Inhoud
Dakleer, wat is dat nu precies?
Dakleer of bitumen is een soort dakbedekking dat verkregen wordt uit ruwe aardolie. Dakleer wordt gebruikt om het dak tochtvrij, sneeuwvrij en waterdicht te maken. Het beschermt je dak dus tegen vrijwel elke weersomstandigheid. Dakleer kan alleen gebruikt worden voor platte daken of licht hellende daken.
Hoeveel kost dakleer? Richtprijs per m²
Bitumineuze dakbanen, bitumen dakbedekking en roofing verwijzen allemaal naar de in Nederland gebruikte term dakleer. Wil je dakleer kopen? Ongeacht welke term je online tegenkomt, de essentie blijft hetzelfde.
De gemiddelde prijs voor dakleer wordt bepaald door volgende factoren:
- Moet er nog oud materiaal verwijderd worden?
- De grootte van het dak(aantal vierkante meter).
- Het aantal uren dat de dakwerker moet werken.
- Het type dak( plat of licht hellend)
- De prijs van een rol dakleer
Enkele richtprijzen(inclusief plaatsing, btw en arbeidskosten):
Voor dakleer over oude dakbedekking: circa 45 euro per vierkante meter.
Voor oude dakbedekking te verwijderen en nieuwe bitumen dakbedekking te plaatsen: circa 75 euro per vierkante meter.
Om een bitumen dak te laten repareren: circa 250 euro, maar dit hangt natuurlijk af van het aantal en de grootte van de beschadiging(en).
Waarom voor dakleer kiezen? Voordelen op een rij
Jouw volledige dak bedekken met dakleer, ook wel bitumineuze dakbanen genoemd, biedt een reeks aantrekkelijke voordelen. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.
- Dakleer is goedkoper dan andere dakbedekkingen omdat je het over een oude dakbedekking kan lijmen of branden. Dit betekent dat de dakwerker minder werk heeft en dus minder uren nodig heeft en je dus minder betaalt.
- Bitumen dakbedekking zorgt voor extra isolatie aangezien de oude onderlaag blijft zitten.
- Het beschermt dankzij de waterdichtheid zeer goed tegen allerlei soorten weersomstandigheden.
- Dakleer is gemakkelijk om te herstellen of te vervangen bij beschadiging.
- Ondanks de lage kosten gaat dakleer toch gemiddeld gezien toch 30 jaar mee.
- Je hebt een ruime keuze aan kleuren en samenstellingen.
- Het is milieuvriendelijk want het is recycleerbaar.
- Het is combineerbaar met isolatie, als je je dak langs buiten wilt isoleren met een laag dakleer erover gaat dit perfect samen met harde plaatisolatie.
- Het heeft een hoge mechanische weerstand, dit wilt zeggen dat het veel schokken aan kan zonder beschadigd te geraken.
Bovenstaande punten benadrukken waarom je dak bedekken met bitumen zo’n aantrekkelijke keuze is. De lange levensduur en hoge kwaliteit van de bitumineuze dakbedekking geeft het product extra duurzaamheid en betrouwbaarheid.
Mogelijke uitvoeringen
Welke samenstellingen zijn er en welke kleuren zijn mogelijk?
1. samenstelling dakleer
Er bestaan 2 soorten dakleer:
SBS-dakleer: SBS-dakleer of (styreen-butadieen-styreen)-dakleer heeft een goede hechting en is soepel, maar het is minder goed bestendig tegen een langdurige blootstelling aan felle UV-straling. Om dit type bitumen dakbedekking hiertegen te beschermen zal er een minerale afwerkingslaag toegevoegd moeten worden.
APP-dakleer: APP-dakleer of (atactisch polypropyleen) is goed UV bestendig. Hij heeft geen extra beschermingslaag nodig. Dit type dakleer blijft zelfs bij de extreemste omgevingstemperaturen soepel.
2. kleur bitumen dakbedekking
Je kan dakleer in veel verschillende kleuren verkrijgen bv. Zwart,rood, bruin, wit, … De witte kleur heeft als voordeel dat hij de zon weerkaatst waardoor het dak koeler zal blijven wanneer de zon fel schijnt.
Zwart is de klassieke kleur voor dakleer en heeft een tijdloze uitstraling. Het heeft een goede warmteabsorptie wat zorgt voor een passieve verwarming.
Rode en bruine tinten van bitumen dakbedekking geven een natuurlijke en warme uitstraling. Dit is de ideale keuze bij traditionele of rustieke huizen.
Dakleer aanbrengen en herstellen
1. dakleer aanbrengen
Je kan dakleer zelf lijmen/branden of je kan het laten aanbrengen.
Bitumineuze dakbedekking zelf aanbrengen:
Dakleer zelf plaatsen brengt enkele risico’s met zich mee. Het voorkomen van lekkages is bijvoorbeeld niet gemakkelijk, het fout plaatsen van het dakleer kan leiden tot blaasvorming of zelfs het loskomen van de bitumen dakbedekking. Als je toch zou beslissen om het zelf te willen doen, moet je beslissen of je het materiaal aan je dak wilt lijmen of branden. Je moet ook goed letten op het weer, het moet een droge dag zijn en er moet een minimumtemperatuur van 5°C heersen. Je moet ook goed oppassen met de propaanbrander als je kiest om de dakleer te branden aan je dak aangezien dit een gevaarlijk stuk gereedschap is om mee te werken.
Dakleer laten aanbrengen door een dakdekker:
Een dakwerker gaat te werk in verschillende stappen. Als eerste zal het dak een onderlaag krijgen, de functie van deze laag is om het dak volledig waterdicht te maken. Het dakleer wordt in 1 richting gelegd bij deze laag. Hierna worden de daktrimmen geplaatst. De functie van deze daktrimmen is om een mooie afwerking van de dakrand te verwezenlijken. Daarna wordt de bovenlaag aangebracht, het dakleer wordt hier in dezelfde richting als in de onderlaag gelegd. Dakwerkers kleven het dakleer aan door middel van een propaanbrander(zie onderstaande foto). Tot slot legt de dakwerker dakleer over de eerder geplaatste daktrimmen.
Een dakwerker is gespecialiseerd in dit soort taken en hij brengt ook enkele voordelen met zich. In de meeste gevallen zal je er goedkoper van afkomen, doordat goede plaatsing zorgt voor een langere levensduur. Nog een voordeel van een vakman is dat je recht hebt op premies voor dakrenovaties en een verlaagd btw tarief indien je woning ouder is dan 10 jaar voor de arbeidskosten en de materiaalkosten.
2. herstellen
Wanneer en hoe moet je je dakleer laten herstellen? Als je scheurtjes of blaasvorming opmerkt bij het dakleer, contacteer dan zo snel mogelijk een dakwerker. Deze zal dat soort schade snel kunnen herstellen door middel van rubbercoating, een aangepaste pasta of door er nieuw dakleer op te leggen.
Een scheur in het dakleer betekent dat het water kan doordringen in de dakconstructie. Het water blijft voor langere tijd liggen aangezien dat een platte daken niet makkelijk water kunnen afvoeren en in die tijd kan het water intrekken in het onderliggende beton of houtconstructie. Een blaas onder de roofing betekent dat er zich waterdamp onder de dakleer bevindt, er kunnen scheuren ontstaan door deze blaas.
Indien je twijfelt aan de staat van je dakleer, contacteer een dakwerker.
Dakleer aanbrengen of herstellen? Vergelijk gratis offertes van meerdere dakdekkers tegelijk
Ben je op zoek naar een dakdekker of vakman die jouw dakbedekking kan plaatsen of aanbrengen? Verstuur via ons offerteformulier je aanvraag gelijktijdig naar 1 of meerdere dakdekkers. Op die manier kan je snel en eenvoudig vrijblijvende offertes vergelijken en de beste oplossing voor jouw situatie vinden.