. De opvouwbare variant is nog altijd de meest voorkomende trap bij zolders die als opslagruimte worden gebruikt.

Zoldertrap in witte woning

Wat zijn de voordelen van een opvouwbare zoldertrap?

Een opvouwbare zoldertrap is erg populair, en zeker niet zonder reden. Er zijn namelijk veel voordelen aan verbonden, waaronder aanzienlijke ruimtebesparing op de etage onder de zolder.

Ook de aanschafprijs hiervan is een enorm voordeel. Je kunt al een prima zoldertrap vinden voor minder dan 100 euro. In tegenstelling daartoe heeft een normale vaste trap een basisprijs van minimaal enkele honderden euro’s.

Dit soort trappen zijn eenvoudiger te monteren dan vaste trappen. Indien je al wat ervaring hebt met klussen, kun je de trap makkelijk zelf monteren. Hiervoor hoef je niet per se een installateur in te huren.

Geniet van de voordelen van een opvouwbare zoldertrap
Contacteer gratis experten en vind de perfecte trap voor jouw zolder
arrow Vrijblijvende offertes

Nadelen van een opvouwbare zoldertrap?

Toch kent een vlizotrap naar de zolder ook enkele nadelen.

Een van de grootste nadelen is de gebruiksvriendelijkheid. Zo zal het voor oudere mensen en mensen die slecht ter been zijn vrijwel onmogelijk zijn zo’n trap te betreden. Dat zal vooral komen door de korte treden, de afwezigheid van een leuning om jezelf aan vast te houden en het feit dat deze trappen erg steil omhoog lopen. Hoe steil de trap precies is zal afhangen van de plafondhoogte en de afmetingen van het luik.

Opvouwbare zoldertrap in een woning

Wat kost een zoldertrap? 

Over het algemeen zijn dit relatief goedkope trappen. Zo zijn de meest eenvoudige modellen te vinden voor een bedrag onder de 100 euro.

De prijzen lopen echter sterk uiteen. Je hebt deze trappen dus voor minder dan 100 euro voor een eenvoudige versie en tot 3000 euro voor een luxere uitgebreide versie.

Wat een opvouwbare zoldertrap kost, hangt van meerdere factoren af, met als eerste factor de grootte van de trap. Aangezien de meeste trappen verschillende lengtes hebben kan de prijs hierdoor verschillen gezien de hoeveelheid materiaal die nodig zal zijn.

Ook het materiaal zelf speelt een rol. Een houten trap kost bijvoorbeeld meestal wat minder dan een trap uit staal.

Bespaar makkelijk kosten
Ontvang offertes en vergelijk de prijzen

Welke materialen worden gebruikt?

Er worden in de meeste gevallen drie materialen gebruikt voor opvouwbare of uitschuifbare trappen. Dit zijn hout, aluminium en staal. Al deze materialen hebben hun voordelen en nadelen. Hout heeft bijvoorbeeld als nadeel dat het veel onderhoud nodig heeft.

Specialist inschakelen voor de plaatsing?

Het zelf bouwen van een opvouwbare trap is niet zo ingewikkeld. De trap is meestal redelijk eenvoudig te monteren, zeker in vergelijking met een standaard vaste trap. Toch is het altijd het beste idee om de installatie aan een specialist over te laten. Het is vooral voor een onervaren doe-het-zelver erg gemakkelijk om iets kleins over het hoofd te zien.

Maar een klein foutje kan voor inklapbare zoldertrappen grote gevolgen hebben. De trap hangt enkel vast aan het plafond en je brengt maximale belasting toe met je lichaamsgewicht. Laat de trap los? Dan kan je dus lelijk, met trap en al, naar beneden vallen.

Wil je er zeker van zijn dat dit niet met jou of je familie gebeurd, dan is het dus een slim idee om een specialist de trap te laten monteren.

Aandachtspunten bij opvouwbare zoldertrap

Wil je graag een opvouwbare zoldertrap laten installeren? Lees dan onderstaande aandachtspunten zeker nauwkeurig door.

  • Grootte trapgat

Ten eerste moet je er rekening mee houden dat je trapgat een bepaalde grootte heeft. Het is belangrijk voor het comfort dat de breedte van een trapgat iets groter is dan van de trap zelf. De meest comfortabele breedte voor een trap is 90 cm.

  • Veiligheid

Ook antislip strips zijn belangrijk. Aangezien de trap extreem korte treden heeft kan je gemakkelijk uitglijden.

  • Traphekje

Je kan er ook voor kiezen om een traphekje toe te voegen. Dit is niet om de trap zelf veiliger te maken, maar om te voorkomen dat mensen vanuit de zolder in het trapgat vallen.

Opvouwbare houten zoldertrap

Contacteer gratis installateurs op maat van jouw woning

Wil je graag een opvouwbare trap laten installeren voor jouw zolder? Vul dan het onderstaande offerteformulier vrijblijvend in. Kom in contact met onze ervaren installateurs en ontvang advies op maat van jouw woning.

Ontvang tot 5 offertes op maat van jouw situatie, vergelijk de prijzen en vind installateur voor elk budget.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen