Hoeveel kost een betonnen trap?

In de onderstaande tabellen vind je alvast enkele richtprijzen, exclusief btw.

Soort trap Prijs plaats gegoten trap Prijs prefab trap
Rechte betontrap Ca. € 1.250 Ca. € 1.400
Betontrap met één draai Ca. € 1.650 Ca. € 2.000
Extra mogelijkheden Geschatte prijs
Gepolierde betontrap € 3.200
Ruwe betontrap € 1.600
Op zoek naar een vakman voor jouw traprenovatie?
Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis 1 of meer vrijblijvende offertes
arrow Ontvang offertes

Hoe wordt een trap in beton gemaakt?

Beton wordt altijd gestort. Je dient eerst een bekisting te maken waar vervolgens het beton in gestort kan worden. Als het vervolgens is opgedroogd, kan de bekisting verwijderd worden.

Aangezien dit een complexe klus is, laat je dit best over aan een expert. Veel bedrijven werken vandaag met prefab trappen van standaardmallen die enigszins aanpasbaar zijn.

Rechte trap versus Gedraaide trap

In tegenstelling tot een rechte betonnen trap bevat een betonnen kwartdraai trap een bocht. Die bocht van de trap bemoeilijkt de bekisting en constructie. Gevolg: extra bewapening  op de bochten is nodig. Extra bewapening houdt in dat je via draad, gaas of staven de duurzaamheid en sterkte van het beton verbetert.

Vervolgens begin je met het gieten van het beton. Waar dit bij een rechte trap doorgaans erg gemakkelijk is, dien je bij een kwartdraaitrap zorgvuldiger te werken. Het is belangrijk dat alle bochten en/of landingen goed en gelijkmatig met beton verdeelt worden.

Wanneer het beton goed is uitgehard, verwijder je de bekisting. Ook dit is bij een kwartdraai trap complexer en dient zorgvuldig uitgevoerd te worden.

Een open trap met beige trapbekleding zonder muren.

Ter plaatse storten of niet?

Prefab betontrap

Een prefab betontrap wordt eerst klaargemaakt voordat hij vervolgens in de woning wordt geplaatst. Een prefab betontrap kan financieel aantrekkelijk zijn indien je meerdere gelijkaardige trappen wilt plaatsen. Dat komt omdat ze in mal worden gemaakt. Dus, hoe groter de eenheid, des te lager de prijs zal zijn.

Vaak wordt dit toegepast in industriële of in flatgebouwen, waarbij alle treden hetzelfde zijn, zoals een betonnen buitentrap. Uiteraard is het ook mogelijk om dit in de eigen woning te plaatsen. Hou er dan wel rekening mee dat de prijs hoger zal liggen.

Ter plaatse gestorte betontrap

Een ter plaatse gestorte betontrap is uiterst geschikt om een trap te plaatsen in moeilijk bereikbare plaatsen. Omdat ze in de meest complexe vormen gegoten kan worden.

Een betonnen trap met ijzeren trapleuningen.

Welke trapvormen bestaan er en uit welke uitvoeringen kan je kiezen?

Mogelijke betonnen trapvormen

1. Rechte betontrap

Een rechte betontrap is een trap van beton die recht van vorm is. Rechte betonnen trappen kennen een lage complexiteit waardoor de arbeidskosten minimaal blijven.

2. Betontrap met bocht

Een betontrap met bocht is een betontrap dat één of meer bochten bevat. De plaatsing van een betontrap met een bocht is wegens zijn complexiteit duurder dan een rechte trap. Echter kan de trap in geval van weinig ruimte ideaal worden toegepast.

3. Betonnen wenteltrap of draaitrap

Een betonnen wenteltrap is een betonnen trap die een spiraalvormige structuur heeft. Een wenteltrap kan door zijn structuur voor stabiliteit en stevigheid zorgen, en jarenlang probleemloos meegaan.

Het nadeel van de trap is dat het door zijn structuur een hoge installatiecomplexiteit kent. Daardoor kan de prijs stevig oplopen.

4. De betonlooktrap

Een betonlook trap is een type trap die is afgewerkt om de uitstraling van een echte betonnen trap na te bootsen. Terwijl het in werkelijkheid ander materiaal bevat. Zo kan het een houten trap zijn met een betonlook uitstraling maar ook een pvc trap.

De trappen kunnen makkelijk aangepast worden om het interieur van de woning een moderne uitstraling te geven. Maar ook kunnen ze de woning voorzien van een meer industriële uitstraling.

Deze trap is in alle hogervermelde varianten beschikbaar.

5. De betontrap met Z-treden

Naast de trapvorm kun je ook de treden aanpassen. Zo kun je ervoor kiezen om Z-treden te nemen. Dit zijn treden waar het stootbord de achterzijde van een trede verbindt met de voorzijde van de bovenstaande treden. Het stootbord is dus schuin en maakt samen met de treden ‘de letter Z’, wanneer je het van de zijkant bekijkt.

Z-treden kunnen de trap een unieke en elegante uitstraling geven, wel dient er rekening te worden gehouden met kinderen. Door de vormgeving van de stootborden, wordt de kans op blijven haken vergroot.

6. Zwevende betonelementen

Ook kun je de trap uniek maken door te kiezen voor zwevende betonelementen. Dit zijn betonnen traptreden die slechts langs één kant in de muur geïntegreerd zijn, waardoor het lijkt alsof ze zweven.

Buiten het feit dat dit de woning een prachtige en moderne uitstraling kan geven wordt het wel aangeraden om rekening te houden met kinderen en/of immobiele mensen.

Een betonnen trap met zwarte treden van cement is onderhoudsvriendelijk.

Gepolierde beton trap

Veel mensen hebben de wens om hun geplaatste betonnen trap een trendy uiterlijk te geven. Dat kun je doen door de trap te polieren. Polieren houdt in dat je de trap glad maakt om hem zo een fijnere uitstraling te geven. Je kan dit perfect doen bij een ruwe betonnen trap. Vervolgens kun je de trap voorzien van kleurpigmenten, om het helemaal af te maken.

Een gepolierde betontrap zie je meestal bij een prefab betontrap terugkomen. Omdat dit het beste in een fabriek afgewerkt kan worden.

Soorten bekledingen of uitvoeringen

Nadat de betonnen trap geplaatst is, kun je het vervolgens met een ander materiaal bekleden.

1. Hout

Je zou de trap een unieke uitstraling kunnen geven door het te voorzien van houten treden of stootborden. Ook kun je er uiteraard voor kiezen om de hele trap in hout te bedekken. De meest gebruikte houtsoorten voor het bekleden van een trap zijn: eikenhout, beukenhout, vurenhout en mahoniehout.

2. Natuursteen

Natuursteen staat bekend om zijn moderne en strakke uitstraling, echter wordt er voor een trap in natuursteen een hoge prijs betaald. Een goed alternatief om deze uitstraling te imiteren maar tegelijkertijd zo goedkoop mogelijk te zijn, is om te kiezen voor een betonnen trap die je vervolgens bekleed met natuursteen.

3. Tapijt

Tapijt is een veel gekozen materiaalsoort om de trap mee af te werken. Dat komt omdat tapijt de trap net dat tikkeltje extra uitstraling in een prachtig interieur kan geven. Ook is tapijt ideaal geschikt om met zijn dempende eigenschappen de harde betontrappen te verzachten.

4. Steentapijt

Steentapijt is een bekleding die bestaat uit miljoenen kleine steentjes die gemengd zijn met epoxyhars. Steentapijt wordt op de trap of traptreden gesmeerd en creëert een egale structuur. De bekleding is in verschillende kleuren beschikbaar en past perfect in het interieur van de woning.

Interesse in een betonnen trap?
Klik op de knop en ontvang vrijblijvende offertes.

Betonnen trap zelf maken? Stappenplan

Indien je zelf een betonnen trap wilt maken, kun je met onderstaand stappenplan aan de slag:

Stap 1: Bepaal de hoogte

De hoogte bepaal je door de afstand van de vloer ten opzichte van de bovenzijde van de vloer van de bovenstaande verdieping op te meten.

Stap 2: Bereken het aantal treden

Vervolgens bereken je het aantal treden die de trap moet hebben. Dat doe je via onderstaande formule die gebaseerd is op de menselijke pas.

Trapformule

2 optreden + 1 aantrede = 570 – 630 mm

Stap 3: Plaats de betonplaten

Na het berekenen van de treden maak je een inkeping in de muur om vervolgens de betonplex platen in te plaatsen. Zo wordt de onderzijde van de trap 1 gladde plaat.

Het is belangrijk dat je dit alles vervolgens goed stut. Want bij het uitharden is de trap niet zelfdragend en zal al het gewicht dus goed opgevangen moeten worden. Op de platen wordt er vervolgens een wapeningsnet geplaatst, dat je het beste ook kunt verankeren in de verdiepingen en de muur.

Nu ga je de treden maken. Dat doe je door het beton gelijkmatig te gieten in de bekisting. Hanteer een logische volgorde en werk van beneden naar boven toe.

Stap 4: Afwerking van beton

Met behulp van trilapparatuur breng je de luchtbellen in de treden naar boven. Vervolgens maak je het oppervlak egaal en glad.

Een witte Z-trap.

Meer weten? Vind vakmannen in jouw buurt en vergelijk gratis adviezen en offertes

Indien je na het lezen van bovenstaand artikel overtuigd bent om een betonnen trap te realiseren, kan het lonen om vakmannen met elkaar te vergelijken. Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang je gratis 1 of meer vrijblijvende offertes. Zo vind je de ideale expert voor jouw project en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen