Je vochtprobleem definitief oplossen? Dit moet je weten over vochtbestrijding

Een vochtprobleem is een nachtmerrie voor je woning. Ten eerste veroorzaakt vocht schade aan de muren. Ten tweede is een vochtige leefruimte schadelijk voor de gezondheid van iedereen in het huis. En ten slotte verdwijnt een vochtprobleem nooit vanzelf, soms is het even minder, maar de schade keert steeds terug.

Vraag gratis advies van een expert
Enkel een expert kan het vochtprobleem correct analyseren
Vind een goede oplossing
Vochtproblemen zijn vaak complex, verzamel voldoende informatie.
Definitieve oplossing
Kies de beste definitieve oplossing, zodat je nog lang en gelukkig in je huis kunt leven.

De beste tips bij vochtbestrijding

  • Vergelijk verschillende vochtbestrijding-analyses: Je doet er goed aan verschillende offertes op te vragen. De meeste vochtbestrijders zullen je een gratis analyse van uw probleem bieden. Maak hier zeker gebruik van en bekijk alle analyses grondig. Het is belangrijk dat de oorzaak van het vochtprobleem gevonden wordt voor je geld uitgeeft aan de oplossing. Zo is optrekkend vocht lang niet altijd de oorzaak.
  • Kies voor een vochtbestrijding met garantie op succes: Bij elk probleem bestaan er verschillende soorten oplossingen (muren injecteren, ventilatie plaatsen, kelder bekuipen,...) en elke leverancier zal ook een andere prijs hebben. Kijk vooral wie er een aantal jaren garantie geeft. Zo kan je hen opnieuw contacteren als het toch fout zou lopen.
  • Kies voor een definitieve vochtbestrijding: Wat vooral van belang is, is dat je kiest voor een definitieve oplossing. Probeer je muur zeker niet vlug te overschilderen maar kies voor vochtbestrijding waardoor de oorzaak van het probleem aangepakt wordt.

Vochtbestrijding: Stappenplan

Definitieve vochtbestrijding begint bij het volgen van een goed stappenplan. Laat je goed informeren, neem je tijd en kies de beste, definitieve oplossing via dit stappenplan:

  • Stap 1: Gratis diagnoses opvragen
  • Stap 2: Kies de juiste oplossing
  • Stap 3: Volg het vochtprobleem grondig op
Ontvang gratis offertes

vocht in huis

Vochtbestrijding stap 1: Gratis diagnoses opvragen

Voor je kan beginnen aan vochtbestrijding moet je de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen. Een expert kan het probleem het best beoordelen. Vraag daarom offertes bij verschillende vochtbestrijding-experts. Zij komen ter plaatse en voeren een gratis analyse uit. Alleen zo kan iemand bepalen hoe je aan vochtbestrijding kan doen. Dit zijn de verschillende mogelijke oorzaken:

Optrekkend vocht

Vaak is opstijgend grondwater de oorzaak van een vochtprobleem. Klassiek gevolg van optrekkend vocht zijn vochtplekken aan de onderkant van de muur op de gelijkvloerse verdieping van een woning. Klinkt dit herkenbaar? Vraag dan zeker advies van een expert in vochtbestrijding. Zij kunnen je muren grondig analyseren en de beste oplossing voor uw probleem vinden.

Condensatievocht

Condens veroorzaakt vaak ook vochtproblemen. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer is er een hoge luchtvochtigheid. Indien je zulke ruimtes onvoldoende verlucht zal er schimmel ontstaan op de muren. Indien je woning onvoldoende verlucht wordt kan condens ook de oorzaak zijn in andere leefruimtes.

Slagregen

Als je buitengevel naar het westen gericht is moet deze veel slagregen verdragen. Die regen valt tegen je muur. Stel dat de muur al wat ouder is of uit een materiaal bestaat dat vocht absorbeert bestaat de kans dat dit de oorzaak is van je vochtprobleem. Dit valt gelukkig op te lossen door de gevel te bekleden met crepie, steenstrips of shingles.

Lek in het dak

Heb je vooral vochtproblemen onder het dak? Dan is een lekkend dak vermoedelijk de oorzaak van je vochtprobleem. Schakel voor zulke problemen een erkend dakwerker in. Je kan gratis dakwerkers uit de buurt contacteren via onze website.

Lek in de leidingen

Het komt minder voor, maar af en toe wordt een vochtprobleem veroorzaakt door een lek in de waterleiding, chauffageleiding of de riolering. Vraag in dit geval eerst advies van een expert, zij kunnen nagaan of een lek aan de oorzaak ligt.

Natte kelder

Een te natte kelder ligt vaak aan de oorzaak van een vochtprobleem. Mits een goede oplossing van dit probleem kan vaak veel opgelost worden..

Vergelijk gratis prijzen

vochtige muren

Vochtbestrijding stap 2: de oplossing kiezen

Er bestaan verschillende vormen van vochtbestrijding. Afhankelijk van het probleem is een andere methode vereist. Muren injecteren tegen optrekkend vocht is een populaire oplossing. Maar er bestaan ook andere oplossingen. Wie een natte kelder heeft zal kelderbekuiping of drainage van de kelder moeten overwegen. Hier is een korte beschrijving van enkele mogelijke oplossingen:

Muren injecteren

Een muur injecteren is een goede oplossing bij optrekkend vocht. De injectie vormt een waterafstotende laag waardoor het vocht niet verder komt dan de laag zelf. De muur kan nog steeds nat worden onder deze laag, maar alles erboven zal droog blijven.

Muren onderkappen

Bij het onderkappen van een muur wordt de muur volledig doorboord en brengt de expert stuk per stuk een waterkeringslaag aan om ten slotte het stuk muur weer te herstellen. Deze methode is zeer intensief voor je woning en kan niet overal toegepast worden. Meestal wordt dit enkel gedaan bij ingrijpende verbouwingen.

Extra ventilatie aanbrengen

Bij een natte kelder of overlast van condensatie kan er ook gekozen worden voor extra ventilatie. Goed geïsoleerde huizen laten het vocht uit de badkamer of de keuken niet voldoende ontsnappen, en dat kan opgelost worden door ventilatiesystemen. Zo blijft de koude tocht buiten, en wordt je huis wel genoeg verlucht.

Noppenfolie plaatsen

Wanneer het water via het maaiveld insijpelt in de funderingen is een noppenfolie een mogelijke oplossing. Meestal moet deze oplossing wel gecombineerd worden met drainage of een ander alternatief.

Kelder draineren

Staat de kelder of de kruipruimte regelmatig onder water? Dan is drainage van de kelder een oplossing. Er wordt een soort van afvoer ingebouwd dat het grondwater opvangt en regelmatig afvoert of wegpompt.

Kelder bekuipen

Heb je een natte kelder en wil je deze inrichten als leefruimte? Dan is kelder bekuiping de beste oplossing. Bij kelderbekuiping wordt de wand en de vloer van uw kelder waterdicht gemaakt. Er wordt als het ware een volledige kuip in uw kelder geplaatst. Hierdoor kan er zeker geen water meer in uw kelder komen.

Dakherstellingen uitvoeren

Wordt uw vochtprobleem veroorzaakt door een lek in het dak? Dan schakel je beter een dakwerker in. Mits wat kleine herstellingen kunnen zij je probleem volledig van de baan helpen.

Vochtbestrijding stap 3: opvolgen en evalueren
vocht in huis

Het is belangrijk dat je ook na het doorvoeren van de werken goed opvolgt of het probleem definitief is opgelost. Na het injecteren of het toebrengen van de is het probleem niet onmiddellijk opgelost. Vaak zit het vocht nog in de muren en moeten deze kunnen “herstellen” van het vochtprobleem. Geduld is hier de sleutel. Wacht een paar maanden af en volg het probleem op. Zie je het langzaam wegtrekken, dan is het probleem opgelost. Verergert het soms? Houd dan zeker bij wanneer dat het geval is en contacteer de vocht-expert. Vraag bij de leveranciers wel steeds naar garanties op resultaat. De meeste vochtbestrijders geven dit bij hun vochtbestrijding aanbod mee. Zo kan je de werken opnieuw laten uitvoeren als het probleem niet opgelost is.

Veelgestelde vragen over optrekkend vocht

Heb ik last van optrekkend vocht

Optrekkend vocht is herkenbaar bij schade aan de onderkant van de muur op de gelijkvloerse verdieping of bij schade in de kelder. Maar deze symptomen kunnen ook door een ander probleem veroorzaakt worden. Vraag daarom steeds advies aan verschillende experts voor u actie onderneemt.

Kan ik mijn muren zelf injecteren?

Muren injecteren tegen optrekkend vocht is niet eenvoudig. Je moet het juiste product gebruiken en voldoende product inspuiten op de juiste afstanden. Voor een definitieve oplossing schakel je beter een expert in. Bovendien moet je eerst zeker weten dat het vochtprobleem wel op te lossen valt door de muren te injecteren.

Hoe kan ik mijn kelder droog houden?

Een natte kelder door opstijgend grondwater is vaak lastig. Dit definitief oplossen is niet evident. Verschillende experts hebben een methode ontwikkeld waarbij een kelder volledig bekuipt kan worden. Kelder bekuiping is wel een specifieke methode.

Hoe zorg ik voor een definitieve oplossing?

Een natte kelder door opstijgend grondwater is vaak lastig. Dit definitief oplossen is niet evident. Verschillende experts hebben een methode ontwikkeld waarbij een kelder volledig bekuipt kan worden. Kelder bekuiping is wel een specifieke methode.

Vergelijk gratis offertes

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Bedrijven voor Vochtbestrijding