Prijsoverzicht

Voordat we verder gaan met het bespreken van de houtsoorten en de verschillende mogelijkheden, geven we graag alvast een prijsindicatie:

Houtsoort gesloten trap met één kwartGemiddelde kosten per houten trap
Vurenhout€ 925
Beukenhout€ 1.800
Mahoniehout€ 2.200
Eikenhout€ 2.600
Behoefte aan gratis vrijblijvende offertes en advies op maat?
Vul dan zeker het formulier in!
arrow Ontvang offertes

Waarom voor een houten trap kiezen?

Vandaag de dag zijn houten trappen nog steeds enorm geliefd. Naast zijn warme en elegante uitstraling, biedt hout ook een enorme veelzijdigheid en zijn de mogelijkheden onbeperkt. Dit geldt niet alleen voor de verschillende houtsoorten, maar ook voor verschillende soorten trappen, zoals: een nieuwe trap, gesloten trap, rechte trap, vaste trap, wenteltrap, een ruimtebesparende trap enzovoort.

Verder is een houten trap ontzettend praktisch. Je hoeft nauwelijks moeite te doen om hem mooi te houden, omdat hout van nature uit enorm robuust en betrouwbaar is.

Voordelen

Dit zijn de voordelen van een houten trap:

1. Vele afwerkingsmogelijkheden en stijlen

Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van stijlen en afwerkingen. Ben je gecharmeerd van de natuurlijke uitstraling van onbehandeld hout? Dat behoort zeker tot een van de mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het hout te beitsen of te vernissen en het is mogelijk om de trap te verven in een kleur naar wens.

2. Assortiment: Veel verschillende houtsoorten

De beukenhouten trap en de eikenhouten trap zijn de meest voorkomende houten trappen. Naast beukenhout en eikenhout zijn er nog veel verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Denk hierbij aan: mahonie, essenhout, grenenhout, afzelia, notenhout, vurenhout…

3. Bewerkbaarheid, vormen en maatwerk trappen

Hout is zeer eenvoudig bewerkbaar. Hierdoor kan een vakman de door jou gewenste trap op maat maken in allerlei verschillende vormen en ontwerpen. Denk hierbij aan de volgende trapsoorten: een open trap, gesloten trap (met stootborden), zoldertrap, een steektrap, ruimtebesparende trappen en nog veel meer.

Om het plaatje compleet te maken, kun je er ook voor kiezen om een trapleuning en eventueel een balustrade aan te schaffen die goed bij de trap passen. Dit kan ook met andere materialen gerealiseerd worden. Naast dat het een stijlvol geheel vormt, kun je hierdoor veilig de trap belopen.

4. Aangepast aan elke portemonnee

Een houten trap is over het algemeen budgetvriendelijker dan een trap van glas of metaal. De prijs hangt af van de afwerking, de trapvorm en de houtsoort.

Een voorbeeld van goedkope houten trappen is een houten steektrap van vurenhout (ook wel bekend als vuren trappen). Wil je een duurdere variant, dan zou je een eiken trap of een houten wenteltrap kunnen overwegen.

5. Gemakkelijk te renoveren

Is je houten trap versleten? Het kopen van een nieuwe houten trap op maat hoeft dan niet altijd nodig te zijn. Zo kun je overwegen om de trap te renoveren in plaats van nieuwe traptreden te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door de trap te vernissen, verven of zandstralen. Is de trap echt aanzienlijk versleten? Dan kun je de trap bekleden met bijvoorbeeld overzettreden.

Ben je een handige Harry? Dan kun je een trap bouwpakket aanschaffen om de klus helemaal zelf uit te voeren. Zorg voor de veiligheid en een duurzaam resultaat dat de klus vakkundig uitgevoerd wordt.

6. Combineren met andere materialen

Je hebt de keuze tussen een volledig houten trap of een combinatie met andere materialen. Denk bijvoorbeeld aan het bekleden van een betonnen trapconstructie met houten traptreden, of een metalen trapboom in combinatie met houten treden. Op die manier combineer je de stoere en robuuste uitstraling van metaal of beton met de warme charme van hout.

Houten trap in huis

Nadelen

Dit zijn de nadelen van een houten trap:

1. Gevoeligheid voor beschadigingen

Hout kan gevoeliger zijn voor beschadigingen dan beton of metaal, maar kleine oneffenheden vallen minder op vanwege de nerfstructuren van het hout. Als er gebruikssporen zijn, kun je het hout eenvoudig opnieuw verven of vernissen om het weer in goede staat te brengen.

2. Vereist het nodige onderhoud

Over het algemeen vereist een houten trap meer onderhoud dan een trap gemaakt van metaal of beton. Het vernieuwen van de verf- of vernislaag is bijvoorbeeld nodig na verloop van tijd. Als je de houten trap echter alleen op blote voeten of met kousen gebruikt, heeft deze over het algemeen minder onderhoud nodig.

3. Mogelijke kraakgeluiden

Met name bij oudere, gesloten trappen kunnen kraakgeluiden optreden. Gelukkig kraken nieuwe houten trappen vrijwel niet dankzij een correcte constructie. Het is daarom van cruciaal belang dat er professioneel werk wordt geleverd.

Maatwerk trap: Zorg dat de klus zeer gedetailleerd en professioneel uitgevoerd wordt voor een optimaal en duurzaam resultaat. Zo gaat de trap langer mee en voorkom je kraakgeluiden.

Wat zijn bekende houtsoorten voor je trap?

Op de markt zijn er een overvloed aan diverse houtsoorten beschikbaar om jouw trap mee te laten maken. De ruime keuze stelt je in staat om de perfecte houtsoort te vinden die past bij jouw smaak en interieur.

Of je nu kiest voor eiken, beuken, mahonie of een andere houtsoort, er is altijd een optie die aansluit bij jouw wensen en stijl. We hebben op een rijtje gezet wat de meest gekozen houtsoorten zijn:

Rubberwood trap

Rubberwood is een houtsoort afkomstig van de rubberboom en wordt veel gebruikt voor trappen. Rubberwood is stabiel, gemakkelijk te bewerken en bovendien voordeliger dan vergelijkbare hardhoutsoorten.

Met zijn grovere nerf dan bijvoorbeeld beukenhout, heeft rubberwood een iets robuustere uitstraling. Bovendien kun je een trap van rubberwood afwerken in verschillende kleurtinten door gebruik te maken van vernis, oliën, of andere afwerkingstechnieken.

Eikenhout trap

Eikenhouten trappen zijn erg populair in ons land en dat is niet verwonderlijk. Ze zijn namelijk bijzonder sterk en duurzaam, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben. Je hebt de keuze tussen Europese eiken en Amerikaanse eiken, waarbij de Amerikaanse variant iets duurzamer is.

Een eiken trap heeft een natuurlijke licht- tot donkerbruine kleur en mooie zichtbare nerven. Je kunt de trap gemakkelijk behandelen met verf, vernis, beits, en andere afwerkingen om de levensduur te verlengen en de uitstraling aan te passen.

Grenenhout trap

Grenenhout is afkomstig van de grove den en staat bekend als een betaalbaarder alternatief voor eiken of beukenhout, hoewel het iets minder duurzaam is. Door je grenen trap echter goed af te werken met hoogwaardige vernis of beits, kun je de duurzaamheid aanzienlijk verhogen.

Grenenhout heeft een natuurlijke kleur variërend van licht tot roodbruin en vertoont vaak een opvallende vlamtekening. Dit geeft een grenen trap een rustieke en charmante uitstraling.

Beukenhout trap

Beukenhout is lichter van kleur dan eikenhout. Als je op zoek bent naar een trap met een lichte tint, dan is een beuken trap perfect. Daarnaast heeft beukenhout een fijne nerf en minder opvallende tekening dan andere houtsoorten.

Met zijn neutrale en zachte uitstraling past een beuken trap goed bij zowel landelijke als moderne interieurs. Bovendien is beukenhout zeer sterk, hard en splintervrij.

Mahoniehout trap

Mahoniehout staat bekend om zijn dieprode kleur en is een zeer hardhoutsoort. Het is echter ook een van de moeilijkst te bewerken houtsoorten. Maar daar staat tegenover dat je er vele tientallen jaren van kunt genieten zonder dat het snel verslijt.

De lange levensduur en de prachtige warme kleur zijn de belangrijkste redenen om voor mahoniehout te kiezen. Ondanks de hardheid van het materiaal bieden wij trappen van mahoniehout in verschillende modellen aan, zoals wenteltrappen, spiltrappen, steektrappen en kwarttrappen.

Inspiratie en opties

Om je een beter beeld te geven van hoe jouw trap eruit kan komen te zien, delen we hier enkele foto’s:

Houten trap met opslagruimte
Ouderwetse stijl houten trap

Mogelijke afwerking van de houten trap

Hoe je je houten trap afwerkt, bepaalt de uitstraling en het onderhoud ervan. Maar hoe kun je precies je houten trap afwerken? Hier zijn een paar opties:

1. Houten trap onbehandeld laten

Als je kiest voor een houten trap met een duurzaamheidsklasse 1 à 2 (zoals beuk, padouk, eik, enz.), dan hoef je je trap misschien niet te behandelen. Omdat het hout hard en stevig is, zullen tekenen van slijtage niet snel zichtbaar zijn. Als dit na een paar jaar toch gebeurt, kun je je trap alsnog behandelen met vernis of olie. Maar je kunt er ook voor kiezen om de gebruikssporen op je trap te laten, omdat ze bijdragen aan de natuurlijke charme ervan.

2. Houten trap oliën, vernissen of beitsen

Als je wilt voorkomen dat je houten trap snel versleten raakt, kun je het hout behandelen met speciale producten zoals olie, vernis of beits die geschikt zijn voor het type hout. Deze producten leggen een beschermende laag over het hout. Je kunt ervoor kiezen om de natuurlijke kleur van het hout te behouden door transparante beits of vernis te gebruiken.

Gekleurde beits of olie kunnen ook gebruikt worden voor een subtiel kleureffect. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de slijtage op je trap zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

3. Schilderen houten trap

Als de natuurlijke kleur van het hout niet past bij het interieur van je woning, of als je een specifieke kleur in gedachten hebt, kun je ervoor kiezen om de houten trap te schilderen. Zoals een trap waar de zwarte treden mooi afsteken tegen de witte muren. Het is belangrijk om eerst een primer aan te brengen en daarna een verf die speciaal geschikt is voor hout. Houd er rekening mee dat verf sneller bijgewerkt moet worden dan vernis.

houten trap

Onderhoud houten trap: duurzaamheid

Net zoals bij alle natuurlijke materialen, zal hout na verloop van tijd slijtage vertonen. Daarom is een goed onderhoud belangrijk. Het onderhouden van een houten trap is eigenlijk helemaal niet zo lastig. Je moet er wel even tijd voor vrijmaken als je de levensduur van de trap wilt verlengen. Vooral als er kinderen in huis zijn krijgen trappen het zwaar te verduren. Hier zijn een paar manieren waarop je een trap kunt onderhouden:

Aanbrengen van een beschermlaag

Veel mensen besluiten om hun nieuwe trap direct te behandelen met beits, olie of verf. Maar het is belangrijk om dit regelmatig bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om de trap schoon te maken, licht op te schuren en er een nieuw dun laagje op aan te brengen. Naast verf, olie of beits kun je ook vernis gebruiken. Tijdens de aanschaf van een trap geven onze experts advies over hoe je de trap het beste kunt onderhouden.

Schoonmaak van de trap

Een groot deel van het onderhoud van een trap draait om schoonmaken. Het is belangrijk om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, die kunnen namelijk het hout beschadigen. Een zachte doek met wat lauw water is eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Zorg ervoor dat de doek schoon is en geen zeepresten bevat. Zo voorkom je dat het hout wordt aangetast. Als je de trap stofzuigt, is het verstandig om voorzichtig te zijn om deukjes in het hout te voorkomen.

Ben je op zoek naar een specialist in jouw buurt?
Vraag hier je offertes aan!

Houten trap renoveren

Een houten trap die versleten is, hoeft niet per se te betekenen dat je een nieuwe trap moet kopen. Een van de belangrijke voordelen van een houten trap is dat hij eenvoudig gerenoveerd kan worden. Maar hoe kun je een houten trap renoveren? Hier zijn drie methoden die we kort zullen bespreken:

Trap bekleden

Een snelle en handige manier om je oude houten trap te renoveren, is door hem te bekleden met hout of tapijt. Bij het bekleden met hout worden nieuwe treden door een professional over de bestaande treden geplaatst (overzettreden).

Je kunt kiezen voor massief houten treden, maar ook voor laminaat of vinyl. Daarnaast is het mogelijk om de oude treden te verbergen door ze te bedekken met tapijt, ofwel volledig of alleen in het midden van de trap.

Houten trap luchtgommen of zandstralen

Als je de oorspronkelijke uitstraling van je houten trap wilt herstellen, is het een goed idee om hem te laten zandstralen of luchtgommen. Beide methoden zijn schuurtechnieken waarbij een straalmiddel wordt gebruikt om oude afwerkingslagen zoals vernis of verf te verwijderen.

Hierdoor krijgt je trap zijn oorspronkelijke uiterlijk en houtstructuur terug. Zandstralen is een meer agressieve techniek, terwijl luchtgommen zachter is en geschikt is voor delicate ondergronden. Een professional kan bepalen welke techniek het meest geschikt is voor jouw trap.

Houten trap vernissen of herschilderen

Als je je houten trap een nieuwe uitstraling wilt geven, kun je ervoor kiezen om hem te (her)schilderen. Dit zorgt voor het beste resultaat als je een lakverf gebruikt die slijt- en krasbestendig is en gebaseerd is op (poly)urethaan alkydhars.

Om extra duurzaamheid te garanderen, kun je de lakverf ook afwerken met een speciale vernis.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste vakman in jouw regio voor info en een vrijblijvende offerte

Een vakman heeft de expertise en ervaring om een trap renovatie professioneel uit te voeren, waardoor je verzekerd bent van een hoogwaardig resultaat. Ontvang vrijblijvende offertes van gekwalificeerde vakmannen in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen