Soorten dakpannen

Welke dakpannen je kiest is natuurlijk heel belangrijk bij je dakwerken. Het beschermt jouw dak niet alleen tegen de weersomstandigheden om vocht onder je dak te vermijden, het is ook belangrijk voor het uitzicht van je woning.

Dakpannen kunnen opgedeeld worden op basis van het materiaal waaruit het vervaardigd is maar ook op basis van de vorm. Een opdeling op basis van materiaal geeft ons de volgende 5 meest gebruikte dakpannen:

 • Betonnen dakpannen
 • Keramische dakpannen
 • Boomse dakpannen
 • Pottelbergse dakpannen
 • Tegelpannen

Op deze pagina kom je al het nodige te weten om de juiste dakpannen te kiezen. We overlopen voor jou de verschillende kenmerken, de prijzen per dakpannen, de bestaande vormen alsook de meest voorkomende merken waartussen je kan kiezen. Kortom, na het lezen van deze pagina laat je niets aan het toeval over!

Betonnen vs. keramische dakpannen

Betonnen en keramische dakpannen hebben elk hun voordelen. Hieronder overlopen we kort wat de verschillen zijn zodat jij de optie kiest die het best past bij jouw noden.

Betonnen dakpannen

De meest gebruikte dakpannen zijn betonnen dakpannen. Deze worden vervaardigd uit water, zand en eventuele supplementen. Soms worden er op betonnen dakpannen nog een coating aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat vuil, mos of algen zich minder makkelijk aan de dakpannen hechten. Het grote voordeel van dakpannen is dat ze enerzijds relatief goedkoop zijn omdat ze zeer makkelijk in verschillende formaten te maken zijn en anderzijds dat ze milieuvriendelijker zijn. Ze hebben ook een lange levensduurte van 30 jaar of meer, zeker wanneer je een waterafstotende coating aan jouw dakpannen laat toevoegen. We sommen de kenmerken even op:

 • Betaalbaar: betonpannen moeten op ongeveer 40°C gebakken worden, waardoor ze relatief goedkoop zijn om te vervaardigen. Een vierkante meter betonnen dakpannen kosten gemiddeld tussen de 30 euro en 45 euro.
 • Milieuvriendelijk: omdat de betonpakken op zo een lage tempratuur worden gebakken, zijn ze ook milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld keramische dakpannen, die op hogere temperatuur moeten worden gebakken.
 • Levensduurte van 30 jaar of langer: hitte, vrieskou noch Uv-stralen vormen een probleem voor betonnen dakpannen. Zeker met een waterafstotende coating kan je lang genieten van jouw dakpannen voor ze aan vervanging toe zijn.
 • Iets minder authentieke look dan de traditionele keramische dakpannen.

Keramische dakpan

Keramische dakpannen, oftewel kleidakpannen, zijn dakpannen gemaakt uit gebakken klei.  Ze hebben een zeer lange levensduurte van makkelijk meer dan 50 jaar. We sommen voor jou graag kort de kenmerken van keramische dakpannen op:

 • Duurdere investering: keramische dakpannen moeten gebakken worden in 900°C, wat natuurlijk voor meer kosten zorgt dan bij betonnen dakpannen. Daarom reken je best tussen de 45 euro en 60 euro per vierkante meter aan keramische dakpannen.
 • Zeer lange levensduurte van 50 jaar of langer: keramische dakpannen zijn kleurvaster en nog beter bestand tegen extreme temperaturen zoals vriesweer of hevige hitte dan bijvoorbeeld betonnen dakpannen. Ook keramische pannen kan je behandelen met een beschermende coating om een nog langere levensduurte te verzekeren.
 • Onderhoudsvriendelijk: dankzij het vlakke oppervlak neemt een keramische dakpan minder vocht op waardoor vuil, mos en algen zich nog moeilijker kunnen hechten.
 • Authentieke look: met keramische dakpannen ga je voor een authentieke look.

Alternatieve dakpannen

Wil je toch liever voor een andere look gaan dan de standaard betonnen of keramische dakpannen? Dan kan je ook voor alternatieven kiezen!

Boomse dakpannen

Boomse dakpannen vind je regelmatig terug op de daken van oude hoeves of boerderijen. Ze bestaan zowel in het rood als in het blauw. Helaas zijn deze bijna niet meer te vinden, tenzij voor een zeer hoge kostprijs. Je zal dus Boomse dakpannen moeten recupereren om jouw dak van deze look te voorzien. Gelukkig zijn Boomse dakpannen zeer duurzaam, en kan je met een eeuwenoude Boomse dakpan zeker verder! Let wel goed op het formaat, want Boomse dakpannen bestaan in verschillende formaten, kleuren en hellingsgraden, vaak verschillend van regio tot regio.

Pottelbergse dakpannen

Wil je de voordelen van een keramische dakpannen samen met een oude en verweerde look? Kies dan voor Pottelbergse dakpannen. Deze zijn zeer sterk en hebben een hoge kwaliteit, en hebben een levensduurte van 30 jaar of meer. Ze bestaan in verschillende vormen, zoals de Oude Pottelbergese dakpan of de Pottelbergse stormpan, en de prijzen variëren sterk. Je kan deze nieuw aankopen tussen de 20 euro tot 50 euro per vierkante meter. Waar voor je geld dus!

Tegelpannen

Tegelpannen worden ook wel leipannen genoemd en zijn steeds plat qua vorm. Zoals de naam doet vermoeden, bestaan leipannen uit lei. Ideaal voor een dak met een minimum hellingsgraad van 35°. Tegelpannen bestaan in vele kleuren en maten waardoor je de ideale look kan vinden voor jouw huis. Daarnaast geven ze jouw dak vlakke uitstraling. Het grote voordeel van tegelpannen is misschien wel de duurzaamheid: ze gaan 100 jaar en langer mee. Een eeuwigheid dus!

Het nadeel? Tegelpannen zijn prijzig met 95 euro tot 125 euro per vierkante meter. Dat komt voornamelijk omdat tegelpannen voor twee derde over elkaar geplaatst worden met één derde van de tegel zichtbaar, waardoor je een aanzienlijk aantal tegels nodig hebt om aan één vierkante meter te komen. Daardoor zijn ze lastig te plaatsen en duurt de plaatsing vaak ook wat langer.

Waar moet je op letten bij de keuze dakpannen

Aandachtspunten soorten dakpannen

Vorm van de dakpan

Dakpannen bestaan in verschillende groottes en kleuren, maar ook de vorm verschilt. De hellingsgraad van jouw dak bepaalt tussen welke dakpansoorten jij kan kiezen. Hieronder lijsten we de verschillende soorten op, en maken we een handige tabel die duidelijk maakt welke vorm voor jou het best geschikt is. De juiste dakpan voor jouw dak voorkomt lekken in de toekomst!

 • De standaard holle dakpan heeft een gebogen vorm zonder sluiting. Heeft jouw dak een hellingsgraad van 25 graden of meer? Dan is deze vorm zeker voor jou geschikt.
 • De holle licht golvende dakpannen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van 22 tot 25 graden. De meest gebruikte dakpan van dit type is de stormpan.
 • Platte dakpan met ribben en sluitingen beschikken zijn meestal licht golvend vanwege een extra centrale rib voor de stevigheid. Met een hellingsgraad van 20 graden of meer, is deze dakpan geschikt voor de meeste hellende daken.
 • Platte dakpan met enkel sluitingen zijn ideaal voor daken die een minimum hellingsgraad van 24 of 25 graden hebben, afhankelijk van de dakpanmodel. Een bekend voorbeeld van deze soort is de Romaanse pan, die een minimum hellingsgraad van 25 graden vereist
 • Er is ook de volledig vlakke platte dakpan, die geen ribben of sluitingen heeft. Deze soort wordt ook vaak een tegelpan genoemd. Die zijn enkel geschikt voor daken met een hellingsgraad van 35 graden of meer, en geven jouw dak een volledig vlak uiterlijk.
Vorm dakpan Hellingsgraad
Standaard holle dakpan Minimum 25°
Zacht golvende dakpan (vb. stormpan) Tussen 22° en 25°
Platte dakpan met ribben en sluitingen Minimum tussen 20° en 25° (afhankelijk van model)
Platte dakpan met sluitingen Minimum tussen 24° en 25° (afhankelijk van model
Tegelpan (volledig vlakke dakpan) Minimum 35°

Prijs van de dakpan

Jouw budget is natuurlijk belangrijk in de keuze voor een bepaalde soort dakpannen. Daarom sommen we hieronder graag nog even de prijzen op van de verschillende soorten:

Type dakpan Prijs per m2
Betonnen dakpan tussen €30 en €45
Keramische dakpan tussen €45 en €60
Pottelbergse dakpannen tussen €20 en €50
Tegelpannen tussen €95 en €125

Merk dakpan

Er zijn heel wat merken die dakpannen produceren. De meest bekende merken zijn Koramic Pottelberg en Eternit. Beiden maken keramische dakpannen, maar ook voor tegelpannen en betonpannen kan je bij Eternit terecht. Andere bekende merken zijn bijvoorbeeld Monier en Nelskamp, die beiden keramische en betondakpannen produceren. Ten slotte is ook SVK een gekend merk, en kan je bij hen terecht voor keramische dakpannen.

Ga je nieuwe dakpannen leggen? Vraag advies aan een dakwerker!

Jouw dak is één van de belangrijkste structuren in jouw huis. Het beschermt jou tegen alle weersomstandigheden. Gezien de regenval in België, is het plaatsen van dakpannen uitermate belangrijk om lekken in jouw dak te voorkomen. In geval van lekkage, wordt jouw onderdak met isolatie volledig aangetast. Bovendien is niet alleen de plaatsing belangrijk, ook de keuze voor de juiste dakpannen. Vraag daarom advies aan een specialist. Wil je graag een zo competitief mogelijke prijs? Dan vergelijk je best offertes zodat je de prijzen van vakmannen kan vergelijken. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van dakwerkers in jouw buurt!

Dakdekkers en dakbedekking
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Soorten dakpannen