Vloerisolatie: comfortabel en duurzaam

Tijd voor vloerisolatie? Vloerisolatie is een slimme investering in je woning: je zal namelijk gelijk besparen op je stookkosten en de waarde van je woning verhogen! 

 
Betrouwbare vakmensen
Wij werken enkel met erkende, ervaren isolatiespecialisten. Zij staan je met raad en daad bij en zorgen ervoor dat de werken perfect uitgevoerd worden.
 
Uit jouw buurt
Vermijd hoge verplaatsingskosten, maar kies een isolatie-expert uit de buurt. Bobex heeft een netwerk van erkende installateurs in heel Nederland.
 
Voor meer comfort in huis
Wil je snel een warmer en tochtvrij huis? Dan is isoleren het beste wat je kan doen. Combineer je vloerisolatie met een andere type isolatie zoals spouwmuurisolatie, dan kan je huis er weer jaren tegenaan, én heb je recht op een flink subsidie!

waarom kiezen voor vloerisolatie?

Vloerisolatie is enorm belangrijk om warmte of koelte binnen te houden, vochtproblemen te vermijden en jouw energiefactuur te doen dalen.

Samen met dakisolatie en spouwmuurisolatie, is vloerisolatie essentieel in elke woning: voor je comfort alsook voor het energiebehoud en de levensduur van jouw woning. Met een niet-geïsoleerde vloer kan er tot 25% warmte verloren gaan. Reken daar de steeds stijgende energieprijzen bij en het verlies voor jouw portemonnee weegt zwaar door. Of er zich nu al dan niet een kelder of kruipruimte onder de vloer van je benedenverdieping bevindt, het is altijd nuttig om je vloer te isoleren. Een kelder staat namelijk in contact met de ondergrond, waardoor de temperatuur daar in de winter enorm kan dalen. Daardoor zal jouw vloer erg koud aanvoelen en zal je warmte verliezen. Bovendien verdien je jouw investering in vloerisolatie snel terug omdat je heel wat bespaart op je stookkosten. Twijfel daarom niet en kies voor goede vloerisolatie!

Op deze pagina kom je al het nodige te weten om jouw woning van vloerisolatie te voorzien: tussen welk materiaal je kan kiezen, welke prijzen je mag verwachten en veel meer!

Wat kost vloerisolatie? 

Er is enorm veel keuze op vlak van isolatiemateriaal, elk met een verschillend prijskaartje. Zo spelen de vakman waarvoor je kiest alsook de methode waarmee de isolatie moet worden aangebracht een belangrijke rol. Vloerisolatie kan ofwel onder jouw vloer in de vorm spuitschuim worden aangebracht, of als deel van jouw vloer in de vorm van isolatieplaten of -chape.

Hieronder geven we jou de richtprijzen mee voor de verschillende materialen waaruit je kan kiezen voor jouw vloerisolatie (inclusief btw en exclusief plaatsing). Zowel voor vloerisolatie langs de bovenkant (met bijvoorbeeld isolatieplaten) als het isoleren van de vloer via de kruipruimte of de kelder moet je minstens een Rd-waarde van 3,5 behalen om kans te maken op de ISDE-premie.

Isolatiemateriaal Prijs per vierkante meter
PUR/PIR isolatieplaten tussen €15 en €25 per m²
Isolatieparels tussen €25 en €30 per m²
EPS isolatieplaten tussen €7 en €15 per m²
PUR isolatieschuim tussen €25 en €30 per m²

De keuze voor het aanbrengen van isolatie langs de onderkant of als deel van je vloer hangt af van de beschikbare kruipruimte of van de aanwezigheid van een kelder. Indien er geen kelder aanwezig is noch onvoldoende kruipruimte voor een volwassen persoon, moet je voor bovenvloerse isolatie kiezen. Daarvoor moet jouw huidige vloer voldoende worden uitgebroken zodat het materiaal onder de planken kan worden gelegd. Wil je een betonvloer isoleren? Dan kan je ook kiezen om het materiaal boven op de vloer te laten leggen. 

Indien je wel over voldoende kruipruimte of een kelder beschikt, kan je kiezen over bodemisolatie. Dan moet je jouw vloer niet uitbreken, waardoor er heel wat minder werk verricht moet worden om jouw vloer degelijk te isoleren. De bodem van de kruipruimte wordt in dat geval gedeeltelijk met isolatiemateriaal gevuld.

Heb ik recht op een premie?

Vloerisolatie aanbrengen is een goede zaak voor het milieu. Naast een verlaging van je energiefactuur, kan je dus ook rekenen op een financiële bijdrage van de overheid. Voor vloerisolatie kan je €7 per vierkante meter subsidie krijgen. Jouw vloerisolatie moet over een minimum Rd-waarde van 3,5 m²K/W beschikken om hier aanspraak op te kunnen maken. Ook moet je minstens 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren door een erkende professional. Als je je dak of je zolder ook isoleert, kan je dus veel besparen. 

Nog niet overtuigd? Je kan het isoleren van de vloer ook combineren met de plaatsing van een zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet of de vervanging van je ramen naar HR++ glas of Triple glas.

Hoe vloerisolatie aanbrengen?

Waarom vloerisolatie aanbrengen?

Goede vloerisolatie heeft drie zeer grote voordelen waar je zeer lang van kan genieten.

 • Niets comfortabeler dan een goed geïsoleerde vloer. Waarom? Geen bevroren voeten wanneer zonder sokken over je vloer loopt. Jouw vloer behoudt dezelfde temperatuur doorheen het hele jaar. Ook je binnenhuistemperatuur zal makkelijker onder controle blijven, of het nu koud of warm is buiten. Zeer aangenaam leven in jouw woning zo!
 • Ten tweede is het energiebesparend. Je doet je duit in het zakje voor het milieu en je bespaart tegelijkertijd op energiekosten. Dankzij een afname van warmteverlies tijdens de koele wintermaanden alsook van frisse lucht die ontsnapt tijdens de hete zomermaanden zal je aanzienlijk minder energie verbruiken. Die besparing is zelfs zo groot dat je na ongeveer 7 à 8 jaar jouw investering weer volledig hebt terugverdiend!
 • Goede vloerisolatie is ook geluiddempend. Zo dringen geluiden van buitenaf niet binnen en blijft uw lawaai binnenshuis.
 • Daarnaast is vloerisolatie ook vochtwerend, waardoor u van gezondere lucht kan genieten en de levensduurte van uw vloer aanzienlijk verhoogt.

Dankzij de verschillende financiële voordelen kan je hier bovendien van genieten aan een voordelige prijs! De kosten van vloerisolatie vallen mee, zeker gezien de premies waarop je mag rekenen.

Hoe vloerisolatie plaatsen? 

Wil je zelf jouw vloerisolatie spuiten? Dan zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden.

 • Voor je begint, is het belangrijk om leidingdoorvoeren en andere luchtlekken te dichten. Dat kan je doen met glas- en steenwol.
 • Een tweede stap die belangrijk is voor je van start is, is de juiste bescherming. Handschoenen en een stofkapje zijn een absolute noodzaak.
 • Isoleer de leidingen van je centrale verwarming, op de warmwaterleidingen na.
 • Gebruik tijdens de werken zeker geen lijm, maar spijkers, schroeven en andere kwalitatieve hulpmiddelen.
 • Wanneer je jouw kruipruimte met isolatie bespuit, vergeet je best niet om ook het kruipluik naar het einde toe te bespuiten. Als je dat niet doet, gaat warmte toch nog snel verloren en het is zo goed als onmogelijk om dit nog achteraf te doen.

Waar let je op bij het plaatsen van vloerisolatie?

Wanneer je vloerisolatie plaatst, zorg je er best voor dat je niet alleen het juiste materiaal gebruikt maar ook de juiste dikte. Hieronder breiden we uit over beide aspecten.

Isolatiedikte

Elk materiaal heeft een andere isolatiewaarde, en de dikte van het materiaal moet voldoende zijn zodat jouw vloer over een minimum Rd-waarde van 3,5 m²K/W beschikt. Die thermische isolatiewaarde van jouw vloer hangt onder andere af van de warmtegeleidbaarheid (uitgedrukt in Lambda-waarde) van het isolatiemateriaal. Hieronder vindt je de benodigde dikte per materiaal om op een premie te kunnen rekenen van de overheid.

Isolatiemateriaal Benodigde dikte voor premie
EPS isolatieplaten tussen 13 en 15 cm
XPS isolatieplaten tussen 10 en 15 cm
PUR/PIR isolatieplaten tussen 10 en 13 cm
PUR/PIR isolatieschuim tussen 12 en 14 cm

Isolatiemateriaal

Op vlak van isolatiemateriaal heb je keuze te over. De keuze voor het soort materiaal wordt mede bepaald door de methode waarop de isolatie wordt aangebracht. Zo kan je kiezen om isolatieplaten onder jouw vloer toe te voegen of op het plafond van jouw kelder toe te voegen of isolatieschuim PUR/PIR, XPS of EPS isolatieplaten, maar ook EPS of PUR/PIR isolatieschuim behoren tot de mogelijkheden.

Isolatieplaten zijn een betrouwbare vorm van isolatie en zeer handig bij nieuwbouw of renovatiewerken aan je vloer. Isolatieschuim is een handige vorm van na-isolatie, waardoor je de vloer niet hoeft open te breken. Ook een perfect egale vloer is niet nodig voor isolatieschuim, wel voor isolatieplaten.

 • EPS isolatieschuim of -platen: EPS, beter gekend als piepschuim is geëxpandeerd polystyreen, vaak bewerkt met een brandvertragende stof omdat dit materiaal op zich brandbaar is. Het is een voordelig isolatiemateriaal dat zeer licht is. Het is vochtbestendig en isoleert goed. Het is een zeer licht, vochtbestendig isolatiemateriaal dat tevens goedkoop is. Je kan het zowel als plaat laten plaatsen als laten spuiten in de vorm van parels.
 • XPS isolatieplaten: XPS is geëxtrudeerd polystyreen, en is simpel gezegd een hardere versie van EPS. Daardoor isoleert het ook beter, maar is het ook iets duurder. Dit soort isolatiemateriaal kan vanwege zijn hardheid niet gespoten wordt, en gebruik je best als isolatieplaten.
 • PUR of PIR isolatieschuim of -platen: PUR staat voor polyurethaan en is een soort hardschuim dat tegen een te isoleren wand wordt gespoten en vervolgens sterk uitzet. Het hecht zicht zo vast aan de ondergrond en is ideaal materiaal om bijvoorbeeld vanuit een kruipruimte bodemisolatie te spuiten. Daarnaast kan je dit isolatiemateriaal ook als platen verkrijgen, ideaal voor bovenvloerse isolatie. Tegenwoordig gebruik je in plaats van PUR beter PIR schuim of platen. Dat een verbeterde versie van PUR met dezelfde eigenschappen maar een betere brandveiligheid en isolatiewaarde. PIR heeft de beste isolerende eigenschappen en is dus een ideale keuze voor uw vloerisolatie.
 • Isolatiechape: Heb je last van een scheve vloer? Giet dan eerst isolerende uitvulchape om alles mooi effen en vlak te maken. Dat is de ideale ondergrond om er vervolgens isolatieplaten aan toe te voegen en een perfect geïsoleerde vloer te bekomen. Dergelijke isolatiechape, ook wel isolatiebeton genoemd, bestaat uit cement gemengd met isolatiemateriaal. Hoewel het geluiddempend werkt, is isolatiechape op zich onvoldoende om jouw vloer degelijk te isoleren.

Vraag advies aan een isolatie-expert

Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor jouw project, heb je advies nodig van een isolatie-expert. Bovendien zal een vakman jouw vloer perfect weten te isoleren zodat je er jaren zoet mee bent en je de investering snel terugverdient. Een bijkomend voordeel bij het leggen van vloerisolatie is dat je van de subsidie geniet wanneer je samenwerkt met een vakman.

Op zoek naar het juiste materiaal om de vloer te isoleren? Wil je beroep doen op professioneel advies en gespecialiseerde aannemers? Wij helpen je om snel offertes te ontvangen van verschillende gespecialiseerde aanbieders voor vloerisolatie.

Geef bij de aanvraag mee waar je naar op zoek bent en wij zorgen ervoor dat de beste aanbieders je een voorstel op maat doen. Je kan deze voorstellen rustig vergelijken en jij beslist achteraf met welke aanbieder je eventueel verder wilt gaan. Deze offerte dienst is geheel vrijblijvend en gratis!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk type isolatie wens je?
2*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Vloerisolatie