Wat is een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) kun je de zonne-energie die je zonnepanelen produceren opslaan. Die opgeslagen energie lever je niet terug aan het energienet, maar gebruik je zelf op momenten waarop je zonnepanelen geen of onvoldoende zonne-energie opwekken.

Bovendien kan de thuisbatterij ‘s avonds goedkopere energie opslaan. Volgt een druilerige dag waarop je zonnepanelen zelf weinig energie opwekken? Dan verbruik je die goedkopere stroom!

Zonnepanelen met thuisaccu: is het verplicht?

Heb je zonnepanelen laten installeren? Dan is het niet verplicht om ook een thuisbatterij aan te schaffen. Je kiest volledig zelf of je jouw zonnepaneelinstallatie al dan niet uitbreidt met een thuisaccu.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

Wil je een thuisbatterij kopen? Dan wil je natuurlijk weten hoeveel zo’n batterij kost. De prijs voor een thuisbatterij ligt tussen de 4.000 en 10.000 euro, inclusief plaatsing.

Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan het type batterij en je gewenste stroomverbruik (en dus de capaciteit van je thuisbatterij). Daarnaast zijn er ook grote prijsverschillen tussen de verschillende merken.

Hieronder vind je een handig overzicht met richtprijzen voor thuisbatterijen met verschillende capaciteiten.

Opslagcapaciteit Richtprijs inclusief plaatsing, exclusief btw
Thuisbatterij 3 kWh € 4.000
Thuisbatterij 8 kWh € 5.000 – 8.000
Thuisbatterij 14 kWh € 10.000

Een thuisbatterij voor je zonnepanelen vergt, zoals je ziet, geen geringe investering. Daartegenover staat natuurlijk wel dat je meer van je zelfopgewekte energie kunt verbruiken, waardoor je op termijn heel wat meer winst uit je zonnepanelen haalt. De thuisbatterij zal zichzelf op termijn terugverdienen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag het snel en eenvoudig aan thuisbatterij installateurs in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Subsidies voor het opslaan van zonne-energie?

In Nederland is er op dit moment nog geen subsidie voor de aanschaf en installatie van een thuisbatterij. Voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen geniet je wel enkele financiële voordelen. Denk maar aan de afschaffing van de btw op zonnepanelen (ingegaan op 1 januari 2023).

Man in blauw hemd berekent hoeveel hij op zijn energierekening bespaart met de installatie van een thuisbatterij.

Soorten thuisbatterijen [Overzicht]

Een thuisbatterij slaat zonne-energie op: zoveel is zeker. Toch is de ene thuisbatterij de andere niet. Hieronder ontdek je welke verschillende soorten thuisbatterijen er zijn, en hoe ze onderling van elkaar verschillen.

Type 1: Lithium-ion thuisbatterij

Het meest voorkomende type thuisbatterij is de lithium-ion thuisbatterij. Lithiumbatterijen zijn klein, maar kunnen toch veel van je zelf opgewekte energie opslaan. Ideaal dus als aanvulling op een zonnepaneelinstallatie in een gewone woning.

Voordelen lithiumbatterijen

Een lithium thuisbatterij is compact maar kan toch veel zonne-energie opslaan. Dat komt door de hoge energiedichtheid van dat type batterij.

Daarbij komt dat dat type batterij een hoge ontladingsdiepte heeft. Concreet betekent dat dat je meer van de opgeslagen stroom kunt gebruiken voor de batterij opnieuw opgeladen dient te worden.

Die hoge ontladingsdiepte verlengt de levensduur van de thuisbatterij aanzienlijk. Op de meeste modellen geldt daarom een garantie van minstens 10 jaar.

Nadelen lithiumbatterijen

Lithium-ion batterijen zijn lichter ontvlambaar dan andere batterijtypes. Daarom is het noodzakelijk dat je dit type thuisbatterij op de correcte manier laat installeren door een specialist.

Houd er ook rekening mee dat dit soort thuisbatterij vaak minder efficiënt werkt bij erg hoge of lage temperaturen. Ook heeft het volledig ontladen van lithiumbatterijen een nadelig effect op hun levensduur.

De beste oplossing voor jouw zonnepaneelinstallatie?
Stel je vragen aan specialisten
arrow Ontvang offertes

Type 2: Loodbatterij

Loodbatterijen (ook wel loodzuur thuisbatterijen) worden al tientallen jaren gebruikt. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in wagens.

