Wat kost een houten trap? 

Een houten trap laten plaatsen, kan al voor een kleine 1.500 euro. Afhankelijk van de gekozen houtsoort, vorm en grootte van de trap, het gewenste ontwerp en de complexiteit van de plaatsing kan de prijs al snel oplopen tot meer dan 3.000 euro.

Prijs voor verschillende soorten houten trappen

Het model van de trap heeft een belangrijke invloed op de prijs. Een overzicht met de prijzen (inclusief plaatsing, exclusief btw):

Soort trap Richtprijs
Steektrap € 1.500 – 5.000
Split- of draaitrap € 2.000 – 3.000
Trap met kwartdraai € 2.500 – 5.500
Wanteltrap € 3.000 – 10.000
Zwevende trap € 4.000 – 12.000
Een zwevende houten trap steunend op een metalen constructie en afgewerkt met een zwarte, metalen trapleuning. De trap staat in een moderne woning met een grijze tegelvloer.

Verschillende houtsoorten voor trappen 

Welke houtsoort je best kiest, is afhankelijk van heel wat factoren. Zo kun je natuurlijk best rekening houden met je budget (de ene houtsoort is heel wat prijziger dan de andere), maar mag je ook de intensiteit van het gebruik niet uit het oog verliezen. Daarnaast wil het oog ook wat, en zullen de esthetische eigenschappen van het hout je beslissing allicht ook beïnvloeden.

Hieronder vind je alvast een overzicht met enkele interessante opties.

1. Klassieke optie: Eikenhouten trap 

Eikenhout is ontzettend sterk, slijtvast en duurzaam. De licht- tot donkerbruine kleur en de duidelijk zichtbare nerftekening maken eikenhout niet enkel een duurzame, maar ook esthetisch verantwoorde keuze.

Omdat eikenhout van nature voorkomt in deze contreien, is het een veelgebruikte houtsoort. Ook Amerikaanse eik is overigens een uitstekend materiaal voor je eiken trap. Dat eikenhout is over het algemeen iets duurzamer dan het hout van de Europese eik.

Prijzen voor eiken trap vergelijken?
Vergelijk offertes en vind een oplossing op maat!

2. Neutrale optie: Beukenhouten trap

Beukenhout is hard, stevig hout dat niet splintert. Het hout heeft van nature een lichte kleur en een weinig opvallende nerf. Een beuken trap kun je naar wens afwerken met vernis, olie, beits of zelfs een laagje verf.

3. Stijlvolle optie: Mahonie 

Mahonie heeft een kenmerkende warme, dieprode kleur. Het is een bijzonder stevige houtsoort die zich niet al te makkelijk laat bewerken. Je laat de plaatsing van een mahonie trap dan ook steeds over aan een specialist. Eens geplaatst, gaat je mahonie trap tientallen jaren mee zonder slijtage.

Een wenteltrap uit donker hout. De trap staat in een minimalistische woning met een bruine, houten vloer.

4. Goedkope optie 1: Grenen trap

Grenenhout is het hout van de grove den. Het hout is zacht geprijsd maar minder duurzaam dan bijvoorbeeld eikenhout. Door de trap af te werken met een laag kwaliteitsvolle beits of vernis kun je de levensduur aardig verlengen. Grenen trappen hebben een lichtbruine tot roodbruine kleur en zijn gesierd door de charmante, uitgesproken vlamtekening van vurenhout.

5. Goedkope optie 2: Rubberwood trap

Een tweede budgetvriendelijke optie is een rubberwood trap. Rubberwood is afkomstig van de rubberboom en heeft een lichte kleur en een grove, opvallende nerf. Een rubberwoord trap krijgt daardoor een robuuste uitstraling.

Het hardhout is makkelijk te bewerken en daarom ideaal voor de realisatie van meer complexe trapontwerpen. Een rubberwood trap is echter wat minder duurzaam en moet daarom van de juiste beschermlagen voorzien worden.

6. Goedkope optie 3: Vurenhouten trap

Vurenhout is het hout van de fijnspar. Het hout is crèmekleurig, licht en toch erg sterk. Net als rubberwood kun je vurenhout goed bewerken, waardoor je er meer complexe trapontwerpen mee kunt (laten) uitvoeren.

7. Duurdere optie: Trappen van tropische hardhoutsoorten

Heb je een groot budget ter beschikking? Dan kun je een tropische houtsoort overwegen. Denk bijvoorbeeld aan merbau, iroko, afrormosia of movingui.

8. Creatief: Verschillende houtsoorten in 1 trap

Voor een werkelijk unieke trap kun je tot slot verschillende houtsoorten combineren. Het contrast tussen de verschillende kleurtinten en nerfpatronen kan een erg interessant resultaat opleveren.

Houten trap afwerkingsmogelijkheden 

Na plaatsing kun je de houten trap afwerken (of laten afwerken door een specialist). Een overzicht met de verschillende opties.

Optie 1: Onbehandeld laten 

Een stevige trap van kwalitatief hout (duurzaamheidsklasse I of II) kun je prima onbehandeld laten. Het onbehandelde hout zal, door de slijtvastheid van het hout, niet snel slijten. Eventuele slijtage die later alsnog zou optreden, kan het karakter van je houten traptreden versterken.

Optie 2: Vernissen, oliën of beitsen 

Liever geen onbehandeld hout? Je kunt de levensduur van je houten traptreden aanzienlijk verlengen met de juiste beschermlaag. Zeker voor hout van een lagere duurzaamheidsklasse is zo’n behandeling aan te raden. Ook duurzamere houtsoorten zijn gebaat bij een laagje vernis, olie of beits. Je hebt de keuze uit een transparante beschermlaag en beschermlagen in verschillende subtiele tot opvallende kleurtinten.

Tip: Kies vernis, olie of beits die geschikt is voor de gekozen houtsoort.

Optie 3: Schilderen 

Tot slot kun je een houten trap ook prima overschilderen. Begin met een geschikte grondlaag en gebruik lakverf die geschikt is voor het beschilderen van hout. Houd er ook rekening mee dat slijtage op een verflaag sneller zichtbaar wordt dan op olie, beits of vernis.

Een moderne, bijzondere houten trap. Achter de trap staat een klein boompje, door het raam achter de houten trap is het gebladerte van een grotere boom zichtbaar.

Hoe een trap uit hout onderhouden? 

Wie zo lang mogelijk van een houten trap wilt blijven genieten, doet er goed aan de traptreden goed te onderhouden. Een goede verzorging van je houten trap bestaat uit de juiste bescherming en, van tijd tot tijd, een goede schoonmaakbeurt.

Reinigen 

Je houten trap reinigen, hoe doe je dat best? Enkele tips en tricks:

  • Gebruik geen agressieve, chemische schoonmaakmiddelen. In veel gevallen volstaat een poetsbeurt met lauw water en een zachte, schone doek.
  • Gebruik schoonmaakmiddelen specifiek voor hout.
  • Gebruik een borstel voor lichte vervuiling en stof.
  • Ga voorzichtig om met de stofzuiger. Zo voorkom je deuken en krassen in het hout.
Je houten trap tot in de puntjes verzorgd?
Vind een specialist voor het ontwerpen, plaatsen, afwerken en onderhouden van je nieuwe houten trap.
arrow Ontvang offertes

Beschermen tegen slijtage 

Een trap van een houtsoort met een hoge duurzaamheidsklasse (bijvoorbeeld een eikenhouten trap) moet, in theorie, niet behandeld worden om ernstige slijtage tegen te gaan. De traptreden zullen na verloop van tijd echter wel gebruikssporen vertonen. Om die lichte slijtage tegen te gaan, is het aan te raden om je eikenhouten trap (of traptreden van andere houtsoorten) te voorzien van een beschermende laag.

Kies je voor een andere houtsoort van een lagere duurzaamheidsklasse (bijvoorbeeld een rubberwood trap)? Dan is het aan te raden om de trap van een beschermlaag te voorzien. Zo kun je de levensduur van de trap verlengen én voorkom je ernstige slijtage.

Houd er zeker rekening mee dat een laag vernis, beits, olie of verf na verloop van tijd opnieuw aangebracht moet worden. Hoe vaak dat moet gebeuren, is afhankelijk van hoe intensief je de trap gebruikt, de kwaliteit van de gebruikte houtsoorten, en de kwaliteit van de gebruikte beschermlaag.

Waarom hout als trapbekleding kiezen? 

Eiken hout en andere houtsoorten zijn bijzonder geschikt als trapbekleding. Hout brengt namelijk enkele leuke voordelen met zich mee.

  • Opties voor elk budget. Voor elk budget zijn er wel mooie, geschikte houtsoorten en betaalbare trapontwerpen te vinden. Over het algemeen is een houten trap een stuk goedkoper dan glazen, metalen of aluminium traptreden.
  • Heel wat creatieve mogelijkheden. Een houten trap pas je volledig aan aan je eigen voorkeuren: van een klassieke steektrap van Amerikaanse eik tot een stijlvolle vuren houten wenteltrap. Je hebt de keuze uit hout met een grove of fijne nerf, onopvallende of duidelijk zichtbare nerven, verschillende houtkleuren en -soorten, trapontwerpen en afwerkingen. Wie wilt, kan zelfs verschillende soorten hout combineren voor een volledig unieke trap.
  • Houten trapleuningen. Niet enkel je traptreden maar ook de trapleuning kun je uit hout (laten) opbouwen. Kies voor dezelfde houtsoort voor een egaal resultaat, of gebruik verschillende soorten hout voor een speelse afwerking.
  • Combinatie met andere materialen. Je kunt je trap niet enkel opbouwen uit verschillende houtsoorten, maar ook verschillende materialen toevoegen aan het design. Een houten trap laat zich prima combineren met bijvoorbeeld metaal of beton voor een stoer en industrieel resultaat.
  • Eenvoudig te renoveren. Hout kan tot slot heel eenvoudig gerenoveerd worden. Je kunt probleemloos enkele houten traptreden vervangen of herstellen. Door je trap van een nieuwe beschermlaag, een likje verf, of zelfs een laag tapijt te voorzien, geef je jouw interieur een volledig nieuwe uitstraling.
Een stoere houten trap met een zwarte, industriële trapleuning uit metaal.

Aandachtspunten: Hierop moet je letten als je kiest voor een houten trap

Zoals je ziet, brengt zo’n houten trap heel wat leuke opties en voordelen met zich mee. Er zijn echter ook wat zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je voor een houten trap kiest.

Zo let je best op de kwaliteit van het hout. Hoe lager de duurzaamheidsklasse, hoe sneller de trap slijtage zal vertonen en hoe belangrijker het is om de trap periodiek van een goede beschermlaag te voorzien. Kies daarom voor intensief gebruikte trappen voor een duurzame houtsoort. Een beukenhouten trap zal bijvoorbeeld sneller slijten dan een eiken trap en is daarom meer geschikt als bijvoorbeeld zolder- of keldertrap.

Een houten trap kan daarnaast na een aantal jaar beginnen kraken. Begint het gekraak van een oude houten trap te storen? Schakel dan een expert in. Hij of zij gaat samen met jou op zoek naar een oplossing.

Tot slot heeft hout wat meer onderhoud nodig dan andere materialen. Wie kiest voor een kwalitatieve beschermlaag en een duurzame houtsoort, mag (zelfs bij intensief gebruik) op 2 oren slapen: zo’n trap kan wel 10 tot 20 jaar verder na een behandeling. Hoe lager de kwaliteit van de gebruikte producten, hoe vaker je de trap zal moeten behandelen.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Met houten trappen kun je heel wat kanten op. Je laat een houten trap echter best installeren door een expert. Die garandeert een duurzaam resultaat: een trap waar jij nog tientallen jaren zorgeloos gebruik van blijft maken. Bovendien kan zo’n expert je helpen bij het ontwerpen van een trap die past bij jouw voorkeuren, wensen én budget.

Ben je benieuwd naar de opties, zoek je iemand die een houten trap voor je kan installeren, of vergelijk je graag offertes voor jouw houten trap? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je gegarandeerd een voordelige oplossing voor jouw project!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen