Nooit meer kalkaanslag met een waterontharder

Heb je last van kalkafzetting? Gaan je toestellen steeds stuk, slijten je kleren en is je huid geïrriteerd? Los al deze problemen in één klap op en installeer een waterontharder! Hierdoor zullen je toestellen niet alleen langer leven, maar ook minder energie verbruiken, waardoor je een kleinere ecologische voetafdruk krijgt. Alleen maar voordelen!

 
Geen kalkaanslag meer
Dankzij zacht water heb je geen last meer van verkalkte toestellen, kranen en leidingen.
 
Doe kostenvoordeel op 
Met een waterontharder kan je tot wel €650 per jaar besparen!
 
Gedaan met bijtende poetsmiddelen
Zodra je een waterontharder laat installeren, hoef je die kalkresten niet steeds weg te schuren.

 

 

De voordelen van een waterontharder

Waterverzachter: Wat zijn mijn voordelen?

Een einde aan kalkproblemen

 

Kalkaanslag is niet alleen vervelend en lelijk, maar ook schadelijk. Het wijst erop dat uit je kraan geen zacht, maar hard water stroomt. Dit harde water kan leiden tot geïrriteerde ogen en huid. Daarnaast zorgt de kalklaag voor veel energieverlies. De kalk werkt namelijk isolerend en slorpt bijgevolg veel warmte op.

Daardoor hebben je toestellen meer energie nodig voor hetzelfde resultaat. Bovendien kan die steeds groter wordende kalklaag er zelfs voor zorgen dat je apparaten na verloop van tijd kapot gaan doordat het verwarmingselement doorbrandt.

Flinke besparing

Wanneer je ervoor kiest om een waterontharder te laten installeren, kan je veel besparen. Een gezin van gemiddelde grootte kan zijn uitgaven per jaar met wel €650 laten dalen. Dankzij een waterontharder heb je niet alleen minder shampoo en zeep nodig onder de douche, maar kan je tevens je sanitair en apparaten reinigen met een kleinere hoeveelheid aan producten.

Daarnaast dalen je energiekosten van warm water en gaan je toestellen langer mee. Ook slijt je kleding minder snel.


Beter voor het milieu

Minder kapotte toestellen, minder zeepgebruik en minder energieverlies. Een waterontharder zorgt ervoor dat je je steentje kan bijdragen aan het milieu. Verklein je ecologische voetafdruk en laat een waterontharder installeren!

Werking van een waterontharder

 

Werking waterverzachter

De beste en efficiëntste manier om te ontkalken, gebeurt via uitwisseling van ionen. Volgens deze techniek stroomt het water door een reservoir dat harskorrels bevat. Deze harskorrels grijpen de aanwezige calcium- en magnesiumionen in het water, de oorzaak van kalkafzetting, vast en ruilen die met natriumionen.

Na verloop van tijd worden de korrels geregenereerd door ze te spoelen met een mengsel van pekel. Tijdens dit proces worden de calcium- en magnesiumionen geloosd en de harskorrels gereinigd voor nieuw gebruik.


Type waterontharders

In je zoektocht naar de ideale waterontharder moet je met 3 dingen rekening houden: het besturingssysteem, de harstank en de zoutsoort. Op basis van deze 3 zaken onderscheiden zich verschillende types.

Verschillende besturingssystemen

De grootste verschillen tussen waterontharders onderling bevinden zich op vlak van het besturingssysteem. Er zijn 3 soorten besturingssystemen: tijdsgestuurd, volumegestuurd en intelligent volumegestuurd.

Dit systeem is veruit het gemakkelijkst. De regeneratie gebeurt op vaste tijdstippen, met regelmatige tussenpozen. Het grote nadeel van dit systeem is dat het niet regenereert volgens je waterverbruik. Zo kan er regeneratie plaatsvinden wanneer de harskorrels nog niet verzadigd of net over hun punt van verzadiging heen zijn. In dit laatste geval levert je dat hard water op.
Dit systeem regenereert op basis van de mate waarin de harskorrels verzadigd zijn en houdt dus wel rekening met je waterverbruik.
Dit systeem registreert je waterverbruik met behulp van elektronica om de regeneraties zo precies mogelijk te laten verlopen. Men spreekt soms ook van elektronische waterontkalker.

Harstank

Hierbij heb je keuze uit 2 modellen. Je kiest ofwel voor één grote harstank ofwel voor 2 kleine harstanken. Deze laatste optie noemt men ook wel een duplex systeem. Hieronder vind je een overzichtelijke tabel die beide modellen met elkaar vergelijkt.

Enkel harstank Duplex systeem
Intelligent volumetrisch gestuurd Volumetrisch gestuurd
Geeft enkel zacht water als je het nodig hebt Geeft altijd zacht water
Grotere harsinhoud Kleinere harsinhoud
Aanwezigheid van elektronica zorgt voor meer efficiëntie Bevat geen elektronica
Gebruikt zouttabletten Gebruikt zoutblokken

Wanneer een waterontharder met enkele harstank regenereert, is er op dat ogenblik enkel hard water voorhanden. Een duplex systeem laat echter slechts één tank tegelijk regenereren, waardoor je steeds over zacht water beschikt. Dit heeft als nadeel dat, wanneer je op vakantie vertrekt, er een hele tijd niet wordt geregenereerd, met verhoogde kansen op bacteriegroei tot gevolg.


Soorten zout

Qua zoutsoort kan je kiezen tussen zoutblokken en zouttabletten. Blokzout is duurder dan tablettenzout, wordt enkel verkocht per 8 kg en is meestal alleen te koop bij de leverancier die je toestel afleverde. Tablettenzout daarentegen wordt verkocht per 10 of 25 kg en kan je op vele plaatsen aanschaffen.


Prijs waterontharder

Als je van plan bent een waterontharder te laten installeren, moet je een minimumprijs van €700 in gedachten houden. Meestal schommelt het prijskaartje ergens tussen €800 en €2.000. Daarbovenop komt nog de kost voor het regeneratiezout. Gemiddeld genomen betaal je €10 voor 25 kg zout. Hierbij is tablettenzout goedkoper dan blokzout.

In totaal zijn er 5 factoren die de prijs van je waterontharder bepalen: type, capaciteit, onderhoud, BTW-tarief en installateur. Qua type hebt je de keuze tussen een mechanische en een elektronische waterontharder.

Het mechanische model is de goedkoopste optie. Met capaciteit bedoelt men de mate waarin de waterontharder kan ontharden. Goed om te weten is dat ook de installateur zelf voor een deel de kost bepaalt.

Tot slot bepalen niet alleen de prijzen van de waterontharder en het zout, maar tevens de verbruikskosten hoeveel je waterontharder precies kost. Zo kan investeren in een duurder apparaat dat vrij weinig verbruikt, een goede besteding zijn.

Welke besparingen doet je met een waterontharder?

Met een waterontharder kan je heel wat bezuinigen. Hieronder vind je een handige tabel met de kostprijzen en besparingen per product. In totaal kan je tot honderden euro’s per jaar minder uitgeven.

Product Kostprijs per jaar Jaarlijkse besparing
Zeepproducten € 420 € 120 
Warm water € 419 € 63
Vervanging en onderhoud van toestellen € 200 € 200
Kleding € 1.182 € 177


Wil je een nieuwe waterontharder installeren?
 

Vergelijk gratis offertes

 

arrow
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Is het een nieuwbouw project?
3*. Waar wens je de waterontharder te plaatsen?
4*. Welke voorzieningen zijn er op de deze plaats reeds aanwezig?
5*. Wat wens je van de vakspecialist?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Bedrijven voor Waterontharder