Wat is essenhout? 

Essen is een soort hardhout afkomstig van de es. De es komt zowel in Europa als in Amerika voor. Amerikaans essenhout verschilt overigens niet sterk van Europees essenhout. Vaak is Amerikaans essen iets zachter geprijsd, maar qua bewerking en uiterlijk zijn de twee houtsoorten bijna niet van elkaar te onderscheiden.

Eigenschappen van essen trappen 

Het hout van de es beschikt over enkele interessante eigenschappen. Daarom is het goed geschikt voor het vervaardigen van trappen.

1. Buigzaam en bewerkbaar 

Essen is een van de houtsoorten met een rechte draad. Daarom is het hout erg buigzaam. Je vindt essenhout dan ook regelmatig terug in bijvoorbeeld turntoestellen. Die buigzaamheid maakt dat essenhout zich goed laat bewerken. Ook laat het hout zich goed verlijmen. Het hardhout is dan ook uitermate geschikt voor een complex trapontwerp.

Een lichtgekleurde essen trap in een trappenhal met witte muren. Op de houten trap staat een kamerplant in een witte pot.

2. Prachtige vlamtekeningen en lichte kleur

Een essen trap zal gesierd worden door een bijzondere vlamtekening. Dat en de witte tot lichtgele kleur zorgt voor een prachtige toevoeging aan je interieur.

3. Makkelijk te kleuren 

Omdat het hout licht gekleurd is, kun je essenhouten trappen heel eenvoudig van een nieuwe kleur voorzien. Met semi-transparante olie, vernis, beits of blanke lak kun je essen trappen voorzien van een subtiel kleurtje. Natuurlijk kun je jouw nieuwe trap ook overschilderen. Zo creëer je een trap die perfect in je interieur past.

Een trap op maat van je woning?
Vergelijk offertes en krijg advies van experts.

4. Verkrijgbaar met en zonder noesten

Deze houtsoort is verkrijgbaar met en zonder noesten. Een noest (ook wel knoesten of kwasten genoemd) is een plek op de boom waar een zijtak groeide. Die markeringen kunnen bijdragen aan de warme uitstraling van je essenhouten trap. Ga je liever voor een meer egaal resultaat? Dan kies je natuurlijk voor essenhout zonder noest.

Enkele aandachtspunten 

Let op volgende zaken als je kiest voor een essen trap:

  • Gebruik het hout enkel binnenshuis en bij voorkeur niet in een ruimte waarin veel vocht vrijkomt.
  • Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen om een houten trap te reinigen.
  • Essenhout is niet bijzonder duurzaam en dient daarom voorzien te worden van een beschermlaag.
  • Zonlicht kan essenhout doen vergelen. Dat natuurlijke proces kun je tegenhouden met een laag uv-werende lak of olie.

Hoe een essen trap onderhouden? 

De es produceert hardhout. Een essenhouten trap is dus erg stevig. Toch voorzie je de traptreden best van een beschermende laag olie, beits of vernis. Daarmee verleng je de levensduur van zo’n hardhouten trap aanzienlijk.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste vakman in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes 

Heb je vragen over houten trappen, ben je op zoek naar een specialist, of ben je benieuwd hoeveel jouw nieuwe houten trap zou kosten? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat én advies van specialisten. Zo vind je snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw project!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen