Wat kost een stalen trap?

Vandaag de dag willen steeds meer mensen een stalen trap kopen. Voordat we de verschillende soorten metalen trappen bespreken, delen we allereerst een indicatie van de mogelijke kosten, zodat je al ongeveer weet wat je van de prijs kan verwachten:

  • De prijs van een metalen trap varieert doorgaans tussen € 3.000,- en € 7.500,- of meer, inclusief btw en plaatsing.
  • De werkelijke kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type metaal, de vorm van de trap, de constructie, afmetingen en extra’s zoals trapleuningen en trapverlichting. Zo is de veel voorkomende combinatie van een stalen houten trap erg populair en in de meeste gevallen minder prijzig.
  • Trappen met geplooide treden zijn over het algemeen goedkoper, met een gemiddelde prijs vanaf € 3.000,- per verdieping.
  • Trappen waarbij elke trede afzonderlijk aan elkaar wordt gelast, zijn duurder, met een gemiddelde prijs vanaf € 5.000,- per verdieping.
  • Voor metalen designtrappen kan de prijs oplopen tot € 7.500,- of meer per verdieping.

Tip: De bovengenoemde prijzen zijn slechts richtlijnen. Afhankelijk van de specialist kunnen de prijzen natuurlijk ook hoger of lager uitvallen.

Benieuwd wat een stalen trap kost?
Vul ons formulier in en vergelijk prijzen van lokale trappenspecialisten voor het plaatsen van een stalen trap.
arrow Ontvang offertes

Waarom voor een stalen trap kiezen?

Stalen trappen staan bekend om hun stijlvolle en moderne uitstraling. Ook op het gebied van bekleding zijn de mogelijkheden eindeloos.

Of het nu hout, glas, beton of zelfs steen is, stalen trappen bieden de mogelijkheid om creatieve combinaties te maken en unieke ontwerpen te realiseren.

Met deze eigenschappen zijn stalen trappen een populaire keuze voor diegenen die een combinatie van stijl en aanpasbaarheid zoeken in hun trapontwerp.

stalen-trap-in-de-woonkamer

Voordelen van stalen of metalen trappen

Om een beter beeld te schetsen van wat je allemaal kunt verwachten van een stalen trap, hebben wij allereerst alle voordelen op een rijtje gezet:

1. Diverse metaalsoorten en afwerkingen

Een grote voordeel van metalen trappen is het brede assortiment. Je hebt de keuze uit verschillende metaalsoorten (zoals aluminium, staal, ijzer of inox) en afwerkingen (onbehandeld, gegalvaniseerd, gelakt, of in combinatie met een ander materiaal). Dit brengt eindeloos veel mogelijkheden met zich mee!

2. Verschillende uitvoeringsmogelijkheden

Een metalen trap kan worden uitgevoerd in diverse trapvormen, denk hierbij aan bijvoorbeeld een draaitrap, wenteltrap, steektrap en zo verder. Ook uitvoeringen zoals een open trap of een zwevende trap behoren tot de mogelijkheden. Lees meer over de verschillende uitvoeringsmogelijkheden.

3. Ideaal voor industriële look

Stalen trappen zijn geliefd vanwege hun industriële uitstraling en worden daarom voornamelijk geplaatst in strakke, moderne interieurs. Dankzij de vele afwerkings- en uitvoeringsmogelijkheden zijn echter ook andere stijlen mogelijk.

4. Sterk materiaal met grote overspanningsmogelijkheden

Metaal is een bijzonder sterk materiaal dat grote afstanden kan overbruggen zonder dat er zware constructie nodig is. Dit betekent dat je veel minder steunpunten hoeft te plaatsen dan bij andere materialen. Dit heeft niet alleen praktische voordelen, maar zorgt ook voor een efficiënter en minder arbeidsintensief proces.

5. Geschikt voor zowel binnen als buiten

Metalen trappen kunnen zowel binnen als buiten worden toegepast en vinden hun toepassing als keldertrap, zoldertrap, huistrap, buitentrap, brandtrap, enz. De meeste trappen tegenwoordig zijn ook goed metaalbestendig, waardoor roest voorkomen kan worden.

6. Onderhoudsvriendelijk

Een metalen trap vereist weinig onderhoud en vertoont bij normaal gebruik weinig tot geen gebruikssporen. Bij een gelakte trap is iets meer aandacht voor onderhoud nodig. Lees meer over het onderhoud van metalen trappen.

Nadelen van metalen of stalen trappen

Net als alle andere soorten trappen, hebben ook metalen trappen hun nadelen, namelijk:

1. Geluidsoverdracht

Metalen trappen kunnen geluidsoverdracht veroorzaken, vooral wanneer er geen dempende materialen of isolatie worden gebruikt. Dit kan leiden tot een verhoogd geluidsniveau in de ruimtes eronder of erboven.

2. Koude aanraking

Metaal kan koud aanvoelen, vooral in koudere omgevingen. Dit kan oncomfortabel zijn voor blote voeten en kan extra isolatie of vloerbedekking vereisen om dit probleem op te lossen.

Op zoek naar een professional voor jouw stalen trap?
Vraag hier de offertes aan en maak van jouw stalen trap een meesterwerk.

Mogelijke afwerkingen voor een stalen trap

Een stalen trap kan op verschillende manier afgewerkt worden. De volgende afwerkingen behoren tot de mogelijkheden:

Onbehandeld

Er wordt vaak gekozen om de metalen trap onbehandeld te laten. Op deze manier behoud de trap zijn natuurlijke uitstraling en creëer je een industriële look. Een ander voordeel dat een onbehandelde metalen trap met zich meebrengt, is natuurlijk dat je ook bespaart op onderhoud en afwerkingskosten, zoals schilderen, lakken of schuren.

Galvaniseren of lakken

Geef jouw metalen trap een unieke uitstraling door deze te laten lakken in een RAL-kleur naar keuze. Het lakken van trappen zorgt niet alleen voor een verfijnde en strakke look, maar biedt ook extra bescherming tegen corrosie en roest. Dit is vooral interessant voor buitentrappen die gevoelig zijn voor roestvorming.

Galvaniseren daarentegen versterkt de duurzaamheid van metalen trappen en beschermt ze tegen roest. Wel is het zo dat je de trap geen andere kleur kunt geven bij galvanisatie.

zwarte-stalen-trap

Stalen trap bekleden

Verder kun je er nog voor kiezen om je stalen trap te laten bekleden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houten traptreden, stalen traptreden, glazen treden of misschien wel een stalen trapleuning bij de trap (afhankelijk waarvoor je de trap gebruikt). We zullen allereerst een stalen trap met houten treden bespreken.

Optie 1: Stalen trap met houten treden

Een veelvoorkomende keuze in woningen is de combinatie van een stalen trap met houten treden. De combinatie van de metalen frame en houten treden zien we met name terugkomen bij een spiltrap of een wenteltrap.

Het perfecte samenspel tussen staal en hout zorgt voor een geweldige match. De stalen trap met houten treden vormt een moderne en evenwichtige combinatie die goed past bij verschillende interieurstijlen.

Een trap met houten traptreden komt meestal voor in de vorm van een open trap (zonder stootborden).

Stalen-trap-met-houten-treden
Stalen trap met houten treden

Optie 2: Stalen trap met stalen traptreden

Een andere optie is om te kiezen voor een stalen wenteltrap met stalen traptreden. Hierbij zou je eventueel ook nog een stalen trapleuning kunnen overwegen. Dit model wordt meestal door woningcomplexen en bedrijven als buitentrap gebruikt. Toch komt het ook nog regelmatig in woningen voor.

Optie 3: Stalen trap met glazen traptreden

De stalen trap met glazen traptreden komt over het algemeen minder voor. Toch zie je dit binnen bedrijfspanden nog vaak terugkomen.

metalen-trap-glazen-bekleding
Metalen trap met glazen treden

Zwarte stalen trappen

Een zwarte stalen trap is zeer populair. Het is een kleur die veel balans creëert en past bij elke soort interieur, ongeacht de stijl. Je kunt het bijvoorbeeld perfect combineren met lichte, warme tinten. Zo is de trap wel degelijk aanwezig, maar neemt het een bescheiden rol aan in de woning.

Ook zijn er ontzettend veel afwerkingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie met bovenstaande bekleding. Kortom, er zijn echt oneindig veel mogelijkheden.

Stalen trap op maat: gratis offertes

De keuze welke trap het best geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kan in sommige gevallen best een uitdaging zijn. Een vrijblijvende offerte aanvragen is gemakkelijk en bied je de mogelijk om snel en efficiënt de beste specialist te vinden, voor de laagste prijs!

Naast kwalitatief werk, bieden zij ook garantie op de geleverde werkzaamheden, zodat je je nergens meer druk om hoeft te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen