Steenstrips

Wat bedraagt de kostprijs van steenstrips per m²?

Er zijn veel manieren om je gevel te renoveren en steenstrips is er daar een van. Bij een gevelrenovatie met steenstrips moet je verschillende factoren in acht nemen die een invloed kunnen hebben op de totale kostprijs, zoals bijvoorbeeld of er al dan niet nog herstellingswerken uitgevoerd dienen te worden aan de ondergrond. Die moet absoluut in goede staat verkeren met het oog op een goede hechting van de steenstrips. Bij de berekening van het kostenplaatje dien je verder nog rekening te houden met zaken als totale oppervlakte, bereikbaarheid van de gevel en de eventuele aanbreng van isolatie.

Je hebt de keuze uit steenstrips zonder isolatie en steenstrips met isolatie. In het geval van steenstrips zonder isolatie mag je uitgaan van prijzen tussen 150 en 200 euro per m². Steenstrips met isolatie vallen wat duurder uit, met prijzen tussen 200 en 250 euro per m².

Het spreekt voor zich dat je best een vakman inschakelt voor dergelijke klus, aangezien die je advies op maat kan geven en een correcte plaatsing kan garanderen.

Hoe plaats je stap voor stap steenstrips?

Vooraleer je begint aan de plaatsing van de steenstrips is het van cruciaal belang dat je ervoor zorgt dat de buitenmuur in kwestie in goede staat verkeert. Eventuele beschadigingen, zoals barsten en scheuren, moeten dus eerst gemaakt worden alvorens je tot de effectieve renovatie kan overgaan.

Steenstrips zijn overigens perfect op maat te zagen. De plaatsing gebeurt aansluitend met een speciale lijm, waarop ze vervolgens met een voegmortel gevoegd kunnen worden. Door middel van houten profielen waartussen een metselkoord gespannen wordt, komen de strips waterpas aan de muur.

Afhankelijk van het type ondergrond kan het voorvallen dat er extra werken vereist zijn:

  • Steenstrips op gevels zonder spouw: wanneer er geen sprake is van een spouwmuur doe je er goed aan om isolatiepanelen te gebruiken. Die kan je rechtstreeks aan de gevel bevestigen aan de hand van vijzen. Op de panelen komen nadien de steenstrips.
  • Steenstrips op gevels met een luchtspouw: als een luchtspouw aanwezig is die vooralsnog niet opgevuld is met isolatiemateriaal, dan is de gevelrenovatie werkelijk een uitgelezen kans om de spouwmuur alsnog te isoleren. De luchtspouw moet in ieder geval helemaal luchtdicht zijn, omdat dit bevorderlijk is voor de isolatie.
  • Aanbreng van isolatie na verwijdering van de buitenmuur: een drastische, maar heel effectieve methode met het oog op een goede en kwaliteitsvolle isolatie. Bij deze ingreep maakt de volledige luchtspouw plaats voor dikke isolatiepanelen, die later afgewerkt worden met steenstrips. Indien je deze methode toepast, heb je als voordeel dat je gevel niet breder zal uitvallen.

De voordelen van steenstrips als gevelbekleding op een rijtje

Een eerste voordeel van steenstrips is dat ze weinig ruimte innemen omwille van het feit dat ze zo dun zijn. De gemiddelde dikte van een steenstrip bedraagt om en bij de 2 centimeter. De beperkte dikte zorgt ervoor dat steenstrips de ideale oplossing zijn voor een gevelrenovatie met een minimum aan ruimteverlies.

Verder zijn steenstrips eenvoudig te plaatsen en op maat te zagen, waardoor gevelwerken vlot opschieten.

Daarnaast blijft het authentieke karakter van een bakstenen woning behouden dankzij steenstrips, die meestal gemaakt worden van echte bakstenen en verzaagd worden. Het verschil tussen een bakstenen gevel en een gevel met steenstrips is bijgevolg miniem. Als resultaat bekom je het optisch effect van een bakstenen muur.

Steenstrips op isolatie

Een vierde voordeel van steenstrips is dat ze hand in hand gaan met isolatiepanelen. Steenstrips die bestemd zijn voor buiten kan je zowel rechtstreeks aanbrengen op de gevel als plaatsen op isolatiepanelen. Een gevelrenovatie met steenstrips laat je dus toe om tegelijkertijd te investeren in een gevelisolatie. Steenstrips die aangebracht zijn op isolatie verhogen niet alleen je wooncomfort, maar ook het uitzicht van je woning. Je moet je er evenwel van bewust zijn dat door het gebruik van deze methode je gevel iets dikker zal uitvallen.

Tot slot bestaan er steenstrips als gevelbekleding in diverse soorten. Vaak worden ze vervaardigd uit baksteen maar ze zijn ook verkrijgbaar in beton, natuursteen, gips, kunststof en zelfs siersteen. Steenstrips hebben hun uitgebreid aanbod aan verschillende materialen te danken aan de vele toepassingen van sierstrips. Ze komen enerzijds perfect van pas bij gevelrenovaties, maar anderzijds zijn ze prima van toepassing op zaken als wandbekleding.

Soorten steenstrips

Er bestaan 2 verschillende soorten steenstrips: de minerale steenstrips en de keramische steenstrips.

Minerale steenstrips

Minerale steenstrips kunnen verder onderverdeeld worden in 3 categorieën:

  • Baksteenstrips
  • Kunststeenstrips
  • Natuursteenstrips

Baksteenstrips worden gemaakt uit gebakken aarde of klei, zien eruit als bakstenen en hebben een dikte van 2cm. Qua afmetingen zijn ze identiek aan traditionele metselstenen, met enkel de dikte als verschil. Ze zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, maar ook in 2 verschillende vormen met vlakke strips en hoekstrips.

Kunststeenstrips worden dan weer vervaardigd uit een mengsel van mortel (cement en korrels) en pigmentgrondstoffen. Er bestaan kunststeentrips uit natuursteen en baksteen. Ze zijn haast niet te onderscheiden van de echte strips. Het voordeel is dat ze een pak goedkoper zijn en toch even mooi ogen.

De laatste mogelijkheid om buitengevels of betongevels mee af te werken zijn natuursteenstrips. Tal van soorten natuursteen zoals zandsteen, leisteen en graniet komen in aanmerking voor de strips.

Keramische steenstrips

Keramische steentrips zijn gewone wandtegels, maar dan in “steenimitatie”. Ze zijn uitgerust met een glazuurlaag, wat maakt dat ze enorm geschikt zijn als gevelbekleding in een vochtig milieu. Ook in dit geval zijn ze in diverse kleuren en modellen te verkrijgen.

Steenstrips kopen? Vraag eerst advies aan een gevelwerker!

Het is allesbehalve een makkelijke opgave om uit te maken welk soort steenstrips de beste match zijn voor jou. Bij Bobex zijn we ons daar zeker en vast van bewust en schieten we je graag te hulp. Via Bobex.be is heb je de optie om offertes op te vragen bij verschillende gevelwerkers. Eens je een aantal offertes hebt opgevraagd, krijg je een veel concreter beeld van het kostenplaatje en zal het al een stuk minder lastig worden om uiteindelijk de juiste beslissing te nemen.

Gevelrenovatie, gevelreiniging
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Steenstrips