Voordelen loodbatterijen

Loodbatterijen zijn ontzettend betrouwbaar en laten je niet snel in de steek. Ze zijn bovendien erg budgetvriendelijk, en op de koop toe recyclebaar.

Nadelen loodbatterijen

Daartegenover staat dat loodbatterijen groot en zwaar zijn. Ze hebben namelijk een lagere energiedichtheid dan lithiumbatterijen.

Ook hebben loodbatterijen een lagere ontladingsdiepte. Je kunt ze slechts tot 30 a 50 procent ontladen voor je de batterij opnieuw moet opladen. Daardoor is de levensduur van loodbatterijen een stuk korter. Je mag rekenen op een levensduur van 5 tot 10 jaar.

Een professioneel installateur sluit een thuisbatterij aan op een installatie met zonnepanelen.

Type 3: Zoutwaterbatterij

Nieuw onder de zon: de zoutwaterbatterij. De zoutwater thuisbatterij is vrij omvangrijk, maar biedt een geweldig milieuvriendelijk alternatief op de klassieke lithium-ion en loodzuurbatterijen. De ideale thuisbatterij voor wie zo zijn of haar impact op het klimaat zoveel mogelijk wilt beperken.

Voordelen zoutwaterbatterijen

Zoutwaterbatterijen zijn dan wel groot en zwaar, ze hebben een ontladingsdiepte van wel 100 procent. Dat betekent dat je de batterij volledig kunt ontladen voor die opnieuw opgeladen moet worden.

In tegenstelling tot de lithiumbatterijen kun je de zoutwaterbatterij volledig ontladen zonder aan capaciteitsverlies te leiden. Het resultaat? Een batterij met een bijzonder lange levensduur. Gemiddeld gaat een zoutwaterbatterij 20 jaar mee.

Daarbij komt dat zoutbatterijen ontzettend veilig zijn. Een zoutbatterij is niet ontvlambaar, en kan bovendien niet ontploffen.

Kanttekening: Zoutbatterijen zijn ontzettend veilig, maar dat wilt niet zeggen dat andere batterijtypes ontzettend gevaarlijk zijn. Bij een correcte aansluiting en met de nodige veiligheidsmaatregelen zijn de risico’s van loodzuurbatterijen en lithiumbatterijen erg beperkt. Ze zullen niet spontaan vlam vatten.

Nog een voordeel: de capaciteit van een zoutbatterij ondervindt geen hinder van hoge of lage temperaturen, wat bij lithiumbatterijen wel het geval is. Zelfs zonder ventilatie, airconditioning of verwarming blijft een zoutbatterij werken bij temperaturen van -25 tot +60 graden Celsius.

Nadelen zoutwaterbatterij

Zoutwaterbatterijen laden wat trager op dan andere soorten thuisbatterijen. Het duurt dus wat langer voor de batterij vol is en je de batterij naar hartenlust kunt ontladen. Gelukkig kun je de batterij wel volledig ontladen.

Daarnaast hebben zoutwaterbatterijen een laag piekvermogen. Zoals gezegd zijn ze ook wat groter en zwaarder dan bijvoorbeeld lithiumbatterijen.

Thuisbatterij met of zonder geïntegreerde omvormer

De omvormer van je zonnepaneelinstallatie zet de gelijkstroom die je zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Gelijkstroom is op zich niet bruikbaar, wisselstroom is dat wel.

Verschillende thuisbatterijen beschikken over een geïntegreerde omvormer. Die omvormer zit in dat geval verwerkt in de thuisbatterij. Laat je een volledig nieuwe zonnepaneelinstallatie plaatsen? Dan kun je overwegen om een thuisbatterij met geïntegreerde omvormer aan te schaffen.

Type 4: Mobiele thuisbatterij

Een laatste batterijtype is de mobiele thuisbatterij. Zo’n thuisbatterij is volledig verplaatsbaar, en kun je eenvoudig aansluiten op een stopcontact.

Meer weten?
Krijg advies van specialisten

Is een thuisbatterij rendabel?

Is een thuisbatterij rendabel? Absoluut! Hoe hoger de opslagcapaciteit van je thuisbatterij, hoe meer groene stroom je kunt opslaan. Hieronder ontdek je waarom een thuisbatterij een slimme investering kan zijn.

Thuisbatterij: voor- en nadelen

De belangrijkste voor- en na delen van een thuisbatterij op een rijtje.

Voordeel 1: Zelfvoorzienend in stroom

Ben je nu eigenlijk volledig zelfvoorzienend met een thuisbatterij? Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 9,6 kWh per dag, en een gemiddelde thuisbatterij heeft een opslagcapaciteit van zo’n 7 kWh.

Als je het verbruik van de opgewekte zonnestroom combineert met de opgeslagen energie in je thuisbatterij, kun je heel de dag (en nacht!) in je eigen energiebehoeften voorzien.

Voordeel 2: Extra back-up bij stroompannes

Stroompanne of probleempje met je zonnepanelen? Je thuisbatterij verzekert dat je probleemloos elektriciteit kunt blijven gebruiken. Ideaal voor wie bijvoorbeeld met een elektrische wagen rijdt!

Een elektrisch voertuig in een garage wordt opgeladen met de thuisbatterij van een zonnepaneelinstallatie.

Voordeel 3: Geleidelijke afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 beetje bij beetje afgebouwd. Concreet betekent dat dat de vergoeding die je ontvangt voor de opgewekte stroom die je in het elektriciteitsnet injecteert steeds minder waard zal worden. De thuisbatterij wordt daarom steeds meer een interessante investering.

Kanttekening:

Op dit moment is het wel nog interessant om je opgewekte stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Je ontvangt dankzij de salderingsregeling nog steeds een mooie vergoeding voor je overtollige stroom.

Voordeel 4: Snel en eenvoudig te installeren

Een thuisbatterij installeren is vrij eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Doe wel steeds beroep op een professionele installateur. Die verzekert dat je batterij volledig veilig is aangesloten.

Tip:

Geen plek in huis? Er bestaan verschillende soorten thuisaccu’s die ook buitenshuis geïnstalleerd kunnen worden.

Nadeel 1: Hoge prijs

Alle voordelen terzijde, een thuisbatterij is en blijft een aanzienlijke investering. Op dit moment zijn de aanschafkosten nog vrij hoog, waardoor de terugverdientijd van je thuisbatterij eveneens hoog is. Ook geniet je op dit moment nog geen subsidies voor de aanschaf van een thuisbatterij.

Nu is het wel zo dat thuisbatterijen steeds efficiënter worden. Verschillende producenten zijn druk in de weer met het verbeteren van de capaciteit, ontladingsdiepte en energiedichtheid van hun thuisbatterijen.

Tegelijkertijd wordt verwacht dat de prijs van thuisbatterijen steeds verder zal dalen. Daarnaast lijkt het ook steeds waarschijnlijker dat je binnenkort wel gebruik zult kunnen maken van subsidies voor de aanschaf van een thuisbatterij.

Nadeel 2: Beperkte opslag

De huidige thuisaccu’s volstaan hooguit om een gemiddeld huishouden 1 dag van zelf opgewekte energie te voorzien. Thuisbatterijen kunnen op dit moment nog niet voldoende zonne-energie opslaan om bijvoorbeeld de winter te overbruggen.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om ‘s zomers zoveel energie te produceren én op te slaan dat je tijdens de wintermaanden op je zomervoorraad kunt terugvallen.

Daartegenover staat dat je een thuisbatterij wel kunt uitbreiden, of kunt kiezen voor de aanschaf van meerdere thuisbatterijen. Op die manier kun je meer energie opslaan, en dus ook voor langere periodes in je eigen stroomverbruik voorzien.

Je opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf benutten? Krijg advies en vergelijk offertes op maat

Je opgewekte stroom opslaan en zelf verbruiken? Met een thuisbatterij verhoog je jouw zelfverbruik met 30 tot wel 80 procent.

Benieuwd welk soort thuisbatterij het best past bij jouw energiebehoeften? Benieuwd naar de werking? Benieuwd hoeveel een thuisbatterij voor jouw woning kost? Of ben je op zoek naar een betrouwbaar installateur? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend 1 of meerdere offertes van installateurs in jouw buurt en advies op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de meest voordelige oplossing voor jouw zonnepaneelinstallatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?
4*. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.