Hoe ontstaat schimmel in huis?

Heb je last van schimmel in huis, dan kan je er van uitgaan dat er zich ergens in je woning vochtproblemen hebben ontwikkeld. Schimmels in huis zijn vies, maar komen best vaak voor. Gelukkig kan je het probleem aanpakken en zijn schimmels goed te behandelen.

Hoe ontstaat schimmel?

Vanwaar komen die schimmels nu eigenlijk? Schimmels zoeken altijd een goed klimaat waar ze zich kunnen ontwikkelen. Donkere, vochtige en warme ruimtes bieden de perfecte schuilplaats voor deze schimmels. Als er reeds een vochtprobleem aanwezig is in uw huis, dan nestelen de schimmels zich maar al te graag in uw woning.

Condensatievocht

Condensatievocht is een van de boosdoeners. In ruimtes zoals de keuken, de badkamer en de slaapkamer kan er veel condensatievocht op de muren, de ramen of het meubilair terechtkomen. Wanneer hete damp afkoelt, vormen er zich druppeltjes vocht, waardoor de kamer vochtig wordt. Zeker als er geen goede ventilatie is in de ruimte om het vocht weg te werken. Ook als we slapen in een niet-geventileerde kamer zal onze adem in de vorm van condensatievocht op de ramen of de muren neerdalen. Een ventilatiesysteem kan schimmel in huis in sommige gevallen voorkomen.

Opstijgend vocht

Oudere huizen of huizen met een gebrekkige waterkering hebben gauw last van opstijgend vocht. Het water uit de bodem trekt in de fundering en wordt door de muren omhoog getrokken in de bakstenen. De natte stenen muren zijn een uitstekende plek voor schimmels in huis. De vochtige ondergrond op kamertemperatuur geeft de schimmels de kans om zich verder uit te breiden. Opstijgend vocht kan je op verschillende manieren laten behandelen, waardoor de bijkomende problemen zoals schimmel in huis ook direct worden aangepakt.

Doorslaand vocht

Wanneer er vocht wordt vastgehouden in de gevel, dan heb je last van doorslaand vocht. De gevel van je huis kan door beschadiging of barsten langer water vasthouden dan normaal, waardoor er zich schimmels kunnen ontwikkelen. Doorslaand vocht kan behandeld worden wanneer je je gevel laat impregneren. Voorkom schimmel in huis door te checken of je geen doorslaand vocht hebt.

Hoe voorkom je schimmel in huis?

Als je schimmel in huis wil voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de schimmels geen aanleiding hebben om zich te hechten. De oorzaak van schimmel in huis ligt namelijk altijd bij vochtproblemen. Kan je die vermijden, dan vermijd je ook dat schimmels zich verspreiden.

Een gemakkelijke manier om vochtproblemen en dus ook schimmel te voorkomen, is door ventilatiesystemen te laten installeren. Een goede ventilatie kan al veel problemen voorkomen. Er bestaan verschillende opties en soorten systemen. Een mechanische ventilatie is een duurzame optie waarmee je ook kan besparen op je energierekening.

Gevolgen schimmel in huis

Schimmel in huis geeft een slechte indruk. Het ziet er vies en akelig uit. Laat je de schimmels te lang onbehandeld, dan kan het ook gevaarlijk worden voor je woning en je gezondheid.

Hoe slecht is schimmel in huis?

Schimmel in huis is een letterlijk teken aan de wand dat er een onderliggend probleem is in je woning. Je krijgt schimmel in huis wanneer er eenvochtprobleemis. Als je dat niet laat aanpakken, dan wordt het probleem steeds groter en kunnen er bijkomende structurele problemen ontstaan. Schimmels breiden zich ook continu uit, er komen steeds meer plekken, en steeds meer muren zullen worden aangetast.

Ondertussen beschadigen de schimmels de ondergrond waarop ze gehecht zijn. Je behang zal afbladderen, pleister brokkelt af en ook verf krijgt zichtbare plekken. Indien ze verder trekken naar houten balken of andere houten onderdelen, kunnen deze serieus beschadigd worden. De schimmels nestelen zich diep in het hout en verzwakken het. Dat is natuurlijk gevaarlijk als het om steunbalken gaat, maar het is ook slecht voor je gezondheid.

Wat doet schimmel met je gezondheid?

Wanneer je schimmel in huis hebt, adem je de hele dag de ongezonde sporen en stoffen in. Schimmels veroorzaken verschillende symptomen, die op lange termijn zeer kwalijk kunnen zijn voor je lichaam. De meest voorkomende gezondheidsklacht door schimmel in huis is last van de luchtwegen. De luchtwegen kunnen geïrriteerd worden door stoffen die vrijkomen door de schimmels, en zorgen voor hoesten, moeite met ademenen of klachten van bronchitis. Mensen die al last ondervinden van allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen zullen zwaardere klachten hebben.

Andere gezondheidsklachten die je kan ondervinden zijn duizeligheid, hoofdpijn, kortademigheid, niesbuien, symptomen van allergieën, … Meestal gaat het over een combinatie van de klachten.

Hoe herken je schimmel in huis?

Hoe herken je schimmel in huis?

Er bestaan veel verschillende soorten schimmels die je in huis kan terugvinden. Denk je dat je schimmel in huis hebt maar weet je het niet zeker? Er zijn manieren om het te herkennen, en om te weten te komen wat voor soort schimmel het is. Zo kan je te weten komen of die vlekken op de vensterbank schimmel zijn, of toch gewoon een verkleuring.

Schimmel in huis kan je ook detecteren aan de hand van de geur. De geur van schimmel is muf en stoffig, en ruikt soms naar aardappelen. Deze geur kan ook in de meubels of voorwerpen in de kamer trekken.

Schimmel kan op verschillende plaatsen in huis voorkomen. Ook dat kan een mogelijke indicator zijn van wat de oorzaak van de schimmel is. Schimmels die ontstaan door condensatievocht vind je vaak terug in vochtige kamers zoals de badkamer, de slaapkamer of de keuken. Meestal vind je dan plekken op de muren, het plafond of de ramen. Dat zijn koelere plekken waar het vocht neerdaalt. Bij opstijgend vocht zal er schimmel in de kelder te vinden zijn, en beneden op de muren. In sommige gevallen kan je zien hoe het vocht naar boven kruipt waar de schimmels een patroon vormen. 

Zwarte schimmel vs. witte schimmel

Hoewel er enorm veel verschillende soorten schimmels bestaan, vind je in huis meestal witte of zwarte schimmel. Zwarte schimmels kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat ze de meeste irriterende stoffen vrijlaten. Droge hoesten, jeuk, huidirritaties en kortademigheid zijn maar een aantal van de symptomen die je kan krijgen door in een ruimte met zwarte schimmel te verblijven. Zwarte schimmel laat je best onmiddellijk verwijderen, omdat het zo slecht is voor de gezondheid.

Witte schimmel zal minder gezondheidsklachten met zich meebrengen. Eigenlijk is de witte schimmel die je in huis vindt helemaal geen schimmel maar een zoutgroei. Wanneer er vocht in de stenen muren trekt, scheidt er zich salpeterzuuraf. Deze kleine zoutkristallen zijn dus ook een teken van vochtproblemen die je best wel laat behandelen.

Hoe bestrijd je schimmel in huis?

Schimmel in huis pak je best onmiddellijk aan. En dat doe je door de kern van het probleem te behandelen. Er bestaan veel tips over hoe je schimmelplekken snel en eenvoudig kan verwijderen, maar de schimmel zal altijd teruggroeien als je het vocht onbehandeld laat. 

Laat een diagnose maken door een professional zodat je zeker weet wat de schimmel veroorzaakt. Specialisten weten ook hoe ze op een grondige en nauwkeurige manier je probleem op lange termijn kunnen doen verdwijnen. 

Heb je last van opstijgend vocht? Je kan opstijgend vocht op twee manieren aanpakken. Of je laat je muren injecteren met een waterafstotend middel, of je laat de waterkering volledig vernieuwen door de fundering te onderkappen. Na een analyse van je vochtprobleem zal de specialist met jou bespreken wat er nodig is in je woning. 

Ook voor de behandeling van doorslaand vocht bestaan er meerdere opties. Meestal moet de gevel hersteld worden. Alle barsten en breuken worden gedicht zodat het water er niet meer in kan sijpelen. Ook kan je de gevel laten isoleren, wat sowieso een interessante investering is, of je laat de gevel impregneren of bepleisteren.

Doorgaans is een van de beste manieren om schimmelen te behandelen een goede ventilatie. Een goed geventileerde ruimte is veel minder aantrekkelijk voor schimmel, omdat ze de vochtige plekjes opzoeken. Let dus op dat je je ramen vaak genoeg opent, of je kan een mechanisch ventilatiesysteem laten installeren.

Hieronder krijg je een overzicht van gemiddelde prijzen per behandeling:

Type behandeling Prijs
Injecteren tegen opstijgend vocht €150 tot €300 per huis
Gevel impregneren €8 per m²
Waterdicht maken kelder €1.000 tot €4.000 per huis
Mechanische ventilatie €3.000 tot €7.000

De prijzen variëren aan de hand van de grootte van je huis of het soort ventilatiesysteem dat je wil laten installeren.

Roep de hulp in van een ervaren vochtbestrijder

Schimmel en vocht bestrijden is een intensief werk als je het probleem op lange termijn wil oplossen. Natuurlijk kan je met een spons de lelijke plekken wegvegen, maar die zullen er na een weekje terug staan. Het is ook beter voor het onderhoud van je volledige woning als je laat afrekenen met het vochtprobleem. Een specialist zal een gerichte offerte kunnen aanbieden aan de hand van een diagnose van de schimmel en de vochtplekken.

Om een idee te krijgen over het kostenplaatje kan je meerdere offertes aanvragen bij verschillende specialisten. Door die offertes met elkaar te vergelijken vind je snel de juiste specialist voor jouw probleem.

Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Schimmel in huis