Betonnen trappen zijn populair vanwege hun onderhoudsvriendelijke en solide eigenschappen. Ze worden niet alleen gebruikt in grote trappenhallen en openbare gebouwen, maar ook steeds vaker in moderne woningen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van een betonnen trap en zetten we nog wat handige informatie voor je op een rijtje.

Wat weten we over betonnen trappen?

Of je nu kiest voor een betonnen trap die vooraf in een fabriek gemaakt is of een die ter plaatse wordt gestort: beton is een goedkope optie waarmee je meerdere kanten op kunt. De trappen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten en je kunt kiezen uit verschillende kleuren. Je kunt de trap dus volledig afstemmen op de stijl van je woning.

Er zijn ook meerdere opties voor de afwerking van een betonnen trap. Zo kun je kiezen uit verschillende materialen voor de afwerking of je kunt de afwerkingslaag van beton laten polijsten. Een gepolierde betontrap geeft je woning direct een moderne en strakke uitstraling en is daarnaast tijdbesparend omdat de trap geen verdere afwerking meer nodig heeft. Mocht je in de toekomst toch voor een andere uitstraling willen gaan, dan kun je er voor kiezen de betontrap op een later moment alsnog te bekleden of af te werken met een ander materiaal. Verschillende materialen die je daarvoor kunt gebruiken zijn: tegels, hout, natuursteen en meer.

Bovendien is dit type trap zeer onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen slijtage. Daar komt de geruststellende eigenschap bij dat beton ook erg brandveilig is.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een betonnen trap in jouw woning?
Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van specialisten uit jouw regio
arrow Ontvang offertes

Prijs betonnen trap

Een betonnen trap laten plaatsen, wat kost dat nou eigenlijk? Omdat het antwoord op deze vraag een doorslaggevende factor kan zijn, hebben wij een paar prijzen onder elkaar gezet:

Ter plaatse gestorte betontrapPréfab betontrap
Rechte trap: 16 treden± € 1.250± € 1.400
Trap met een bocht: 16 treden± € 1.650± € 1.950

Prefab betontrap versus plaatselijk gestorte betontrap

Zoals uit het overzicht wel duidelijk is geworden: de prijs is sterk afhankelijk van de keuze tussen een ter plaatse gestorte betontrap of een prefab betonnen trap. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Een prefab betontrap is een trap die al van te voren is gemaakt door middel van een standaardmal of bekisting die nog lichtjes aanpasbaar is. Er zijn veel bedrijven die zulke standaardmallen produceren en prefab trappen leveren. Een andere mogelijkheid is om een specifieke mal te laten maken voor de ruimte in jouw woning en vervolgens ter plaatse beton te laten storten.

Hieronder zullen we de kenmerken van de twee mogelijkheden nog wat dieper uitlichten:

Prefab betontrap

 • Voorgefabriceerd: een prefab betonnen trap wordt op maat gemaakt in een fabriek voordat die naar de bouwplaats wordt vervoerd.
 • Diverse afmetingen en vormen: deze trap is beschikbaar in verschillende standaardmaten, maar kan ook op maat gemaakt worden voor specifieke projecten.
 • Duurzaam en stevig: de trap wordt vervaardigd van hoogwaardig betonmengsel dat zorgt voor duurzaamheid en stevigheid.
 • Snelle installatie: het kan snel en efficiënt worden geïnstalleerd, waardoor de bouwtijd kan worden verkort.
 • Consistentie en nauwkeurigheid: de trap biedt een hoge mate van consistentie en nauwkeurigheid wat betreft afmetingen en kwaliteit.
 • Aanpasbaar en afwerkbaar: een prefab betonnen trap kan gemakkelijk worden afgewerkt en bekleed met verschillende materialen.
 • Onderhoudsvriendelijk en duurzaam: het is eenvoudig te onderhouden en heeft een lange levensduur.
 • Brandbestendig: deze trap is brandbestendig en biedt daarom een veilige trapoplossing.
 • Geschikt voor diverse toepassingen: in zowel commerciële als residentiële omgevingen is deze trap geschikt doordat je veel mogelijkheden hebt voor het ontwerp en de afwerking.

Plaatselijk gestorte betontrap

 • Op locatie gecreëerd: een ter plaatse gestorte betontrap wordt direct op de bouwplaats gevormd in de gewenste trapvorm.
 • Maatwerk mogelijk: de trap kan ook in complexe vormen worden gemaakt. Ideaal voor specifieke ontwerpvereisten en moeilijk bereikbare plaatsen.
 • Flexibiliteit in ontwerp: deze ter plaatse gestorte betontrap biedt vrijheid in termen van vorm, ontwerp en grootte, waardoor creatieve trapontwerpen mogelijk zijn.
 • Stevig en duurzaam: door de versterking met wapening en de benodigde dikte, is een ter plaatse gestorte betonnen trap een stevige en duurzaame optie.
 • Veelzijdige afwerkingsopties: je kunt de trap afwerken met diverse materialen, zoals tegels, hout, tapijt of natuursteen, waardoor je de uitstraling kunt krijgen die je wenst.
 • Aangepast aan de omgeving: omdat deze op locatie wordt gemaakt, kan een ter plaatse gestorte betonnen trap nauwkeurig worden afgestemd op de bestaande architectuur en constructie.
 • Eenvoudig te onderhouden: over het algemeen heeft beton een lange levensduur en weinig onderhoud nodig..
 • Brandbestendigheid: met de juiste materialen en afwerkingen kan een ter plaatse gestorte trap van beton brandbestendig worden gemaakt.
 • Geschikt voor verschillende toepassingen: ook deze trap is geschikt voor zowel woningen als commerciële gebouwen en kan worden aangepast aan verschillende trapvormen en -ontwerpen.

Tip: als het beton gestort is, wacht dan goed tot het beton verhard is alvorens je de bekisting verwijderd. Deze klus is vrijwel onmogelijk om zelf uit te voeren als je er geen ervaring in hebt.

Afwerkingsmogelijkheden betonnen trap

Hoe je jouw nieuwe, betonnen trap uiteindelijk afwerkt of bekleedt, is geheel afhankelijk van je eigen voorkeur. Enkele mogelijkheden die je tot je beschikking hebt zijn:

Afwerking met steentapijt

Miljoenen kleine steentjes gemengd met epoxyhars worden op de trap gesmeerd, waardoor naadloze treden ontstaan. Steentapijt is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan zelfs gecombineerd worden met led-verlichting. Het voelt warm aan en is gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is steentapijt gemakkelijk te leggen en een originele keuze.

Kale betonnen trap

Een betonnen trap hoeft in principe niet verder afgewerkt te worden. Als je vindt dat het beton storten perfect gelukt is, dan kun je er prima voor kiezen om de ruwe betontrap onbehandeld te laten.

Het is natuurlijk ook mogelijk om de trap te laten polieren wanneer je voor een glanzend oppervlak wil gaan. Een gepolijste, betonnen trap komt vaker voor bij prefab trappen, omdat deze in de fabriek strakker afgewerkt kunnen worden dan bij jou thuis.

Als er kleurpigment en kwarts aan het beton zijn toegevoegd, kan het afgewerkt worden met een uithardende finish, waardoor het een keramische uitstraling krijgt.

Kale betonnen trappen worden vaak gebruikt in lofts en bedrijfspanden. Dat komt door de industriële uitstraling, de onderhoudsvriendelijkheid en slipbestendigheid. Ook de gemakkelijkheid waarmee je een betontrap in een andere kleur kunt verven en de verscheidenheid van kleuren waarin deze trap verkrijgbaar is, maakt dit type trap populair onder bedrijven.

Prijs betonnen trap polieren

Deze klus kost meestal, afhankelijk van de trapsoort, 100 euro per traptrede. Om de precieze prijs te weten vraag je het best een offerte aan.

Betonnen trap bekleden met natuursteen

Vanwege de hoge kosten van een zelfdragende natuurstenen trap, wordt er vaak voor gekozen om een betonnen trap te bekleden met natuursteen.

Een natuurstenen trap heeft een zeer grote slijtvastheid, maar kan na verloop van tijd donkerder worden op de meest betreden plekken. Tegels van natuursteen kunnen ook worden gebruikt voor de afwerking van een betonnen trap, maar deze moeten wel minstens drie millimeter dik zijn.

Betonnen trappen bekleedt met natuursteen zijn onderhoudsvriendelijk, verkrijgbaar in verschillende variaties en geven een elegante en luxe uitstraling.

Tip: natuursteen is best prijzig. Je kunt ook een bepaald aantal treden van dit materiaal voorzien voor een chic resultaat.

Betonnen trap bekleden met hout

In tegenstelling tot de koude en industriële uitstraling van beton, geeft hout een warme en natuurlijke uitstraling.

Hout kan op twee manieren worden gebruikt: bevestigd op een betonnen trap of als een volledig houten trap die over de betonnen trap wordt geplaatst. Als de trap nog niet is geplaatst, kan het verstandiger zijn om direct een houten trap te maken in plaats van eerst beton te gebruiken.

Hout is overschilderbaar, relatief goedkoop, verkrijgbaar in verschillende variaties en kleuren en gemakkelijk te bewerken.

Betonnen trap bekleden met tapijt

Een andere afwerkingsmogelijkheid is het bekleden van de betonnen trap met tapijt. Er wordt vaak voor deze optie gekozen, omdat tapijt over het algemeen wordt beschouwd als een zeer slijtvast materiaal.

Het is echter belangrijk om te zorgen voor een stevig tapijt om voortijdige slijtage en zichtbaarheid van de betonnen neus te voorkomen. Tapijt is flexibel en kan eenvoudig zelf worden aangelegd. Daarnaast kun je, anders dan bij een betonnen vloer, aangenaam blootvoets lopen op tapijt en biedt het uitstekende slipbestendigheid.

Betonvloer combineren met betontrap

Creëer een harmonieus interieur door je nieuwe trap van beton dezelfde kleur te geven als die van je gegoten betonvloer. Om je een idee te geven van hoe dat er uit kan komen te zien in jouw woning, delen we hier enkele inspirerende foto’s:

Een strak afgewerkte betonnen trap die overgaat in een betonnen vloer.
Op deze foto zie hoe een strak afgewerkte betonnen trap mooi kan overlopen in een betonnen vloer.
Een betonnen trap en vloer gecombineerd met een houten plafond, waardoor je een natuurlijke en frisse uitstraling krijgt.
In deze woning wordt een betonnen trap en vloer gecombineerd met een houten plafond, waardoor je een natuurlijke en frisse uitstraling krijgt.
Betonnen trap met glazen leuning in huis als onderdeel van een modern interieur
Hier zie je hoe een betonnen trap onderdeel kan worden van een modern interieur, door bijvoorbeeld een glazen trapleuning te installeren.

Wil je graag professioneel advies ontvangen? Vind de juiste vakman in jouw regio en ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Een vakman heeft de benodigde kennis en expertise voor het uitvoeren van specifieke projecten als de plaatsing van een betontrap en biedt tegelijkertijd een garantie op de verrichtte werkzaamheden. Vergelijk hier gratis offertes van vakmannen uit jouw regio en vind de juiste professional die past bij jouw budget en project.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen