Welke soorten dakbedekking zijn er?

Er bestaan in totaal 8 verschillende soorten dakbedekking:

Plat dak of schuin dak?

Een plat dak is een compleet ander type dak dan een schuin dak en dat is duidelijk te merken aan de soorten dakbedekking die met beide types overeenkomen. Op een plat dak past een dakbedekking uit EPDM, bitumen, groen en PVC. Op een schuin dak zijn dakpannen, leien, riet en zink de mogelijke opties.

Hoeveel kost een nieuwe dakbedekking?

In onderstaande tabel kan je in een handig overzicht de richtprijzen per vierkante meter voor alle soorten dakbedekking terugvinden.

Richtprijzen dakbedekking

Soort dakbedekking Prijs per m²
Dakpannen €30-€45 (beton), €45-€60 (keramiek)
Leien €65-€75 (kunst), €110-€120 (natuur)
Riet €70-€95
Zink Vanaf €70
EPDM (rubber) €60-€80
Bitumen €40-€60
Groen €45-€100 (extensief), €120-€230 (intensief)
PVC €50-€70

Soorten dakbedekking voor hellende daken

Soorten dakbedekking voor hellende daken

Dakpannen

Bij de meest gebruikte dakpannen voor hellende daken kunnen we 4 soorten onderscheiden:

  • Betonnen dakpannen (sneldekpannen)
  • Keramische dakpannen (kleidakpannen)
  • Tegelpannen
  • Zonnepanelen dakpannen

Betonnen sneldekpannen worden gekenmerkt door hun grootte (+- 42cm) en breedte (+- 30cm) en de golf in het midden van de dakpan. Ze zijn in trek bij veel nieuwbouw- en renovatieprojecten omdat je kwaliteit krijgt voor een acceptabele prijs. Hun grootste voordeel is misschien wel dat ze snel gelegd kunnen worden, en dat heeft dan weer een voordelig effect op de totale kosten per vierkante meter.

Keramische dakpannen, ook wel gekend als kleidakpannen, vallen in vergelijking met betonpannen iets duurder uit in prijs. Daartegenover staat wel dat ze veel langer meegaan. Vroeger staken betonnen dakpannen er nog met kop en schouders bovenuit qua populariteit, vandaag de dag kiezen mensen steeds vaker voor kleidakpannen.

Tegelpannen zijn klein, veelzijdig en vlak. Ze komen tot hun recht op daken die een hellingsgraad van minimum 35 graden hebben. Dankzij hun rechthoekige en platte vorm kunnen ze ook dienst doen als gevelbekleiding voor gebouwen met gebogen dakvorm. Ze zijn terug te vinden op zowel traditionele als moderne daken en gevels.

Zonnepanelen waren nooit eerder zo’n goede investering. Je kan enerzijds ervoor opteren om traditionele zonnepanelen bovenop je dakpannen te plaatsen, anderzijds behoren zonnepannen ook tot de mogelijkheden. Zonnepannen zijn zonnepanelen die in de dakpannen ingebouwd worden.

Leien

Er zijn 2 soorten dakbedekking uit leien, namelijk natuurleien en kunstleien. Natuurleien, gemaakt uit natuursteen, zijn uniek en hebben net dat tikkeltje extra waarmee je niets anders kan vergelijken. Ze mogen dan wel vrij prijzig zijn, maar daartegenover staat dat ze heel lang meegaan.

Kunstleien worden geproduceerd uit vezelcement. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en het aanbod is heel gevarieerd. Met kunstleien verkrijg je een strakke uitstraling en je kan ze op verschillende manieren aanbrengen.

Riet

Wat soorten rieten daken betreft maken we een onderscheid tussen een traditionele open dakconstructie en een moderne gesloten dakconstructie (schroefdak). Een open dakconstructie houdt in dat het riet op rietlatten gebonden wordt. Er is sprake van een open constructie omdat er een open ruimte is tussen het riet en de constructie, die bijgevolg een goede luchtcirculatie met zich meebrengt.

Tegenover de open constructie die al eeuwenlang meegaat staat de gesloten dakconstructie, een moderne techniek. Hierbij wordt het riet op een dichte ondergrond geplaatst zoals bijvoorbeeld isolatieplaten. Het voordeel aan deze techniek is een sterk verbeterde brandveiligheid en een oplossing voor stof en tocht. Ook de isolatiewaardes liggen hoger dan bij de traditionele techniek.

Zink

Zinken danken waren een hele tijd naar het achterplan verdreven, maar de laatste jaren winnen ze terug aan populariteit. Zink leent zich ideaal tot moderne bouwstijlen en is door z’n flexibele vormen geschikt voor rondvormige daken.

Dakshingles

Dakshingles zijn een soort bitumineuze dakbedekking die zich wapent met glasvezel. Shingles zijn vooral van toepassing op uitbouwen en tuinhuizen. Hierbij doen korrelige mineralen of een dunne laag koper dienst als bescherming en versiering.

We kunnen 3 soorten dakshingles onderscheiden: de rechthoekige, de zeshoekige en de beverstaartvormige dakshingles. Rechthoekige shingles worden veeleer aangebracht op grote daken, beverstaartvormige shingles komen perfect van pas bij vogelhuisjes en dergelijke.

Soorten dakbedekking voor gebogen en platte daken

Dakbedekking plat dak

EPDM

EPDM is een waterdichte rubbersoort. Het mag dan wel geen goedkope soort dakbedekking zijn, toch is het een van de betere opties voor platte daken. EPDM is een materiaal dat een lang leven beschoren is en vraagt bovendien weinig onderhoud.

Dankzij z’n elastische vorm kan EPDM uitzetten bij verandering van temperatuur. Dat brengt het voordeel met zich mee dat het ten allen tijde intact zal blijven. Indien gewenst, is het mogelijk om EPDM op maat te leggen. Op die manier geef je vocht geen kans. EPDM wordt meestal gelijmd en niet gebrand.

Bitumen

Wat maakt bitumen, synoniem voor roofing en dakleer, zo een interessante investering? Het antwoord op die vraag is simpel: het kost relatief weinig, het heeft een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk. Op die manier is het al jaren aan een stuk een populaire dakbedekking voor platte daken.

Wat is een bitumineuze dakbedekking? Bitumen wordt vervaardigd uit aardolie. Vroeger liet de kwaliteit van het materiaal al eens te wensen over, maar tegenwoordig staan bitumen aardig op punt. Ze hebben betere fysische eigenschappen, zijn duurzaam en resistent tegen temperatuurschommelingen.

Er bestaan 2 soorten bitumen: APP en SBS. APP, voluit Atactisch PolyProleen, bevat een elastische kunststof en die zorgt ervoor dat het materiaal soepel van vorm blijft. Verder is het goed gewapend tegen de zon en UV-stralen. SBS is dan weer de afkorting van Styreen Butadieen Styreen. SBS bestaat eveneens uit een elastische kunststof, maar eveneens uit een andere grondstof die een goede hechting aan het oppervlak garandeert. De goede hechting verhindert lekkages.

Groendak

Groendaken zijn uitermate geschikt voor mensen die de natuur hoog in het vaandel dragen en voor bedrijven en gemeentes die zich meer en meer richten op ecologische bedrijfsvoering. Een groendak is een dak voorzien van een soort vegetatie, een soort groen. Dat kunnen grassen of kruiden zijn, maar evenzeer vetplanten of nog iets anders zoals heide- of duinplanten. Het is mogelijk om de begroeiing te combineren met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreken we van een energiedak. Er bestaan 2 soorten groendaken: instensieve en extensieve groendaken.

Intensieve groendaken zijn daken met tuinen zoals op de begane grond. Denk aan struiken, kruiden en grassen. Het is cruciaal dat dergelijke constructie enorm stevig is want de tuinen kunnen een gewicht hebben van meer dan 200 kilogram per vierkante meter. Het spreekt voor zich dat een groendak dienst kan doen als gewone tuin en daarbij komt behoorlijk wat onderhoud kijken.

Extensieve groendaken zijn begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. In tegenstelling tot intensieve groendaken, die veel onderhoud vragen en behoorlijk wat gewicht moeten kunnen dragen, zijn extensieve groendaken onderhoudsarm en licht in gewicht. Dit type dak is eveneens goedkoper.

PVC

Ook PVC wordt alsmaar vaker uitgekozen als dakbedekking. De betaalbare prijs en het duurzame karakter zijn enkele van de verklaringen hiervoor. PVC is de afkorting van de kunststof Poly Vinyl Chloride. Het materiaal heeft een membraanvorm en is uitstekend bestand tegen chemicaliën. Het materiaal is soepel, kan uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen en is weinig belastend door de lichtheid in gewicht.

Dakdekkers en dakbedekking
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Soorten dakbedekking