Hoeveel kosten hardhouten trappen?

De prijs van een nieuwe trap is afhankelijk van diverse factoren en kan sterk variëren::

 • Welke soort houten trap: eiken trap, beuken trap of een rubberwood trap?
 • Het type trap: open trap of gesloten trap?
 • Treden: neem je nieuwe treden of plaats je overzettreden?
Verschillende houtsoorten Geschatte prijs
Eikenhouten trap € 3.500 – 4.500
Mahoniehouten trap € 3.000 – 4.000
Beukenhouten trap € 2.500 – 3.500
Rubberwood trap € 3.000 – 4.000
Interesse in een hardhouten trap?
Vraag info, advies en offertes aan erkende vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Uit welke hardhoutsoorten kan je kiezen?

Hardhout verwijst naar een groep hardhoutsoorten allen behorende tot de categorie loofboom. Ze differentiëren zich door hun structuur, duurzaamheid en dichtheid. Het maakt deze houtsoorten perfect geschikt voor de inrichting van een woning, zoals: trappen, meubels en kasten. Hieronder bespreken we elke optie: hout van eiken, beuken en essen.

Optie 1: Eikenhout

Eikenhout is één van de meest gekozen houtsoorten die gebruikt worden voor hardhouten trappen. Door zijn stevigheid en duurzaamheid is eikenhout ideaal voor het bekleden van een trap. Verder valt het uiterlijk van eikenhout feilloos te combineren met het interieur van een woning.

De veelzijdigheid van eikenhout is dan ook een groot voordeel.

Optie 2: Beukenhout

Een ander veelgebruikte houtsoort voor het bekleden van een trap is beukenhout. Beukenhout is net als eikenhout een sterke houtsoort die bijdraagt tot een moderne uitstraling van de trap.

Door zijn fijne nerf en textuur in combinatie met duurzaamheid ben je met deze houtsoort van alle markten thuis. Het maakt het daarom ook niet verrassend dat vele mensen hun trap en/of andere huisinterieur voorzien van beukenhout.

Optie 3: Essenhout

Een ander type hardhout is essenhout, dat afkomstig is van de es. Ook dit type hout valt onder hardhout en is populair bij de inrichting van woningen.

Essenhout dankt zijn populariteit aan zijn duurzame karakter, bewerkbaarheid en elegante nerfpatroon. Het is dan ook de reden dat je essenhout vaak ziet terugkomen in allerlei toepassingen in woningen, zoals, trappen en vloeren.

Een nieuwe rechte trap zonder stootborden dat is voorzien van rubberwood treden.
Een nieuwe rechte trap zonder stootborden dat is voorzien van rubberwood treden.

Hardhout en vurenhout, wat zijn de verschillen?

Herkomst

 • Om te beginnen met de herkomst. Vurenhout is hout dat afkomstig is van naaldbomen. Een naaldboom heeft zijn naam te danken aan het feit dat het naaldachtige bladeren heeft. Deze bomen produceren zaden voor sparren, vuren en dennen.

Hardheid

 • Vurenhout heeft een lagere dichtheid dan hardhout en is daardoor minder stevig. Dit betekent enkel niet dat vurenhout niet gebruikt kan worden voor het interieur. In tegendeel zelfs, vurenhout is erg populair voor verschillende toepassingen en constructies.

De prijs

 • Vurenhout is qua prijs een stuk voordeliger dan hardhout. Dit is ideaal voor mensen die een traprenovatie wensen maar een beperkt budget hebben.

Uiterlijk

 • Vurenhout heeft doorgaans een lichte kleur met een onopvallende nerfstructuur. Het zorgt voor een rustigere uitstraling, wat gewild is voor het interieur van een woning. Hardhout daarentegen heeft een meer opvallende nerfstructuur die in meerdere kleurvarianten verkrijgbaar is. De uitstraling is iets natuurlijker, wat erg aantrekkelijk kan zijn voor de inrichting van de woning.
Een open trap van eikenhout en een leuning in combinatie met een eiken vloer om het plaatje compleet te maken.
Een open trap van eikenhout en een leuning in combinatie met een eiken vloer om het plaatje compleet te maken.

Is het een aanrader om je trap te plaatsen in hardhout? Voordelen en nadelen

Het valt zeker aan te raden om je trap te voorzien van hardhout. Naast het strakke uiterlijk geniet je met een trap in hardhout van een hele resem voordelen

Voordelen

Duurzaamheid en levensduur

 • Hardhout heeft een kleine dichtheid. Wat het hout stevig en duurzaam maakt. Het voordeel is dat de trap niet slijt en dus langer meegaat. In het geval van intensief gebruik kan het zeker aan te raden zijn om voor dit type hout te gaan. De trap heeft namelijk een lange levensduur.

Stijl

 • Hardhout is met zijn natuurlijke en elegante uitstraling, helemaal van deze tijd. Zoals eerder uitgelegd, bestaat de trap uit rijke nerfpatronen die in verschillende kleurvarianten verkrijgbaar is. Het kan het interieur van de woning een aantrekkelijke uitstraling geven.

Afwerkingsmogelijkheden

 • Hardhouten trappen kunnen met verschillende behandelingen worden afgewerkt. Je kunt ervoor kiezen om het te oliën, te lakken of te beitsen. De afwerking kan helemaal worden aangepast aan het interieur.

Naast het aantal voordelen dat dit type hout biedt, heeft het ook zijn nadelen:

Nadelen

Hogere kosten

 • Hardhouten trappen zijn doorgaans een stuk prijziger dan andere trappen, zoals vurenhout of multiplex. De materiaalkosten als de arbeidskosten kunnen dus een stuk hoger zijn.

Veel onderhoud nodig

 • Om de uitstraling en integriteit te behouden, dient de trap regelmatig gereinigd te worden. Je betaalt immers veel voor de trap en je wil wel de uitstraling zo lang mogelijk optimaal houden.

Geluidsoverdracht

 • Trappen van hardhout zijn door hun dichtheid minder geluiddempend. Dit houdt dus in dat het beklimmen van de trap zorgt voor meer geluid dan bijvoorbeeld een tapijten trap.
De trap van jouw woning voorzien van hardhouten trap?
Vul dan hier het formulier in en krijg gratis en vrijblijvende offertes toegestuurd!
arrow Ontvang offertes
7240a078-56f0-4b2f-89a1-bf5b37377e40.jpeg
Een houten trap met stootborden en ijzeren leuningen.

Hoe hardhouten trappen afwerken voor een duurzaam resultaat?

Optie 1: Beitsen

Om de natuurlijke kleur van het hout van de trap te beschermen, kun je ervoor kiezen om het hout te beitsen. Het betekent dat je een beschermlaagje aan het hout toebrengt (dat in het hout doordringt) en helpt om slijtage tegen te gaan.

Om te zorgen dat de trap zijn uniforme kleur behoudt, kun je kiezen voor een transparante beits. Indien je de trap een licht andere kleur wilt geven, kun je kiezen voor beits met kleur. 

Optie 2: Oliën

Dan kan je ook nog kiezen om de trap te oliën. De olie bestaat uit lijnzaad of hardwaxolie, en is speciaal ontworpen om het hout te voorzien van bescherming tegen vocht, slijtage en vlekken. Het zorgt tegelijk voor een natuurlijke uitstraling. Ook olie dringt dus diep door in het hout.  

Optie 3: Lakken

Één van de meest populaire afwerkingsmogelijkheid is het lakken. Lakken biedt net als beitsen een beschermende laag aan het hout toe. Bovendien gaat het vocht, vlekken en slijtage tegen.

Ook lak is verkrijgbaar is verschillende soorten glans. Het type glans kun je perfect afstemmen op jouw eigen smaak.

Optie 4: Vernissen

Vernis is een afwerkingsoptie die sterk vergelijkbaar is met lak. Het enige verschil is dat vernis net wat duurzamer is. Net als bij lak, biedt het bescherming tegen slijtage en vocht. Vernis is verkrijgbaar in meerdere glansgraden, die je op basis van het gewenste resultaat zelf kunt bepalen

Laat je inspireren door de mogelijkheden van hardhout

Een nieuwe houten trap met een trapleuning.
Een nieuwe houten trap met een trapleuning.
Een houten wenteltrap met nieuwe traptreden en een balustrade die de woning voorziet van een warme uitstraling.
Een houten wenteltrap met nieuwe traptreden en een balustrade die de woning voorziet van een warme uitstraling.

Meer weten? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes

Heb je na het lezen van bovenstaand artikel (nog altijd) interesse in een hardhouten trap? Of, wens je bijkomende informatie te verkrijgen over houten trappen? Dan kan het lonen om een vakman te contacteren die je kan verderhelpen met jouw project.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes van 1 of meerdere vakmannen. Door prijzen en specialisten onderling te vergelijken, kom je gegarandeerd tot de juiste keuze.

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen