Opstijgend vocht herkennen en oplossen

Vaak wordt aan opstijgend vocht gedacht bij het zien van schimmel of vochtvlekken op de muur. Het gaat echter niet altijd over opstijgend vocht. Belangrijk is dat je goed weet hoe je opstijgend vocht moet herkennen.

opstijgend vocht diagram

Opstijgend vocht: wat is dat?

Er zit water in de grond. Dit grondwater komt tegen de muren en maakt de muren vochtig. Indien er veel grondwater is kan dit zich een weg beginnen banen door de muren en zoekt het water een uitweg. Het resultaat is dat het water zich een weg naar de buiten baant aan het eerste punt waar de muren in contact komen met lucht. Dit veroorzaakt vaak problemen in de leefruimte, kelder, keuken of badkamer.

Hoe opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht is herkenbaar bij schade aan de onderkant van de muur op de gelijkvloerse verdieping of bij schade in de kelder. Maar deze symptomen kunnen ook door een ander probleem veroorzaakt worden. Vraag daarom steeds advies aan verschillende experts voor je actie onderneemt.

Opstijgend vocht oplossen

Opstijgend vocht kan alleen opgelost worden door het probleem bij de wortel aan te pakken. Grondwater doen verdwijnen is echter geen optie. Het is wel mogelijk om het grondwater op een bepaald punt tegen te houden. Het grondwater zal zich dan niet verder verplaatsen door de muur en blijft onder de barrière. Voor het aanbrengen van zo’n laag bestaan 2 opties: injecteren of onderkappen.

Muren injecteren tegen opstijgend vocht

Indien je een muur laat injecteren tegen opstijgend vocht heb je een waterdichte oplossing. De gel vormt een barrière die het vocht tegen zal houden. Het voordeel van deze methode is dat er haast geen breekwerken nodig zijn en dat het werk snel en proper kan gebeuren.


Muren onderkappen tegen opstijgend vocht

Bij het onderkappen van een muur wordt de muur volledig doorboord en brengt de expert stuk per stuk een waterkeringslaag aan om ten slotte het stuk muur weer te herstellen. Deze methode is zeer intensief voor de woning en kan niet overal toegepast worden. Meestal wordt dit enkel toegepast bij serieuze verbouwingen.

muren injecteren voorbereiding

Kostprijs opstijgend vocht behandelen

De kostprijs van het injecteren van een muur met gel tegen opstijgend vocht ligt tussen de €100 en €180 per strekkende meter. De prijs wordt sterk beïnvloedt door de dikte van de muur. Oudere huizen hebben vaak een volle dikke buitenmuur. Indien deze geïnjecteerd moet worden is het beter dat deze langs binnen én langs buiten geïnjecteerd wordt waardoor de kostprijs natuurlijk oploopt.

Werk Richtprijs per strekkende meter
Injecteren van één muur tegen opstijgend vocht (buitenkant) € 100,-
Injectern van dubbele muur tegen opstijgend vocht (binnen en buiten) € 180,-
Afwerken van de muur € 100,-


Offertes vergelijken voor het injecteren van muren?

Vergelijk gratis offertes


Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Opstijgend vocht