Dakwerken: Geef je woning een nieuwe uitstraling

Is het tijd voor een nieuwe dakbedekking of zijn er dakwerken nodig? Een dakdekker zorgt ervoor dat je huis in geen tijd er weer als nieuw uitziet. Je kan een geschikte dakdekker vinden door gratis offertes van verschillende dakdekkersbedrijven aan te vragen om zo de prijzen te vergelijken. Eerst geven we je graag meer informatie en advies, zodat je weet waar je op kan letten wanneer je op zoek gaat naar de juiste dakdekker.

Een stevige dakbedekking ziet er niet alleen goed uit, maar beschermt je huis ook tegen weer en wind.

 
Bescherming tegen weersomstandigheden
Het dak heeft heel wat beschermende functies. Zo verhinder je dat koude of warme lucht, evenals regenwater je huis binnendringt.
 
Financiële steun en premies
Je kan via de ISDE subsidies krijgen als je er voor kiest om je dak te laten isoleren.
 
Duurzamer en lagere energiekosten
Bespaar geld met een goed geïsoleerd dak. Je hoeft minder te stoken als de warmte lekker binnen blijft.

Voordelen van een professionele dakdekker

  • Een functioneel en esthetisch dak: Je dak krijgt veel te verduren. Bescherm je woning tegen lekkages en schimmels door aan je dak te laten werken en zorg er meteen voor dat je dak er weer als nieuw uitziet. Of laat een nieuwe dakbedekking leggen met alles erop en eraan.
  • Financiële steun en premies: Voor een deel van de kosten van de dakwerken kan je vergoed worden: als je je dak laat isoleren, krijg je via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) een deel vergoed. Dat kan wel €20 per m² zijn! Een van de voorwaarden is dat je de isolatie door een erkend dakdekker laat plaatsen.
  • Duurzamere en lagere energiekosten dankzij een goede isolatie: De woning zal minder warmte verliezen dankzij een goede isolatie, wat betekent dat je minder zal moeten stoken en betalen. Met een dak dat goed geïsoleerd is, kan je tussen de 400 en 650 euro besparen per jaar. Dat is dus zowel beter voor het milieu, als voor je portemonnee!

Dakrenovatie en herstelling

Indien je dak beschadigd is of niet meer functioneel is dan kan je het laten renoveren. Een beschadigd dak hoeft echter niet altijd volledig hernieuwd te worden. Soms kan het volstaan om bepaalde delen te vervangen. Het kan dus genoeg zijn om je dak meer steun te bieden met balken, als bepaalde delen van je dak doorgezakt zijn door de zwaarte of door de zwakke constructie. je dak hoeft dan niet volledig afgebroken te worden en vernieuwd te worden. Je kan je dak wel volledig laten vernieuwen als het beschadigd is of als je de stijl van je woning wilt veranderen. Als je gordingen (dit zijn de balken onder het dakbeschot) aangetast zijn door vocht of bepaalde insecten (zoals houtwormen), dan dient je het dak te vernieuwen.

Dakrenovatie en herstelling

Dakrenovatie schuin dak

Het nieuw dak laten plaatsen kan op twee verschillende manieren. Je kan je oude dak laten verwijderen en een nieuw laten plaatsen of je kan ervoor opteren om een nieuw dak te plaatsen met een overzetdak. Bij de laatstgenoemde, goedkopere optie, wordt er aan de hand van een lattenconstructie een nieuw dak bovenop het oude dak geplaatst. Dit neemt maximum 24 uren in beslag. Een overzetdak kan niet op een pannendak geplaatst worden, maar wel op leien, roofing of golfplaten.

Indien je ervoor opteert om een nieuw dak te laten plaatsen, heb je de keuze tussen verschillende soorten dakbedekking. Afhankelijk van de prijs die je wil betalen, de uitstraling die je verkiest en de bepaalde levensduur die het type dakbedekking heeft, kan een keuze gemaakt worden. Hieronder worden de verschillende soorten dakbedekking voor je uiteengezet.

  • Dakpannen: Dakpannen worden vaak gekozen voor schuine daken omdat ze snel en gemakkelijk geplaatst kunnen worden. Een keramische dakpan kent daarnaast ook een lange levensduur.
  • Leien: Leien hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar en worden vaak gekozen omwille van hun knappe uitstraling.
  • Rietdak: Als je een hellend dak heeft en houdt van een origineel en authentiek dak dan kan je gaan voor een rieten dak. Na ongeveer dertig jaar dient het dak vervangen te worden.

Dakbedekking plat dak

Voor dakwerken op platte daken heb je de keuze uit meerdere materialen. Je kan kiezen tussen Bitumen, EPDM, PVC en een groendak. Deze verschillende manieren om dak te laten vernieuwen, worden hieronder besproken.

Bitumen (roofing):

Dit is een populaire keuze gezien de lange levensduur en de goede verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Via een brander wordt een roofing aangebracht, omdat het via verwarming vloeibaar wordt en zich goed kan hechten.

EPDM:

Je kan je plat dak ook laten vernieuwen met EPDM, een synthetisch rubber, dat net zoals een roofing een lange levensduur heeft. Daarnaast is EPDM ook uv-bestendig, biedt het een goede bescherming tegen extreme weersomstandigheden en heeft het geen onderhoud nodig. Het kan perfect gecombineerd worden met een groendak, omdat EPDM bestand is tegen wortelgroei.

PVC:

Dankzij het vernieuwen van je dak met PVC, zal je je plat of hellend dak goed waterdicht afsluiten. De levensduur van dit materiaal ligt iets lager dan de andere materialen (20 jaar).

Groendak:

Wil je je dak vernieuwen en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan het milieu? Dan kan je het milieuvriendelijke groendak kiezen, waarbij er beplanting kan groeien op je dak. De plantensoorten die op je dak groeien, zijn bepaalde gras-, mos- en kruidsoorten of vetplanten, dus vegetatie die tegen vocht en droogte kan en die je dak beter beschermt tegen bepaalde weersomstandigheden.

Dakisolatie
dakbedekking schuin dak

Je kan je dak laten isoleren, waardoor je lagere energiekosten zal betalen omdat er dan minder warmte uit je woning kan ontsnappen. Dit kan op twee manieren, namelijk langs binnen (koud plat dak) of langs buiten (warm plat dak). Je zal minder moeten betalen als je je dak langs binnen laat isoleren, maar dan verlies je wel meer ruimte.

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om je dak te isoleren. Voor schuine daken zal voornamelijk isolatiewol gebruikt worden, terwijl isolatieplaten uit PUR, PIR of XPS zowel voor hellende als voor platte daken gebruikt kunnen worden. Je kan je dak ook laten isoleren door een losse vorm die gespoten wordt. Het gekozen isolatiemateriaal bepaalt grotendeels de prijs die je zal betalen. Daarnaast zal je minder moeten betalen voor een hellend dak.

Dakramen en dakkoepels plaatsen

Om meer licht in je kamers te brengen, kan je dakramen of dakkoepels laten plaatsen. Dankzij een optimalisering van de lichtinval in je kamers, zal je duurzamer kunnen leven en zal je energiefactuur dalen. Indien je een hellend dak heeft, kan je een dakkapel laten plaatsen. Zo krijg je niet alleen meer lichtinval in je woning, maar breidt je je woning ook uit qua ruimte.

Dakgoot reinigen

Bij een dak hoort uiteraard een dakgoot, die ervoor moet zorgen dat regenwater afgevoerd kan worden. Indien je dakgoot verstopt is door bladeren, takken of mos, kan de waterafvoer verstopt geraken. Daarnaast kunnen dakgoten die loszitten ook afbreken, wat gevaarlijke situaties teweeg kan brengen. Omdat dakgoten zich op een zekere hoogte bevinden, is het gevaarlijk om ze te reinigen. Daarom wordt er aangeraden om dit door een gespecialiseerde firma te laten doen. Zij hebben namelijk de kennis en het materiaal om dit werk uit te voeren.

Kosten dakdekker

 

Prijs dakwerken

Prijs dakrenovatie en herstelling

Indien je een volledig nieuw dak wilt laten plaatsen of je dak wilt laten renoveren, dan zal de prijs die je betaalt, sterk afhangen van de soort dakbedekking die je verkiest. Er wordt aangeraden een afweging te maken tussen de prijs, de levensduur en je persoonlijke voorkeur qua uitzicht van de dakbedekking om een goede, weloverwogen keuze te maken.

Soort dak Prijs per m² Levensduur
Plat dak    
Bitumen € 40 – € 60 (incl. btw en montage) 25 jaar
EPDM € 50 – € 80 (incl. btw en montage) 40 à 50 jaar
Groendak € 40 – € 80 (incl. btw en montage) 50 à 60 jaar
PVC € 45 – € 80 (incl. btw en montage) 20 à 30 jaar
Hellend dak    
Kunstleien € 30 – € 65 25 jaar
Bitumenleien € 30 – € 40  25 jaar
Natuurleien € 55 – € 199  30 jaar
Betonpannen € 22 – € 41  30 jaar
Overzetdak € 50 – € 60  30 jaar
Riet € 90 – € 95  35 jaar

Prijs dakramen en dakkoepels plaatsen

De prijzen voor het laten plaatsen van een dakkoepel, dakraam en/of dakkapel staan hieronder vermeld. De prijs die je zal betalen, zal afhangen van de specifieke grootte die je wenst.

Type Richtprijs
Dakkoepel 60x60cm € 400 – € 500
Dakraam 114x118cm +- € 400
Dakkapel Vanaf € 3.000

Prijs dakgoot reinigen

Het merendeel van de firma's dat instaat voor het reinigen van dakgoten, zal per meter tussen de € 3 en € 5 aanrekenen.

 

 

Veel gestelde vragen over dakwerken
dakbedekking

Heb ik recht op subsidies als ik dakwerken laat uitvoeren?

Wanneer je bij het renoveren van je dak ook isolatie laat plaatsen, kan je een subsidie voor dakisolatie krijgen. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) motiveert om je huis te verduurzamen. Voor dakisolatie kan je maar liefst €20 per geïsoleerde m² krijgen, als je aan de voorwaarden voldoet. De voorwaarden voor dakisolatie zijn: – Je laat minstens 2 types isolatie in huis aanbrengen of je kiest voor een andere verduurzaming zoals een warmtepomp. – Isolatiematerialen zoals PIR of PUR moeten geplaatst zijn met een HFK-vrij blaasmiddel. – De isolatie is geplaatst door een erkend professional. – Je vraagt binnen het jaar van de plaatsing van de isolatie de subsidie aan. De minimale Rd-waarde is 3,5. – Je laat minstens 25 m² van je dak isoleren, en maximum 200 m².

Wat is het btw-tarief van dakwerken?

Een verstopte dakgoot kan je bijvoorbeeld herkennen aan planten die in de dakgoot groeien of als er tijdens een regenbui water naast de dakgoot loopt in plaats van door de dakgoot. Ook kan je binnenshuis ineens een vochtplek op de muur zien.

Wat kost een dakdekker per uur in 2021?

Gemiddeld vraagt een dakdekker €35,- per uur. Afhankelijk van de klus kan de prijs variëren. Zo betaal je voor een volledige dakrenovatie rond de €40,- per uur, en voor licht onderhoud van het dak €30,-. Je kan op voorhand prijzen van dakdekkers vergelijken door gratis offertes aan te vragen.

Hoe weet ik of mijn dakgoot verstopt is?

Een verstopte dakgoot kan je bijvoorbeeld herkennen aan planten die in de dakgoot groeien of als er tijdens een regenbui water naast de dakgoot loopt in plaats van door de dakgoot. Ook kan je binnenshuis ineens een vochtplek op de muur zien.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Dakdekkers en dakbedekking