Gevelrenovatie: steek je woning in een nieuw jasje

Je gevel laten renoveren? Voegen repareren, de buitenmuur bekleden of een volledige gevelrenovatie? Dan ben je hier aan het juiste adres. Vergelijk professionals in gevelrenovatie:

 
Vraag steeds een plaatsbezoek
Vraag elke gevelspecialist om een bezoek ter plaatse voor ze een offerte opstellen.
 
Vraag meer advies
Vraag steeds advies aan meerdere experts. Zo krijg je verschillende meningen en gedetailleerde tips.
 
Vergelijk gratis offertes
Vergelijk offertes van verschillende gevelspecialisten en vergelijk prijzen.
 

Ziet jouw gevel er vuil uit en wil je hem weer doen stralen? Of is jouw gevel beschadigd en wil je hem weer volledig hersteld zien? Dan heeft jouw gevel nood aan de professionele gevelwerken!

Let wel op: prijzen voor gevelrenovaties variëren enorm dus is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn. Op deze pagina kom je al wat nodig is te weten en kan je bovendien gratis offertes vergelijken van experts in jouw buurt!

Gevelrenovatie

Wat kost een gevelrenovatie per m²?

Zoals vermeld hoeft een gevelrenovatie niet noodzakelijk veel te kosten. Zo kost een standaard reiniging van de gevel niet heel veel.

Methode Richtprijs per m² Vervuilingsgraad
Stoomreinigen €5 Lichte vervuiling
Nevelstralen €15 – €20 Lichte tot middelzware vervuiling
Chemisch reinigen €15 Zware vervuiling
Zandstralen / Vochtstralen €12 – €15 Zware vervuiling

Bij een meer complete gevelrenovatie lopen de prijzen sneller op. Vergeet hierbij wel niet dat een investering in je gevel vaak loont op lange termijn.

Type gevelrenovatie Gemiddelde prijs per m²
Gevel schilderen €20 – €40
Gevel kaleien €25 – €40
Metselwerk herstellen €35 – €50
Spuitkurk €40 – €60
Crepi zonder isolatie €40 – €80
Crepi met isolatie €100 – €140

Subsidie gevelrenovatie

Sinds januari kan je genieten van de Investeringssubsidie duurzame energie, of de ISDE, wanneer je ervoor kiest je huis te verduurzamen. Ook wanneer je je gevel laat renoveren, en bijkomende isolatie laat aanbrengen, kan je een subsidie krijgen.

Voor gevelisolatie kan je maar liefst € 25 per m² krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De voorwaarden voor een gevelisolatie subsidie zijn:

  • Je laat minstens 15 m² isoleren, en maximaal 170 m²
  • De Rd-waarde bedraagt zeker 3,5
  • Je laat minstens 2 type isolatie aanbrengen in huis, of je kiest voor een andere verduurzaming zoals bijvoorbeeld een aansluiting op het warmtenet
  • De isolatie wordt professioneel geplaatst

Wanneer is een gevelrenovatie noodzakelijk? 

Een gevel is het eerste wat mensen zien van je huis. Niet alleen beschermt het jou en je woning van elk soort weeromstandigheid, het heeft ook een esthetische functie.

Wanneer het zijn beschermde functie tegen koude en water niet meer goed uitvoert, is jouw gevel écht dringend aan renovatie toe. Zeker wanneer er scheurtjes en barsten te zien zijn in jouw gevel valt er niet meer te twijfelen en kies je best voor een gevelrenovatie. Of misschien isoleert jouw gevel simpelweg niet naar behoren en heb je nood aan gevelisolatie. Dan kan je kiezen om dat van binnenin te doen maar dan verlies je vaak een aanzienlijk aantal centimeters in je leefruimtes.

Een andere optie is te kiezen voor nieuwe gevelbekleding, om zo jouw gevel van buitenaf beter te isoleren. Vaak is dit de duurzaamste keuze, en kan je kiezen voor onderhoudsvriendelijk en milieuvriendelijk materiaal. Daarnaast kan het ook zijn dat jouw gevel geen even grote streling voor het oog meer is als voordien. In dat geval is het aan jou om te beslissen of jouw gevel een reinigingsbeurt kan gebruiken.

Een simpele gevelreiniging hoeft geen kapitaal te kosten, en maakt al enorm verschil. Om zeker te zijn dat jouw gevel terug een tijdje meekan zonder verdere renovatie, kan je deze ook laten behandelen met een beschermende laag. In het volgende deel geven we je alle opties mee, van de meest eenvoudige soorten gevelreinigingen tot uitgebreide en duurzame gevelisolatie.

De mogelijkheden van een gevelrenovatie

Een gevelrenovatie is een verzamelnaam voor heel wat behandelingen die je gevel kan gebruiken. Je houdt er bij een gevelrenovatie best rekening mee dat een gevel heel wat te verduren krijgt en samen met jouw dak de eerste en meest effectieve barrière is tegen koude, wind en regen. Jij kiest hoe uitgebreid je jouw gevel wil renoveren. Je kiest wel best voor duurzame oplossingen waardoor je gevel gedurende lange tijd beschermd is tegen wat moeder natuur voor je gevel in petto heeft.

Gevelreiniging

Is jouw gevel vuil? Kies dan voor een grondige gevelreiniging. Er zijn verschillende methodes om jouw gevel te reiniging. Welke methode de juiste is voor jouw gevel hangt af van de vervuilingsgraad jouw gevel en het type gevelbekleding. Het is zeer belangrijk om de juiste gevelreiniging te kiezen voor jouw gevel. Schakel dus een gespecialiseerde vakman in die je hierbij kan helpen. Zo weet je zeker dat het materiaal van de gevel niet beschadigd wordt door de producten of de hogedrukreiniger.

Gevelreiniging

Gevel stralen

Een veelgebruikte methode is de gevel reiniging aan de hand van zandstralen, ook wel vochtstralen genoemd. Vroeger werden zandstralen zonder toevoeging van water met hoge druk op de gevel gespoten. Dit brengt zeer veel stof met zich mee en is ondertussen eigenlijk verboden. Daarom doelt men bij het gebruik van de term zandstralen in werkelijkheid vochtstralen. Bij het gebruik van vochtstralen wordt zand of een alternatief gemengd met water en met hoge druk op jouw gevel gespoten.

Dit reinigt jouw gevel grondig, en is dus geschikt voor hardnekkige vervuiling. Dit is een redelijk agressieve techniek die enkel geschikt is voor hard materiaal. Een gespecialiseerde vakman zal ervoor zorgen dat de zandkorrels over de juiste grootte, vorm en hardheid beschikken voor jouw gevel, en jouw gevel met de juiste afstand en druk bespuiten. Heb jij een gevel gebouwd uit minder sterke steen of poreus materiaal? Dan gebruik je best een andere techniek, zoals bijvoorbeeld nevelstralen.

Je kan je gevel dus ook reinigen aan de hand van nevelstralen. Simpel gezegd is nevenstralen een minder agressieve vorm van gevelreiniging dan vochtstralen. Het straalmiddel bestaat ook uit een mengeling van water en zand, alleen wordt dit middel tegen minder hoge druk, met waternevel, tegen jouw gevel gespoten. Deze techniek zorgt voor nog minder vrijgekomen stof dan vochtstralen. Toch zal ook deze methode de meeste gevels brandschoon krijgen.

Vocht- en nevenstralen zijn milieuvriendelijk omdat ze geen chemische middelen vereisen. Bovendien laten deze technieken toe zeer nauwkeurig te werken. De keuze tussen de één van de twee hangt af van het materiaal van jouw gevel. De meeste gevels kunnen geschoond worden door zandstralen, maar zwakker of poreus materiaal schoon je best met nevenstralen. Daarom is een behandeling met nevenstralen ook uitermate geschikt voor historische gebouwen.

Chemisch reinigen

Nog een andere methode is het gebruik van chemische producten. Deze producten worden met nevelmist aangebracht op jouw gevel en na een inwerkingsperiode weer weggespoeld. Als er nog eventueel resterend vuil overblijft, kan deze makkelijk verwijderd worden. Een chemische behandeling is uitermate geschikt voor gebouwen met zeer hardnekkig vuil. Daarbij let je wel best op dat het juiste product voor jouw gevel wordt gebruikt. Bij het gebruik van een fout product kunnen er vlekken ontstaan. Raadpleeg dus zeker een gespecialiseerde vakman bij deze techniek!

Een gevelreiniging doe je best enkel wanneer jouw gevel nog in goede staat is. Toch kan een simpele gevelreiniging naast je gevel schoonmaken ook voordien onzichtbare schade aan je gevel blootleggen. Indien schade tevoorschijn komt, overweeg je best een meer complete gevelrenovatie. Ziet jouw gevel er na de gevelreiniging zo goed als nieuw uit en is er geen vermoeden dat er de gevel schade heeft? Dan hoeft u geen verdere stappen te nemen! Uw gevel ziet er weer zo goed als nieuw uit en kan er weer even tegenaan.

Indien je op jouw gevel schilderwerken wilt laten uitvoeren, kies je ook best eerst voor een gevelreiniging. Schilderen vereist natuurlijk een schone ondergrond. Wilt u zeker zijn dat u binnenkort geen nieuwe gevelreiniging moet ondernemen? Kies er dan voor om jouw gevel een beschermend laagje te geven door je gevel te impregneren.

Gevel impregneren

Jouw gevel impregneren is altijd een slimme keuze. Gevelimpregnatie zorgt ervoor dat jouw gevel een onzichtbaar beschermend laagje krijgt waardoor vuil zich minder aan jouw gevel hecht. Zo kan je op je beide ogen slapen dat jouw gevel er weer een heuse tijd tegenaan kan. Jouw gevel blijft een hele tijd langer schoon en is beter beschermd tegen doorslaand vocht!

Voegen repareren

Heeft je gevel last van kapotte voegen? Dat ziet er niet alleen onverzorgd uit, maar is ook schadelijk voor je woning. Een buitenmuur met beschadigde voegen zorgt ervoor dat vocht kan opstapelen. Bij vriesweer kan je gevel vervolgens barsten tonen. De meest langdurige en duurzame oplossing bij kapotte voegen is het herstellen van de voegen. De kapotte voegen worden dan uitgeslepen of uitgehakt, waarna de gehele gevel schoongemaakt wordt om vuil en voegresten te verwijderen. Als laatste stap worden de voegen terug opgevuld. Zo is jouw gevel weer zo goed als nieuw!

Heeft jouw gevel geen last van kapotte voegen of zijn er enkel oppervlakkige oneffenheden te bespeuren? Wil je jouw gevel een nieuwe look én een beschermend laagje geven? Dan kan je kiezen om je gevel te laten verven of te laten bekleden met kalkpleister.

Voegwerk herstellen

Gevel schilderen

Je gevel herschilderen doet je gevel er weer helemaal nieuw uitzien. Het is natuurlijk belangrijk de juiste verf te kiezen. Kies voor dampdoorlatende muurverf. Deze is geschikt voor buitenmuren en voorkomt dat vocht in de muren dringt terwijl het vocht dat zich in de muren bevindt toch laat ontsnappen. Zonder de juiste verf creëer je vochtproblemen in jouw gevel.

Let op: voor het schilderen voer je best een gevelreiniging uit. Om te schilderen heb je namelijk een schone ondergrond nodig. Daarnaast zijn ook de voegen best in een goede staat. Anders dreig je verloren werk te leveren.

Heeft jouw gevel last van ongewenste oneffenheden of beschadigingen? Wens je deze weg te werken? Dan kan je jouw gevel ook laten verven met kalkpleister, ook wel kaleien genoemd. Ook kaklpleister voorkomt dat vocht in de muren dringt terwijl het vocht dat zich in de muren bevindt toch laat ontsnappen. Een gekaleide gevel heeft een prachtig authentieke uitstraling, perfect voor meer landelijk gelegen woningen. Hou daarbij wel rekening met de levensduur van zo'n gevel: na 5 à 10 jaar laat je jouw gevel best opnieuw kaleien.

Gevel bekleden

Wil je jouw muur ook extra laten isoleren? Dan kan je jouw gevel laten bewerken met spuitkurk of crepi. Deze geven jouw gevel een nieuwe look en zijn uitermate praktische en duurzame methodes. Met minder energiekosten en een lagere milieu impact tot gevolg! 

  • Spuitkurk: Spuitkurk is zoals de naam doet vermoeden gespoten kurk. Jouw gevel bespuiten met spuitkurk geeft je gevel een handige laag extra isolatie tegen de weersomstandigheden, vocht maar ook tegen geluid. Tegelijkertijd laat spuitkurk vocht dat in de muren zit toe om te ontsnappen. Je kan kiezen tussen verschillende kleuren en korrelgroottes. Het is een milieuvriendelijk product dat in verschillende lagen wordt aangebracht. Het is een heel eenvoudige en snelle manier om jouw gevel extra te isoleren! 
  • Crepi: Crepi is een meer klassieke manier om je gevel van isolatie te voorzien. Crepi geeft je gevel een mooie en egale afwerking. Het heeft de eigenschap flexibel te zijn waardoor het scheur- en barstwerend is. Zo kan je gevel alle weersomstandigheden aan! Het is iets ingrijpender dan bijvoorbeeld spuitkurk maar de perfecte combinatie met meer uitgebreide isolatie. Jouw buitenmuurisolatie wordt dan afgewerkt met een handige laag crepi, beschikbaar eender welke kleur en korrelgrootte!

Bespaar op je gevelrenovatie

  • Voer de verschillende werken aan jouw gevel in één complete totaalrenovatie uit. Je haalt zeker en vast financieel voordeel uit het combineren van werkzaamheden zoals gevelreiniging en gevelrenovatie.
  • Laat jouw gevel impregneren wanneer je gevelwerken laat uitvoeren. Zo blijft je gevel een heuse tijd langer schoon en geef je deze een extra beschermingslaagje. De moeite waard!
  • Schakel een specialist in. Die weet bijvoorbeeld niet alleen welke soort gevelbehandeling ideaal is, maar ook wat de ideale compositie is van het straalmiddel voor jouw gevel (type zand, korrelgrootte, enz.) en met welke druk jouw gevel best bespoten wordt.
  • Vergelijk offertes van specialisten. Door de hoge kostvariatie in gevelrenovaties kan je tot wel 40% besparen door offertes te vergelijken. Vraag daarom hier makkelijk gratis offertes aan van specialisten in jouw buurt!
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Hoeveel gevels wil je renoveren of reinigen?
3. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Gevelrenovatie, gevelreiniging