Wat is een trap van rubberwood of rubberhout?

Rubberwood is een houtsoort die afkomstig is van de rubberboom, die gebruikt wordt om rubber te produceren. Een rubberboom is in staat om ruim 25 jaar voldoende latex te produceren om de gewilde productie te realiseren. Daarna neemt de productie sterk af en wordt het hardhout gekapt in beheerde plantagebossen.

Het vormvaste hout dat overblijft wordt rubberwood genoemd en wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in het interieur van een woning, meubels zoals kasten, maar ook als trapbekleding. Het is verkrijgbaar in de vorm van verlijmde panelen, dit zorgt voor een speciale afwerking.

Hieronder vergelijken we rubberwood trappen of rubberhout met andere soorten houten trappen. Zo krijg je een beter idee van de eigenschappen van de rubberwood trap.

Rubberwood boom

Rubberwood versus eikenhout

Net als rubberwood is eikenhout een populaire houtsoort die vaak gebruikt wordt bij het bekleden van een trap. Eikenhout is afkomstig van de eikenboom en is in veel kleuren verkrijgbaar. Eikenhout is van nature beter bestand tegen slijtage en is duurzaam.

Ook kan eikenhout makkelijk gecombineerd worden met uiteenlopende interieurstijlen.

Een rubberwood trap met een leuning en witte muren.

Rubberwood versus beukenhout

Beukenhout is een veelgebruikte houtsoort voor het inrichten van een woning. Dit type hout is afkomstig van beukenbomen die in Europa en in andere delen van de wereld groeien. Met een duidelijke nerfstructuur en zijn lichtbruine tot roze tint onderscheidt het zich van andere houtsoorten.

Beukenhout is duurzamer dan rubberwood hout en is goed bestand tegen slijtage. Verder is beukenhout net als een rubberwood trap gemakkelijk te bewerken en kan het veelzijdig worden toegepast bij het inrichten van de woning.

Rubberwood versus mahoniehout

Tot slot wordt ook mahoniehout gebruikt voor interieurtoepassingen. Dit type hout is afkomstig van mahoniebomen die groeien in tropische gebieden.

Mahoniehout is met zijn opvallende nerfstructuur en een roodbruine tot donkerrode kleur uniek en kan de woning voorzien van een klassieke en traditionele uitstraling. Voorts is dit type hout duurzaam en kan het perfect gebruikt worden voor het bekleden van de trap.

Hoeveel kosten rubberwood trappen?

De prijs van een rubberhouten trap is ongeveer 25 % tot 30 % goedkoper dan de hierboven besproken houtsoorten. Toch kan de prijs sterk variëren, afhankelijk van onder meer de volgende factoren.

Prijs rubberwood trap

Trap opties Geschatte prijs
Standaard rechte rubberwood trap € 800 – 1.500
Rubberwood trap met draaiingen, bochten, leuningen, balustrades en unieke ontwerpen € 2.000 – 5.000
Interesse in rubberwood?
Vraag info, advies en vrijblijvende offertes aan vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Voordelen rubberwood trap

Bij de keuze voor een rubberhouten trap, geniet je van de volgende troeven:

  • De prijs: een rubberhouten trap kent een lagere prijs dan andere hardhouten trappen. Dit komt ook deels door de bewerkbaarheid van dit type hout.
  • Bewerkbaarheid: Het hout is in tegenstelling tot de meeste hardhoutsoorten, makkelijk te bewerken. Het geeft eventueel ook de mogelijkheid om je trap zelf te voorzien van rubberwood.
  • Duurzaamheid: Het hardhout is afkomstig van een oude rubberboom die niet langer geschikt is voor de productie van latex. Door het overgebleven hout te gebruiken voor bijvoorbeeld het interieur van een woning, kun je de boom een tweede leven geven.
  • Esthetisch: met zijn lichte kleur en subtiele nerfstructuur valt rubberwood feilloos te combineren met het interieur van een woning. Een moderne stijl of een eigentijdse stijl? Met een rubberwood trap is het allemaal mogelijk.

Afwerkingsmogelijkheden van rubberwood

Een rubberwood trap is doorgaans licht van kleur maar heeft ook de optie om in andere kleurtinten te worden afgewerkt. Je kunt voor de naturel look gaan, door het af te werken met een transparante vernis. Of voor een warme uitrstraling door te kiezen voor een middelbruine beits.

Wat de keuze voor kleur van het hout ook mag zijn, rubberwood kan in verschillende kleuren en tinten afgewerkt worden.

Optie 1: Oliën

Na het plaatsen van de bekleding wordt het sterk aangeraden om het hout te voorzien van olie. Dit zorgt voor een glanzende uitstraling en beschermt het hout tegen slijtage.

Er zijn verschillende houtoliën die de trap van de hierboven opgenoemde voordelen kan voorzien. Elke type olie heeft zijn eigen eigenschappen, zoals glansniveau en beschermingsniveau. Door voor het juiste type olie te kiezen, kan de trap probleemloos tientallen jaren meegaan.

Optie 2: Vernissen

Ook kun je ervoor kiezen om de trap af te werken door het na afloop te vernissen. Net als olie, brengt vernis een beschermlaag toe aan het hout. De trap zal daardoor beschermd zijn tegen vocht, vlekken, krassen en slijtage. Bij veelvoudig trappengebruik, valt dit zeker aan te raden.

Als kers op de taart zorgt het vernissen ook voor een verfraaiing van het uiterlijk van de trap.  

Optie 3: Beitsen

Vaak gebeurt de afwerking van het hout ook door de trap te beitsen. Door de trap te beitsen zorg je er namelijk voor dat de kleuren, nerfstructuur en de natuurlijke textuur behouden blijven. Ook dient het als bescherming.  

Een rubberwood trap met witte trapwangen en witte muren

Hoe een trap van rubberhout optimaal onderhouden?

Door de trap goed te onderhouden profiteer je zo lang mogelijk van een warme uitstraling en een lange levensduur. Met de volgende tips realiseer je dit probleemloos

1. Regelmatig reinigen

Stofzuig de trap regelmatig met een zachte bezem. Vervolgens haal je een vochtige dweil of doek over de treden om het schoon te maken.

2. Vermijd water

Ondanks je de trap hebt voorzien van een eventuele beschermlaag, blijft een rubberwood trap gevoelig voor vocht. Vermijd daarom water of vocht op de trap.

3. Zonlichtblootstelling

Voorkom dat de trap teveel wordt blootgesteld aan zonlicht. Dat kan namelijk de kleur doen vervagen. Gebruik bij voorkeur raambekleding om de trap te beschermen tegen zonlicht. Voorkom zo dat de trap licht gekleurd of zelfs vervaagd wordt.

Een donkerbruine rubberwood trap met een bruin zwarte trapleuning en witte muren.

Wens je extra info rond houten trappen? Vul onderstaand formulier in en ontvang advies en offertes op maat

Indien je na het lezen van bovenstaand artikel interesse hebt in een rubberwood trap en graag extra info wil. Door het vergelijken van meerdere vrijblijvende offertes, kan je de juiste vakman kiezen. Zo krijg je het perfecte op maat gemaakte interieur

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen