Wat is steigerhout? 

Steigerhout (ook wel vurenhout genoemd) wordt gewonnen van de snelgroeiende fijnspar. Omdat de fijnspar zo snel groeit, is steigerhout een vrij goedkope houtsoort. Het hout wordt regelmatig gebruikt in de bouw om – je raadt het al – steigers op te bouwen.

Steigerhout heeft een robuust, stoer karakter. Een trap uit steigerhout is dan ook een mooie aanvulling op een woning met een eigenzinnig, industrieel interieur. Bij intensief gebruik zal steigerhout steeds meer verweren, waardoor het robuuste karakter wordt aangescherpt. De vlekken, vergrijzing en slijtage van het hout zorgen voor een werkelijk unieke toevoeging aan je interieur.

Tip: Laat de montage van een nieuwe trap steeds over aan een expert. Die garandeert een duurzame en veilige resultaten.

Een stapel met steigerhouten planken die gebruikt zullen worden voor een nieuwe trap. De planken hebben verschillende kleuren dankzij het onvoorspelbare karakter van steigerhout.

Aandachtspunten en nadelen steigerhouten trap

Wie kiest voor een trap van steigerhout, let best op onderstaande aandachtspunten:

  • Splinters. Een onbehandelde steigerhouten trap zal stevig splinteren.
  • Onvoorspelbaar. Onbehandeld steigerhout verkleurt en verweert snel, waardoor je steigerhouten trap er al gauw heel anders uitziet dan je in gedachten had. Dat plotse veranderen van uitstraling kan een pluspunt zijn, maar is niet door elke huiseigenaar gewenst.
  • Behandelen kan afdoen aan het ruwe karakter. Je kunt steigerhout natuurlijk met beits, olie verf of lak beschermen om het verkleuren, verweren en splinteren van het hout tegen te gaan. Daarmee kan het steigerhout helaas wel zijn stoere uitstraling verliezen.

Door bovenstaande nadelen is het plaatsen van een trap uit steigerhout niet altijd aan te raden. Kies je toch voor een steigerhouten trap? Dan moet je de trap goed beschermen met beits, olie of nano coating. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

Op zoek naar het juiste materiaal voor je nieuwe trap?
Win snel en eenvoudig advies in bij experts, vergelijk offertes en vind de ideale oplossing!
arrow Ontvang offertes

Alternatief op steigerhout: Capitol Pine 

Wil je die stoere uitstraling van steigerhout, maar geen splinters in je voeten? Dan kun je kiezen voor een trap uit Capitol Pine. Capitol Pine heeft dezelfde robuuste uitstraling als steigerhout, maar is slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Bovendien splintert Capitol Pine niet, waardoor je de trap veilig kunt gebruiken.

Hoe steigerhout gebruiken

Is steigerhout dan helemaal niet bruikbaar binnenshuis? Zeker wel! Met steigerhout geef je jouw woning een ruw, robuust karakter. Het hout is onder meer geschikt voor het vervaardigen van (tuin)meubels, vloeren en andere onderdelen van je woning. Je moet zulke objecten en oppervlaktes echter wél beschermen met een laag beits of olie.

Steigerhouten decoratie kun je evenwel onbehandeld laten. Houd er wel rekening mee dat die decoratie na verloop van tijd zal verweren.

Steigerhout beschermen met beits 

Steigerhout of vurenhout heeft duurzaamheidsklasse 4, en gaat dus zonder de nodige behandeling niet heel lang mee. Door steigerhout te behandelen met beits voorkom je aantasting door houtrot, blauwschimmel en andere vervelende problemen.

Je brengt beits enkel aan op steigerhouten oppervlakken waarop je niet zit of loopt. Als het warm wordt, kan beits namelijk kleverig worden.

Beits is verkrijgbaar in transparante en gekleurde uitvoeringen. Je kunt beits dus prima gebruiken om je steigerhouten decoratie of meubel van een nieuwe kleur te voorzien.

Tip: Breng beits of olie aan op de houten planken voor je overgaat tot montage van steigerhouten decoratie of meubels.

Steigerhout beschermen met olie

Steigerhouten meubels, vloeren en vlonders behandel je niet met beits, maar met olie. Gebruik een olie die geschikt is voor het behandelen van steigerhouten objecten. Met olie kun je de kleur van het steigerhout verdiepen.

Steigerhout beschermen met nano coating

Tot slot kun je jouw steigerhouten decoratie, vloer, meubel of ander object beschermen met een nano coating. Dat is een impregneermiddel op basis van water dat tot diep in het hout trekt. Daar vormt het een beschermende, waterafstotende laag. Het hout blijft ademen, maar kan niet doordrenkt worden met water.

Tip: Een nano coating zal je meubelen binnenshuis het langst beschermen. Buitenshuis neemt de werking iets sneller af.

Nieuwe trap aan de beste prijs?
Vergelijk offertes op maat!

Kan steigerhout tegen water?

Steigerhout kan niet goed tegen vocht. Als vocht in het steigerhout trekt en weer verdampt, vervormt het hout, trekt het krom of gaat het scheuren. Zo’n scheur vormt een nieuwe opening voor hout, waardoor het hout vatbaarder wordt voor houtrot.

De remedie? Een laagje beits, nano coating of olie!

Een vloer uit steigerhouten planken.

Meer weten? Kosten besparen? Verstuur je aanvraag en krijg info en advies op maat

Wil jij een houten trap laten plaatsen? Dan schakel je best de hulp in van een specialist. Een expert gaat met jou op zoek naar het juiste materiaal en ontwerp voor jouw trap. Zo weet je zeker dat die nieuwe trap niet enkel in je woning, maar ook bij je wensen en budget past!

Wil jij graag advies inwinnen bij een expert, wil je de kosten van verschillend eexperts vergelijken of heb je vragen over de mogelijkheden bij jou thuis? Vul dan onderstaand formulier in en voeg eventueel foto’s toe ter verduidelijking. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van experts en offertes op maat. Zo staat er binnen de kortste keren een prachtige, veilige en stevige trap in jouw woning!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen