Gevelreiniging: voordelen, prijzen & premies

Mossen, algen of ander vuil op je gevel? Dan is het hoog tijd om ze een professionele poetsbeurt te geven. Je gevel reinigen heeft immers heel wat voordelen:

Een mooie gevel
De meest voor de hand liggende reden om je gevel te reinigen is de esthetische kant van zaak: want een vuile, onverzorgde gevel straalt af op de rest van de woning. Door je gevel te reinigen fleurt je hele huis op en verhoog je de waarde ervan.

Een beschermde gevel
Door de gevel te reinigen hou je de gevel in topconditie en verleng je zijn levensduur. Een gevelreiniging zorgt er namelijk voor dat schimmels en mossen zich niet aan de muur kunnen vasthechten. Anders maken ze de gevel poreus, wat leidt tot barsten en scheuren.

Een gezonde gevel
Een propere gevel is ook een gezonde gevel. Mossen en schimmels brengen vochtproblemen en bacteriën met zich mee. Gevolg? Een ongezond leefklimaat voor zowel je huis als je gezin.

Slecht weer en vervuiling zullen na verloop van tijd sporen achterlaten op de gevels van een huis. De gevel van het gebouw kan bijvoorbeeld ontsierd worden door mossen, schimmels, vlekken of een ander soort vervuiling. Het is dan nodig om de gevels te reinigen met behulp van een gevelreinigingstechniek.

Gevelreinigingstechnieken

ravalement-de-fa%C3%A7ade-787x420.png

Het reinigen van gevels kan gedaan worden door middel van verschillende technieken. U kunt deze reinigingstechnieken onderverdelen in drie categorieën, afhankelijk van het middel dat gebruikt wordt voor de reiniging. Ten eerste is het mogelijk om de gevel te reinigen met behulp van water; er kan bijvoorbeeld verneveling gebruikt worden, de gevel kan gereinigd worden door ze schoon te spuiten onder hoge druk of u kunt de gevel laten reinigen door middel van stoom.

Daarnaast bestaat er mechanische reiniging. De gevelreiniger zal dan de gevel afborstelen of schuren met behulp van een stevige borstel. Ten slotte is er de chemische reiniging waarbij alkalische of zure reinigingsmiddelen gebruikt worden. In alle gevallen geldt dat er een algemene inspectie van het huis gedaan moet worden, voordat er gestart wordt met de reiniging. Er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar de staat van de voegen en of er geen scheuren zitten in de gevel.

Het is ook belangrijk om te weten uit welk materiaal het te reinigen oppervlak bestaat. Alleen door dit van te voren goed te checken kunt u voorkomen dat er beschadigingen ontstaan tijdens het reinigen.

Stoomreiniging

nettoyage façade vapeur

Deze zachte reinigingsmethode, door middel van stoom, wordt gebruikt voor het reinigen van gevels met oppervlakkige of lichte vervuiling. Eigenlijk is het ideaal voor regelmatig onderhoud van licht vervuilde gevels. U moet echter voorzichtig zijn met gebruik van deze methode bij huizen met een gevel uit kwetsbare materialen en oude gebouwen. Deze zijn niet altijd bestand tegen de temperatuurschommelingen die bij de stoomreiniging ontstaan.

Tijdens de stoomreiniging wordt de stoom onder hoge druk op de vervuilde plekken aangebracht met behulp van een generator. Zodra de stoom, met een temperatuur van 120 tot 160 ° C, in contact komt met de muur, condenseert het en zal het vuil loslaten. De stoom wordt vloeibaar en het vuil wordt verwijderd. Deze ecologische techniek tast het materiaal van de gevels niet aan. Het voordeel is dat dit één van de meest betaalbare reinigingstechniek op de markt is. Het zal gemiddeld tussen 5 tot 10 euro per m² kosten.

Zandstralen

Sablage

Zandstralen is een vrij agressieve methode en is geschikt voor het diep reinigen van gevels. Bij zware vervuiling zoals bijvoorbeeld graffiti of zware roetaanslag is deze methode erg geschikt. Na het zandstralen zal uw gevel een verfrist en nieuw uiterlijk hebben. Het straalmiddel zorgt ervoor dat het vuil van de gevel af geschuurd/gepoetst wordt.

Deze methode is alleen geschikt voor harde en niet-poreuze ondergronden zoals bijvoorbeeld beton, hout, bakstenen en ander harde stenen. Een niet deskundig uitgevoerde zandstraling kan leiden tot schade aan de gevel. Wij adviseren u deze renovatie werkzaamheden onder begeleiding van een vakman uit te voeren. Het zal gemiddeld tussen 12 en 20 euro per m² kosten.

Verneveling of nevelstralen

Deze manier is ideaal voor het verwijderen van oppervlakkige tot middelmatige vervuiling zonder de gevel te beschadigen. Het is namelijk een zachte manier van gevelreiniging die onder lage druk plaatsvindt. De nevel wordt onder een lagere druk op het te reinigen oppervlak gespoten dan bij een stoomreiniging. Het kost gemiddeld 15 tot 20 euro per m².

Bij deze methode wordt er dus een fijne nevel van water vermengd met zand gespoten op het bevuilde oppervlak. Het mengsel verwijdert roet, stof, salpeter en sporen van verf of andere soorten van vervuiling, die op de gevel aanwezig zijn. Hoewel deze methode eigenlijk geschikt is voor elk type ondergrond, wordt het vaak gebruikt op gevels van baksteen, steen en beton. Maar nevelstralen is dus ook mogelijk bij gevels van historische gebouwen en monumenten.

Chemische reiniging

Als het te reinigen oppervlak zeer kwetsbaar is, dan is chemische reiniging ook zeer effectief. Op deze manier is vuil snel te verwijderen. Er wordt gebruik gemaakt van stoom met chemicaliën. Over het algemeen is deze methode agressief en giftig. Een chemische reiniging van een gevel verloopt als volgt: eerst gaat men de gevel bevochtigen om deze vervolgens met een kwast of vernevelaar te coaten met het gekozen zuur of oplosmiddel. Laat het vervolgens 5 tot 30 minuten inwerken en spoel het daarna af met water of stoom met een hogedrukreiniger.

Chemisch reinigen kost ongeveer 15 tot 25 euro per m². Afhankelijk van de steensoort en de vervuiling kan er gekozen worden voor twee mogelijkheden:

  • Zure reinigingsmiddelen met een lage pH tussen 0 en 6: Deze producten zijn krachtiger en worden over het algemeen gebruikt om diep te ontkalken. Zure reinigingsmiddelen zijn niet geschikt voor oppervlakken van molensteen of oppervlakken met silicium.
  • Alkalische reinigingsmiddelen met een hoge PH tussen 6 en 8: Deze producten worden gebruikt in de vorm van een pasta. Ze worden over het algemeen gebruikt om gevels te strippen en te ontvetten. Dit wordt met name aanbevolen bij reinigen van gepleisterde gevels (zoals crepi) vanwege de blekende werking. Door het hoge natrium- of kaliumhydroxidegehalte mogen ze niet worden gebruikt bij bijvoorbeeld poreuze kelders, om het risico op bodemverzilting te voorkomen.
Reinigingstechniek Prijs / m²
Stoomreiniging 5 tot 50 €
Zandstralen 12 tot 50 €
Verneveling of nevelstralen 15 tot 20 €
Chemische reiniging 15 €

Welke reinigingstechniek kiezen?

Kies de reinigingstechniek die het meest geschikt is voor de reiniging van de gevel van uw huis. Er moet natuurlijk rekening gehouden worden met het beschikbare budget, het te reinigen oppervlak en hoe de gevel geplaatst is.

De moeilijkheidsgraad van het reinigen

Voordat u met de gevelwerkzaamheden begint, is het verstandig de eventuele schade aan het dak, de dakgoten en de buitengevel van uw woning op te sporen en te beoordelen. Bij gevelstenen is het belangrijk de kwaliteit van het materiaal en de staat van de voegen te controleren. U moet er zeker van zijn dat er geen scheuren in de gevel zitten. Als dit wel het geval is, dan moeten deze scheuren eerst goed gedicht worden, voordat er begonnen kan worden met het reinigen. Als u een geverfde of een gepleisterde gevel heeft, dan is het belangrijk om goed de staat van de gebruikte coating te controleren.

Het type coating dat wordt gebruikt

Niet alle materialen reageren op dezelfde manier als ze in contact komen met schoonmaakproducten. De stoomreinigen en zandstralen is geschikt voor gevels die in uitstekende staat zijn. Voor poreuze, dunne of beschadigde ondergronden verdient het chemisch reinigen de voorkeur. Deze methode voorkomt dat vocht door de buitenmuur kan dringen. Anders dreigt uw woning met doorslaand vocht te kampen, wat tot zware vochtproblemen kan leiden. Nevelstralen is dan weer aanbevolen voor het reinigen van kwetsbare muren in slechte staat.

De mate van vervuiling van de gevel

Vervuiling en graffiti worden niet op dezelfde manier verwijderd als bijvoorbeeld mossen en algen. Bij een goed onderhouden en regelmatig gereinigde gevel zal het bovendien minder inspanning kosten om deze te reinigen dan bij een diep vervuilde gevel. Het is dus aan de specialist om de oorzaak van de vervuiling te beoordelen en de techniek te kiezen die nodig is om uw gevel opnieuw proper te krijgen. Hij zal tevens een test uitvoeren op een minder zichtbaar deel van de gevel, om zo de juiste instelling van de hogedrukreiniger of de juiste dosering van reinigingsmiddel te vinden.

Waarom uw gevel schoonmaken?

Elk jaar of elke twee jaar is het om esthetische en/of veiligheidsredenen belangrijk om een ​​gevelreiniging uit te voeren. Het is inderdaad de oplossing om verf, graffiti, vetresten en ander vuil, dat na verloop van tijd op de muren achterblijft, te verwijderen. Het reinigen kan ook dienen als een voorbereidend proces op de renovatie van de gevel. De reiniging zal de muren van het huis opfrissen en het zijn originele uiterlijk terug geven.

Bij regelmatig reinigen kunnen buitenmuren ook hun functie als barrière tussen binnen en buiten behouden. De muren beschermen tegen binnendringen van vocht en kou. Voor een effectievere bescherming kan onderhoud worden gecombineerd met een antischuim- of waterafstotende behandeling om de gevels langer schoon te houden.

U kunt hier ook gebruik van maken bij eventuele isolatie- en vochtproblemen. De prijs kan per specialist verschillen, dus vraag gerust vrijblijvende offertes aan en vergelijk de verschillende aanbiedingen.

Gevelrenovatie, gevelreiniging
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Prijs gevelreiniging