Inhoud
De oorzaak van een natte buitenmuur
De meest voorkomende vochtproblemen van een natte buitenmuur is doorslaand vocht en opstijgend vocht. De natte buitengevel is dan niet voldoende beschermd tegen regen waardoor er op de buitenmuur schade kan ontstaan door doorslaand vocht.
Je krijgt er voornamelijk mee te maken wanneer de vochtwering van de buitenmuur afneemt, bijvoorbeeld wanneer de gevelbekleding verouderd of poreus geworden is.
Ook beschadigingen aan de buitenmuur kunnen ten grondslag liggen aan het probleem. Net als de gevelbekleding kan ook het voegwerk beschadigd zijn. Waardoor je een natte buitengevel krijgt. Het regenwater komt in die gevallen binnen via de openingen in de muur. Dit zorgt voor vochtige buitenmuren, een vochtige gevel of natte plekken op de muur.
Een andere oorzaak kan een lekkende dakgoot of een beschadigd dak zijn. De waterafvoer van het dak of de dakgoot werkt dan niet naar behoren, waardoor vochtproblemen op de buitenmuur ontstaan en je een natte gevel of natte plekken op de muur krijgt.
Tot slot kan ook opstijgend vocht de gevel aantasten. Het probleem van opstijgende vocht zie je voornamelijk vanonder aan de gevel, en kan zich ook binnenshuis voordoen. Ook dit kan een oorzaak zijn van vochtige gevels.
Wat zijn de gevolgen als je buitenmuur natte plekken blijft houden?
Zo herken je een natte gevel:
- De buitenmuur blijft langer nat na een regenbui.
- Vochtplekken.
- Schimmel.
- Gevelbekleding komt los.
- Vochtproblemen aan de binnenmuur wanneer de buitenmuur verzadigd of beschadigd.
- Scheuren in het voegwerk of de gevelbekleding: beschadigd voegwerk.
Als je het probleem van doorslaand vocht of een natte buitenmuur niet tijdig oplost, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de woning. Bij vriesweer zet het geabsorbeerde water bijvoorbeeld uit. Zo raakt de gevel steeds verder beschadigd of krijg je beschadigd voegwerk. Hierdoor krijg je ook een muffe geur. Die zal je ruiken als je langs je muur loopt.
Trekt het doorslaand vocht door de vochtige buitenmuur naar binnen? Dan krijg je vochtproblemen binnenshuis. Muurbekleding komt los, schimmel kan welig tieren, en na verloop van tijd komt de bouwkundige constructie van de woning in het gedrang. Dit kan ook voor een muffe geur binnen volgen.
Een vochtprobleem, doorslaand vocht, of het zich nu binnen- of buitenshuis voordoet, laat je dus zo snel mogelijk aanpakken.
Kan een vochtprobleem in je muur kwaad en hoe kun je dit voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen! Je gaat dan ook liever preventief te werk dan dat je de vochtige buitenmuur achteraf laat behandelen voor doorslaand vocht. Met deze tips voorkom je een vochtige buitenmuur:
- Onderhoud het voegwerk: Schiet meteen in actie wanneer de voegen beschadigd raken.
- Laat de gevel preventief impregneren:
- Bekleed de gevel met waterdicht materiaal: Bijvoorbeeld kunststof, of gebruik waterwerende verf.
- Reinig en onderhoud de gevel: Een kleine scheur kan bij vriesweer vergroten en bijgevolg ook meer water opnemen. Bij een volgende hevige regenbui wordt de schade groter. Het probleem kan zo alleen maar groeien. Door tijdig in te grijpen kun je jezelf heel wat kosten en kopzorgen besparen.
Wat te doen tegen vocht in de buitenmuur? Tips en oplossingen
Een natte buitenmuur laat je bij voorkeur behandelen door een vochtspecialist. Afhankelijk van het probleem zal die een andere oplossing toepassen.
1. Buitenmuren impregneren
Ligt het probleem aan de gebrekkige vochtwering van de vochtige buitenmuur waardoor je doorslaand vocht krijgt? Dan is het impregneren van de gevel in sommige gevallen de beste manier om je woning beschermen tegen vocht.
Bij het impregneren (ook wel hydrofoberen) van de gevel voorzie je de buitenmuur van een waterdichte laag. Het impregneermiddel wordt met een borstel of een vernevelaar op de gevel aangebracht. Dat middel trekt in, en laat een waterafstotende laag achter.
Een bijkomend voordeel van deze behandeling is dat je gevel minder vatbaar wordt voor vuil. Zo hoef je de gevel minder vaak te laten reinigen.
Je muren laten impregneren kost je zo’n 8 tot 12 euro per vierkante meter.
2. Vocht in je gevel? Opnieuw voegen
Ook via beschadigde voegen kan vocht de gevel intrekken. Beschadigde, gebarsten en zelfs loszittende voegen en bakstenen in je muren laat je dan het beste vervangen.
3. Nieuwe gevelbekleding
Bij ernstige beschadiging, barsten en aantasting van een natte buitengevel is het plaatsen van nieuwe gevelbekleding de aangewezen oplossing. In dat geval laat je best ook het isolatiemateriaal vervangen.
Vocht absorberen via de vochtige buitenmuur naar binnen kan het isolatiemateriaal aantasten. Eens aangetast kan de werking van het materiaal er sterk op achteruit gaan.
Kies voor kwalitatieve en waterdichte materialen. Goede voorbeelden zijn crepi, kunststof en hout. Ook voor het isoleren gebruik je bij voorkeur materiaal dat goed tegen vocht bestand is, bijvoorbeeld EPS.
De prijs zal afhankelijk zijn van de gebruikte materialen en de hoeveelheid gebruikt voor de vochtige muren.
3. Gevel injecteren
Door je gevel te injecteren met een vochtwerende gel vermijd je de absorptie van grondvocht. Dit doe je dus voornamelijk bij opstijgend vocht.
Richtprijs: € 100 per meter.
Vochtplekken op je muur of gevel? Vraag advies aan erkende vochtbestrijders en vergelijk gratis offertes!
Heb je last van vochtproblemen in huis of een natte buitengevel? Schakel dan zo snel mogelijk een vochtexpert in om het probleem te analyseren op te lossen en verdere schade te voorkomen. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis offertes van vochtexperts in jouw omgeving. Zo hoef je er enkel nog de meest voordelige oplossing uit te kiezen!