Waarom voor een metalen of stalen trap kiezen? Voordelen en nadelen

Metalen trappen kennen enkele specifieke voor- en nadelen.

Voordelen 

  • Onderhoudsvriendelijk. Metalen en stalen trappen vergen weinig tot geen onderhoud.
  • Creatieve ruimte. Metaal is een geschikt materiaal voor het realiseren van allerlei complexe en unieke trapontwerpen.
  • Verschillende stijlen en soorten. Er zijn verschillende metaalsoorten met elk hun eigen uiterlijke kenmerken. Je kunt metaal ook op verschillende manieren afwerken.
  • Combineerbaar. De verschillende metaalsoorten vallen bovendien prima te combineren met andere materialen.
  • Grote draagkracht. Een metalen (met name een stalen) trap heeft een bijzonder grote draagkracht.
  • Stil. Waar een houten trap voor krakende geluiden zorgt, heb je daar met metalen of stalen traptreden geen last van.

Nadelen 

Gelakte of geverfde metalen traptreden kunnen na verloop van tijd te maken krijgen met krassen en andere gebruikssporen. Je moet zo’n trap dan ook om de 5 tot 10 jaar van een nieuwe lak- of verflaag voorzien.

Daarnaast kan een metalen trap voetstappen meer doen weerklinken dan een houten of betonnen trappen. De oplossing? Laat metalen trappen plaatsen door een expert! Die zorgt voor een geluidloze metalen trap, bijvoorbeeld door het toevoegen van een traploper of het plaatsen van houten of betonnen traptreden.

Een industrieel ingericht appartement met een zwarte metalen trap met houten traptreden.

Prijs metalen trap: Wat kost een metalen trap? 

Een metalen trap op maat laten plaatsen kan al vanaf 3.500 euro. Reken op een prijs van zo’n 4.000 euro per verdieping. Meer complexe trapontwerpen kosten al snel 7.500 euro per verdieping.

Hoeveel je precies betaalt, is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Het gaat bijvoorbeeld om…

  • Aantal verdiepingen.
  • Complexiteit van het trapontwerp.
  • Combinatie met andere materialen.
  • Soort metaal.
  • Extra opties zoals een leuning, verlichting, etc.

Precies weten hoeveel jouw nieuwe metalen trap kost? Gebruik het formulier onderaan deze pagina en ontvang vrijblijvende offertes op maat.

Je nieuwe metalen trap zo voordelig mogelijk geplaatst?
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat en bespaar.
arrow Ontvang offertes

Verschillende soorten metalen trappen

Er zijn verschillende soorten metaal die geschikt zijn voor het opbouwen of afwerken van trappen. Welk metaal je best kiest, is onder meer afhankelijk van je budget en persoonlijke voorkeur.

Hieronder vind je een kort overzicht met de metaalsoorten en hun belangrijkste kenmerken.

Tip: Kun je wat hulp gebruiken bij het kiezen van een metaalsoort? Maak gebruik het formulier onderaan deze pagina om gratis en vrijblijvend advies op maat te ontvangen.

1. IJzeren trappen

Een ijzeren trap is de meest budgetvriendelijke optie. Doorgaans zal een expert gebruik maken van gegalvaniseerd ijzer. Dat ijzer is voorzien van een beschermend laagje. Het ijzer zal minder snel roesten en krijgt een mooie glans.

IJzer is ideaal voor wie de voorkeur geeft aan een trap met een robuuste, industriële uitstraling. Een ijzeren trap kan zowel binnen- als buitenshuis geplaatst worden.

Een zwarte metalen wenteltrap tegen een witte muur.

2. Aluminium trappen

Iets duurder dan ijzer, maar nog steeds een budgetvriendelijke optie: een aluminium trap. Ook een aluminium trap past goed binnen een industrieel interieur. De lasnaden blijven goed zichtbaar.

Een niet-gegalvaniseerde aluminium trap is gevoelig voor krassen, maar is niet vatbaar voor roest. Net als ijzeren trappen kun je aluminium trappen zowel binnen- als buitenshuis laten plaatsen.

3. Stalen trappen

Mag het resultaat wat strakker ogen? Dan is een stalen trap een mooie oplossing. Staal is duurder dan aluminium en ijzer, maar goedkoper dan inox. Het materiaal is bijzonder sterk en goed bestand tegen slijtage, maar zonder behandeling vatbaar voor roest.

Omdat staal zo’n grote draagkracht heeft, is het materiaal perfect voor meer complexe trapontwerpen. Ook kan een stalen trap probleemloos doorlopen over meerdere verdiepingen.

Een expert zal vaak voor staal kiezen voor het realiseren van een trapontwerp met veel overbruggingen, rondingen en grote overspanningen.

4. Inox trappen

Inox is volledig roestvrij (en dus zowel binnen- als buitenshuis bruikbaar). Het materiaal is duurder dan staal, maar zorgt wel voor een trap met een bijzonder strakke uitstraling.

Metalen trap afwerken

Een metalen trap kun je op verschillende manieren afwerken.

Optie 1: metalen trap schilderen

Een eerste optie is het (laten) beschilderen van je metalen trap.

Opgelet: Slijtage kan snel zichtbaar worden op een geverfde metalen trap.

Soort verf voor metalen trap

Er zijn meerdere soorten verf geschikt voor het overschilderen van metalen trappen. Je hebt over het algemeen de keuze tussen metaalverf, hoogglans- of zijdeglansslak en metaalverf. De staat en de plaatsing van de trap (binnen versus buiten) bepalen welke verfsoort geschikt is.

Stappenplan metalen trap schilderen (ook met roest)

Een metalen trap schilderen kan in 3 eenvoudige stappen.

  1. Bereid de trap voor. Verwijder loszittende laklagen, schuur roest weg met een staalborstel en schuurpapier, en ontvet de trap met white spirit of thinner.
  2. Breng een laag primer aan (tenzij je metaalverf gebruikt).
  3. Schilderen. Breng de gekozen verf in 1 of meerdere lagen aan op de trap.

Tip: Voor watergedragen verf gebruik je een synthetische borstel, voor solventdragende verf een borstel met varkenshaar.

Een zwarte, metalen wenteltrap in een modern interieur naast een bakstenen muur.

Optie 2: Metalen trap lakken

Je kunt een metalen trap ook laten lakken (ook wel poedercoaten). Meestal wordt daarvoor gekozen wanneer je een trap uit een goedkopere metaalsoort laat plaatsen. Je hebt de keuze uit alle RAL-kleuren. Een laklaag zorgt voor bescherming tegen roest.

Optie 3: Metalen trap galvaniseren

Ook met galvanisatie maak je een metalen trap beter bestand tegen roest. Je kunt een trap echter niet van een nieuwe kleur voorzien als je kiest voor galvaniseren, tenzij je de trap later overschildert.

Je nieuwe trap tot in de puntjes afgewerkt?
Vind experts in jouw regio!

Optie 4: Metalen trap bekleden met andere materialen

Je kunt metaal perfect combineren met andere materialen of verschillende metaalsoorten door elkaar gebruiken. Denk maar aan een metalen trap met houten treden, een stalen trap met een ijzeren trapleuning of inox traptreden afgewerkt met natuursteen en tapijt die naadloos overlopen in de vloer.

Optie 5: Metalen trap onbehandeld laten

Natuurlijk kun je die nieuwe metalen trap ook onbehandeld laten. Kies in dat geval wel voor een roestvrije metaalsoort zoals aluminium of inox.

Hoe onderhouden?

Metalen trappen zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk en zullen, in tegenstelling tot een houten trap, niet snel sporen van slijtage vertonen. Metaal zal na een aantal jaar gebruik vaak wel gaan blinken. Eventuele krassen kun je verwijderen door de trap op te blinken.

Laat je jouw metalen trap afwerken met lak of verf? Dan zullen in die bovenste laag na verloop van tijd wel gebruikssporen optreden. In dat geval kun je ervoor kiezen de trap opnieuw van een laag verf of lak te laten voorzien. Over het algemeen volstaat het om zo’n laag om de 5 tot 10 jaar opnieuw aan te laten brengen.

Een modern, industrieel interieur met een zwarte metalen trap met houten traptreden.

Trap op maat laten plaatsen? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat 

Of je nu kiest voor een metalen trap met houten traptreden voor een warmere uitstraling, opteert voor aluminium voor een moderne look, of metaal combineert met andere materialen voor een volledig unieke uitstraling: laat het monteren van je trap steeds over aan een expert.

Een specialist helpt je niet enkel bij het plaatsen en monteren van een nieuwe metalen trap. Hij of zij helpt je bij het ontwerpen van een trap die past bij jouw woning én budget.

Benieuwd hoeveel zo’n trap op maat kost? Vragen over de montage van je nieuwe trap? Of op zoek naar een expert in jouw buurt? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat. Zo vind je snel en eenvoudig een oplossing die perfect aansluit bij jouw voorkeuren, wensen en budget!

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welke materialen wens je te gebruiken voor je trap?
3*. Wanneer wens je de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Trappen