Nieuwe kozijnen? Alles wat je moet weten om snel te besparen

Essentieel voor een woning zijn kwalitatieve ramen, deuren en beglazing. Deze zijn van fundamenteel belang om inbraak en energieverspilling tegen te gaan. Ben je niet tevreden over uw huidige ramen en deuren of zijn ze toe aan renovatie? Lees dan zeker verder en neem je tijd om de juiste keuze te maken. Enkele zaken waar je rekening mee kan houden, zijn beveiliging, energie, onderhoud, esthetiek, premies en duurzaamheid.
Lagere energiekost en tal van premies Investeer in hoogrendementsglas en bespaar tot 15%
Voorkom inbraak Kies met aandacht je ramen en deuren en verhinder dat men jouw woning binnendringt.
Ruim assortiment Hout, aluminium of PVC? Schuif-, draai- of kiepramen? Een hele waaier aan mogelijkheden staat voor je open.

Waarom nieuwe kozijnen?

Nieuwe kozijnen

Verminder je energiekost

Kozijnen zijn een belangrijke oorzaak van warmteverlies. Door de juiste materiaalkeuze kan je je energiekost fors laten dalen. PVC is niet alleen goedkoop, maar isoleert ook beter dan hout of aluminium. Bovendien is het recycleerbaar en dus tevens milieuvriendelijk. Daarnaast speelt de beglazing een rol. Zo isoleert dubbel glas uiteraard beter dan enkel glas, maar hoogrendementsglas doet het nog beter! Tot slot bepaalt ook de grootte van je ramen hoeveel warmte je verliest. Wanneer je kiest voor een goede isolatie, levert je dat een mooie premie op. Daarenboven vermijdt je isolatieproblemen en rekent je af met vervelende geluiden van buitenaf zoals straatlawaai, de haan van de buren of lokale feestjes.

Beveilig je woning tegen inbraak

Om diefstal tegen te gaan is het uiterst belangrijk om je ramen en deuren goed te beveiligen. Vooral de achterzijde van je huis dient je goed te beschermen. Maar liefst 69% van het geboefte komt de woning binnen via de achterkant. De mate waarin de woning zichtbaar is alsook de tijd die het kost om in te breken, zijn daarbij erg belangrijk. Om dieven geen kans te geven, kan je je ramen beschermen met hang- en sluitwerk. De raamkrukken kan je voorzien van een sleutel of een druksysteem. Ook een veiligheidsdeur is een optie. Daarnaast kan je ook kiezen voor gelaagd glas, waarbij de glasplaten door folies gescheiden zijn. je deuren kan je voorzien van inbraakwerend deurbeslag, veiligheidsbeslag, een meerpuntsluiting, sluitkom of veiligheidscilinder. Wanneer je deuren opengaan naar buiten toe, kan je die beveiligen met dievenklauwen.

Ruime keuze, voor ieder wat wils

Gaat je voor hout, aluminium of PVC? Schuif-, draai- of kiepramen? Of liever draai-kiepramen? En welke soort beglazing? De enorme verscheidenheid aan mogelijkheden is duizelingwekkend. Aarzel niet om de verschillende soorten met elkaar te vergelijken om zo een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Door het uitgebreide aanbod vindt je sowieso iets dat helemaal bij je past!

Kozijnen: materialen

Welk soort materiaal kiest je? Een belangrijke vraag. In onze gids vindt je een handig overzicht dat je vertelt hoe de drie hoofdmaterialen scoren op prijs, onderhoud, stevigheid, herstelling, isolatiewaarde, stijl en ecologie. De uitgebreide vergelijking stelt je in staat de juiste keuze te maken!

PVC kozijnen

PVC is een goedkoop en duurzaam materiaal, dat je makkelijk kan herstellen en onderhouden. Daarnaast kennen PVC ramen een isolatiewaarde tot 0,98 W/m²K en is daardoor de beste isolator. Opdat je raam- en deurkozijnen voldoende stevig zouden zijn, dient het PVC wel versterkt te worden met staal.

Aluminium kozijnen

Aluminium ramen zijn steviger dan PVC, volledig recycleerbaar en ontzettend makkelijk te onderhouden. Nadelen zijn echter het duurdere prijskaartje, de lagere isolatiewaarde tot slechts 0,85 W/m²K en het feit dat dit materiaal niet eenvoudig te herstellen is.

Houten kozijnen

Houten ramen zijn oersterk, en kan je vrij eenvoudig kan onderhouden en herstellen. Qua isolatie scoort hout het minst goed met een isolatiewaarde tot 0,77 W/m²K. Wanneer je kiest voor tropisch hout, betaalt je ongeveer evenveel als voor aluminium. Niet-tropisch hout is goedkoper. Hoe milieuvriendelijk hout is, hangt tevens af van je keuze voor tropisch of niet-tropisch hout.

Soorten en kostprijs beglazing

soorten kozijnen Dubbel glas Hoewel deze glassoort beter isoleert dan enkel glas, is dit toch niet de beste optie wanneer je graag veel wilt verwarmen.

Hoogrendementsglas (HR)

Bij hoogrendementsglas bevindt er zich tussen de 2 glasplaten droge lucht, wat zorgt voor een goede isolatie.

Dubbel isolatieglas (HR++)

Tussen de glasplaten van deze glassoort bevindt er zich argon- of kryptongas. Deze gassen zijn extra isolerend.

Verduisterend glas

Bij verduisterend glas maakt men gebruik van vloeibare kristallen waardoor men de ramen volledig kan verduisteren. Grote voordeel hierbij is je herwonnen privacy.

Geluidsdempend glas

De akoestische reductiewaarde van dit glas bevindt zich tussen 36 en 38 dB. Bij gewoon glas ligt dit tussen 32 en 35 dB. Omdat het geluidsvolume per 3 dB verdubbelt, maakt geluidsdempend glas wel degelijk een opmerkelijk verschil. Om het geluid te dempen, maakt men gebruik van een folie tussen de ruiten.
Soort glas Prijs per m²
Dubbel glas € 65 – € 100
Hoogrendementsglas (HR) € 100 – € 120
Dubbel isolatieglas (HR++) € 175 – € 185
Verduisterend glas € 500 – € 1.200

Raamtypes

Draairamen

Deze ramen zijn handig in onderhoud en zorgen voor een goede verluchting. Door de brede draaicirkel moet je wel opletten dat je zich niet aan het open raam stoot. Daarnaast behoort de richel steeds leeg te zijn.

Kiepramen

Aan deze ramen kan je zich niet stoten. Bovendien vragen deze ramen minder plaats en kan je ook verluchten tijdens neerslag. Het verluchten neemt echter meer tijd in beslag en qua onderhoud hebt je er meer werk aan.

Draai-kiepramen

De combinatie van de vorige 2 raamtypes zorgt ervoor dat je op verschillende manieren kan verluchten. Het onderhoud is ook makkelijk en de ramen isoleren goed. Nadeel is wel dat dit raamtype duurder is en daarnaast ook over een ingewikkeld mechanisme beschikt.

Schuiframen

Bij schuiframen of -puien kan je kiezen uit verschillende modellen. De klassieke schuifdeur is goedkoop en makkelijk te bedienen. Helaas is het raamoppervlak minder groot en de borsteldichting niet perfect. De herschuifdeur is duurder en ingewikkelder in gebruik, maar gaat vlot open en toe en is tevens beter afsluitbaar. De vouwsystemen zijn tot slot multifunctioneel en kennen een grote opening. Nadeel is het dure prijskaartje en het ingewikkelde mechanisme.

Premies voor nieuwe kozijnen

Investering Premie
Hoogrendementsglas €10 per m² voor glas met je-waarde van 1,1W/m²K of €15 per m² voor 0,8W/m²K
Buitenschrijnwerk Renovatiepremie tot 40% van totale investering
Gemeentelijke premies Afhankelijk van de gemeente
Binnen de 5 jaar investeren in andere energiebesparingen Totaalrenovatiebonus van €1.250 (3 investeringen) tot €4.750 (7 investeringen)

Veelgestelde vragen over kozijnen

Hoe los ik condensatie aan de buitenkant van mijn ramen op?

In feite is dergelijke condensatie geen probleem. Wanneer de buitentemperatuur hoger is dan de temperatuur van de buitenkant van het glas, kan er zich condensatie voordoen. Dit is mogelijk wanneer de ruiten goed geïsoleerd zijn. Er is dan namelijk geen warmteverlies, waardoor de buitenste glasplaat niet mee opwarmt en er zich condensatie vormt. Die condensatie zal verdwijnen wanneer zonnestralen het buitenraam opwarmen.

Hoe weet ik wat de isolatiewaarden van kozijnen zijn?

De totale isolatiewaarde van kozijnen is een mix van 3 verschillende isolatiewaarden. De Uf waarde is de isolatiewaarde van de profielen, de Ug waarde is de isolatiewaarde van het glas en de je waarde is tot slot de isolatiewaarde van het volledige raam. Wanneer men vrij theoretisch de isolatiewaarde wil schatten, rekent men meestal 30% voor het kozijn en 70% voor het glas.

Kan ik ramen en deuren onder alle weersomstandigheden plaatsen?

Zware regenbuien, sneeuw en vorst bemoeilijken de werken waardoor deze kunnen worden uitgesteld.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welke kozijnen wens je?
2*. Hoeveel kozijnen wens je te plaatsen of te vervangen?
3*. Wanneer wil je de kozijnen laten plaatsen?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Kozijnen