Wat is grenenhout? 

Grenen, je bent het woord vast al eens tegengekomen. Grenenhout is een populair materiaal voor uiteenlopende houten bewerkingen, zoals meubels, kisten en houten trappen. Maar, wat is grenenhout precies?

Grenen is eigenlijk een verzamelnaam voor het hout dat komt van naaldbomen. Vaak wordt er echter het hout van de grove den mee bedoelt wanneer mensen het over grenen hebben. Deze grove den groeit in het grootste deel van Europa en doet het vooral goed in de koude noordelijke landen. Maar ook buiten Europa valt deze boom te vinden, zoals in Zuid-Amerika, Afrika en Nieuw-Zeeland.

Grenenhout heeft van nature een lichtbruine kleur. Bij het zagen van het hout komt er een indringende harsgeur vrij, die na een tijdje vanzelf verdwijnt. Grenenhout heeft een fijne nerf.

grenen trap

Voordelen en nadelen van een grenen trap

Overweeg je om een grenen trap te plaatsen? Dan wil je natuurlijk weten wat de voordelen en nadelen van dit soort trap zijn. We hebben ze op een rijtje gezet om het overzichtelijk te maken.

Voordelen 

  • Grenenhout is een relatief zachte houtsoort. Hierdoor valt het hout makkelijk te bewerken. Met grenen zijn er dus heel veel verschillende traptoepassingen mogelijk.
  • Bovendien is grenenhout mooi. Het hout heeft een uitgesproken tekening en een kenmerkende geelbruine kleur, die voor een prachtig natuurlijke uitstraling zorgt in je interieur. Een grenen trap kan een echte eyecatcher zijn binnen je woning.
  • Een grenen trap kan zelfs worden toegepast als buitentrap. Hiervoor moet het hout wel geïmpregneerd worden. Door hout te impregneren wordt het vochtafstotend en schimmelwerend.
  • Niet onbelangrijk is ook de voordelige prijs van grenen. Omdat de grove den op zo veel verschillende plaatsen kan groeien, is grenenhout makkelijk te verkijgen. Dit weerspiegelt zich in de voordelige prijs ten opzichte van andere houtsoorten.

Nadelen 

Het voordeel van grenenhout is eigenlijk ook het nadeel. Omdat het een zachtere houtsoort is, zijn beschadigingen en gebruikssporen sneller zichtbaar in vergelijking met hardhoutsoorten zoals beukenhout of eikenhout.

Gelukkig kan je grenenhout wel verduurzamen. Door een olie afwerking aan te brengen wordt een grenen trap slijtvaster. Deze olielaag kan transparant zijn, maar je kan ook voor een kleur kiezen. Je kan dus veel verschillende kanten op!

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Ontvang vrijblijvend advies en offertes van vakspecialisten.
arrow Ontvang offertes

Grenen trappen schilderen [Stappenplan] 

Een grenen trap staat goed in je interieur. Een naturel trap heeft een mooie, natuurlijke uitstraling, maar je kan ook kiezen voor een moderne houten trap door bijvoorbeeld de trapleuning en de stootborden een andere kleur te geven. Je kan je trap laten schilderen, maar het is ook makkelijk om dit zelf te doen.

Wil je zelf aan de slag? We hebben een stappenplan voor je opgesteld. Zodat je makkelijk zelf aan je verfklus kan beginnen.

Soort verf 

Welke soort verf heb je nodig voor een grenen trap?

Het soort verf dat je nodig hebt voor je trap hangt af van het gebruik van de trap.

Staat je grenen trap buiten? Dan is het belangrijk om voor een schimmelwerende, dampopen verf te kiezen. Een dampopen verf is een verf die “ademt”. Vocht wordt niet in de verf ingesloten, waardoor de verf langer meegaat.

Wil je een binnentrap schilderen? Dan is acrylverf een goede keuze. Acrylverf droogt snel en is slijtvast. De kleur van je trap zal dus langer mooi blijven. Dat is handig omdat een trap erg veel gebruikt wordt.

Je kan er ook voor kiezen om je trap te beitsen. Beits lijkt op verf, maar in tegenstelling tot verf blijft de houtnerf zichtbaar. Als je van de natuurlijke uitstraling van hout houdt is dit een goede optie. Beits is in veel naturel tinten beschikbaar, maar valt ook in verschillende kleuren te verkrijgen. Bovendien dringt beits diep door in het hout, waardoor het hout langer meegaat.

Stappenplan 

Met de volgende stappen schilder je zelf snel en eenvoudig jouw trap

Stap 1: Voorbereiding

Je wil natuurlijk zo netjes mogelijk te werk gaan. Plak delen waar je geen verf op wil krijgen af met schilderstape en bedek de vloer met plastic folie.

Stap 2: Schoonmaken

Voor je begint met lakken is het belangrijk om de trap grondig te reinigen. Op deze manier zal de lak beter hechten. Met een spons, warm water en een ontvettend schoonmaak product maak je de trap schilderklaar.

Stap 3: Schuren

Als de trap goed gereinigd en gedroogd is, is het tijd om te schuren. Deze stap is absoluut essentieel. Schuur de trap op met middelgrof schuurpapier met een korrel tussen 120 en 180. Maak na het schuren de trap stofvrij met een zachte borstel en een vochtige doek.

Stap 4: Grondverf

Veel grenen trappen worden opgeleverd met de grondverf al aangebracht. Is dit niet het geval, zorg er dan voor dat je de trap eerst schildert met een grondverf geschikt voor hout.

Stap 5: Opnieuw schuren

Nadat de grondverf is gedroogd, is het belangrijk om de trap opnieuw lichtjes op te schuren en te reinigen. Zo zorg je ervoor dat de toplaag goed zal dekken.

Stap 6: Schilderen

Nu is het tijd om je trap af te lakken. Als de trap ondertussen gebruikt moet worden, zorg er dan voor dat je de treden om en om schildert. Zo kan je de trap nog op en af. Vergeet de leuning niet.

Voordat je jouw trap volledig belast, is het belangrijk om de lak goed uit te laten harden. Dit kost ongeveer 7 dagen. Zorg ervoor dat je voor die periode nog niet de trap betreedt met schoenen.

grenen trappen

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat 

Wil je meer weten over grenen trappen? Wil je advies over je project of graag je trap laten schilderen door een professional? Neem dan contact op met ervaren vakmensen via onderstaand formulier. Je ontvangt vrijblijvend advies en offertes. Zo is de vakman die je kiest altijd de beste keuze volgens jouw wensen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen